Suomelle nuorten MM-hiihtojen neljäs mitali – Alexander Ståhlbergille pronssia kisojen päätösmatkalta

Maastohiihto hiihto 2

Nuorten MM – hiihtojen päätöspäivänä ohjelmassa olivat U20 sarjojen perinteisen tyylin pitkät matkat yhteislähdöin. Suomen mitalitili kasvoi jälleen yhdellä, kun kisojen kolmannen mitalinsa kuitannut Alexander Ståhlberg hiihti pronssille. Ståhlberg oli jopa voittotaistelussa, mutta ei kyennyt lopussa vastaamaan Venäjän Alexander Ivshinin vetoon. Ivshinin perässä toiseksi hiihti Saksan Jan-Friedrich Doerks. Kärkikolmikko ratkoi mitalien värit keskenään, sillä kolmanneksi sijoittunut Ståhlbergkin hävisi voiton ainoastaan 5,6 sekunnin erolla. Neljänneksi sijoittunut Venäjän Viktor Zhul puolestaan hävisi maanmiehelleen Ivshinille jo 38,5 sekuntia.

Suomalaisten mitalirohmu Ståhlberg oli kisan jälkeen syystäkin tyytyväinen niin tähän päivään kuin koko kisojen panokseensa. ”Hyvä, mutta raskas päivä. Pronssia kuitenkin tuli niin olen tyytyväinen päivän kisaan. Olen myös erittäin tyytyväinen koko kisojen panokseen ja kolme mitalia tuntuu uskomattomalta. Olen ollut hyvässä kunnossa, mutta kyllä tämä silti on yllätys.”

Kolmen mitalin saldoon yksien kisojen aikana on viimeksi pystynyt Perttu Hyvärinen 10 vuotta sitten Otepäässä, jolloin hän voitti kolme nuorten MM-pronssia. Kysyttäessä Ståhlbergin ajatuksia suomalaisittain poikkeuksellisen kovasta menestyksestään nuorten MM-hiihdoissa oli nuori mies ymmärrettävästi hämillään. ”Kyllähän se tietenkin kuulostaa upealta. Ei voi kuin kiittää kaikkia taustajoukkoja, jotka tämän menestyksen ovat mahdollistaneet.”

Muista suomalaismiehistä Niko Anttola hiihti sijalle 20., Eero Rantala sijalle 24., ja Matias Hyvönen sijalle 30.

Naisten 15 kilometrin kilpailussa Norjan Margrethe Bergane ratkaisi kilpailun jo hyvissä ajoin ja saikin tuulettaa maalissa maailmanmestaruutta 24,4 sekunnin erolla Ruotsin Lisa Eriksoniin. Berganen kisojen voidaan sanoa olleen jättimenestys, sillä Alexander Ståhlbergin tapaan hän hiihti kisoista kolme mitalia – yhden kullan ja kaksi pronssia.

Naisten kisassa parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Siiri Kaijansinkko sijoittumalla 14:ksi. ”Aika väsynyt olo oli tänään tämän viikon kisojen jälkeen. Kuitenkin ihan ok kisan sain tehtyä ja top 10 sijat ei mennyt kaukana niin tyytyväinen voi olla”.

Kaijansinkon takana muista suomalaisnaisista Ida Haapala hiihti sijalle 22., Vilma Ryytty sijalle 25., ja Fanny Kukonlehto sijalle 36.