Scroll Top

Kososen avaa kilpailukauden Tammelassa – EM-kisavire syntyy Los Angelesin ja Eugenen kisoissa

Silja Kosonen
Kososen avaa kilpailukauden Tammelassa – EM-kisavire syntyy Los Angelesin ja Eugenen kisoissa
Moukarinheittäjä Silja Kosonen käynnistää EM- ja olympiakesän kilpailut lauantaina Tammelasta. Tour de Hammer -kilpailusarjan avaus on lähtölaukaus kilpailuturneelle, joka jatkuu Vantaalla, Los Angelesissa ja Eugenessa ennen kesäkuisia Rooman EM-kisoja.
– EM-kultaa lähden hakemaan. Viime vuoden MM-kisat näyttivät sen, että pystyn siihen, Kosonen muotoilee kevätkesän tavoitettaan.
Viime vuonna Kosonen, 21, heitti Espoossa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi, oli Budapestin MM-kisoissa viides ja kohensi ennätyksensä lukemiin 74,19.  Syksyn ja talven harjoituskauden perusteella Kososella on syytä uskoa kehityksen jatkuvan.
– Sain mielestäni treenattua syksyn ja talven aika hyvin. Syksyllä oli vähemmän flunssia kuin edellisvuonna, eikä ollut loukkaantumisia, eikä oikeastaan pienempiäkään vaivoja, Kosonen sanoo.

Lajivoimaa on tullut lisää
Kososen mukaan heitto on kulkenut Raision vanhalla vedenpuhdistamolla, jossa hänellä on sisä- ja ulkoheittopaikat sekä voimailutilat.
– Tuntuu, että tekniikka on ollut aika hyvä syksystä asti. Yleensä on ollut niin, että treeneissä on saattanut tulla pari ihan hyvää heittoa mutta muuten on syksyisin ja talvisin ollut vähän hakemista. Nyt tuntuu, että heittäminen on ollut teknisesti tosi tasaista.
Kososen heittoharjoittelua on viety eteenpäin valmentaja Jani Pihkasen ohjauksessa. Pihkasen ajatuksena on kasvattaa kilpailuvälineen ohella harjoituksissa käytettävän ylipainoisen moukarin painoa puoli kiloa vuodessa.
– Olen heittänyt nyt jo 6,5 kilon moukaria lyhyellä varrella. Myös 6-kiloinen pitkällä varrella on tullut pikkuhiljaa mukaan. Tämä on toiminut hyvin. Tuntuu, että lajivoimaa on tullut lisää, Kosonen sanoo.
– Sen huomaa myös, että heittokestävyyttäkin on tullut. Nyt pystyn tekemään hyviä suorituksia putkeen useammankin heiton verran.
”En ota testituloksista mitään isompaa stressiä”
Kosonen kokee, että fysiikka on kohentunut harjoituskauden aikana muutenkin.
– Minulle on joskus sanottu, että minun testituloksillani ei pitäisi heittää noin kauas, mitä olen heittänyt, joten en ota testituloksista mitään isompaa stressiä, Kosonen tuumii.
– Loikat ovat parantuneet aika hyvin. Kuulanheitoissa minulla on tekniikan kanssa vähän ongelmia, ja punttitreenit ovat menneet ihan hyvin. Jokin aika sitten teimme tehontuottotestit. Ne kertoivat, että parin vuoden takaisesta edellisestä testistä olen kehittynyt aika hyvin. Voimaa on.

”Hieno kokemus päästä kisaamaan Amerikkaan”
Harjoituskauden tulosten ulosmittauksen Kosonen aloittaa kahdella moukarinheiton Tour de Hammer -sarjan kilpailulla lauantaina Tammelassa ja helatorstaina (9.5.) Myyrmäen kentällä Vantaalla.
Sen jälkeen Kososen kilpailut jatkuvat Yhdysvalloissa Los Angelesissa ja Eugenessa Timanttiliigan kilpailussa.
– Tammela ja Vantaa ovat hyviä kisoja tähän alkuun. Olin jo varannut lennot Bergenin kilpailuun, kun tuli viestiä, että minut haluttaisiin kahteen kisaan Amerikkaan. Se oli aika selkeää, että haluan lähteä sinne, Kosonen sanoo.
– Hieno kokemus on päästä kisaamaan Amerikkaan ja nähdä millaisia siellä nuo muut kuin MM-kisat ovat. Odotan sitä innolla.
Los Angelesissa ja Eugenessa Kosonen kohtaa ainakin Pohjois-Amerikan kärkinimet, joita vastaan hän kilpailee myös Pariisin olympialaisissa elokuun alussa. Pian Yhdysvaltain kisojen jälkeen edessä ovat EM-kilpailut Roomassa.
– Paluu Yhdysvalloista menee aika lähelle EM-kisoja. Siinä saa aika tarkkaan katsoa palautumisen ja muut tekijät. Uskon kuitenkin kykeneväni siihen, että olen EM-kisoissa huippukunnossa, Kosonen sanoo.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.