Scroll Top

Yleisurheilun MM-kisojen mielenkiintoisimmat urheilijat

IAAF World Championships logo

Huomenna alkavat odotetut yleisurheilun MM-kisat Lontoossa. Tässä jutussa listaamme niitä urheilijoita, jotka ovat kisojen mielenkiintoisimpia urheilijoita, joita ainakin kannattaa seurata kisojen aikana.

Usain Bolt

Viimeiset kymmenen vuotta yleisurheilun suurin tähti ja yksi 2000-luvun kovimmista urheilijoista päättää hienon uransa näihin kisoihin. Kahdeksan olympiakultaa ja 11 MM-kultaa saavuttanut Bolt jättää viimeisissä arvokisoissaan 200 metrin väliin keskittyen sataseen ja pikaviestiin. Boltin ainoa tahra 100 metriltä arvokisauransa aikana on 2011 Daegun finaalissa otettu varaslähtö muuten hän on aina voittanut. Bolt saa kovia haastajia jenkeistä Gatlinista ja Colemanista, maanmiehestä Blakesta ja Etelä-Afrikan Simbinesta. Päättyy Boltin ura kahteen mestaruuteen ja pysyy voittamattomana vai pystyykö joku nujertamaan hänet? Se on yksi kisojen jännittävimpiä hetkiä.

Embed from Getty Images

 

Mo Farah

Boltin tapaan myös Mohamed ”Mo” Farah päättää uransa näihin kisoihin. Neljä olympiakultaa ja viisi MM-kultaa saavuttanut Farah on hallinnut 2010-luvulla 5000 ja 10 000 metrin matkoja, mikä on ollut harvinaista herkkua eurooppalaisittain, kun afrikkailaiset ovat 2000-luvun aikana hallinneet pitkiä matkoja. Farah juoksee kotikisoissa sekä 10 000 että 5000 metriä. Farah voi päästä huudattamaan kotiyleisöä avauspäivänä kympillä.

Embed from Getty Images

 

Wayde Van Niekerk

Onko tässä yleisurheilun seuraava ykköstähti? Mahdollista se on. Van Niekerk räväytti viime vuonna Riossa 400m olympiafinaalissa voittaen ulkoradalta selkeällä erolla tehden ME:n 43,03. Etelä-Afrikkalainen on tehnyt kaikissa pikamatkoissa kovia aikoja. On 400 metrin 44 sekunnin alituksen lisäksi alittanut satasella 10 sekuntia (ennätys 9,94), 200 metrillä 20 sekuntia (ennätys 19,84) ja harvemmin juostussa 300 metrillä on alittanut 31 sekuntia ja pitää hallussa ME:tä 30,81. Van Niekerk osallistuu Lontoossa 400 metrin lisäksi myös 200. Hänellä on hyvät mahdollisuudet voittaa molemmat matkat, mutta 200 metrillä se tulee olemaan haastavampi.

Embed from Getty Images

 

Elaine Thompson

Viime vuonna sekä satasen että 200 metrin voittanut Thompson lähtee näihin kisoihin ykkössuosikkina. Jamaikalainen keskittyy näissä kisoissa ainoastaan 100 metrille (ja myös pikaviestiin), jossa on kauden tilastoykkönen ajalla 10,71. Thompsonia tulee kovimmin haastamaan Hollannin Dafne Schippers, Norsunluurannikon Murielle Ahoure ja Trinidad ja Tobagon Kelly-Ann Baptiste.

Embed from Getty Images

 

Dafne Schippers

Entinen seitsenottelija ja nykyään pikajuoksuun panostanut hollantilainen lähtee taistelemaan mitaleista sekä satasella että kakkosella. Schippers vei viime MM-kisoissa mestaruuden 200 metrillä ennätysajalla 21,63. Schippersiltä voidaan odottaa enemmän 200 metriltä, joka on hänelle parempi matka. Hollantilaisella on mahdollisuudet myös satasella, mutta siinä pitää osua kaikki kohdalleen.

