Scroll Top

Crossea ja SM-sarjaa

13020708_400x400

Tämän kertaisessa blogissa ajattelin vähän pureutua lacrossen varusteisiin ja niistä siihen tärkeimpään eli mailaan a.k.a  ”crosseen”.

Kaikki päällikön ensimmäisen blogikirjoituksen lukeneet saivat varmaan kiinni siitä, että kyseessä on kontaktilaji. Ja vaikka lacrossella on joskus ratkottu heimosotiakin, niin vauhdikas ja kova laji on myös turvallinen – meillä on sentään säännöt ja suojat. Käydäänpä nyt ensin läpi ne suojat, mitä lacrossessa käytetään.

Kypärä on pakollinen. Kypärässä on kiinteä ristikko ja se kiinnitetään jenkkifutiskypärästä tutulla leukaremmillä. Potta on yleensä se kallein varuste, jonka hintahaarukka menee uutena noin 150– 300 euroon.

jackwraps-lacrosse-helmet-wrap-620x400-cropped

Sen lisäksi lacrossessa käytetään kyynärsuojia, rintapanssaria ja hanskoja. Alakroppaan ei ole pakko laittaa mitään suojia, mutta en ole kuullut kenestäkään, joka pelaisi ilman kuppia. Hanskat ovat näistä kaikista suojista ehkä ne tärkeimmät siinä mielessä, että lacrossea on aika kömpelöä pelata esim. lätkähanskoilla. Lajissa pääsee hyvin alkuun muilla lätkäkamoilla, vaikka nekin on vähän turhan jykeviä, mutta hanskoissa on iso ero. Jotta mailaa – josta kohta kirjoitan vähän enemmän – olisi helppo käsitellä, niin lacrossehanskoissa on taipuva peukalo ja ranne ”auki”. Kämmenpuolella ei ole ylimäärästä suojaa, koska hanskavalmistajat yrittävät pitää kämmenpuolessa mahdollisimman hyvän ”touchin” itse mailaan. Hanskan ulkopuolella sitten on suojaa, jottei käsi olisi heti turtana ”chekeistä”, joita pelissä tulee käytännössä koko ajan.

brine-king-v-lacrosse-glove-1

Kaikki varusteet on tottakai kustomoitavissa, koska lacrosse on myös välineurheilua, ja mikä sen maukkaampaa kun käydä nappaamasta postista paketti, jossa on kunnon bling-bling-kamat seuraaviin treeneihin/peliin. Rahaa varusteisiin voi käyttää todella paljon, mutta myös kohtuullisen edullisesti selviää halutessaan. Kyynärit ja rintapanssarit maksavat molemmat noin 40–100 euroa. Hanskoissa haitari on sitten aika paljon isompi, aina neljästäkympistä 200 euroon. Hanskoissa, kuten mailassakin, hinta ei takaa laatua, mutta jos haluaa alkaa tosissaan pelaamaan, niin ihan halvimmat ei kauan kestä. Kalleimmat eivät kuitenkaan ole välttämättä sen parempia tai kestävämpiä kuin keskihintaiset varusteet.

Valitettavasti lacrosse ei ole vielä Suomessa niin iso laji, että varusteita löytäisi paikallisista urheilukaupoista. Onneksi kuitenkin aina ei tarvitse kamoja tilata rapakon takaa ja maksaa jumalattoman kovia tullimaksuja, vaan Euroopasta löytyy jo muutamia erittäin hyviä verkkokauppoja, josta kamat saa nopeasti ja ilman tulleja.

Mutta nyt siihen mailaan eli ”crosseen”. Lacrossessa on kolme erilaista mailaa. Maalivahdilla on omansa, puolustajilla oma ja sitten keskikenttäpelaajilla ja hyökkääjillä oma. Kaikkien kenttäpelaajien mailan ”hedi” (tsekkaa kuva) on samanlainen. Ainoa erottava tekijä on varren pituus, joka on puolustajilla kaksi kertaa pidempi kuin keskikenttäpelaajilla ja hyökkääjillä. Idea tässä on se, että puolustajat pystyvät pitämään pidemmällä mailalla hyökkääjät vähän kauempana maalista ja siten tekemään hyökkäämisestä astetta haastavampaa. Mailalla saa olla puolustajilla pituutta 52–72 tuumaa eli n. 132–182 cm ja keskikenttäpelaajilla ja hyökkääjillä 40–42 tuumaa eli n. 101–106 cm.

