Tapaninpäivän jääpallokierros on Ruotsista lähtöisin oleva perinne, joka ensimmäistä kertaa rantautui Suomeen sarjakaudella 1947–1948.
Tapaninpäivää alettiin yleisemmin käyttää jääpallon sarjapeleihin 1950-luvun puolivälistä lähtien, kun kymmenen joukkueen SM-sarjaa varten tarvittiin lisää pelipäiviä.
– Käytäntöä jatkettiin läpi vuosien, mutta varsinainen perinne alkoi Suomessa vasta 1980-luvun alussa, tai oikeastaan kaudella 1981–1982. Siitä lähtien tapaninpäivän jääpallo-ottelut ovat pysyneet suosittuna ja lähtemättömänä tapahtumana kotimaisen jääpalloilun pääsarjassa, Suomen Jääpalloliiton viestintäkoordinaattori Andreas Sjöblom kertoo.
Alkuperäinen idea oli pelata paikalliskierroksia, ja tässä konseptissa on pysytty mahdollisuuksien mukaan. Helsingin IFK:n ja Botnian välinen pääkaupungin derby olisi ollut tästä oiva esimerkki, mutta ottelu on jouduttu perumaan.
Suomen Jääpalloliiton viestintäkoordinaattori uskoo, että osasyy tapaninpäivän jääpallokamppailuihin on tilaus ulkoaktiviteetille joulun syömisen ja rauhoittumisen ohessa.
Joulusyömisen ohessa tilausta aktiviteetille ulkona
Suomen jääpallokartta on kuitenkin nykyään sen verran pirstaleinen, että mahdollisuus paikalliskierroksiin on tuota yllä mainittua helsinkiläisseurojen kohtaamista lukuun ottamatta mahdotonta.
Ottelupareja haetaan kuitenkin mahdollisuuksien mukaan niin lyhyen matkan päästä kuin mahdollista, mutta Veiterä–Kampparit (välimatka 109 kilometriä), Akilles–Narukerä (välimatka 288 kilometriä) ja WP 35–JPS (129 kilometriä) kertovat todellisesta tilanteesta.
Paikalliskierros tai ei, tapaninpäivän kamppailut ovat kuitenkin yleisömääriltään ovat todella suosittuja.
– Osasyy on varmaan siinä, että ihmiset palaavat kotikaupunkeihinsa joulun viettoon. Ja siinä, että kaiken syömisen ja rauhoittumisen ohessa on tilaus myös jollekin aktiviteetille ulkona, Sjöblom arvelee.
Joulutauolle mentäessä Bandyliigan kärjessä oli Lappeenrannan Veiterä, jolla on takana peräti yhdeksän ottelun voittoputki. Toisena kuuden pisteen päässä Veiterästä on Mikkelin Kampparit.
Hallitseva mestari Porvoon Akilles on sijalla kolme, Porin Narukerä sijalla neljä ja JPS Jyväskylästä sijalla viisi.
– Kauden positiivisimmat yllättäjät tähän mennessä ovat olleet Oulun Luistinseura ja Helsingin Botnia, jotka ovat parantaneet peliään merkittävästi sitten viime kauden, Andreas Sjöblom analysoi.
Bandyliigan ottelut tapaninpäivänä 26.12.
HIFK–Botnia peruttu
Akilles–Narukerä kello 15.00
Veiterä–Kampparit kello 15.00
WP 35–JPS kello 15.00