Scroll Top

Yleisurheilu – Yltääkö suomalaisurheilijat mitaleille EM-halleissa? Lue kisojen ennakko ja katso kisaohjelmasta milloin suomalaisten mitalilajit kilpaillaan

Kristiina Mäkelä yleisurheilu

Suomen yleisurheilumaajoukkue kilpailee tulevana viikonloppuna Puolassa käytävissä EM-hallikisoissa, joihin Suomesta matkaa 19 urheilijan joukkue.

Kaksi vuotta sitten käydyissä Glasgow’n EM-halleissa parhaaksi sijoitukseksi jäi pikaaituri Reetta Hurskeen neljäs sija 60 metrin aidoissa, joten näinköhän tällä kertaa olisi tuomisina vähintään se yksi mitali, joka voi hyvinkin tulla kyseisestä lajista, mutta ei Hurskeen tuomana, sillä hän jättää alavireisen hallikauden takia EM-kisat väliin. Sitä vastoin Nooralotta Nezirillä on loistavat mahdollisuudet ottaa mitali tai jopa mestaruus kyseisestä lajista. Neziri on ollut koko hallikauden todella kovassa iskussa, josta todella kovana näyttönä on se, että hän on parantanut hallikauden aikana jo kahdesti Suomen ennätystä ja juossut yhteensä kolmesti entisen SE-ajan alle. Ennen tätä kautta Suomen ennätys oli Nezirin ja Hurskeen nimissä 7,97, mutta tammikuun lopussa Neziri paukutti jo ajan 7,92 ja kohensi vielä helmikuussa aikaa lukemiin 7,91, joka riittää Euroopan tilastoissa kolmanneksi parhaaksi ajaksi, joten mitalia on jo pelkästään aikojen valossa realistista odottaa. Mitalia odottaa myös Neziri itse, sillä nainen sanoi haastattelussa muutama viikko sitten, että jääminen mitalien ulkopuolella olisi upean hallikauden jälkeen pettymys. Toki pika-aidat ja varsinkin hallissa juostava 60 metriä on niin tasainen kilpailu, että lähes kaikki kärkinaiset mahtuvat aikojen perusteella todella tasaiseen nippuun.

Embed from Getty Images

Selvänä voittajasuosikkina viikonlopun kisoihin lähtee Euroopan mestaruutta puolustava Hollannin Nadine Visser, joka juoksi runsas viikko sitten Madridissa kauden kärkituloksen 7,81. Niukasti Nezirin edellä tilastossa on Ison-Britannian kokenut Tiffany Porter ajalla 7,89. 33-vuotiaalla Porterilla on useita EM- ja MM-mitaleja sekä sisä- että ulkoradoilta.

Nezirin kanssa saman ajan 7,91 on juossut Valko-Venäjän Elvira Herman, joka on myös kova arvokisamenestyjä, josta osoituksena ulkoradoilla juostu Euroopan mestaruus vuonna 2018. Neziri on menestynyt ennakkosuosikeista vähiten kansainvälisissä arvokisoissa, mutta hän on tänä vuonna osoittanut pystyvänsä haastamaan jopa Visserin. 

Vaikka Suomen huippuaitureita onkin EM-halleista sivussa, ei Nezirin silti tarvitse Suomen värejä yksin kantaa, sillä mukana on ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin osallistuva Anni Siirtola, joka on juossut tällä kaudella oman ennätyksensä 8,12.

Vaikka moni yleisurheilua seuraava saattakin odottaa isoin odotuksin mitalia, sillä onhan meillä muutamia potentiaalisia urheilijoita, mutta siitäkin huolimatta hallimitalit ovat olleet suomalaisille 2000-luvulla todella tiukassa. Edellisestä EM-hallimitalista on ehtinyt kulua peräti 21-vuotta. Sen toi monelle nykyään urheilua seuraavalla suhteellisen tuntematon yleisurheilija, nimittäin kuulantyöntäjä Timo Aaltonen. Aaltonen ei ottanut mitä tahansa mitalia, sillä mies työnsi hieman yllättäen Euroopan mestaruuteen tuloksella 20,62.