Embed from Getty Images

 

Thomas Röhler

Saksa on noussut parin vuoden aikana keihäässä ykkösmaaksi ja siinä on kapellimestarina ollut Thomas Röhler, joka voitti viime vuonna olympiakultaa ja lähtee näihin kisoihin ykkössuosikkina. Röhler heitti jo alkukaudesta kauden tämän hetken parhaansa 93,90 Dohassa, mutta sen jälkeenkin heittänyt pari kertaa yli 90 metriä ja joka kisassa on tullut vähintään 87 metrisiä kaaria. Saksalainen on tasaisen kovassa vireessä, josta on etua myös arvokisoissa. Vain Röhlerin maanmies Johannes Vetter on heittänyt pidemmälle (94,44m), mutta hän ei ole ollut niin tasainen kuin Röhler. Odotettavissa on että Röhler hätyyttelee myös Lontoon Olympiastadionille 90 metriä.

Embed from Getty Images

 

Renaud Lavillenie

2010-luvulla miesten seivästä ja lähes kaiken voittanut Renaud Lavillenie lähtee Lontoossa jälleen tavoittelemaan sitä puuttuvaa palasta. Hän on urallaan voittanut kaiken muun paitsi ulkoratojen MM:n. Viime vuosista poiketen Lavillenie ei tällä kertaa lähde suurimpana voittajasuosikkina vaan Yhdysvaltojen Sam Kendricks. Lavillenien kauden paras on hyvä 587, mutta kauden aikana on ollut hypyn kanssa ongelmia. Saako Lavillenie tehtyä kauden parhaat hyppynsä Lontoossa ja saako hän vihdoin sen puuttuvan MM-kullan?

Embed from Getty Images

 

Pawel Fajdek

Puola on viimeiset viisi vuotta ollut moukarissa lajin ykkösmaa sekä miehissä että naisissa. Miehissä valtikkaa on pitänyt hallussa Pawel Fajdek. Hänen kauden parhaansa 83,44 on kolme metriä parempi kuin seuraavaksi parhaimmalla, joka on maanmies Wojciech Nowicki. Fajdekin ainoa epäonnistuminen arvokisoissa tuli viime vuonna kauden tärkeimmässä kilpailussa Rion Olympialaisissa, kun hän jäi yllättäen karsintaan. Miten käy Lontoossa? Karsinta voi olla Fajdekille kovempi paikka kuin loppukilpailu.

Embed from Getty Images

 

Anita Wlodarczyk

Naisissa tilanne on vielä selvempi. Puolan Anita Wlodarczyk on ylivoimainen ykkönen. Hän on hallinnut lajiaan koko 2010-luvun ajan. Wlodarczyk ei ole niitä ns. mediaseksikkäimpiä urheilijoita, mutta hänet nostettiin tähän kahdesta syystä. Wlodarczykillä on hyvä mahdollisuus olla kisojen ylivoimaisin mestari ja se tärkeämpi toinen syy oli että hän voi tehdä maailmanennätyksen. Puolalaisen kauden paras 82,87 on vain 11 senttiä hänen nimissään olevasta ME:stä. Isoin jännitys on se tekeekö hän ME:n.

Embed from Getty Images

 

Christian Taylor

Taylor on viime vuosina hätyytellyt Jonathan Edwardsin yli 20 vuotta vanhaa ME:tä 18,29. Viime MM-kisoissa Pekingissä yhdysvaltalainen jäi ainoastaan yhdeksän senttiä ME:stä. Taylor käy ennakkoon voittotaistelun maanmiehensä Will Clayen kanssa. Molemmat tulevat varmasti hätyyttelemään 18 metriä ja Taylor voi täydellisellä hypyllä pistää ME:n uuteen lukemiin.