lataus

Maalivahdin mailassa haavi on huomattavasti isompi kuin kenttäpelaajilla ja pituutta sillä saa olla ihan minkä verran vaan 40 ja 72 tuuman väliltä. Useimmiten veskoilla on vähän pidempi varsi kuin keskikenttäpelaajilla, mutta huomattavasti lyhyempi kuin puolustajilla, koska muuten mailan käsittely on todella hankalaa.

img-thing

Mikä tekee lacrossemailasta mielenkiintoisen on se, että mailan voi sitoa todella monella eri tavalla, mutta sitominen on kuitenkin äärimmäisen tärkeää tehdä kutakuinkin oikein. Jos mailan verkko-osa eli ”pocket” on väärin tehty, saattaa pallon kiinniottaminen olla hankalaa ja ennen kaikkea syötöt ja vedot lähteä minne sattuu. Ei ole yhtä tapaa sitoa oikein, mutta on olemassa muutamia lainalaisuuksia, miten maila tulee sitoa, jotta sillä on hyvä pelata. Crossesta voi tehdä juuri omannäköisensä, koska hedejä on useissa eri väreissä ja niitä voi myös värjätä itse värjäysaineilla. Lisäksi sidonnassa käytettäviä tarvikkeita on käytännössä katsoen kaikissa mahdollisissa väreissä – neonvärejä unohtamatta. Pocketin sidonnasta kirjoitan pimenevinä syysiltoina sitten ihan oman postauksen.

Mailat myydään usein niin, että varsi ja hedi ovat erikseen. Niin ne myös kannattaa ostaa. Eri valmistajien hedit ja varret sopivat yhteen keskenään ja ainoa mitä saattaa joutua tekemään, on poraamaan itse ruuville reiän varteen. Lisäksi valmiiksi sidotut hedit ovat usein aika heikkolaatuisia. Alusta asti kannattaa opetella sitomaan hedinsä itse tai sitten antaa hedi jengin ”Stick doctorille” sidottavaksi. Mailan saa halvimmillaan noin 25 eurolla, mutta siihen saa myös uppoamaan monta sataa euroa. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin keskihintaiset mailat ovat mielestäni täysin riittävät. Noin 50 euron varsi kestää jo erittäin hyvin (puolustajan varressa ehkä n. 80€) ja noin 60–80€:n hedi on takuuvarmasti riittävä 99 prosentille pelaajista.

Lacrosse-Defense1

 

SM-sarjassa ratkaisun paikat

Lacrossen SM-sarja käy kuumimmillaan ja enää on jäljellä viimeinen SM-osaturnaus ennen Turussa pelattavia Final 4 -lopputurnausta. Viime viikonloppuna pelattiin Littoisissa mielenkiintoinen turnaus. Runkosarjan voittajasta tuskin on epäselvyyttä, kun Turku Titans on seilannut toistaiseksi kohtuullisen helposti voitosta voittoon. Erittäin paljon nuorentunut Lahti Predators sen sijaan jäi runkosarjassa viimeiseksi häviten kaikki kahdeksan runkosarjaotteluaan. Lahdella on kuitenkin vielä mahdollisuus nousta Final 4 -turnaukseen, koska se pelaa pääsystä lopputurnaukseen Play-in matsissa runkosarjan neljänneksi sijoittunutta vastaan.

Runkosarjan sijat 2-4 ovat vielä kutakuinkin auki. Niistä kamppailevat Helsinki Chiefs, Vaasa Wishpooshs sekä LTU Lacrosse. Ottelut ovat menneet näiden joukkueiden kesken vielä näppärästi ristiin niin, että Chiefs voitti Wishpooshit kauden molemmissa kohtaamisissaan, mutta hävisi LTU:lle ensimmäisen kohtaamisen. Vaasa taas voitti LTU:n kauden ensimmäisessä pelissä. Näillä kaikilla joukkueilla on jäljellä yksi ottelu Titansia vastaan, minkä lisäksi sekä Vaasa että Chiefs kohtaavat vielä kerran LTU:n ja runkosarjan laittaa nippuun LTU:n ja Vaasan viimeinen keskinäinen ottelu. Panoksia on siis vielä paljon viimeiseen turnaukseen, joka pelataan myös Littoisissa 29.–30.8.

Littoisten osaturnauksen tulokset 15. – 16.8:

Chiefs – Predators 9-3

LTU – Titans 3-15

Wishpooshs – Titans 2-11

Predators – LTU 4-10

Chiefs – Wishpooshs 7-3

Predators – Titans 4-18

LTU – Chiefs 3-2

 

Sarjataulukon näet täältä.

 

Ei muuta kun seuraavaan kertaan!

BQ-AL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.