Scroll Top

Veikkausliiga kausiennakko 2016 – Ottaako SJK tuplan?

Veikkausliiga vuosimallia 2016 käynnistyy tänään, joten nyt on aika pureutua mitä tuleva kausi tulee pitämään sisällään.

Täksi kaudeksi Veikkausliigaan nousi kaksi uutta joukkuetta, kun viime kaudella ykkösen voittanut PS Kemi nousi suoraan ja Vantaan PK-35 karsintojen kautta. Tässä ennakossa käydään läpi, ketkä tulevat olemaan kärkikahinoissa, ketkä keskikastissa ja mitkä joukkueet todennäköisesti taistevat sarjapaikastaan. Mielenkiintoinen kausi odotettavissa HJK:n lähtiessä hakemaan revanssia, kun viime kaudella mestaruus karkasi SJK:lle.

 

veikkausliiga_480x2_258684b

 

Voimasuhteet kaudella 2016

Geen veikkaus on, että tiukimmin mestaruudesta taistelevat viimekauden mestari SJK, sekä kestomenestyjä HJK.

 

Sijat 1-2

HJK

HJK:n viime kausi oli pettymys ja nyt joukkue lähtee sisuuntuneena ja vahvistuunena tähän kauteen. Mikään muu kuin mestaruus ei kelpaa. HJK:n puolustus vahvistui merkittävästi, kun pitkän ulkomaanpestin jälkeen paluun Veikkausliigaan tekevä Ville Jalasto liittyi helsinkiläis-ryhmään. Jalaston kokemus ja taitotaso on eliittiä Veikkausliiga-tasolle ja mies onkin tärkeä palanen HJK:n puolustuksessa tulevalla kaudella. Lisäksi Klubi hankki puolustukseen serbialaisen Ivan Tatomirovicin, jonka pitäisi tuoda kokemusta ja johtajuutta HJK:n puolustukseen. Tatomirovic pelaa pääosin topparin tontilla tuoden fyysisyyttä ja suoritusvarmuutta, jota HJK:n alakerta viime kaudella ehdottomasti kaipasi. Lisäksi, kun HJK sai pidettyä ehkäpä liigan parhaimman ja nimekkäimmän pelaajan Taye Taiwon, voi Klubi lähteä alkavaan kauteen luottavaisena.

HJK:n keskikenttä vahvistui myös, kun joukkue hankki jo kaudella 2014 HJK:ssa pelanneen Anthony Annanin, sekä toisen vanhan HJK-kasvon Medo Kamaran. Tämän tason pelimiehet takaavat sen, että Klubi on valmis jo kauden alussa. Lisäksi keskikentälle tuli jo viime syksynä Interissä hyviä otteita esitänyt Vincent Onovo, joka voi olla tulevalla kaudella todellinen helmi klubin miehistössä. Tähän kun lisätään viime kaudella huikeasti pelannut Atomu Tanaka, sekä valtavan potentiaalin omaava Toni Kolehmainen, ei HJK kalpene keskikenttä-vertailussa kenellekkään muulle Veikkausliiga-joukkueelle.

Hyökkäys on ehkä suurin kysymysmerkki, vaikka joukkue hankkikin sinne viime tipassa kokeneen Mikael Forssellin. Silti Gee pitää HJK:n hyökkäyksestä kovimpana ja mielenkiintoisimpana hankintana Alfredo Morelosia. Kolumbialainen näytti jo talven peleissä, että osaa laittaa palloa maaliin. Lisäksi hyökkäykseen kuuluu muutama arpa, jotka voivat osoittautua hyviksikin pelaajiksi, nimittäin nigerialainen Nnamdi Oduamadi sekä Intian-liigasta hankittu Richard Gadze. Tuota nimilistaa kun katsoo, niin voi hyvinkin olla, että Forssell joutuu tällä kaudella vaihtomiehen rooliin.

HJK:n kokoonpanoa katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että miten paljon muut tulevat tällä kaudella Klubista jäämään. Materiaali on niin laadukas, että mestaruus pitäisi tulla heittämällä, ellei viime kauden pitkä huono jakso toistu. Paperilla näyttää hyvältä, mutta se, miten hyvin Klubin pelaajat pelaavat joukkueena, selviää kauden aikana.

