Olympialajeista seuraavana esittelyssä on suomalaisille hieman vieraampi laji maahockey. Maahockey oli ensimmäisen kerran olympialaisissa vuonna 1908 ja laji on ollut olympiaohjelmassa yhtäjaksoisesti vuoden 1928 kisoista lähtien. Naiset kilpailivat ensimmäisen kerran olympialaisissa vuonna 1980. Menestyneimmät maat olympialaisten maahockeyssä ovat Intia ja Hollanti(Alankomaat).
Maahockey on mailapeli, jossa kaksi 11 pelaajan joukkuetta yrittää tehdä maaleja pelaamalla palloa käyrillä mailoilla. Ottelu koostuu kahdesta 35 minuutin jaksosta. Nykyaikaisen maahockeyn säännöt kehitettiin Englannissa vuonna 1852. Nykyisin kansainvälisellä maahockeyliitolla on viisi maanosaliittoa ja 130 kansallista jäsenliittoa. Pakiistanissa maahockey on kansallispeli.
Maahockeyssa pelikenttä on 91,40 metriä pitkä ja 55 metriä leveä. Maahockeymailan koukun pitää olla suorassa linjassa mailan varteen nähden ja pään pitää olla joko J:n tai U:n muotoinen. Pallo saa olla mistä tahansa materiaalista tehty. Sen ympärysmitta on 224–235 mm ja paino 156–163 grammaa. Tavallisesti pallo on tehty kiinteästä muovista ja sen ydin korkista. Maalivahti saa käyttää sekä käsi- että jalkasuojuksia, joiden koko on määritelty. Toinen käsisuojus on oltava sellainen, ettei maila irtoa siitä missään tilanteessa. Maalivahdin suojukset ovat siis samankaltaiset kuin jääkiekossa.
Säännöt
Maahockeyssa on kymmenen kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Maalivahdin täytyy pukea eri värinen paita kuin muulla joukkueella. Palloa saa pelata vain mailalla, ja ainoastaan sen suoralla puolella. Maalivahti saa pelata palloa millä tahansa ruumiinosalla maaliringin sisäpuolella, mutta sen ulkopuolella ainoastaan mailalla.
Erikoistilanteet
– Lyhyt kulma syntyy puolustavan joukkueen rikkeestä maaliringissä tai tahallisesta virheestä kentän neljänneksen sisällä. Maaliringin pitää olla tyhjä pelaajista ja neljä puolustavan joukkueen pelaajaa saa olla maaliviivan takana. Lyhyen kulma pallo pitää pysäyttää ringin ulkopuolella. Loput pelaajat odottavat keskiviivalla lyönnin antamista.
– Pitkä kulma syntyy, kun puolustavan pelaajan lyömä pallo ylittää päätyrajan tahottomasti.
– Rangaistuslaukaus syntyy puolustavan pelaajan tahallisesta rikkeestä maaliringissä. Rangaistuslaukaus annetaan 6,4 m:n päästä maalista. Maalivahdin täytyy seistä molemmat jalat maaliviivalla, eikä hän saa liikkua ennen kuin rangaistuslaukauksen laukoja on laukonut.
– Bully tarkoittaa tapaa, jolla peliä jatketaan jos peliaika on keskeytetty loukkaantumisen tai muun asian takia, josta ei kuitenkaan tuomita jäähyä
– Vapaalyönti toteutetaan seuraavissa tilanteissa
- jos rangaistuslaukauksesta ei syntynyt maalia, puolustava joukkue antaa vapaalyönnin 15 m:n päästä maaliviivasta
- jos pallo ylittää kokonaan sivurajan. Vapaalyönti annetaan kohdasta, josta sen joukkueen lyömä pallo, joka ei koskenut palloon sen ylittäessä sivurajan, on ylittänyt sivurajan.
- jos hyökkäävä joukkue pelaa pallon yli sivurajasta
Olympialaisissa maahockeyssa on mukana sekä miehissä että naisissa 12 maata, jotka on jaettu kahteen kuuden joukkueen lohkoon, joista neljä parasta pääsee puolivälieriin. Maahockeytä käydään 7-20.elokuuta. Ottelut pelataan Centro Olimpico de Hockeyssä, jonne mahtuu kentästä riippuen 10 000 tai 5 000 katsojaa. Kannattaa seurata maahockeytä. On mielenkiintoinen laji.