Kenttälajeissa Suomi on pärjännyt hallikisoissa huomattavasti paremmin, sillä Suomen edellisestä juoksumitalista EM-halleissa on ehtinyt kulua jo peräti 32-vuotta. Todella kova etusuoran kiitäjä Sisko Hanhijoki juoksi 1989 EM-kisoissa 60 metrin sileällä pronssille ajalla 7,23, joten tuo tilasto olisi hyvä pistää jo unholaan vaikka sitten meidän kovien naisaitureiden toimesta. Suomi on nimittäin saanut EM-halleista vuosikymmenten saatossa hyvin mitaleita juuri pika-aidoissa, jopa kaksi Euroopan-mestaruutta ja yhteensä viisi mitalia. Sikäli ironista että kaikki nuo mitalit on tuonut yksi ja sama mies eli 1980-luvun suomalaistähti, Arto Bryggare.

Tämän vuoden EM-hallien yksi mielenkiintoisin suomalaisurheilija on pikajuoksija Lotta Kemppinen. Tässä vaiheessa moni saattaa kysyä, että kuka hän on, mutta siihen on helppo vastata; Suomen pikajuoksun kautta-aikojen nopein nainen 60 metrillä. 22-vuotiaan Kemppisen hallikausi on jo nyt sujunut reilusti yli odotusten, joten uran ensimmäiset arvokisat ovat hieno huipennus hallikaudelle. 

Kemppinen on parantanut hallikaudella jo kahteen otteeseen edellistä peräti vuodelta 1989 olevaa 60 metrin Suomen ennätystä, joka siis kirjataan nyt aikaan 7,16.  Ensimmäistä kertaa vuosikausiin on myös pikajuoksusta lupa odottaa edes jonkinlaista menestystä, sillä Kemppisen juoksema hallikauden SE-aika riittää tilastovertailussa peräti kolmanneksi, joten naiselta pitää odottaa vähintään finaalipaikkaa ja huippupäivänä jopa taistelua mitalista. Toki pitää muistaa, että 60 metrin juoksussa on todella pienet marginaalit ja hyvänä esimerkkinä tästä on, että hallikauden seitsemän parasta naista mahtuu aikojen puolesta välille 7,12-7,19. Esimerkiksi todellisella huippustartilla voi nousta jo joku todellinen yllätysnimi aina mitaleille asti. Mikäli se sattuisi olemaan Lotta Kemppinen, niin silloin voidaan puhua todella kovasta suorituksesta.

60 metrin sileä tulee olemaan naisille todella kova urakka, koska kaikki niin alkuerät, välierät kuin finaali juostaan samana päivänä eli kisojen päätöspäivänä sunnuntaina. Kemppisen lisäksi suomalaisista mukana on myös Anniina Kortetmaa.

Kemppisen ja Nezirin lisäksi Puolan EM-halleissa nähdään myös kolmas SE-juoksija, kun Sara Kuivisto kilpailee 800 metrillä. Kaksi vuotta sitten Kuiviston tie päättyi karvaasti alkueriin. Välieräpaikka jäi tuolloin 0,02 sekunnin päähän.

Embed from Getty Images

Nyt Kuivisto lähtee EM-kisoihin loistavista asetelmista. Porvoolainen rikkoi helmikuussa sekä 800 että 1 500 metrin Suomen ennätykset, joka lupaa todella hyvää jo pelkästään tulevaa kesää ajatellen. 800 metrin uusi Suomen ennätys kirjataan aikaan 2.03,29. Toki pitää muistaa, että tuolla ajalla ei hirveästi juhlita ainakaan ulkoradoilla, mutta hallissa sillä voi pärjätä riippuen siitä, onko kyseessä vauhti- vai taktiikkajuoksu.

Kotimaan kisoja dominoiva Kuivisto, 29, odottaa Puolasta erityisesti sitä, että hän pääsee vihdoin kilpailemaan maanosan parhaita juoksijoita vastaan.