 

SJK

SJK on tehnyt monta vuotta nöyrästi töitä, josta palkintona oli viime kauden mestaruus. Simo Valakarin suojatit pelasivat hyvää jalkapalloa, mutta tosiasia on, että tuolla pelillä ja pistemäärällä, jolla joukkue viime kaudella voitti mestaruuden, ei tule riittämään mestaruuteen tällä kaudella. Jos HJK on vahvistunut täksi kaudeksi, niin samoin on myös SJK. SJK tosin menetti myös kaksi todella tärkeää pelaajaa, kun norsunluurannikon Cedric Gogoua siirtyi Partizan Belgradiin ja kesken viime kauden tullut Allan lähti muihin maisemiin. SJK tosin sai pelaajasta tuntuvan korvauksen.

Puolustukseen SJK hankki täksi kaudeksi maajoukkueessakin esiintyneen Jarkko Hurmeen. Hurme tuo varmasti osaamisellaan ja hyvällä ylöspäin pelaamisellaan ihan uuden ulottuvuuden Valakarin pelikirjaan. Toinen nimekäs vahvistus puolustukseen on Norsunluurannikon maajoukkueessakin pelannut ja Suomessa FC Honkaa aiemmin edustanut Abdoulaye Meite. Maaliskuussa joukkue hankki vielä El-Hadji Gana Kanen. Kane oli SJK:n testissä muutaman viikon ja vakuutti valmennuksen, joten miehen luulisi olevan avauskokoonpanossa liigakauden alkaessa.

SJK:n keskikenttä sai suomalaisille tutun nimen, kun Alexei Eremenko JR liittyi seinäjokelaisten vahvuuteen. Vaikka moni pitää miestä todella kovana Veikkausliiga tasolle, silti on hieman epävarmaa mikä on miehen nykykunto. Toivottavasti mies onnistuu, mutta kysymysmerkkejäkin on. Keskikentän dynamo tulee olemaan Mehmet Hetemaj. Joukkue elää ja kuolee tämän pelaajan mukana. Hetemaj oli viime kaudella todella hyvä, joten samaa on syytä odottaa myös tulevalta kaudelta. Lisäksi mielenkiintoinen seurattava on maajoukkuevahti Lukas Hradeckyn pikkuveli Matej Hradecky, joka pelaa tulevalla kaudella SJK:n riveissä.

Hyökkäys on ihan hyvällä mallilla varsinkin, kun joukkue sai viime tingassa hankittua viime kaudella hyvää jälkeä SJK:ssa tehneen Roope Riskin. Ehkä mielenkiintoisin pelaaja SJK:n hyökkäyksessä on virolainen Tarmo Kink. Kovan laukauksen omaava kokenut Kink on varmasti hyvä pelaaja Veikkausliigan ja mieheltä voi odottaa sellaista 10-15 maalin kautta. Lisäksi hyökkäykseen löytyy Tuco ja kokenut Toni Lehtinen, joten leveyttä silläkin osastolla on. Näillä pohjilla ja talven näytöillä SJK:lle voi povata varmaa mitalia, jopa mestaruus on realistinen.

 

 

 

Sijat 3-7

FC Lahti

Keskikasti ja taistelu pronssisesta mitalista on usean joukkueen kauppa. Tällä hetkellä taistelu kärjen takana on todella tiukkaa ja pienelle yllättäjällekin on oma saumansa. Silti Gee veikkaa, että kovimman taistelun kärjen takana käyvät FC Lahti, RoPS ja FC Inter. Lahden viime kausi oli pieni pettymys, vaikka joukkue sijoittuikin sijalle viisi. Lahti sai täksi kaudeksi maalinsuulle kovanluokan kaverin, kun Tomi Maanoja liittyi joukkueen vahvuuteen. Joukkue hankki myös keskikentälle kovanluokan vahvistuksen, kun Duarte Tammilehto siirtyi IFK Mariehamista ”kuhnureiden” vahvuuteen. Lisäksi puolustukseen hankittiin montenegrolainen Boris Tatar, joka pelaa laitapuolustajan tonttia. Hyökkäykseen tuli ykkösen maalipyssy Kalle Multanen, joka pääsee nyt näyttämään miten maaleja tehdään sarjaporrasta ylenpänä. FC Lahti taistelee tiukasti mitaleista tällä kaudella.

 

RoPS

Joukkue ei ihan hirveästi muuttunut viime kaudesta ja paikkaajia on hankittu, mutta hyviä sellaisia. Varsinkin hyökkäykseen löytyy laatua, kun Aleksander Boris Kokko teki kuin tekikin sopimuksen RoPS:n kanssa. Lisäksi hyviä otteita on esittänyt vasta maaliskuussa hankittu William Oluremi. Keskikenttä koki kovan menetyksen, kun keskikentän sielu Antti Okkonen loukkaantui cupin pelissä ja on poissa käytännössä koko kauden. Onneksi RoPSilla on keskikentälle reilusti laatua, kun joukkue hankki slovakialaisen Michal Mravecin. Mies tuo RoPS:n keskikentälle kokoa ja fyysisyyttä. Lisäksi nuori Robert Taylor voi olla yllätyskortti tällä kaudella. Puolustus on ihan OK tasoa.

