Salossa tasaista loppuun saakka – Suomi taipui Tshekille rangaistuslaukauksilla

Suomi päätti salibandyn naisten kolmen maan turnauksen Salossa tappioon, kun Tshekki vei ottelun rangaistuslaukauskisan päätteeksi 5-4. Suomen tehot olivat Kaupin superkaksosten varassa, kun Veera Kauppi laukoi neljästä maalista kolme ja Oona Kaupin saalis oli kolme syöttöpistettä.

Päävalmentaja Lasse Kurronen näki Tshekki-ottelussa positiivisia asioita, vaikka tappio tulikin.

– Omaan silmään pelimme oli parempaa kuin perjantaina. Ensimmäinen erä oli hyvä, toinen huono ja kolmas tosi hyvä. Tänään olisi ollut saumat voittoon luotujen maalipaikkojen kautta.

Perjantain Sveitsi-ottelun jäljiltä valmennus painotti joukkueelle kärsivällisyyttä.

– Ennen kaikkea koetettiin hakea rauhallisuutta peliin, eikä lähteä hurlumheihin mukaan. Tänään oli parempi kärsivällisyys pois lukien toinen erä, jolloin meinasi mennä koohottamiseksi. Kaiken kaikkiaan saatiin hyvin rytmitettyä peliä.

Suomi oli tänään Veera Kaupin johtaman ykköskentän varassa. Myös 16-vuotias Suvi Hämäläinen antoi vahvat näytöt joulukuun MM-turnausta ajatellen.

– Jos meinataan pärjätä niin ykköskentän pitää hoitaa roolinsa ja tänään sen tekivät. Hämäläiseltä jäi vielä maali tekemättä, mutta hänen pelissä on paljon hyviä asioita. Pääsee hyvin maalipaikoille ja laukaus on varsin laadukas.

Suomella oli alusta asti vaikeuksia murtautua Tshekin maalinsa eteen rakentamaan linnoitukseen, ja vieraat karkasivat avauserässä johtoon pallon pompittua suomalaispelaajista omaan verkkoon. Veera Kauppi tasoitti pelin erän lopussa ja iski toisen alussa ylivoimalla Suomen johtoon vastustajan istuessa päivän ainoaa jäähyä. Erän loppu oli kuitenkin synkkä, kun erinomaisena vastahyökkäysjoukkueena tunnettu Tshekki ohitti maalivahti Noora Vuorelan kolmesti. Denisa Ratajova purjehti maalintekoon poikittaiskuljetuksella, Martina Repkova runnoi luukulta johto-osuman ja vielä Tereza Urbankova laukoi eron kahteen suomalaispuolustajan harha-avauksen jälkeen. Perään näytti vielä Mia Karjalaisen leveäksi karannut syöttö alaspäin käyvän Suomen maaliviivan ilkeämmällä puolella, mutta ruotsalaiset erotuomarit eivät Tshekin pelaajien protestoinnista huolimatta tuominneet tilanteesta maalia.

Kolmas erä oli Suomelta parempi, kun heti ensimmäisessä vaihdossa Veera Kauppi ja Oona Kauppi pelasivat keskushyökkääjäkseen nostetun Jenna Saarion vapaaksi ja tämä ampui kavennuksen. Kolme minuuttia myöhemmin Oona Kauppi pudotti pallo taakse Veera Kaupille, joka kiskaisi takakulmaan tasoituksen. Voittomaali jäi tänään kuitenkin näkemättä, vaikka etenkin Suomen ykkösviisikko paikkoja rakensikin. Viimeisellä kaksiminuuttisella pyyhkäisi Jenna Saario pallosta vain pölyt aivan avopaikassa, ja ottelun viimeisten sekuntien myllytyskin päättyi niukkaan ohilaukaukseen.

Rangaistuslaukauskisan vei Tshekki 2-1, kun suomalaisista vain Veera Kauppi onnistui maalinteossa. Peliajalla jälleen maalikehyksiä kilistelleen Suvi Hämäläisen sekä Oona Kaupin laukaukset peitti maalivahti.

Turnaus ei olisi voinut olla tasaisempi, kun sen jokainen ottelu oli 60 minuutin jälkeen tasatilanteessa. Lopulta Suomi oli lyönyt rangaistuslaukauksilla Sveitsin, Sveitsi Tshekin ja Tshekki Suomen, jolloin maalieron 9-9 kerännyt Suomi sijoittui ykköseksi. Sekä Sveitsin että Tshekin maalieroksi tuli 8-8.

Suomen tappio Tshekille oli kaikkien aikojen viides. Vuodesta 1995 alkaen Suomi on voittanut keskinäisistä otteluista 34, ja kolmesti on pelattu tasan.

Seuraavan kerran Suomen salibandynaiset ovat tositoimissa 18.-20. lokakuuta Prahassa järejstettävässä EFT-turnauksessa.
Silloin Tshekin ja Sveitsin lisäksi vastaan asettuu hallitseva maailmanmestari Ruotsi. Joulukuussa siintävät sitten MM-kisat.

– Salosta tuli valtavasti tietoa sekä omasta pelistä, että vastustajista. Videonauhat näistä peleistä on se suurin anti. Aika samalla viivalla ollaan Sveitsin ja Tshekin kanssa. Nämä pelaajat antoivat näyttönsä, nyt sitten mietitään ketkä pakkaavat kamppeensa EFT-turnaukseen. Siellä nähdään missä mennään Ruotsin kanssa. Mielenkiintoinen loppuvuosi on edessä, päävalmentaja päättää.