Scroll Top

Esittelyssä suomalaisille hieman oudompi laji, uppopallo

Jottei homma menisi liian yksitoikkoiseksi niin Geemedia esittelee Teille, arvon yhteisö, uuden lajin, uppopallon!

YLEISTÄ

Ensimmäinen uppopallo-ottelu pelattiin Saksassa vuonna 1961. Englanninkieliseltä nimeltään laji on Underwater Rugbya.

Uppopallo on todella nopea ja äärimmäisen taktinen kontaktilaji, jota pelataan uimahallien syvissä osissa eli suomeksi sanottuna hyppytornien altaissa. Yleisesti uppopalloa pidetään äärimmäisen vaativana lajina, sillä peli kulkee pääosin altaan pohjassa noin neljässä metrissä. Jo sinne sukeltaminen saattaa olla monelle haasteellista saati, että vietät siellä aikaa kotvasen tovin keskittyen 100 % peliin. Vaativuudesta huolimatta uppopalloilijat eivät ole urheilumaailman fyysisintä eliittiä. Lajiin pääsee hyvin sisään oikealla harjoittelulla ja hukkumiskammon poistamisella.

Embed from Getty Images

Uppopallo on kolmiulotteinen laji, sillä vastustaja voi tulla ylhäältä tai alhaalta, oikealta tai vasemmalta. Yksinkertaistettuna sanoen uppopallossa on tarkoituksena saada painoitettu pallo vastustajan päädyn pohjassa olevaan koriin. Koska peliä pelataan pinnan alla, sillä, milloin pelaaja sukeltaa, on huomattavan suuri merkitys. Eikä vaadi korkeakoulututkintoa tajutakseen, että jossain vaiheessa jokaisen pelaajan on tultava pintaan hengittämään, mutta siitä huolimatta peli jatkuu.

Kenttä on leveydeltään 8–12 metriä ja pituudeltaan 12–18 metriä. Altaan reunalla ovat vaihtoalueet penkkeineen ja jäähypenkit. Maatuomari ja 2 vesituomaria ohjaavat peliä vedessä kuuluvan summerin ja käsimerkkien avulla. Toinen vesituomareista käyttää paineilmalaitteita ja tarkkailee peliä altaan pohjasta. Maatuomarin apuna ovat kirjurit, ajanottaja ja vaihtojen valvoja.

Pelissä käytettävä pallo on mustavalkoinen tai kokopunainen muovipallo, joka on täytetty suolavedellä. Pallon uppoamisnopeus on noin metri sekunnissa ja sen ympärysmitta on miehillä 53 senttimetriä, naisilla hiukan pienempi. Peliaika normaalin pituisessa ottelussa on 2×15 minuuttia tehokasta peliaikaa. Erien välissä on 5 minuutin tauko. Tällöin joukkueet myös vaihtavat puolia. Jäähyn pituus on 2 minuuttia. Kummallakin joukkueella on oikeus yhteen minuutin mittaiseen aikalisään ottelua kohden.

Yhteen otteluun joukkue saa nimetä 15 pelaajaa. Näistä kuusi on yhtäaikaa vedessä, kuusi vaihtopenkillä ja kolme varalla. Vaihdot ovat lentäviä kuten jääkiekossa.

PELIN KULKU

Maatuomari käynnistää pelin pitkällä yhtäjaksoisella äänimerkillä.

Pelaajat ovat vuorollaan altaassa 1–2 minuuttia tehden noin 10–20 sekunnin sukelluksia. Välillä käydään pinnassa täyttämässä keuhkot ja sukelletaan takaisin kohti syvyyksiä. Pelaajilla oleva snorkkeli sallii pelin seuraamisen koko ajan. Palloa kuljetetaan ja syötellään pelaajalta toiselle edeten kohti vastustajan koria. Tavoitteena on työntää pallo vastustajan koriin. Maalin jälkeen pelaajat palaavat päätyihinsä. Tämän jälkeen koritettu joukkue hyökkää omasta päädystä saatuaan merkin vesituomarilta. Alivoimatilanteet ovat tässäkin lajissa maalivahdille painajaismaisia.

Embed from Getty Images

PELAAJIEN ROOLIT

Hyvä uppopallon pelaaja pystyy tarvittaessa pelaamaan kaikkia pelipaikkoja eikä hänelle ole väliä, onko hän hyökkääjä vai puolustaja. Hyökkääjä joutuu myös puolustamaan ja puolustaja hyökkäämään. Kaikki pelaajat joutuvat tarvittaessa täyttämään maalivahdinkin paikan. Tästä huolimatta pelaajat erikoistuvat eri tehtäviin: maalivahdeiksi, puolustajiksi tai hyökkääjiksi. Yleensä maalivahdin ja keskushyökkääjän tontilla pelaa sama henkilö. Puolustettaessa on kaksi maalivahtia ja hyökättäessä on kaksi keskushyökkääjää, jolloin nämä pelaajat ovat vuorotellen pohjassa, koska ilma kuitenkin loppuu kesken.

KOSKA TULEE PENALTTIA?

Pelissä on kiellettyä hyökätä kanssapelaajan varusteita vastaan eli esimerkiksi repiä snorkkelia irti. Kiellettyä on myös potkaista, lyödä tai kuristaa vastustajaa ja pallottomaan pelaajaan ei saa kohdistaa taklauksia eikä häntä saa pitää kiinni. Korin saa peittää ainoastaan vartalolla, eikä koriin saa tarttua. Ainoastaan pallonhaltijaan saa tarttua pallon riistämiseksi ja pallonhaltija saa tarttua pallottomaan pelaajaan. Kun pallo irtoaa, on pelaaja päästettävä heti irti. Jälkipelistä rangaistaan. Palloa ei saa kuljettaa tai heittää vedenpinnan yläpuolella.

Embed from Getty Images

VÄLINEET

Pelivälineinä uppopallossa on maski, snorkkeli, korvasuojat ja räpylät sekä miehillä lisäksi alapääsuojat eli munasyndit. Peliasun väri on joko sininen tai punainen.

UPPOPALLO SUOMESSA

Suomessa uppopalloa pelataan Suomi-sarjassa ja 1-divisioonassa turnausmuotoisesti, eli pelit kohdistuvat viikonloppuihin ja yhtenä päivänä joukkueella on useita otteluita.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.