SaiPaa yleensä kehutaan loistavien ulkomaalaispelaajien hankkimisesta ja niiden rekrytoinnista kuten esimerkiksi muutamia vuosia sitten hankitut hyökkääjät David McIntyre ja Chad Rau. 1990-luvun lopulla hankittiin maalipörssin voittanut kanadalainen Dale McTavish, joka teki paluun keltamustiin vielä reilu kymmenen vuotta myöhemmin kaudeksi 2010-2011.
Tämän jutun aiheena kuitenkin on se, mikä on monelta ei niin tarkkaan SaiPaa seuraavalta jäänyt huomaamatta eritoten medialta, että SaiPa on onnistunut hankkimaan 2010-luvulla todella paljon tuntemattomia suomalaiskiekkoilijoita ja tekemään niistä hyviä liigapelaajia ja osa niistä on päässyt, jopa korkeammallekkin tasolle, kuten Jarno Koskiranta, joka pelasi SaiPassa monta hyvää kautta ja nousi sille tasolle, että pääsi pelaamaan kaudeksi 2012-2013 suurseura Tapparaan ja nousi sieltä heti yhden hyvän pelatun kauden jälkeen KHL-jäille ja pelaa siellä myös nykyää suurseura Pietarin SKA:ssa.
Kaudelle 2013-2014 joukkueeseen hankittiin Pelicansista Janne Tavi, joka oli tehnyt Lahdessa jo ihan hyvää tulosta, mutta mies kuitenkin haki uralleen uutta nostetta sekä isompaa roolia ja SaiPassa myös tiedossa Tavi teki heti avauskaudellaan uransa syöttö sekä piste-ennätyksen ja oli koko joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja pistein 10+26.
Silti ehkä parhaiten mieleen tulee lähimenneisyydestä Matti Järvinen, joka tuli SaiPaan kaudeksi 2014-2015 yhdessä toisen Blues-pelaajan Ilmari Pitkäsen kanssa. Pitkäsen piti olla näistä kahdesta pelaajasta se, josta odotettiin joukkueeseen kovaa peluria heti avauskaudella ja Järvisestä enemmän syvyyspelaajaa 3-4 kenttiin, mutta kuinkas tarinassa sitten lopulta kävikään. Pitkänen epäonnistui heti alusta lähtien ja mies siirtyi SaiPasta kesken kauden takaisin Bluesiin, kun taas Matti Järvisestä tuli joukkueen johtavia pelaajia heti debyyttikaudellaan ja pisteitä tuli runkosarjassa todella mukavasti tehojen ollessa 9+20. Lontoon Matti pelasi vielä kaksi vahvaa kautta SaiPassa kunnes siirtyi täksi kaudeksi Tapparaan hakemaan uralle lisää haastetta ja samalla taistelua, jopa maajoukkue paikoista sekä tulevaisuudessa pääsystä ulkomaille pelaamaan.
Viime ja tällä kaudella SaiPa on näyttänyt miten nostetaan pelaajia suuresta tuntemattomuudesta SM-liiga yleisön tietoisuuteen.Ehkä parhaimpana esimerkkinä tästä on viime kaudella SaiPassa maalivahtina ollut Jussi Olkinuora, joka oli kiekkoa seuraavalle yleisölle täysin tuntematon, mutta SaiPa näki miehessä jotain mitä muut seurat eivät ja otti Olkinuoran pätkäsopimuksella joukkueeseen, kun Frans Tuohimaa loukkaantui heti kauden alussa. Olkinuora pelasi sen verran hyvin, että JYP kiinnitti mieheen huomion ja teki Olkinuoran kanssa sopimuksen. Viimeistään tällä kaudella mies on noussut JYP:ssä ykkösmaalivahdin asemaan ja samalla päässyt myös enemmän esille SM-liiga maailmassa ja tämä kaikki vain reilussa vuodessa, kun mies tuli takaisin Suomeen. Ilman SaiPan hyvää rekrytointia Olkinuoraa tuskin olisi nähty lähivuosina liigatasolla pelaamassa eli tässä taas yksi hyvä esimerkki SaiPan pelaajahankinnoista ja kyky ottaa välillä, jopa pieniä riskejä, jotka pitkässä juoksussa kääntyvät seuran eduksi. Ison kunnian SaiPan pelaajahankinnoista ansaitsee seuran urheilujohtaja Antti Tuomenoksa..
