Scroll Top

Esittelyssä triathlonisti Kaisa Lehtonen

kaisa-2
kaisa
KUVA: triathlonisti.fi

KUKA: Kaisa Lehtonen

LAJI: Triathlon

IKÄ: 35-vuotta

PAINO: 51kg

PITUUS: 161cm

KOTISIVU: www.kaisalehtonen.blogspot.fi

Kaisa Lehtosen nimi ei ole toistaiseksi suurelle yleisölle välttämättä vielä kovin tuttu. Lehtonen aloitti triathlonin jo lukioiässä kyllästyttyään pelkkään uintiin ja hän kertoo rakastuneensa triathloniin heti. Vahvuutena hänellä on juoksu ja pyöräily. Meriittejä Lehtosella on kilparatojen ulkopuolellakin, sillä hän on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri ravitsemustieteessä.

Triathlonia pidetään lajeista rankimmista rankimpana. Triathlon on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmälaji. Lajiin kuuluu eripituisia matkoja, mutta niin sanottuun Ironman- eli täysmatkaan kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu. Olympialaisissa kilpaillaan matkalla, joka on noin neljäsosan täysmatkasta. Tänä vuonna Rion paralympialaisissa laji on mukana ensimmäistä kertaa. Täysmatka eli Ironman-matka on triathlonin kuningaslaji johon ylipäänsä kykenee harva ihminen saati kilpailee siinä. Kyseessä on 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu (42,195 kilometriä). Suomen ensimmäinen ”teräsmieskilpailu” järjestettiin vuonna 1983 Joroisissa. Miesten SM-mitaleista alettiin kilpailla 1985 ja naisten mitaleista seuraavana vuonna. Suomen tunnetuimpia triathlonisteja ovat olleet Magnus Lönnqvist , Pauli Kiuru ja Katariina Ebeling.

Lehtonen on voittanut Euroopan triathlonliiton (ETU) keskimatkojen Euroopan mestaruuden vuonna 2015. Lisäksi hän on voittanut kansainvälisen triathlonliiton ITU:n pitkänmatkan MM-hopeaa vuonna 2014 ja MM-pronssia vuonna 2015. Ensimmäisessä täyden matkan triathlonkilpailussaan lokakuussa 2015 hän alitti yhdeksän tunnin rajan (aika 8.48.40) ensimmäisenä suomalaisnaisena.

image-15-8-2016-at-13-12
Kuva: www.kaisalehtonen.blogspot.fi

Triathlonin SM-kilpailuista hänellä on useita Suomen mestaruuksia. Vuoden 2013 puolimaratonin SM-kilpailuissa hän saavutti pronssia. Hänet valittiin vuoden helsinkiläisurheilijaksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 2016. Todellisena läpimurtona suuren yleisön tietoisuuteen
voidaan pitää yhdeksättä sijaa Vuoden urheilija- äänestyksessä heti jääkiekkoilija Teuvo Teräväisen jälkeen ja ennen Susijengin tähteä, Petteri Koposta.

Kaisa Lehtosen valmistautuminen Hawaijin legendaariseen Ironman-kisaan on sujunut nousujohteisesti: ensin 5. sija Wiesbadenin EM- kisoissa, huolimatta allergiaoireista ja vesipullojen putoamisesta fillariosuuden alussa ja hieno voitto kovatasoisessa Zell am Seen triathlon-skabassa antaa ainakin ajattelemisen aihetta kilpasiskoille lajin kuninkuusmatkoilla lokakuussa…

Tulevana ja uran tähän asti kovimpana haasteena Lehtosella on Lokakuussa järjestettävä maailmankuulu Hawaijin ironman-kilpailu, jonka Lehtosen nimen tuntee jokainen.

 

kaisa-2
KUVA: www.kaisalehtonen.blogspot.fi

 

Lähteet: Thriatlon.fi, Lehtosen kotisivut, Hel.fi

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.