Suomi nousi vaikeuksistaan voittoon – 6438 katsojaa nautti jännityspelistä

Suomen miesten maajoukkue ei pettänyt kannattajiaan lauantaina Helsingissä. Kotijoukkue oli hetkittäin pahoissa vaikeuksissa Kiinan kanssa, mutta Suomi käänsi neljännen erän hankalan 3-10-tappiotilanteen edukseen ja saalisti Maailmanliigassa täydet pisteet lukemin 3-1 (25-23, 21-25, 25-21, 27-25).

Katsojia Hartwall Arenassa oli 6438, mikä on kaikkien aikojen suurin Suomen yleisömäärä Maailmanliigan kotiotteluissa.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo vaihtoi hieman torstaina Slovakian 3-0 voittanutta kokoonpanoaan. Hakkurina aloitti Antti Ropponen, joka tuli pelaavaan miehistöön Urpo Sivulan tilalle. Yleispelaajista sai nyt aloituksen paikan Eemeli Kouki, joka korvasi torstaina urakoineen Jan Heleniuksen.

– Meillä on Maailmanliigan tärkeänä teemana pitää huolta tulevaisuudesta ja peluuttaa uusia pelaajia, kertoi Sammelvuo.

– Esimerkiksi Sivula on vielä loukkaantumisensa jälkeen kaukana maksimaalisesta kunnostaan. Yritämme olla järkeviä peluutuksessa ja suoda lepohetkiäkin runkopelaajille. Kolme ottelua kolmessa päivissä on aikamoinen rypistys.

Suomi oli melkoisessa pulassa yritteliään ja hyvin puolustaneen Kiinan kanssa. Kiina poikkeaa pelitavaltaan eurooppalaisista joukkueista, ja Suomen puolustus olikin vaikeuksissa vieraidensa isojen hyökkäysten kanssa.

Avauserässä Kiina johti vielä 21-20, mutta Suomi käänsi muutaman taistelupallon edukseen. Kiinan kovakätinen hakkuri Chuan Jiang iski viimeisen pallon pitkäksi.

Toisessa erässä Kiina meni vastustamattomasti erävoittoon. Hakkuriksi tuli Sivula lukemissa 16-18 Kiinalle.

Kolmanteen erään Sammelvuo vaihtoi Heleniuksen Koukin paikalle, ja erä kääntyi suomalaisille suuremmitta vaikeuksitta.

Neljännessä erässä Kiina oli parhaimmillaan. Peli näytti väistämättä venyvän viidenteen erään, kun Kiina meni suomalaisten virhesuman jälkeen jo 10-3-johtoon. Muutama taistelupallo nosti Suomen kuitenkin peliin, ja äänekäs yleisö pääsi jatkuvasti juhlimaan hienoja suorituksia. Suomi varmasti voittonsa kolmannella ottelupallollaan, kun Helenius pudotti pallon keskelle Kiinan puolustusta.

– Tämä oli joukkueeltamme hieno näyttö. Kiina oli hankala vastustaja, mutta pelaajat löysivät oikeita ratkaisuja yhä enemmän loppua kohti, kiitti Sammelvuo.

– Saimme nyt peliaikaa harjoituksissa kovasti uurastaneille kuten Ropposelle ja Koukille, Kumpikin on saanut Maailmanliigasta todella arvokasta kokemusta, arvioi Sammelvuo.

183-senttinen Helenius näytti, että hän pärjää mainiosti parisen kymmentä senttiä pitempiäkin pelureita vastaan.

– Kun tulin kentälle kesken pelin, toivoi valmentaja, että lähden sytyttämään joukkuetta rohkeilla suorituksilla, hymyili voittoon tyytyväinen Helenius, joka toi Sammelvuon kaipaamaa iloista ilmettä peliin.

Suomen vakiomiehistöstä passari Eemi Tervaportti, keskipelaajat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen, yleispelaaja Elviss Krastins sekä libero Lauri Kerminen uurastivat koko ottelun.

Suomi kohtaa lauantaina kello 18 Australian, joka voitti iltapäiväottelussa Slovakian 3-0.

Suomen pistemiehet: Urpo Sivula 12, Elviss Krastins 11, Sauli Sinkkonen 10, Antti Ropponen 9, Eemeli Kouki 8, Tommi Siirilä 8, Jan Helenius 6, Eemi Tervaportti 3.

Kiinan parhaat: Chuan Jiang 23, Binglong Zhang 9, Ji Daoshuai 9.