Scroll Top

Uusi NBA-kausi jo nurkan takana – näitä asioita kannattaa seurata alkavalla kaudella!

NBA 11

Maailman kovatasoisin koripalloliiga NBA pyörähtää käyntiin uuden kauden voimin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. On tullut aika iskeä pöytään alkavan kauden neljä kiinnostavinta pointtia.

Seuraa näitä:

Jatkuuko Warriorsin dynastia entiseen malliin?

Aiempina kausina ollaan totuttu kuulemaan fraasi “Warriorsin ylivoima vie mielenkiinnon NBA:sta”. Viime heinäkuussa tähän myllyyn kaadettiin saavillinen lisää vettä, kun tähtisentteri DeMarcus Cousins liittyi mestarijoukkueeseen vuoden sopimuksella. Korinalusjyrä tosin parantelee vielä akillesjännevammaansa, mutta on terveenä ollessaan yksi liigan dominoivimmista pelaajista. Kun kokoonpanosta löytyy jo ennestään nelikko Stephen CurryKlay ThompsonKevin DurantDraymond Green, tarvinnee joukkueen kuvailuun tällä hetkellä kaksi sanaa: pelottavan hyvä.

Golden State Warriors on yltänyt kolmeen mestaruuteen neljän vuoden sisällä. Steve Kerrin luotsaaman ryhmän ydinrunko on pysynyt läpi mestaruusvuosien samana, joten pelisysteemi sekä toimintatavat ovat runkopelaajille hyvin tuttuja, mikä antaa jälleen erinomaiset lähtökohdat uuteen kauteen. Karua kieltä Golden Staten kovasta materiaalista kertoo se, että Cleveland Cavaliers on jäänyt täysin aseitta kahdessa edellisessä finaalisarjassa. Erinomaisesti valmennettu kahden suunnan koripallo on aiheuttanut jo pidemmän aikaa harmaita hiuksia muille joukkueille.

Embed from Getty Images

Mikäli tästä ryhmästä halutaan pelkästään etsimisen ilosta kaivaa esiin jokin heikko kohta, voidaan tällaisena seikkana pitää laituriosaston leveyttä. Thompsonin ja Durantin takaa täytyy löytyä pitkän kauden aikana tasaisuutta. Lisäksi jotkut ovat nostaneet esiin Cousinsin ja sen, miten sopeutuvainen mies todellisuudessa on Warriorsin pelitapaan. Vuosien saatossa sentteriä on nimittäin pidetty hieman itsekeskeisenä pelaajana.

Paras seitsemästä -sarjassa Warriorsia on joka tapauksessa erittäin vaikeaa päihittää, kun All-Star -tason avausviisikon lisäksi soppaan heitetään myös kokemusta sekä nuoruuden nälkää omaava penkki. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, onko “ylivoimainen mestarisuosikki” todellakin ylivoimainen, sillä kasassa on tämän vuosikymmenen nimekkäin nippu.

LeBron James Ja Los Angelesin kirkkaat valot

Jokainen koripallon ystävä seurasi kesällä tiiviisti, missä LeBron James nähdään seuraavaksi. 154 miljoonan dollarin sopimus vei miehen lopulta legendaarisen Los Angeles Lakersin paitaan. Jamesin siirtyminen enkelten kaupunkiin herätti joukkueen yllä pöhinän, mitä ei olla nähty sitten Kobe Bryantin valtakauden. Edelliset vuodet uudelleenrakentamiseen keskittynyt Lakers nousi samalla sekunnilla sijoilta ynnä muut pudotuspelijoukkueeksi. Lisäksi jo ennestään kovatasoinen läntinen konferenssi on nyt Jamesin myötä vieläkin kovempi, mikä tarkoittaa lisääntynyttä kilpailua pudotuspelipaikoista.

Jamesin tilastot puhuvat puolestaan, joten ei mikään ihme, että Lakers-kannattajat odottavat alkavaa kautta jännittyneinä. Kolminkertaisen NBA-mestarin sekä Lakersin seurajohdon yhteinen tavoite lienee sama: palauttaa Lakers sinne, minne suurseura kuuluu. Saman tavoitteen James pystyi toteuttamaan kaksi vuotta sitten Clevelandissa.

http://gty.im/1026417616

Lakers on rakentanut nuorta kaartiaan pitkäjänteiseisti varaamalla lupaavia nuoria pelaajia. Lonzo Ball, Kyle Kuzma, Josh Hart ja Brandon Ingram, joista jokainen omaa enemmän tai vähemmän potentiaalia nousta muiden liigan johtavien pelaajien joukkoon. Kun he saavat pelata tästedes aikansa parhaan koripalloilijan vierellä, mahdollisuus läpimurtoon on moninkertainen.

Cavaliersin kanssa James eteni kolmesti finaaleihin saakka. Viime kaudella hän raahasi ajoittain yksin joukkuetta voitosta voittoon, sillä esimerkiksi pudotuspeleissä hänen peliaikansa pyöri 40 minuutin paikkeilla. Viimeksi, kun Jamesin edustama joukkue on hävinnyt playoff-sarjan ratkaisevan pelin, tunnetummalta termiltään game sevenin, elettiin vuotta 2008. Tämä on se syy, miksi myöskään Lakersia ei voida laskea täysin pois mestaruustaistosta.

On myös mielenkiintoista nähdä, miten paljon valtaa James omaa Lakersin organisaatiossa. Clevelandissa ollessaan hänen asemansa oli suuri niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Kaikki tilanteet pelattiin kentällä hänen kauttaan, hän ohjasi muut paikoilleen, toimi ajoittain jopa valmentajana, ja häneltä kysyttiin, jos jokin pelaajakauppa aioittiin toteuttaa. Tällaisin sfääreihin tilanne ei toki tule Los Angelesissa nousemaaan, mikä on kaikkien kannalta vain hyvä asia.