– ”Sen voin sanoa, että jos jään alkueriin, olen pettynyt. Jos jään välieriin ja juoksen huippuhyvän ajan, en voi olla pettynyt”, Kuivisto kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Miesten pikajuoksussa Suomella on peräti viisi edustajaa mukana.

Edellisvuosien EM-hallien tuloksiin peilaten myös Suomen pikajuoksumiehillä on mahdollisuus vähintäänkin välieriin ja jopa finaaliin. Suomella on miesten 60 metrillä poikkeuksellisesti täydet kolme edustajaa: Samuli Samuelsson, Samuel Purola ja Riku Illukka.

Samuelsson on juossut ajan 6,66 ja Purola 6,67, joten kaksikolta voi odottaa jopa finaalipaikkaa, joka olisi todella kovanluokan suoritus, sillä finaalipaikkoja ei ole turhan usein tullut 2000-luvulla. Kaksi vuotta sitten EM-finaaliin vaadittiin juuri Purolan tämän kauden halliaika 6,67.

Suomen joukkueen juoksijoista finaalipaikkaa odotetaan myös Elmo Lakalta, joka lähtee EM-halleihin ennätyskunnossa ja peräti tilaston seitsemänneltä sijalta. Kaksi vuotta sitten Glasgow’n EM-halleissa Lakka venyi viimeiseltä aikavertailupaikalta finaaliin, jossa hän oli kahdeksas, joten vähintään samaa on lupa odottaa myös nyt. 

Embed from Getty Images

Lakka juoksi SM-halleissa Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan ajan 7,63. Torunin aitakisan ennakkosuosikki on 7,45 helmikuussa juossut ja läpi kauden 7,50:n pintaan pinkonut Ranskan Wilmen Belocian, mutta tässäkin lajissa erot ovat pienet.

Pitkästä aikaa miesten pika-aidoissa nähdään myös toinen suomalaisedustaja Ilari Manninen, jonka ennätys ja kauden paras on 7,82.

Mielenkiinnolla seurataan myös miesten pituushyppyä, jossa Suomea edustaa viime kesänä hurjan ennätyksen 827 hypännyt Kristian Pulli.

Etelä-Afrikan huippuolosuhteissa kaksi pitkää leiriä talven aikana viettänyt pituushyppääjä aloittaa hallikautensa suoraan arvokisoista. Viime kesäkuussa ulkoradoilla Suomen ennätyksen hypännyt Pulli jahtaa finaalipaikan lisäksi arvokkaita pisteitä olympiarankingiin.

Kisan ehdoton suosikki on 22-vuotias kreikkalainen Miltiadis Tentoglou, joka on tälläkin kaudella hypännyt 821, jolla hän pitää hallussaan Euroopan tilaston kärkisijaa.

Miesten pituuskarsinta käydään heti EM-hallien avausiltana torstaina.

Naisten kolmiloikassa on mukana kaksi suomalaisnaista. Tammikuun lopussa kauden parhaansa 14,13 loikkinut kokenut arvokisakävijä Kristiina Mäkelä, joka on kyseisellä tuloksella tilastossa viidentenä. Kaksi vuotta sitten hän oli EM-halleissa finaalissa, josta irtosi lopulta kuudes sija tuloksella 14,29.

Embed from Getty Images

Loikkakisaan saatiin Mäkelän seuraksi Senni Salminen, jolle  EM-hallit ovat uran ensimmäiset arvokisat. SM-halleissa sekä kolmiloikan (13,94) että pituuden (649) voittanut Salminen on EM-kisan tilastossa peräti kahdeksantena, joten huippusuorituksella hän taistelee jopa finaalipaikasta, joka hypätään sunnuntai-iltana.

Euroopan parhaat yleisurheilijat, poislukien pitkien heittojen taitajat, kohtaavat arvokisoissa ensi kertaa sitten puolentoistavuoden takaisten Dohan MM-kisojen. Puolaan matkaa ennätykselliset 733 urheilijaa 47 maasta. 

