SM-liiga – Ilves ja Tappara kohtaavat Hakametsän perjantai-illassa kauden ensimmäisessä Tampereen paikallistaistossa – Lue ottelun ennakko ja lähtökohdat iltaan

Jääkiekon SM-liigassa on ohjelmassa viikon ensimmäinen pelipäivä jolloin pelataan enemmän kuin yksi ottelu, sillä perjantai-ilta sisältää viiden ottelun kierroksen. Geen ennakossa suunnataan Tampereelle, jossa Hakametsässä pelataan kauden ensimmäinen Tampereen paikallistaisto. Viime kaudella Ilves oli hallitsi runkosarjan kohtaamisia, sillä joukkue voitti kuudesta derbystä peräti neljä ja Tapparan voittojen jäädessä kahteen. Tämän illan kohtaaminen on myös kierroksen kärkikamppailu, sillä molemmat joukkueet ovat aloittaneet kautensa todella hyvin. Ilves lähtee illan otteluun runkosarjan sijalta kaksi ja Tappara puolestaan tulee heti perässä kolmantena.

Ennakkoasetelmat illan paikallistaistoon

Ilves

Ilves aloitti kauden todella loistavasti ottamalla heti kolme peräkkäistä voittoa. Tämän jälkeen on tullut kaksi tappiota viimeiseen neljään peliin, mutta joukkue on silti loistavasti toisena tasapisteissä sarjakärki Lukon kanssa. Ilveksen joukkue tiedettiin jo ennakkoon vahvaksi, mutta joukkue sai juuri ennen kauden alkua hommattua vahvistuken NHL:ssä Calgaryn riveissä pelaavan puolustajan Juuso Välimäen, joka onkin ollut joukkueen paras pistemies tekemällä seitsemään peliin tehot 2+6. 

Embed from Getty Images

Vaikka puolustaja Välimäki johtaakin Ilveksen sisäistä pistepörssiä niin hyökkäyspeli on kuitenkin toiminut joukkueella mallikkaasti ja Ilves on tehnyt sarjassa kolmanneksi eniten maaleja, mutta tehopisteet ovat jakautuneet hyökkääjien kohdalla tasaisesti, joka on jatkon kannalta pelkästään hyvä asia. Hyökkääjistä peräti neljä pelaajaa on tehnyt seitsemään peliin kuusi tehopistettä eli lähes piste per peli. Esimerkiksi Eemeli Suomi on kunnostautunut syöttäjänä tehoin 0+6, kun taas Arttu Ruotsalainen on tehnyt reilusti enemmän maaleja tehojen ollessa 5+1. Ruotsalainen onkin maalipörssin jaetulla toisella sijalla vain Lukon Aleksi Saarela on tehnyt maalin verran enemmän. Hyökkääjistä pieni pettymys on ollut Ville Meskanen, joka kahden hyvin sujuneen kauden jälkeen aloittanut vaisusti tehden vasta kaksi tehopistettä, kun viime kaudella syntyi 29 otteluun tehot 12+8, vaikka mies liittyi joukkueeseen kesken kauden.

Embed from Getty Images

Ilveksen puolustus ja maalivahtipeli on toiminut alkukaudesta todella hyvin. Viidessä pelissä Ilves on pystynyt jättämään vastustajan alle kahteen maalin, joka on todella kova suoritus. Joukkueen puolustuksessa  on riittävästi hyiä peruspuolustajia kuten Aleksi Elorinne, joita joukkueessa aina tarvitaan, sillä jokainen puolustaja ei voi olla pistelinko. Esimerkiksi Kalle Maalahti on hyvä yleispakki, joka puolustaa hyvin ja tekee kelvollisesti myös pisteitä vaikka vielä niitä ei olekaan alkukauteen syntynyt vasta kuin kaksi. Lisäksi, kun tolppien välissä on yksi koko Liigan parhaista maalivahdeista Tshekki Lukas Dostal, joka on päästänyt vain 1,41 maalia ottelua kohden, jonka lisäksi torjuntaprosentti on myös todella kova 95,24 %, joten valmennus voi olla huoleti joukkueen alakerran osalta.

