Saga Vanniselle historiallinen viisiottelum MM-hopea – Suomen ennätys bonuksena

Torun 2021 halli yleisurheilu EM hallit

Saga Vanninen otteli hopeamitalin yleisurheilun MM-halleissa Glasgow´ssa perjantaina. Historiallinen saavutus heltisi Suomen ennätyksellä 4677 pistettä. Tiia Hautalan 24-vuotiaaksi ehtinyt aiempi halli-SE:n oli 4580 pistettä.

Vannisen menestys on suomalaisittain ainutlaatuista. EM- ja MM-hallien miesten ja naisten moniotteluista suomalaiset eivät ole koskaan voittaneet mitalia. Ainoa mitali MM-halleista oli Mika Halvarin kuulakulta Barcelonassa talvella 1995.

Ulkoradat huomioiden yleisen sarjan moniotteluista edellinen suomalaisen arvokisavoitto on Paavo Yrjölän olympiakulta vuodelta 1928 ja edellinen arvokisamitali Eduard Hämäläisen kymmenottelun EM-hopea Budapestin kisoista 1998.

Kuulan lajivoitto vei kärkeen, korkeudessa lajiennätys

Glasgow´ssa Vanninen juoksi 60 metrin aidoissa kauden parhaansa 8,33 ja oli ottelun avauslajin jälkeen kilpailussa seitsemäs. Korkeushypyssä ylittyi oma halliennätys 179, joka nosti Vannisen jaetulle toiselle sijalle.

Kuulantyönnössä Vanninen otti lajivoiton kauden parhaallaan 15,01 ja nousi kilpailun kärkeen. Pituushypyssä hän taisteli voitosta halliennätyksellään 641, mutta hävisi lajin kärkipaikan yhdeksällä sentillä Belgian Noor Vidtsille, joka venytti viimeisellään 650.

Kisan päättäneelle 800 metrille Vanninen lähti yhdeksän pisteen johdossa ennen mestaruutta puolustanutta Vidtsiä, jolle Vannisella oli vara hävitä loppuajassa hieman reilut puolisen sekuntia.

Vanninen juoksi päätöslajissa ajan 2.20,54, joka toi kahdeksannen sijan. Aika on myös hänen lajiennätyksensä, kun entinen aika parani yhdellä sekunnin kymmenyksellä.

Mestariksi otellut Vidts juoksi 800 metrillä kolmanneksi ajalla 2.12,99.

Jokinen: Sagan suurin vahvuus on raju tehontuotto

Tampereen Pyrintöä edustavalle Vanniselle, 20, Glasgow´n mitali oli ensimmäinen yleisestä sarjasta. Nuorten sarjoissa hän on voittanut seitsenottelussa 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, kaksi saman ikäluokan maailmanmestaruutta ja viime kesänä Espoossa 22-vuotiaiden EM-tittelin.

Vanninen on harjoitellut vuodesta 2022 lähtien Jesse Jokisen valmennuksessa oltuaan sitä ennen Matti Liimataisen opissa. Jokinen kuvaa ottelijalahjakkuutta näin

­– Sagan suurin vahvuus on raju tehontuotto. Nimenomaan se kuinka hän saa itsestään irti tai tuotettua tehoa välineeseen, Jokinen sanoo.

Kilpailu sai Vannisen syttymään, rutiinin puute ei kiusannut

Vanninen on myös erinomainen kilpailija. Hän urakoi Glasgow´ssa talven ensimmäisen ottelunsa. Talven harjoitteluun vaikuttivat pienet selkävaivat, joten kilpailu- ja lajirutiinia ei kaikissa lajeissa ollut niin paljon kuin Jokinen ja Vanninen olisivat toivoneet, mutta se ei näkynyt ottelussa.

– Rimalla oli käyty kaksi kertaa viime kesän Budapestin MM-kisojen jälkeen, mutta Sagalle korkeus näyttää olevan laji, joka vaatii kisafiiliksen, Jokinen totesi lajista, johon liittyi epävarmuutta, mutta joka lopulta pohjusti menestyksen mainion pituushyppytuloksen ja muuten tasaisen tulossarjan kera.