Embed from Getty Images

 

Ryan Crouser

Tällä kaudella ollaan kuularingissä nähty hurjia tuloksia Yhdysvaltalaisten Ryan Crouserin ja Joe Kovacsin toimesta. Viime vuonna olympiakultaa hurjalla 22,52m tuloksella vienyt Crouser on parantanut tämän kauden aikana ennätystä 13 senttiä lukemiin 22,65. Crouser on kauden aikana tehnyt viidessä kilpailussa yli 22 metrin tuloksia. Siinä riittää jännitystä pystyykö Crouser lähestymään maagista 23 metrin rajaa.

Embed from Getty Images

 

Nafissatou Thiam

Viime vuonna hieman puskista olympiakultaa Seitsenottelusta vienyt Nafissatou Thiam on ottamassa hallinnan lajiin. Belgialaisen vahvimmat lajit ovat korkeus (ennätys 198) ja keihäs (ennätys peräti 59,32). Thiam teki Götzisissä ennätystuloksen 7013 pistettä. Hän teki tuossa sarjasssa hurjan keihästuloksen 59,32m, joka on samalla Belgian ennätys. Thiamilla on tulevaisuudessa mahdollisuudet yrittää hätyytellä Jackie Joyner-Kerseen 7291 pisteen ME:tä. Belgialainen osallistuu kisoissa myös korkeuteen, jossa hänellä on hyvät mahdollisuudet taistella mitalista.

Embed from Getty Images

 

Mielenkiintoisimmat pohjois- ja baltianmaalaiset (emme laittaneet tästä suomalaisia, koska heistä on oma juttu tehty aiemmin)

Daniel Ståhl

On noussut viimeisen vuoden aikana Ruotsin suurimmaksi mitalitoivoksi. Ståhl teki kiekon kauden kärkituloksen 71,29m kesäkuun lopussa Sollentunassa. Tuloksellaan hän rikkoi Ricky Bruchin lähes 33 vuotta vanhan Ruotsin ennätyksen kolmella sentillä. Ståhlin arvokisat ovat olleet kaksijakoiset. Kahdesti hän on ollut viides, mutta on kaksi kertaa karsiutunut. Tällä kertaa Ståhlilta voidaan odottaa mitalia. Ståhl on Ruotsin joukkueessa siinä poikkeuksellinen, että hän osaa hyvin Suomea, sillä hänen äitinsä on kotoisin Turussa. Suomen kielen Ståhl on oppinut äidiltään ja mummoltaan.

Embed from Getty Images

 

Armand Duplantis

Onko tässä Ruotsin tuleva supertähti? Ainekset siihen on hyvät. Vasta 17-vuotias seiväslupaus Duplantis teki jo huhtikuussa huipputuloksen 590. Ruotsalainen voitti heinäkuun lopussa Italiassa alle 20-vuotiaiden EM-kultaa. Hän pääsee varmasti lähtemään MM-kisoihin ilman paineita, kun kauden pääkisa onnistui. Tässä voi olla jokerikortti mitalistiksi.

Embed from Getty Images

 

Michel Torneus

Kokeneen ruotsalaisen pituushyppääjän arvokisaura ei ole vakuuttavampia. Torneus on MM-kisoissa joka kerta karsiutunut loppukilpailusta. Toki onnistumisia löytyy kahden EM-mitalin ja Lontoon olympialaisten neljäs. Onnistuisiko tälläkin kertaa Torneus Lontoon Olympiastadionilla ja saisi vihdoin onnistuneen MM-kisan?

Embed from Getty Images

 

Magnus Kirt

Parin viime vuoden aikana Kirt on noussut Viron ja Baltian ykkösheittäjäksi keihäässä. Virolainen heitti juuri ennen MM-reissuaan Orimattilassa huipputuloksen 86,06, joka jäi vain 60 senttiä ennätyksestä. Kirt on heittänyt koko kauden ajan tasaisesti 82-85 metrin paikkeille. Vaatisi kunnon venymistä jos mitalia hamuaa, mutta finaaliin on hyvät mahdollisuudet. Kirt on siitä poikkeuksellinen heittäjä, että hän heittää vasemmalla kädellä, joita on keihäässä ja yleisesti heittolajeissa erittäin vähän. Osoittaa sen, että kyllä vasen kätisetkin voi pärjätä (jos osaa heittää hyvin).