Isäntämaa Puola on kiilannut Euroopan yleisurheilun kärkimaaksi. Kotikisoissa se tähtää mitalitaulukon piikkipaikalle jo kolmansissa EM-halleissa peräkkäin.

Puolalaistähdistä keskimatkan juoksija Marcin Lewandowski on voittanut kultaa kolmissa edellisissä EM-halleissa, mutta nyt haaste on kenties kovempi kuin koskaan. Se ei johdu siitä, että 1 500 metrillä Puolan ennätyksen 3.35,71 juossut maileri ei olisi kunnossa.

Norjan ihmepoika Jakob Ingebrigtsen on jatkanut ilmiömäistä ennätysten murskaamista myös tällä hallikaudella ja mielii kirkastaa kahden vuoden takaisen 1 500 metrin hopean kullaksi. 20-vuotias Ingebrigtsen juoksi helmikuussa 1 500 metrillä Euroopan ennätyksen 3.31,80 ja on selkeä ennakkosuosikki voittamaan sekä 1 500 metriä että 3 000 metriä.

Embed from Getty Images

Miesten 1 500 metrin alkuerät käydään jo avausiltana torstaina. SM-hallien tuplamestari Joonas Rinteelle arvokisaedustus aikuisten tasolla on uran ensimmäinen. Finaali on ohjelmassa myöhään perjantai-iltana.

Lewandowskin lisäksi neljättä peräkkäistä mestaruuttaan tavoittelee myös Serbian pituushyppytähti Ivana Spanovic. Temppu vaatisi myös häneltä venymistä, sillä naisten pituuskisan suosikiksi on noussut yllättäen kilpailun nuorin osallistuja, 18-vuotias Larissa Iapichino.

Italialainen Iapichino ponnisti kaksi viikkoa sitten 19-vuotiaiden uudeksi maailmanennätykseksi ja yleisen sarjan kauden kärkitulokseksi 691. Entinen ennätys oli Heike Dreschsler-Bryggaren 688 vuodelta 1983.

Yleisurheilun suurimpiin lupauksiin kuuluvan Iapichinon äiti on pituushypyn maailmanmestari ja olympiamitalisti Fiona May, joten ainakaan geeneistä ei loistavasti alkanut pituushyppyura jää kiinni.

Nuorista mestarisuosikeista Ukrainan Jaroslava Mahutshih on ollut tällä kaudella korkeushypyssä täysin omaa luokkaansa. Vasta 19-vuotias superlahjakkuus ylitti kuukausi sitten tuloksen 206. Ukrainalainen on häkellyttävän varmassa kunnossa, sillä hän on ylittänyt kaksi metriä neljästi, eli kauden jokaisessa kilpailussaan.

Naisten korkeuskisassa on mukana myös kahdesti hallikauden aikana Suomen ennätystä kohennellut Ella Junnila. Tuloksen 194 hypänneellä Junnilalla on onnistuessaan erinomaiset mahdollisuudet finaalipaikkaan, mutta kilpailu on hyvin tasaista. Välille 193–196 on hypännyt kilpailuun osallistuvista naisista peräti kahdeksan.

Embed from Getty Images

Miesten seitsenottelussa ja naisten viisiottelussa ei suomalaisia nähdä, mutta kilpailuja tähdittävät moniottelujen kirkkaimmat tähdet, Ranskan Kevin Mayer ja Belgian Nafissatou Thiam.

On syytä pitää silmällä, pystyykö kymmenottelun maailmanennätysmies viemään Ashton Eatonilta myös sisäradoilla kilpailtavan seitsenottelun ME:n. Mayer on kaikkien aikojen tilastossa toisena 6 479 pisteellään. Yhdysvaltalaisen Eatonin maailmanennätyspisteet ovat 6 645. Miesten kaksipäiväinen seitsenottelu käydään lauantaina ja sunnuntaina.

Yksi viikonlopun odotetuimmista kohtaamisista on seivästaisto maailmanennätysmies Armand Duplantisin ja entisen ME-miehen, Renaud Lavillenien välillä. Ruotsia edustava Duplantis, 21, on voittanut kaksikon keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella ja taivuttanut tuloksen 610.

