Maailman suurin baseball-liiga MLB potkaistaan kohta käyntiin kuivilla tulpilla. Lajin suuruutta ei Suomessa juuri ymmärretä mutta ei anneta sen häiritä. Ja on selvää, että kaikkia laji ei kiinnosta mutta elämä on sellaista. Osaa kiinnostaa golf, lentopallo, koripallo, jääkiekko jne. mutta hyvä niin; näin saamme katsojia kaikkiin lajeihin. Geetä kiinnostaa kaikki lajit sukupuolineutraalisti!
Vuosien 2012-2015 MLB on saavuttanut etenkin vedonlyöntikansan suosion Suomessa, sillä osa seuraa lajia vilpittömästi mielenkiinnosta, toiset nakkaa vaan betsit sisään parhaiksi katsomillaan tipseillä tai omilla tiedoillaan.
Tässä muutama huomioon otettava seikka baseballista.
1) Kausi on pitkä ja äärettömän raskas! Joukkueet pelaavat 162 matsia puolen vuoden aikana eli aivan mielettömän paljon. Sanomattakin on selvää, että jengit väsähtää jossain kohtaa ja etenkin ne paljon puhutut syöttäjät. Pitkät pelirupeamat vaativat veronsa etenkin vieraissa eli niiden suhteen kannattaa pitää silmät auki. Alkukaudesta lajista tietämätön pääsee helposti spekulaatioihin mukaan koska kaikki ovat levänneitä ja tulosten ennalta-arvattavuus perustuu lähinnä todelliseen taitotasoon eikä kuntoon. Eli seuraa kovia pitchereitä!
2) Mitkä on faktoja? Ainoastaan viime kausi sekä sitä edelliset ja se, mitä tilastot kertoo. Kevätsarjoilla (spring seasons) et tee pohdinnoissasi yhtään mitään.
3) Miksi peli joskus repeää eli juoksuja tulee kuin liukuhihnalta? Jos tutkit viime pelejä niin huomaat, että peli on ratkennut viime metreillä ja sen jälkeen levitetään joka puolelle erilaisia kipua lievittäviä rasvoja, koska turpaan on tullut pahasti ja vedonlyöntilaput on revitty. Taas puhutaan syöttäjistä mutta relief pitchereistä eli bullpeneistä eli kesken peliä kentälle tulevista syöttäjistä. Jos ja kun maailman kovin syöttäjä aloittaa joukkueen kummulla, syöttää ensimmäiset kuusi vuoroparia pitäen vastustajan nollilla ja sen jälkeen kummulle marssii mr. Bean ERA 98.70, niin et tee lapullasi mitään. Siis mikäli et ota joukkueen RP (Relief Pitcher) osastoa huomioon. 99% peleistä se syöttäjä vaihtuu ja mikäli kentälle tuleva syöttäjä ei ole kunnossa, vastustaja rokottaa välittömästi taululle neljä juoksua. Miten ja mistä tiedät vaihtosyöttäjän ennakkoon? Et mistään, arvailua voit esittää ja netissä on analysoitu muutamilla sivuilla penien kiertojärjestys. Toki joka kierroksella kyykkää vähintään yksi aloittavakin syöttäjä ja silloin on livevedon aika, siiat ovat tuolloin pinnassa.
4) Jos haluat ottaa muutakin huomioon kuin aloittavan syöttäjän niin vaihtoehtoja on muutama. Etsi vaikka bookeri, missä voit pelata joko pelin ensimmäistä tai jälkimmäistä puoliskoa eli juoksumääriä ja voittajaa. Suomeksi sanottuna pelaat tuolloin joko aloittavien syöttäjien pelillä tai penien.
5) Miten voin hifistellä ja päteä? Jos haluat selvittää jonkun pelin perinpohjaisesti niin katso keli. Sateella baseballia ei pelata paitsi edelleen harvinaisilla katetuilla stadioneilla, mutta kuten kaikissa ulkolajeissa, pelaajia ei kiinnosta olla kentällä vetisessä, kylmässä tuulisäässä. Lisäksi voit tutkia pelattavan stadionin HR- eli kunnari-herkkyyden. Toisilla stadionilla juoksuja tulee +121 suhteessa keskiarvoon, toisilla -80.
6) Mistä voit tietää, tuleeko seuraavalla lyönnillä kunnari? Et mistään! Jos maila osuu sopivasti palloon niin fysiikan lakien mukaan se lentää ja pitkälle. Toki voit arvioida todennäköisyyksiä sille, se on betsausta!
Monimutkaista? Ei se ole! Ota asioista selvää.