Scroll Top

Pimeneviin syysiltoihin uudenlaista ”säpinää” á la Lacrossepäällikkö

6cyog84ri

Okei, ”säpinä” oli ehkä vähän harhaanjohtava sana heti otsikossa. Mutta tässä nyt aiemmassa blogipostauksessa lupaamani lisäkirjoitus miten lacrosse-maila sidotaan.

 

Edellisestä blogipostauksesta on kulunut vähän turhan kauan, mutta lokakuu yleisesti on lacrossessa ollut aikaa, milloin annetaan mielen ja kropan vähän levätä ja pidetään ne kauden päätössaunaillat jne.

Nyt kun ulkona on se kaikkein ikävin aika vuodesta, niin on yleensä hyvin aikaa laittaa vähän vanhoja varusteita kuntoon ja/tai hankkia kokonaan uusia kamoja. Ja näin marraskuussa useat aloittaa myös treenaamaan jo ensi kesää ja kautta silmällä pitäen niin varusteiden on hyvä olla heti alkuunsa kuosissa. Aiemmassa kirjotuksessa kävin läpi varusteet ja myös mailan pääpiirteittäin. Nyt ajattelin tosiaan pureutua vähän tarkemmin miten itse hedi sidotaan. Ja korostan heti näin alkuunsa että tapoja sitoa hedi on useita, riippuen siitä millaisen hedin haluaa ja mitä paikkaa pelaa, mutta muutama lainalaisuus pätee kaikkeen sidontaan. Ja nyt pyydän heti anteeksi kaikilta veskoilta, koska en pureudu veskojen mailan sidontaan vaan ainoastaan kenttäpelureiden.

Alkuun mailan sidonta (varsinki jos kaivaa vaan netistä ohjeita) näyttää tosi hankalalta ja aikaa vievältä, ja sitä se voi alkuun ollakin. Mutta niin kuin niin monessa asiassa muutenkin elämässä, eka kerta on aina vähän sellaista turaamista, sähläämistä ja opettelua ennen kun sen todella taitaa. Ja myös hedin sidonnassa pätee laki että mitä useammin sen itse teet sen paremmin sen myös osaat. Sitten kun näitä on jonkun verran sitonu niin sitä huomaa tekevänsä hedin itelleen kymmenessä minuutissa siinä samalla kun kattoo telkkarista Poliiseja, Simpsoneita tai sitten vaikka Salkkareita. Ja käytän tässä nyt paljon ammattislangia, koitan suomentaa ne vähintään välttävästi.

 

Mistä lähteä liikkeelle? No ensin pitää olla tietysti hedi ja sitten sidontatarvikkeet. Tarvikkeisiin kuuluu seuraavat tavarat:

  • itse mesh, eli verkko
  • 1 kpl crosslace nauhaa, eli nauha jolla sidotaan verkko hedin yläpäähän kiinni
  • 2 kpl sidewalleja, eli nauhat jolla verkko sidotaan hedin reunoihin
  • Shooting stringit ja tarvittaessa ns. nylon string (nyt menee hifiks)
  • Pocket pounder, ei välttämätön mutta jeesaa kivasti sisäänajossa

IMG_1602

 

Ensimmäisenä mesh täytyy ns. ”avata”. Tämä tapahtuu parhaiten pitämällä meshiä hetki kuuman veden alla, jolloin mesh lähtee itse vähän avautumaan.

IMG_1604IMG_1605

Sen jälkeen mesh täytyy venyttää kunnolla auki. Itse suosin tapaa, jossa mesh rullataan tiukaksi rullaksi ja sen jälkeen sitten venytetään niin kovaa kun miehestä lähtee.

Sitten voikin alkaa sitomaan. Mesh rullautuu itsestään ns. oikein päin eli on helppo tietää, kumpi on sisäpuoli ja kumpi ulkopuoli. Ensin mesh sidotaan hedin yläreunaan tiukasti kiinni crosslacella, tähän on pari eri tapaa, mutta pääasia on että mesh on erittäin tiukasti yläreunassa kiinni. Homma lähtee ylimmästä sivureiästä, eli yläreuna on myös tiukasti hedi sivussa kiinni.

IMG_1608

Kun yläreuna on kiinni niin sitten on vuorossa sivut, johon käytetään noita sidewall – nauhoja. Homma lähtee etenemään ylhäältä alas. On erittäin tärkeää tehdä molemmat puolet samaan aikaan, jotta pocketista tulee ns. symmetrinen. Sidewall kannattaa myös sitoa tiukasti kiinni, niin että venytetty mesh alkaa itsestään muodostamaan pienimuotosta pocketia ja selvää uraa mitä pitkin pallo kulkee.

IMG_1610

Kun on päästy alas asti, niin sitten on vuorossa pohja. Sen voi tehdä joko ylijääneellä crosslace – nauhalla tai sitten käyttää shooting string nauhaa. Ideana on päättää pocket, niin ettei pallo voi tippua sieltä läpi. Sen jälkeen on hyvä laittaa meshiä venytykseen ja antaa venyä muotoon ennen kun laittaa shooting stringit kiinni. Tässä vaiheessa voi myös määritellä haluaako pockettiin ”whippiä” vai ei.

IMG_161630146

Viimeisenä sidonnassa on sitten vuorossa shooting stringit. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, koska shooting stringit määrittelee sen miten pallo lähtee mailasta irti. Shooting stringejä laitetaan useimmiten kolme. Ja eniten näkee tätä versiota missä on kaks stringiä hedin poikki ylhäällä ja yks ns. ”U”, joka ohjaa pallon hedistä suoraan ulos. Kaks lainalasuutta shooting stringien laittoon on olemassa. Ensinnäkin vähintään ylin string myös hediin kiinni! Näin ankkuroidaan shooting string kiinni hediin.

IMG_1617

Ja toiseksi shooting stringien kireys menee ylhäältä alas, eli ylin kohtuullisen kireelle ja siitä sitten stringit löysentyy alaspäin mentäessä. Näin varmistetaan että pallo lähtee hedistä irti vasta ylimmästä stringistä ja näin ollen heittää myös tarkemmin. Shooting stringeillä tosiaan määritellään miten maila heittää, jos sidonnan jälkeen tuntuu että maila heittää alas niin shooting stringejä kannattaa löysätä. Jos taas tuntuu että heitto aukeaa, niin sit ei muuta kun stringejä kireemmälle. Pitäen koko ajan mielessä että ylimmän pitää olla kuitenkin se kirein ja alemmat sitä mukaa myös löysemmälle.

Siinä se sitten olis, valmis hedi!

IMG_1621IMG_1619

Viimenen vaihe on sitte mennä seinälle ja ajaa hedi lopullisesti sisään!

https://www.youtube.com/watch?v=ozgrP6Znupc

 

JA EI KU PELAAMAAN!!!

1e449b253880e8ff7bdee28ba2441a91

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.