Lavillenie on hänkin ollut loistovireessä hallikauden aikana. Ranskalainen hyppäsi viime viikonloppuna tuloksen 606, joka on hänen paras tuloksensa sitten kevään 2014 ja silloisen ME:n 616.

Duplantis on nostanut riman tällä kaudella ME-lukemiin 619 jo pariin otteeseen, mutta vielä rima ei ole jäänyt kannattimilleen. Jos kaikki menee ruotsalais-amerikkalaisen suunnitelmien mukaan, saatetaan sunnuntai-illan seiväsfinaalissa nähdä jopa ME-juhlat.

Seiväskarsinta käydään lauantaina aamupäivällä. SM-halleissa ennätystään kymmenellä sentillä lukemiin 566 parantanut Urho Kujanpää on kilpailussa mukana. Finaalipaikka vaatisi huippuonnistumista, sillä Kujanpää on kauden tilastossa 12:ntena.

Tällä kaudella 451 ylittänyt Wilma Murto puolestaan lähtee naisten seiväskisaan tilaston kahdeksantena. Kilpailu käydään suoraan loppukilpailuna lauantai-iltana.

Embed from Getty Images

Pitkiä heittolajeja ei Torunissa nähdä, mutta naisten kuulassa Suomea edustaa Senja Mäkitörmä, joka on pukannut tällä kaudella ennätyksensä 17,30.

Kilpailut alkavat torstaina kello 20.00 Suomen aikaa miesten korkeushypyn karsinnalla. Siinä arvokisataipaleensa aikuisten tasolla aloittaa Daniel Kosonen. Heti avausiltana vauhtiin pääsevät myös pituuskarsinnassa Kristian Pulli, kuulakarsinnassa Senja Mäkitörmä ja 1 500 metrin alkuerissä Joonas Rinne.

Yle välittää kilpailut TV1:ssä, TV2:ssa ja Areenassa torstaista sunnuntaihin suorina lähetyksinä.

Torstai 4.3.

20.00 M korkeushypyn karsinta (Daniel Kosonen),
20.08 M pituushypyn karsinta (Kristian Pulli),
20.15 N kuulan karsinta (Senja Mäkitörmä),
21.20 M 1 500 m, alkuerät (Joonas Rinne).

Perjantai 5.3.

14.00 N 800 m, alkuerät (Sara Kuivisto),
20.06 N kuula (Senja Mäkitörmä),
20.13 N korkeushypyn karsinta (Ella Junnila),
21.20 M pituushyppy (Kristian Pulli),
22.35 M 1 500 m (Joonas Rinne).

Lauantai 6.3.

11.04 M seiväshypyn karsinta (Urho Kujanpää),
11.08 M 60 m, alkuerät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson),
13.05 N kolmiloikan karsinta (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen),
13.10 N 60 m aitajuoksu, alkuerät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),
14.05 M 60 m aitajuoksu, alkuerät (Elmo Lakka, Ilari Manninen),
14.50 M 60 m, välierät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson),
19.45 N seiväshyppy (Wilma Murto),
20.00 N 800 m, välierät (Sara Kuivisto),
21.58 M 60 m (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson).

Sunnuntai 7.3.

11.18 N 60 m, alkuerät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa),
12.25 M korkeushyppy (Daniel Kosonen),
13.40 N 60 m, välierät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa),
14.05 M 60 m aitajuoksu, välierät (Elmo Lakka, Ilari Manninen),
14.30 N 60 m aitajuoksu, välierät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),
18 M 60 m aitajuoksu (Elmo Lakka, Ilari Manninen),
18.05 M seiväshyppy (Urho Kujanpää),
18.15 N 60 m aitajuoksu (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),
18.20 N kolmiloikka (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen),
18.45 N korkeushyppy (Ella Junnila),
19.13 N 800 m (Sara Kuivisto),
19.46 N 60 m (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.