Tälle kaudella hyvien suomalaispelaajien naaraus jatkui, kun seura hankki aivan puskista tuntemattoman Ahti Oksasen, josta onkin muodostunut kauden edetessä todella hyvä hyökkäyspään pelaaja, joka tuo myös hyvää kahden suunnan pelaamista. Oksanen on tehnyt debyyttikaudellaan jo tehopisteet 14+10 ja johtaa samalla myös joukkueen sisäistä maalipörssiä. Siihen päälle mies on tehnyt muutaman todella tärkeän rankkarimaalin, jolla SaiPaon saanut lisäpisteitä sarjataulukkoon, jotka voivatkin osoittautua runkosarjan lopussa todella tärkeiksi.
Lisäksi tälle kaudelle saapui Mestiksessä hurjaa tulosta viime kaudella tehnyt Jonatan Tanus, mutta hänen hyviä otteita ei voi pitää niin suurena yllätyksenä kuin Oksasen, mutta silti Tanuksen saapuminen Etelä-Karjalaan kertoo siitä, että monet pelaajat kokevat SaiPan seuraksi, jossa voi mennä urallaan isosti eteenpäin. Tosin täytyy kyllä silti myöntää, ett’ Tanus on pelannut paremmin mitä häneltä odotettiin,koska mies taistelee, jopa vuoden tulokkaan tittelistä ja on tällä hetkellä tulokkaiden pistepörssin kakkosena tehoin 11+18.
Lisäksi Topi Nättinen, jonka kiekkoa seuraava yleisö on tiennyt jo muutaman vuoden ajan on noussut tällä kaudella viimeistään sille tasolle mille miehen potentiaali tällä hetkellä riittää. Nättinen on ollut koko kauden joukkueen kantava voima ja tehnyt tasaisesti tulosta pitkin kautta ja on joukkueen pistepörssin selkeä ykkönen tehoin 12+24. Nättinen kuuluu niihin tulevaisuuden pelaajiin, jotka aikamoisella varmuudella nähdään pelaamassa Suomen rajojen ulkopuolella, joko jossain Euroopan isoissa sarjoissa tai vaikka, jopa NHL:ssä asti.
Tässä oli esiteltynä SaiPan 2010-luvun hyvät hankinnat suomalaispelaajien osalta, jotka ovat tulleet seuraan hyvän rekrytoinnin ansiosta ja saaneet SaiPa:ssa sitä vastuuta, jota ovat siinä vaiheessa uraa kaivanneet. Toki tästä listasta jäi hyviä pelaajia ulkopuolella, kuten tällä kaudella itsensä toden teolla SM-liigassa läpi lyönyt puolustaja Lasse Lappalainen sekä kolme kautta SaiPassa kiekkoillut Mikael Kuronen, joka nousi ainakin fanien yhdeksi suosikiksi.
Katsotaan pystyykö SaiPa tällä tai viimeistään ensi kaudella hankkimaan taas uusia kykyjä SM-liigaan, josta kiekkoa seuraava väki ei ole vielä kuullutkaan mitään. Kaiken kaikkiaan SaiPalle pitää nostaa hattua seuran hyvästä pelaajapolitiikasta ja siitä, että hankinnoista isompi osuus on ollut onnistuneita naarauksia kuin pelkkiä huteja. Siihen pienen seuran pitää pystyä myös jatkossa mikäli SaiPa mielii SM-liigassa pärjätä, koska rahalla seura ei voi mällätä eikä sille tielle kannata lähteä, koska eiköhän siitä saatu varsin hyvä opetus 2010-luvun alussa, jolloin joukkue teki lähes miljoonan euron tappiot. Joka tapauksessa muidenkin pienten seurojen pitäisi ottaa oppia SaiPasta ja siitä miten rahat tulisi käyttää oikein ja miten pienellä budjetilla voi saada hyvää tulosta aikaan, kun panostaa ne järkevästi rekrytointiin eikä hanki pelaajia summamutikassa muutaman youtube-videoklipin perusteella.