Mäkelä ja Lipsanen finaaliin halli EM-kisoissa – Roleder ja Pozzi mestareiksi pika-aidoissa

belgrade-sports-620x330

Yleisurheilun hallikauden huipentama EM-kisat alkoi perjantaina Belgradissa, Serbiassa. Ohjelmassa oli paljon alkueriä ja karsintoja ja sen lisäksi viisi finaalia, joista odotetuimmat olivat pika-aidat.

Naisten 60m aitajuoksussa EM-kulta meni Saksan Cindy Rolederille ajalla 7,88. Finaalissa oli suuria ongelmia lähdön kanssa, kun vasta neljännellä yrityksellä pääsivät juoksemaan, vaikka yhdessäkään lähdössä kukaan ei ottanut varaslähtöä. Finaalissa Roleder nousi viimeisillä metreillä ja hyvällä kurotuksella mestariksi ohi Valko-Venäjän Alina Talayn, joka oli toinen ajalla 7,92 ja kolmanneksi tuli Saksan Pamela Dutkiewicz ajalla 7,95.

Viime kesänä olympiakultaa seitsenottelussa voittanut Belgian Nafissatou Thiam voitti viisiottelun 4870 pisteella. Thiam teki sarjassaan mm. korkeudessa huipputuloksen 196 ja pituudessa 6,37. Unkarin Anita Marton oli kuulassa ylivoimainen tuloksella 19,28.

Miehissä 60m aitojen finaalissa päästiin sentään ensimmäisellä yrityksellä matkaan. Finaali oli todella tasainen kun neljän kärki oli vain 0,03 sekunnin sisällä. Mestaruus meni Iso-Britannian Andy Pozzille ajalla 7,51. Ranskan Pascal Martinot-Lagarde tuli toiseksi 7,52 ajalla ja pronssi meni niukasti Tshekin Petr Svobodalle 7,53 ajalla, joka onnistui kurotuksessa niukasti paremmin kuin neljänneksi jäänyt Ranskan Garfield Darien. Myös seipäässä käytiin tiukka taistelu. Koko kärkikolmikolla oli sama tulos 585. EM-kulta meni Puola Piotr Lisekille, hopea Kreikan Konstadinos Filippidis ja pronssi Lisekin maanmiehelle Pawel Wojciechowskille.

Suomalaisilla nähtiin avauspäivänä kuusi. Heistä parhaiten onnistuivat kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Simo Lipsanen, jotka molemmat selviytyivät finaaliin. Mäkelä oli tuloksella 14,18 karsinnan neljäs. Samalla hän ylitti ensi kesän Lontoon MM-kisarajan. Lipsanen oli karsinnan yhdeksäs tuloksella 16,69.

Muista suomalaisista Linda Sandblom tippui niukasti korkeuden finaalista tuloksella 186. Pika-aidoissa Lotta Harala pääsi välieriin asti. Haralan aika alkuerässä oli 8,20 ja välierässä 8,30, jolla sijottui 14. Elmo Lakka teki kauden parhaansa, mutta ei selviytynyt finaaliin ajalla 7,78. Sen sijaan Reetta Hurske joutui lähtöongelmien uhriksi, kun hänet hylättiin varaslähdöstä, vaikka se ei sitä ollut. Hurskeen lisäksi samasta erästä hylättiin peräti kolme samasta syystä. Kisoissa piti olla mukana myös Nooralotta Neziri, mutta hän joutui jättämään kisat väliin sairastelun takia.

Huomenna nähdään kuusi suomalaista ja ohjelmassa on mm. kymmenen finaalia.