Suomi on salibandyn maailmanmestari vuosimallia 2016!

Salibandyn MM-finaali pelattiin tänään Latvian Riikassa. Otteluparina nähtiin tuttuakin tutumpi Suomi-Ruotsi ja Ruotsi lähti ennakkoon otteluun suosikkina.

Salibandyn MM-kilpailut logo

Ottelun ensimmäisessä erässä alkutunnustelujen jälkeen Ruotsi otti pelin hallinnan. Kruunupaidat karvasivat todella korkealta kolmella miehellä ja Suomi joutui pitelemään omaa peliään maaliviivalla. Ottelun ensimmäinen erikoistilanne nähtiin, kun Suomi otti jäähyn. Ruotsi ei kauaa ihmetellyt vaan pallo oli Suomen verkossa. Hetkeä myöhemmin Suomen maalivahti Eero Kosonen pompotteli palloa torjunnan jälkeen ja pallo kulkeutui Kososen käsissä maaliin. Maali hyväksyttiin vasta videotarkastuksen jälkeen. Suomi ei kuitenkaan jäänyt ojaan itkemään vaan kavensi ensin komealla Peter Kotilaisen vasemman alakulman vedolla tilanteeseen 1-2. Hetkeä myöhemmin Suomen Nico Salo malttoi todella taidokkaasti mielensä ja antoi one timerin Ruotsin maalin edessä olleen sähellyksen jälkeen Johanssonille, joka upotti pallon tyhjään verkkoon. Tilanne oli 2-2 ensimmäiselle erätauolle siirryttäessä ja koko peli oli auki. Suomi pelasi turnauksen parhaan eränsä tärkeimmässä mahdollisessa paikassa!

Toiseen erään lähdettiin vauhdikkain odotuksin. Ruotsalaiset olivat ensimmäisessä erässä muutamassa yksilötilanteessa parempi mutta Suomi joukkueena. Ottelun toinen erä ehti vanheta noin neljä minuuttia kun Ruotsi sai vapaalyönnin vaarallisesta paikasta. Tobias Jakobsson ei epäröinyt vaan upotti pallon Suomen reppuun. Suomi oli jälleen perässätulija numeroin 2-3. Kun toista erää oli pelattu noin 13 minuuttia Suomen Tero Tiitu otti kakkosen työntämällä mailan kaverin luusaksien väliin. Lopulta Suomi selvisi ehjinnahoin tilanteesta ja kolmatta erää oli jäljellä viisi minuuttia. Pelissä oli todella odottava tunnelma ja Ruotsilla ei ollut mitään hätää. Suomen 3-kenttä oli umpijäässä ja Mika Kohosta pidettiin penkillä eikä mitään taktisia muutoksia ollut havaittavissa. Suomi yritti loppuerässä hyökätä mutta Ruotsin kaikki vastahyökkäykset olivat todella vaarallisia. Ruotsi lähti toiselle erätauolle 2-3 lukemin. Kolmanteen erään Kettuselta vaadittiin muutoksia. ”Tasaista, tasaista”-kommentit voitiin unohtaa ja Suomen oli yksinkertaisesti oltava viimeisessä erässä parempi. Kolmoskenttä oli umpisurkea ja olisiko kenties penkillä istuvalla Kohosella jotain annettavaa? Kettusen kolmannen erän pelikirja tulee nähtäväksi.

Kolmannen erän alku pelattiin tasaista salibandya kunnes ajassa 47:47 Peter Kotilainen teki upean tasoituksen Tommi Aron esityöstä. Hallintaa ei ollut kummallakaan joukkueella vaan pelissä mentiin päästä päähän. Ruotsi otti ensimmäisen jäähynsä kun ottelua oli pelattu 53 minuuttia. Suomi pääsi pyörittämään hyvän ylivoiman mutta Ruotsi vältti takaiskut. Ottelua oli jäljellä jäähyn jälkeen viisi minuuttia ja peli tasan 3-3. Kolmannen erän lopulla molemmilla joukkueilla oli todella hyviä paikkoja mutta maalivahdit pitivät tonttinsa. Ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoajan pituus oli kymmenen minuuttia ja sääntönä äkkikuolema-periaate. Seuraavan maalin tekijä ratkaisee joukkueelleen maailmanmestaruuden. Mikäli maaleja ei nähdä niin sen jälkeen on vuorossa rangaistuslaukset.

Jatkoajalla oli aistittavissa molempien joukkueiden jännitys. Omaa maalia suojeltiin ja turhia riskinottoja välteltiin. Toisen erän jälkipuoliskolla Suomen jännitys näkyi pelinrakentelussa ja Ruotsi sai muutaman todella vaarallisen paikan. Suomi onnistui pitämään pintansa. Jatkoajalla ei nähty maalia vaan oli vuorossa rangaistuslaukauskilpailu.

Tatu Väänänen oli Suomen ensimmäinen laukoja ja teki maalin rystyllä. Suomi otti maaliinsa Jarno Ihmeen rankkareiden ajaksi ja Ruotsikin oli vaihtanut maalivahtia ja maalivahtituletti kesti loppuun asti. Ruotsin Kim Nilsson teki maalin ja tilanteeksi 1-1. Seuraavaksi Suomelta oli vuorossa Krister Savonen, joka niinikään onnistui. Ja perään Alexander Galante onnistui, peli 2-2. Suomen kolmas laukoja oli guru Mika Kohonen ja Kohonen teki upean maalin, 3-2. Ruotsin kolmas laukoja Henrik Stenberg epäonnistui. Suomen neljäntejä laukojana oli Mico Kailiala, joka laittoi pallon ylämummoon. Ruotsilla oli pakkomaalin paikka mutta Jarno Ihme torjui.

SUOMI ON SALIBANDYN UUSI MAAILMANMESTARI VUOSIMALLIA 2016!!!!!!