Scroll Top

Suomalaisen urheilun rahoitus – vuosisadan vitsi!

monopoly-man

Suomalaisen jalkapallon tilasta ja menestyksestä on puhuttu niin kauan kuin tämän median vanhin lukija muistaa. FIFA- ja UEFA -ranking on pyörinyt +/- 10 kieppeillä. Välillä Suomen päästyä tasapeliin jotain suurmaata vastaan fudisbuumi on huipussaan ja välillä kun kontataan ja maajoukkueen päävalmentaja purkaa huonoutensa nimeltä mainitsemattomiin toimittajiin ollaan niin syvällä mudassa, että neliveto mönkijä ei pääsisi sieltä ylös. Joukkueilla on paikkakuntien koosta riippuen äärettömän vannoutuneet ja mahtavat fanit mutta valitettavasti Veikkausliigan taso on yksi Euroopan huonoimpia.

Koko suomalaisen jalkapallon taso on Euroopan surkeimpia ja siihen ei auta Ruotsista palkattu ihmeiden tekijä vaan syyt ovat huomattavan paljon syvemmällä. Todella syvällä. Kaikki lähtee synnytyssairaaloista, juniorivalmennuksesta ja koko jalkapallokulttuurista. Ei yhdestäkään yksittäisestä henkilöstä, ei pelaajasta vaan koko instituutista. Suomi menestyisi sarjatasollisesti ja kansainvälisesti jo edes kelvollisesti jos jokaisessa liigajoukkueessa olisi muutama Litmanen mutta ei, Litmasia ei ole välittömästi lähestymässä suomalaisen jalkapallon huippua.

Onko kyse lahjakkuudesta eli siitä, että suomalaiset siittiöt ja munasolut eivät omaa hyvää vasenta ja oikeaa jalkaa. Ei, ei todellakaan! Kyse on siitä, että Suomen jalkapallon resurssit ja pelaajien tekemä työmäärä on lähinnä vitsi. Mika Lehkosuo on sanonut useasti, että lahjakkuus on murto-osa, suurin osa on harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua. Millä päästään suurempiin ja parempiin harrastus- ja harjoittelumetodeihin? Rahalla!

Palloliiton edellisvuoden ylijäämä mukaan lukien kahden vuoden periodilla yhteenlaskettu tulos on liittovaltuuston aiemmin asettaman kaksivuotistavoitteen mukaisesti yhteensä reilut 140 000 euroa ylijäämäinen. Palloliiton varainkäyttö vuonna 2015 oli 19 654 365 euroa.

Monopoly Man
Monopoly Man

19 654 365 euroa.

Kyseessä on Nokian pääjohtajan yhden vuoden palkka bonuksineen.

19 654 365 euroa.

Geemedian lähteiden mukaan summasta osa tulee FIFA:lta, suurin osa UEFA:lta ja noin miljoona Suomen monopolien kuninkaalta, Veikkaukselta. Yritys, joka tuottaa voittoa satoja miljoonia euroja vuodessa kun suomalaiset työntävät lappuja ärrällä koneeseen pää märkänä!

Veikkauksen varat jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaan. Voitosta noin 8 000 000 euroa jaetaan huippu-urheiluun. Vertauskuvallisesti sanottuna Bet365 jakaa Englannin huippu-urheilulle melkein 100 miljoonaa puntaa, josta suurin osa ohjautuu jalkapalloon.

Unibet olisi halunnut lahjoittaa Suomeen turvakaukaloita jo vuosia sitten mutta se ei käynyt kiekkoliitolle kun pääyhteistyökumppani on Veikkaus. Toinen vedonlyöntiyhtiö olisi halunnut korjauttaa pienen jalkapalloseuran palloiluhallin katon koska katto vuosi mutta se ei käynyt kun palloliiton pääyhteistyökumppani on Veikkaus.

Monopolin perusteiksi on kerrottu, että ilman sitä suomalaiset lajiliitot ja seurat olisivat suurissa vaikeuksissa.

Paskapuhetta (anteeksi huono ranskan kielen taito!)

Geelle monopoli on se ja sama mutta jos fakta on se, että valtiovalta jakaa saman verran koko jalkapallolle kuin Kempeleen kaupunki (tai kylä) käyttää vuodessa pyöräteiden korjaukseen niin jossain on vikaa ja isosti!

Kabinetit, salaisuus, suljetut suut… Siinä suurin syy miksi tänään nähdään taas suomalaista huippujalkapalloa usealla paikkakunnalla! Ja valitettavaa mutta totta, sama sairaus on levinnyt jokaiseen lajiin shakista moottoriurheiluun! Gee keskustelee asiasta mielellään.

Huippuartisti Sannin sanoin, ”että mitähän vittua?”

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.