Embed from Getty Images

 

Rasmus Mägi

400m aituri Mägi on Viron joukkueessa samassa tilanteessa kuin Pitkämäki Suomen joukkueessa eli on suurin mitalitoivo. Mägi on kauden aikana alittanut 49 sekunnin 48,94 ajalla. On viime vuosien arvokisoissa edennyt varmasti välieriin ja pari kertaa myös finaaliin. Mitaleille päästäkseen pitää tehdä aivan huippujuoksu, mutta ei se täysin mahdotonta ole. Tämä laji on virolaisittain kisojen odotetuimpia.

Embed from Getty Images

 

Gerd Kanter

Viron kaikkien aikojen parhaimpia yleisurheilijoita ja joukkueen kokenein urheilija Kanter sen kun pysyy hyvällä tasolla kiekossa. Kanter on hienon uran aikana voittanut MM-kultaa 2007 Osakassa ja olympiakultaa 2008 Pekingissä. Virolaisen ennätys 73,38m on vuodelta 2006 ja se on kaikkien aikojen kolmanneksi pisin heitto. Kanterin uran pisimmät heitot on varmasti nähty, mutta hän on osoittanut vanhemmalla iällään, että on varma arvokisaheittäjä. Hän on ensimmäisen mitalin (hopea 2005 Helsingin MM-kisoissa) jälkeen ollut jokaisessa arvokisoissa kuuden parhaan joukossa. Kanterilta voidaan odottaa jälleen kärkisijoille eikä olisi mahdotonta, että nappaisi vielä yhden arvokisamitalin.

Embed from Getty Images

 

Karsten Warholm

Parin vuoden aikana Norjan ykkösurheilijaksi noussut Warholm on joukkueen suurin mitalitoivo. Warholm vaihtoi kaksi vuotta sitten kymmenottelusta pitkiin aitoihin(400m) ja se on kannattanut. Norjalainen teki kotiyleisön edessä Oslossa kauden parhaansa ja ennätyksensä 48,25. Hän saavutti heinäkuun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa kultaa 400m aidoissa ja hopeaa 400 metriltä. Isoin kysymys on se miten Warholm kestää paineet kun häneltä odotetaan Norjassa eniten?

Embed from Getty Images

 

Isabelle Pedersen

Nooralotta Nezirin kanssa samaikäinen Pedersen on tällä kaudella kehittynyt varsin paljon. Hän teki Oslossa ennätyksensä 12,75. Pedersen ei ole vielä koskaan päässyt aikuisten arvokisoissa finaaliin. Se olisi hänelle onnistuminen jos pääsee finaaliin.

Embed from Getty Images

 

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsenin veljeskolmikon nuorimmainen ja ehkä se lupaavin Jakob pääsee jo 16-vuotiaana tekemään aikuisten arvokisadebyytin 3000m esteissä. Vielä näissä kisoissa ei kannata odottaa Jakobilta paljon enempää kuin ennätyksen 8,26,81 tuntumaan mutta tulevaisuudessa voi odottaa enemmän. Jakobin veli Filip on mukana 1500 metrillä, mutta sen sijaan veljeksistä vanhin Henrik ei ole kisoissa loukkaantumisen takia.

Embed from Getty Images

 

Andrius Gudzius

Liettuan kaikkien aikojen parhaimman yleisurheilijan Virgilijus Aleknan lopetettua upean uransa kesti muutaman vuosi ennen kuin löyty hänen paikalle korvaaja kiekonheittoon. Hän on Andrius Gudzius, joka on tällä kaudella heittänyt ennätyksensä 68,61. Miesten kiekko on Liettuassa samassa asemassa kuin miesten keihäs Suomessa. Gudzius on pienen maan ainoa mitalitoivo.

Embed from Getty Images

 

 

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.