 

Turun Inter

Inter on aina mukana, kun puhutaan mitalisijoista tai ainakin ylemmästä keskikastista. Maalinsuulle joukkue sai FC Lahdessa viime kaudella loistavasti pelanneen Henrik Moisanderin. Puolustukseen tuli todellinen timantti, kun joukkue sai kaapattua riveihinsä Rovaniemellä viime kaudella loistaneen Friday Obilorin. Keskikentälle Inter hankki aivan kauden kynnyksellä kelpo pelimiehen, kun joukkueeseen liittyi Marios Nikolaou. Nikolaou pelaa keskikentän pohjalla ja on edustanut myös Kyproksen maajoukkuetta 43 kertaa. Puolustukseen hankittiin malilainen Adama Tamboura. Myös Tambouralta löytyy maajoukkue-kokemusta, joten mistään tusina kavereista ei ole kyse. Interin materiaali on laadukas ja taistelee varmasti hyvistä sijoista. Gee povaa joukkuetta sijoille 3-5

 

PK-35 Vantaa

PK-35 nousi täksi kaudeksi Veikkausliigaan ja joukkue voi olla todellinen yllätyskortti tällä kaudella. Erityisesti pitää nostaa esiin, ei niinkään kukaan pelaaja, vaan valmentaja. Jose Riveiro on monen papereissa jopa liigan parhaita valmentajia, vaikka ei olekaan PK:n päävalmentaja. Miehen valmentamisen taso ja tietämys on todella hyvää luokkaa ja tällaisia kavereita tarvittaisiin Suomeen lisää. PK:n riveissä on paljon ulkomaalaisväriä ja monelle jalkapalloa seuraavalle ei niin tuttuja nimiä, mutta tälle tasolle todella päteviä pelimiehiä. Muutama tuttu ja kokenut liigapelaaja toki löytyy, kun joukkue hankki Ilari Äijälän ja Aleksi Ristolan. Lisäksi brasilialais-hyökkääjä Lucas Kauffman voi olla positiivinen ilmestys. Joukkuetta voi povata jopa ylempään keskikastiin.

 

KuPS

Viime kausi oli kuopiolaisille valtaisa pettymys ja tällä kaudella joukkue lähtee varmasti hakemaan parempaa tulosta. KuPS hankki talven aikana peräti kolme nigerialais-pelaajaa,  kun Kuopioon saapui puolustaja Azubuike Egwuekwe, keskikenttäpelaaja Paul Onobi ja hyökkääjä Gbolahan Salam. Hyökkääjä Salam on kolmikosta ehkäpä se kovin hankinta, sillä mies voitti Nigerian liigan maalipörssin kaudella 2014-2015. Kahden edellisenkin kauden aikana maaleja on syntynyt kiitettävät 34, joten mielenkiintoista nähdä miten mies sopeutuu Suomen kentille. KuPS:ssa on toki muitakin hyviä pelaajia, kuten Petteri Pennanen, Mika Ääritalo ja Lauri Hakola. Lisäksi viime kaudella välivuoden pitänyt Atte Hoivala liittyi joukkueen rinkiin.

 

 

 

Sijat 8-10

VPS

Vaasan Palloseura oli viime kaudella todella paha pettymys ja joukkue joutui taistelemaan viimeiseen asti sarjapaikastaan, vaikka joukkuetta povattiin jopa mitaleille. Gee ei odota  tältä kaudelta paljoa parempaa, mutta parempaa kuitenkin. Vaasalaiset hankkivat kokeneen ja meritoituneen Veli Lammen täksi kaudeksi riveihinsä. Viime kaudella hyviä otteita esittänyt jamaikalainen Andre Clennon jatkaa tulevallakin kaudella VPS:ssä. Läpimurtonsa viime kaudella tehnyt Pyry Soiri saatiin myös pidettyä Vaasassa mikä on iso juttu. Muuten joukkue on varsin tasapaksu, eikä säväytä juuri mitenkään, vaikka moni on sitä povannutkin korkeammille sijoille. Geen veikkaus on sijojen 8-10 haarukassa.