Siitä huolimatta, että Lakersin rosterista löytyy James ja muutama muu veteraani, on joukkueen avainrooleissa kokemattomia pelaajia. Ensimmäinen kausi tulee vielä turhan nopeasti, että voitaisiin puhua isosta menestyksestä. Ensi kesänä tehdyt päätökset ovat niitä, mihin seurajohdon kannattaa tässä kohtaa suunnata tarkkaavaisuuttaan.

Markkasen toinen vuosi rapakon takana

Suomalaisittain mielenkiintoisin seikka lienee Lauri Markkasen edesottamukset tuloksekkaan tulokaskauden jälkeen. Viime kausi ylitti odotukset niin Chicago Bullsin seurajohdon kuin tavallisten katsojienkin silmissä, joten luonnollisesti tavoitteet ovat nyt vieläkin korkeammalla.

Yhteispeli reilu vuosi sitten Minnesotasta tulleiden Zach LaVinen sekä Kris Dunnin kanssa ei saavuttanut vielä punaista lankaa kentän puolella, mikä on yksi kehityksen kohde tulevaan kauteen lähdettäessä. Markkasen urakkaa tulee varmasti helpottamaan viime kesänä varattu Wendell Carter Jr., joka väläytteli jo kesäliigassa osaamistaan. Puolustusorientoituneesta sentteristä voi muodostua kauden mittaan kelvollinen tutkapari suomalaiselle.

Embed from Getty Images

Markkanen on kesän aikana saanut reilusti lisää lihasmassaa, mikä antaa muun muassa valmennukselle mahdollisuuden käyttää suomalaista monipuolisemmin hyödyksi. Lisäksi yksilötasolla, kuten Markkanen on itsekin todennut, hän pystyy nyt puolustamaan isompia pelaajia ja hyökkäämään aggressiivisemmin korille. Myös päävalmentaja Fred Hoibergilta on satanut kehuja suomalaisen sitoutuneisuudesta harjoitteluun sekä oman lihaskunnon parantamiseen.

Markkanen joutuu kuitenkin aloittamaan kautensa penkiltä käsin katsojan roolissa. Suomalainen loukkasi kyynärpäänsä harjoituksissa pari viikkoa sitten ja toipumisajaksi ilmoitettiin 6-8 viikkoa. Tämä tietysti tarkoittaa, että kesällä kiinnitetty Jabari Parker tulee aloittamaan kauden Bullsin avausviisikossa Markkasen paikalla. Suomalaisen kuntouduttua taistelu minuuteista Parkerin kanssa tulee varmasti jatkumaan, riippuen millaisella tasolla yhdysvaltalainen tekee tulosta alkukaudesta.

Markkasen onneksi vamman pitäisi parantua täysin, eikä vaikuttaa mitenkään suomalaistykin heittopeliin. Markkasen tulokaskauden pistekeskiarvo oli reilut 15 pistettä, minkä voidaan olettaa nousevan melko vaivattomasti 17-18 pisteen tuntumaan tulevalla kaudella.

Tulokaspelaajien esiinmarssi

Viime juhannuksena NBA:han varattiin jälleen tukku uusia, lupaavia sekä mielenkiintoisia pelaajia, joiden nimet tulevat varmasti pyörimään NBA-piireissä seuraavien vuosien ajan. DeAndre Ayton, Luka Doncic, Trae Young sekä Marvin Bagley III olivat tietysti varaustilaisuuden suurimmat vonkaleet, mutta koko kärkikymmenikön sisällä varatut pelaajat omaavat luonnollisesti suuren potentiaalin. Jokainen kärkikymmenikön lupaus tulee kartuttamaan hyvän määrän vastuuta jo alkavan kauden käynnistyessä.

Eurooppalaisittain mielenkiintoisin seurattava on tätä nykyä Dallas Mavericksia edustava Luka Doncic. Slovenialaisnuorukainen säväytti jo harjoituskaudella pelinlukutaidollaan ja taitavalla viimeistelyllään. Doncicin pelityyli on hyvä esimerkki modernista koripallosta. Isokokoinen, monipuolinen sekä niin sanottu pelipaikaiton Doncic tulee tekemään tulosta NBA:ssa jo 19-vuotiaana, vaikka potentiaali onkin vielä suuren yleisön epätietoisuudessa Euroopassa vietettyjen vuosien jälkeen. Läpimurtoa Doncicin kohdalla voidaan pitää erittäin todennäköisenä.

Embed from Getty Images

Kaiken kaikkiaan viime kesä oli poikkeuksellisen laadukas varausvuosi, mikä tarkoittaa, että kärkikymmenikön ulkopuolelta löytyy myös lupaavia nimiä. Itsensä otsikoihin voi pelata esimerkiksi Charlotte Hornetsin ikääntyvän rosterin valopilkku Miles Bridges, joka oli vakuuttava jo harjoituskaudella. Hän pystyy tuomaan apuja joukkueelle pitkän runkosarjan aikana etenkin atleettisuudellaan.

Kisailu vuoden tulokas -palkinnosta tulee olemaan viime kauden tapaan erittäin tiukkaa, sillä laadukkaita pelaajia löytyy useammalle sormelle. Kyseisten pelaajien edesottamuksia kannattaa pitää silmällä, sillä he ovat niitä, jotka vievät tätä lajia eteenpäin ja joista tämä liiga tunnetaan tulevaisuudessa.

Geemedia on aktiivisesti mukana NBA-kauden tapahtumissa. Ensimmäinen ylösheitto tapahtuu Suomen aikaa 17.10 klo 3:00, kun Philadelphia 76ers ja Boston Celtics avaavat kauden.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.