Erikoistilannepelaamisessa joukkueen ylivoima on koko sarjan parasta, mutta alivoimapelaamisessa riittää vielä treenattavaa, sillä alivoima on sarjan häntäpäätä prosenttien ollessa 79,31 %, kun monella joukkueella alivoimaprosentit ovat lähempänä 85 ja osalla sen yli. Tänään alivoiman on syytä toimia, koska juuri tiukoissa otteluissa johon tämän illan kamppailu ehdottomasti kuuluu niin erikoistilannepelaaminen nousee entistä suurempaan arvoon.

Tappara

Tappara aloitti kauden rumalla 7-2 vierastappiolla Lukolla, mutta tuon ottelun jälkeen joukkue on ottanut jokaisesta pelaamastaan ottelusta vähintään pisteen ja siinä sivussa myös neljä kolmen pisteen voittoa.

Tapparan hyökkäyksessä ei ole viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana juuri tshekkipelaajia nähty, mutta tälle kaudelle joukkue hankki kaksi reilu parikymppistä hyökkääjää eikä seurajohdon tai valmennuksen ole tarvinnut katua. Laituri Jiri Smejkal on pelannut yli piste per peli tahdilla tehden seitsemään peliin tehot 5+3. Samassa ketjussa sentterinä pelaava Michael Spacek on aloittanut myös uransa Tapparassa varsin mukavasti tehden alkukauteen tehot 2+4. On Tapparan hyökkääjistä osa myös alisuorittanut kuten maaleista elävä ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand, joka on tehnyt vasta yhden maalin. Bertrand on kuitenkin totuttu näkemään SM-liigassa maaliahneena pelaajana, joka teki viime kaudellakin yli 20 maalia, joten miehen osumia Tappara kyllä jatkossa kaipaa, mutta pitää kuitenkin muistaa, että eletään vasta alkukautta. Myös Kristian Kuuselan alkukausi on ollut hivenen vaisu vaikka mies onkin neljä syöttöpistettä kerännyt, mutta maaleja ei ole tullut vielä yhtään. Tapparan etuna on toki se,  että joukkueella on hyökkäyksessä leveä materiaali eli vaikka joku pelaaja ei jonain iltana onnistuisi paikkaajia löytyy, kun miettii sitä, että kolmosketjussa on Jarkko Malisen ja Olavi Vauhkosen tasoisia pelaajia.

Embed from Getty Images

Tappara on päästettyjen maalien tilastossa alemmassa keskikastissa, mutta sitä selittää pitkälti avauskierroksella päästetyt seitsemän maalia, sillä muuten puolustus on pelannut varsin mukavasti ja varsinkin ykköspari Michal Moravcik -Valtteri Kemiläinen on pelannut hyvin.Iloinen yllätys puolustuksessa on ollut Pelicansista Tapparaan siirtynyt Santtu Kinnunen, joka on pelannut omaa peruspeliään ja se on riittänyt kovassa kirvesrintojen pakistossa yllättävän pitkälle. Maalivahtipeli sitä vastoin on ollut joukkueella pienoinen pettymys varsinkin parin välivuoden jälkeen takaisin Tampereelle palanneen Dominik Hrachovinan osalta. Tshekki on päästänyt lähes kolme maalia ottelua kohden eikä torjuntaprosentti 89,93 juuri häikäise.

Erikoistilannepelaaminen on ollut joukkueella tasapainossa, sillä sekä yli että alivoima on koko sarjan viiden parhaan joukossa, joten sitä voi pitää hyvä saldona. Ylivoimalla joukkue on tehnyt kuusi maalia yhden vähemmän kuin illan vastustaja, mutta ilveksen alivoimapelaaminen on lähes kymmenen prosenttia Tapparaa heikompaa, joten ylivoimalla joukkueella on tänään saumat iskeä. Tappara lähtee otteluun niukkana altavastaajana, mutta pitää muistaa silti, että paikallispelit ovat aina paikallispelejä, joten jäällä voi sattua ihan mitä vaan.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.