 

HIFK

HIFK toi viime kaudella Veikkausliigaan mukavan piristysruiskeen ja varsinkin Stadin-derbyt olivat hienoja tapahtumia, mutta nyt debyyttikausi on takanapäin ja joukkueelta odotetaan varmasti fanien keskuudessa nousujohteista kautta. Niin kuin yleensä sanotaan, toinen kausi on aina avauskautta vaikeampi. HIFK ei suuria muutoksia talven aikana rosteriinsa tehnyt, mutta yksi iso kala ui haaviin, kun VPS:stä hankittiin kokenut maalinsylkijä Juho Mäkelä. Mäkelä paukutti viime kaudella 16 maalia ja on erityisen hyvä boxipelaaja. Hyökkäyksessä Mäkelä-Sihvola tutkapari voi saada pahaa jälkeä aikaan, mikäli tarjoilu on vaan tarpeeksi laadukasta. Lisäksi Hakasta tuli nuorten maajoukkuetoppari Juho Pirttijoki. Pirttijoesta odotetaan avauskokoonpanon pelaajaa ja että hän iskisi itsensä todella läpi Veikkausliigassa. HIFK:n rahkeet riittävät tälläkin kaudella ihan kelvolliseen tulokseen sijojen 8-10 tuntumaan.

 

PS Kemi

Viime kauden ykkösen voittanut PS Kemi lähtee kauteen ihan hyvästä tilanteesta ja joukkue on ilman muuta valmis Veikkausliigaan. Kemi hankki talven aikana puolustukseen Brassi-pakki Mullerin, sekä SJK:ssa pelanneen Zeljko Savicin. Keskikentälle joukkue hankki Ryan Gilliganin. Gilligan on pelannut Englannissa ykkös-ja kakkosliigaa yli 200 ottelun verran, joten fyysisyyttä mieheltä luulisi löytyvän. Lisäksi kärkeen joukkueelta löytyy ykkösessäkin maaleja mättäneet Sasa Jovovic, sekä  Billy Ions. Ions on kolmen viime kauden aikana iskenyt yli 40 maalia, joten nimi on syytä painaa mieleen. Joukkueesta löytyy sen verran laatua, että joukkue säilynee sarjassa.

 

 

 

Sijat 11-12

IFK Mariehamn

Pekka Lyyskin aikakausi tuli tiensä päähän ja nyt lähdetään uudelta pohjalta. Tästä kaudesta ei ole odotettavissa mitään suurta voitonjuhlaa, sen talvikin on jo osoittanut. Joukkue menetti tärkeitä pelaajia, kuten Petteri Forssellin ja Duarte Tammilehdon, eikä saanut paikattua niitä juuri millään. Tämä kausi tulee olemaan se kausi, jolloin saarelaiset joutuvat todenteolla tappelemaan sarjapaikasta. Nimilista ei häikäise ja valmennuskin on suuri kysymysmerkki, koska päävalmentaja Kari Virtanen on kärsinyt terveys ongelmista, eikä ole pystynyt olemaan riittävästi joukkuen mukana.

 

Ilves

Niin sympaattinen kuin Ilves onkin niin jääkiekon, kuin jalkapallonkin puolella, niin se ei vaan nyt riitä. Tällä kaudella voi hyvinkin olla se hetki, että Ilveksen kaksi kautta kestänyt matka Veikkausliigassa tulee päätökseen. Ilveksessä tuntuu olevan vähän kaikkia tuttuja pelaajia, tuttu valmentaja monille, mutta lopulta Ilveksessä ei ole juuri mitään. Toki Ilves voi tuolla joukkueella säilyttää sarjapaikan, mutta kummoista menestystä ei ole odotettavissa. Maalivahti Mika Hilander voi torjua joukkueelle monta arvokasta pistettä. Toivotaan että valmentaja Jarkko Wissin opit purevat, nimittäin se on tällä kaudella tarpeen. Ilves tulee taistelemaan koko kauden häntäpäässä ja on vahvin ehdokas tippumaan.

 

——————————————————————————————————–

 

Tässä oli Geen ennakkoa alkavalle kaudelle ja mikä tulee olemaan todennäköinen marssijärjestys Veikkauliigassa kaudella 2016. Toivotaan laadukasta jalkapalloa ja tasaista sarjaa niin kuin aina. Nyt vaan fanittamaan omaa joukkuetta ja katsomaan mahdollisimman paljon otteluita paikanpäälle!

 

Embed from Getty Images

 

Hyvää alkavaa kautta kaikille Veikkausliigaa seuraaville!!!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.