Scroll Top

Ampumahiihdon lajilegenda Martin Fourcaden ura päättyy tänään Kontiolahdella

Miesten ampumahiihdon viime vuosien ehdoton kuningas, Ranskan Martin Fourcade, 31, päättää mahtavan uransa tänään Kontiolahdella takaa-ajossa.

Embed from Getty Images

Ranskalainen aloitti kilpailemisen maailmancupissa vuoden 2008 loppupuolella. Fourcade oli ensimmäisessä kilpailussaan 61:s. Seuraavalla kaudella hän oli jo maailmancupin kokonaiskilpailussa viides. Hän voitti kyseisellä kaudella yhteensä kolme kilpailua ja kauden päätteeksi hänelle ojennettiin takaa-ajojen kokonaiskilpailun voiton kunniaksi pieni kristallipallo.

Kaudella 2010-2011 ranskalainen oli kauden päätteeksi maailmancupissa jo kolmas. Vancouverin olympialaisista hän sai samana talvena ensimmäisen olympiamitalinsa, joka tuli massalähdöstä ja oli väriltään hopeinen. Kyseinen kausi aloitti Fourcaden käsittämättömän ylivoiman, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Embed from Getty Images

Fourcade saalisti peräkkäin seitsemän maailmancupin kokonaisvoittoa vuosien 2011-2018 välisenä aikana. Kontiolahdelta hänellä on teoriassa mahdollisuus ottaa tänään kahdeksas, mutta palataan siihen artikkelin lopussa.

Maailmancupin osakilpailuvoittoja hänellä on henkilökohtaisilta matkoilta käsittämättömät 82 kappaletta. MM-kisoissa Fourcade on voittanut 28 MM-mitalia, joista 13 on kultaista. Olympialaisissa mitaleja on tullut seitsemän, joista viisi on kultaista.

Fourcaden kymmenen vuotta kestänyt ura on vertaansa vailla ja kotikatsojilla on tänään vielä kerran mahdollisuus päästä nauttimaan ranskalaisen suorituksista.

Embed from Getty Images

Fourcade voi voittaa maailmancupin tänään seuraavilla suorituksilla. Hänen ainoa kilpakumppaninsa on Norjan kivikova Johannes Thingnes Bö. Kun maailmancupin vähennyspisteet otetaan huomioon, on norjalainen 19 pistettä Fourcadea edellä.

– Jos Fourcade voittaa, Bö saa olla enintään 5:s
– Jos Fourcade on toinen, Bö saa olla enintään 8:s
– Jos Fourcade on kolmas, Bö saa olla enintään 12:s
– Jos Bö jää kokonaan ilman pisteitä, Fourcaden tulee olla vähintään 21:s

Miesten kilpailu alkaa tänään kello 14:45 ja sitä voi seurata suorana Yle TV 2:sta.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.