Scroll Top

Haastattelussa sulkapalloilija Nanna Vainio

image

KYSYMYS: Moikka Nanna! Miten kevät 2016 on startannut noin omassa elfämässä kuin sulkapallokentillä?

VASTAUS: Ei minulla ole muuta elämää kuin sulkapallo tällä hetkellä. Tämä karsintakausi on meillä erittäin intensiivinen, joten hirveesti muuhun ei riitä aika. Mutta ei se mitään, hauskaahan tämä on.

K: Koska ja miten aloitit sulkapallon harrastamisen?

V: Aloitin 10-vuotiaana Tammisaaressa. Yksi tyttö futisjengistäni pelasi ja hän oli ikäluokassaan suomen parhaimpia. Olin pelannut paljon pihasulkista ja tykkäsin, joten mennä sitten seuraan kokeilemaan.

K: Miksi laji veti puoleensa ja mitkä ominaisuudet menestyvällä sulkapalloilijalla on hyvä olla?

V: Pidin siitä että kyseessä on yksilölaji. Sulkapallossa pitää olla tosi monipuolinen. Harva on hyvä kaikessa (fysiikka, tekniikka, taktiikka, mentaali) mutta kovalla työnteolla ja hyvällä asenteella voi jo päästä pitkälle. Treenaamme todella paljon, joten jos ei pidä kovasta työn teosta niin ei kannata pyrkiä tässä lajissa huipulle.

K: Millainen on peruspäiväsi aamusta nukkumattiin?

V: Herään noin 7:40, aamu treenit 9-11, sitten lounas, jonka syön aika usein ystävien kanssa ja sen jälkeen joko toiset treenit melkein heti perään tai myöhemmin illalla. Joskus nukun päiväunet päivisin ja sitten tietty hoidan asioita, matkajärjestelyitä, pesen pyykkiä, käyn ruokakaupassa jne. En enää opiskele, joten on enemmän vapaa-aikaa kun ikinä ennen.

K: Harrastesulkapalloa lienee voivan harrastaa kuka tahansa? Mitä välineitä vaaditaan?

V: Sisäpelikengät ja mahdollisesti maila. Mailoja voi usein myös lainata hallilta, mutta harrastemailan saa alle 25 eurolla niin kyseessä ei ole mikään hirveän hurja investointi. Muovipallot saa myös useimmiten lainattua hallilta.

K: Tuntuu, ettei sulkapallo saa mediassa ja yleisössä ansaitsemaansa huomiota. Mistä luulet sen johtuvan?

V: Ensinnäkin, suomalaiset eivät ole pärjänneet yhtä hyvin kun esimerkiksi monet urheilijat talvilajeissa eli vain menestyjät huomioidaan. Sulkapallossa emme ole muutenkaan hirveen hyviä markkinoimaan lajiamme jostain syystä. Tähän on kuitenkin kiinnitetty paljon huomiota ja sitä kehitellään koko ajan. Lisäksi esille on syytä nostaa ulkonäkökysymys. Sulkapallo on erittäin suosittua Aasiassa ja yleisöä kiinnostaa lyönnit ja itse peli, ei niin paljon pelaajien ulkonäkö. On ollut todella harvoja nättejä naissulkapalloilijoita, joka olisi saavuttanut suosion ulkonäöllään eikä pelillään (esim tenniksessä tuntuu, että mediapisteitä tulee ulkonäöstä). Sulkapallossa teot tehdään kentällä, ei peilin edessä tennistä missään tapauksessa väheksymättä.

K: Onko sponsoreiden löytäminen vaikeaa?

V: Olen itse ollut tosi onnekas, sillä äidilläni on jonkun verran asiakkaita ja työkavereita, keneltä hän on voinut kysyä sponsoreita minulle. Onhan se muuten haastavaa mutta kyllä sitä aina jotenkin keksii tapoja rahoittaa tätä toimintaa. Olen ahkerasti hakenut stipendejä silloin kun vielä opiskelin ja käyttänyt Kelan tukia niin paljon kun mahdollista. Olen myös tehnyt kaikenlaisia pientöitä kesäisin ja valmentanut.

image

K: Missä päin maailmaa lajia arvostetaan eniten ja miten se siellä näkyy?

V: Aasiassa laji näkyy kaikkialla ja he rakastavat sulkapalloa yli kaiken. Esimeriksi Kiinassa mainoksia näkyy joka puolella ja hyvät pelaajat ovat superstaroja siellä. Sen huomaa myös sosiaalisessa mediassa – minulla on aika paljon instagram- ja twitter- seuraajia esimerkiksi Indonesiasta.

K: Rio lähestyy, onko paikka sinne jo varmistunut vai vaaditaanko lisänäyttöjä? Monta suomalaisnaista maailmanrankingin mukaan valitaan?

V: Paikka Riossa ei ole varma vielä. On se melkein varmaa, että yksi suomalainen suomalainen nainen sinne pääsee, mutta onko se minä vai Airi Mikkelä, se jää nähtäväksi. Uskoisin että se vahvistuu vasta EM kisojen jälkeen.

K: Jos ja kun Rioon pääset niin mitkä ovat siellä tavoitteesi?

V: Sinne pääsy on ehdoton päätavoite, se on jo tasoiselleni kova tavoite. Ensin sinne ja jos sinne päästään, niin aletaan miettimään tavoitetta.

K: Toisin kuin Jarkko Nieminen, olet saanut taistella toisen suomalaisen, Airi Mikkelän, läheisen maailmanranking-sijoituksen omaavan neitosen kanssa. Onko se tuonut ylimääräistä latausta vaikka ystäviä olettekin?

V: Onhan se. Olemme molemmat pelanneet parhaat kautemme ikinä, vaikka kisat ovat olleet kovempia kun ikinä.

K: Olet ottamassa leikkimielisen matsin Geemedian lukijaa vastaan, miten matsissa käy?

V: Se jää nähtäväksi mutta toivottavasti kenellekään ei tule paha mieli ;)

K: Käytkö urheilupsykologilla tai käytätkö muuta mentaalivalmentajaa? Mikä on heidän roolinsa mielestäsi huippu-urheilussa?

V: Olen tehnyt viimeisen 1,5 vuoden ajan työtä kahden eri mentaalivalmentajan kanssa. Aloitin Tanskassa yhden tanskalaisen kanssa ja olen nyt jatkanut Suomessa toisen kanssa. Olen sitä mieltä että kaikkien ihmisten olisi hyvä ainakin jossain vaiheessa elämää tehdä työtä psykologin kanssa. Tämä on auttanut minua kentällä mutta myös kentän ulkopuolella. Luulen että siitä on hyötyä urheilun jälkeiselle uralle.

image

Kymmenen pikaista!

1. Lempiruoka? Kaikenlainen pasta

2. Lempijuoma? Musta englantilainen tee

3. Suosikkibändi? Ed Sheeran on yksi suosikeistani!

4. Siviilisääty? Naimisissa sulkapallon kanssa

5. Suosikkiurheilija? Gabrielle Adcock

6. Lempikaupunki? Kööpenhamina

7. Merivesi vai kloorivesi? Ei kumpikaan

8. Suosikkileffasi? The curious case of Benjamin Button

9. Mitä teet ensimmäisenä kun lopetat urasi? Rahatilanteesta riippuen, mutta voisin kuvitella lähteväni kiertämään jenkkeihin tai Australiaan. Muuten varmaan haen alani töitä!

10. Vaihtaisitko päivääkään pois elämästäsi? En! Mutta jos jotenkin voisi matkustaa nopeammin niin lyhentäisin joitakin matkustuspäiviäni!

K: Suuri kiitos Nanna ja tervehdyksesi Geemedian lukijoille?
V: Lisää sulkapalloa kansalle!

Nanna

Kuvat: Sami Lievonen

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.