Scroll Top

Onneksi olkoon Jari Kurri, 60-vuotta!!

Legendaarisella Etelä-Haagan paloasemalla Helsingissä on käänteentekevä rooli suomalaisen jääkiekon lähihistoriassa. Kaikista pääkaupungin paikoista yllättäen juuri siellä tehtiin Suomi-kiekon yksi merkittävimmistä päätöksistä 40 vuotta sitten, kesällä 1980.

Siellä Jari Kurri päätti lähteä kokeilemaan siipiensä kantavuutta NHL:ään.

Embed from Getty Images

Tuolloin 20-vuotias Kurri kehotettiin saapumaan Etelä-Haagan paloaseman pihalle keskustelemaan mahdollisuudesta siirtyä Jokereista NHL-seura Edmonton Oilersiin. Loppukesän päivänä paloasemalle saapuivat kuulostelemaan Kurrin mahdollista halukuutta NHL:ään Oilersin Euroopan kykyjenetsijä Matti Väisänen ja edesmennyt pelaajalegenda Matti Hagman, joka työskenteli siihen aikaan vielä palomiehenä pelaamisen ohella.

Juuri Väisäsen ja Hagmanin oli tarkoitus taivutella vastahakoinen Kurri tarttumaan NHL-mahdollisuuteen. Kurri oli varattu aiemmin kesällä Oilersiin vasta neljännellä varauskierroksella.

Kurrin pitkäaikainen mentori ja aktiiviuran neuvonantaja Väisänen muistelee, että kahden tunnin keskustelujen jälkeen päätös NHL:stä syntyi.

40-vuotta sitten elettiin täysin erilaisessa maailmassa, eikä nuorella helsinkiläisellä ollut luonnollisestikaan mitään hajua eikä mitään mielikuvaakaan siitä, millaiseen maailmaan hän oli astumassa.

Kurri nousi nopeasti NHL:n historian ensimmäisten eurooppalaisten supertähtien joukkoon ja miehen ainutlaatuisen ansioluettelon NHL:ssä tuntevat kaikki jääkiekkoa seuraavat. Kurri on aina tunnettu vaatimattomuudestaan eikä hän edelleenkään halua nostaa isoa meteliä saavutuksistaan Pohjois-Amerikassa, erityisesti Edmonton Oilersin legendaariseksi kohonneessa joukkueessa, 1980-luvun NHL-dynastiassa.

Hän haluaakin nostaa aina joukkuekaverit menestyksensä suurimmaksi ansioksi. Wayne Gretzkyn merkitys Kurrin menestyksessä nousee luonnollisesti pintaan.

Jari Kurri on suomalaisen jääkiekon pioneeri ja omalta osaltaan myös merkittävä tienraivaaja eurooppalaispelaajille NHL:ssä. Entinen ketjukaveri ja pitkäaikainen ystävä Esa Tikkanen hehkuttaa estoitta Kurrin merkitystä Suomi-kiekon ensimmäisenä lähettiläänä Pohjois-Amerikassa.

Vaatimaton Kurri itse haluaa edelleenkin pitää matalaa profiilia saavutustensa muistelemisessa. Ylpeys ei kuulu kiekkolegendan luonteenpiirteisiin vuosien jälkeenkään.

Oilersin suomalainen kiekkolegenda arvostaa ennen kaikkea pitkää, yhteistä matkaa joukkuekavereiden kanssa, niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

Vaikka Kurrin NHL-ura oli pääsääntöisesti täynnä menestystä Stanley Cup -voittoineen ja useine hienoine merkkipaaluineen, mahtui taipaleelle tappioitakin.

Monille aktiiviurheilijoille iskee valitettavan usein iso tyhjiö elämään uran päättymisen jälkeen. Jari Kurri oli keväällä 1998 aivan toista maata, kun pitkän uran vihoviimeinen ottelu oli ohi 37-vuotiaana.

Kurri aktivoitui nopeasti viimeisen NHL-ottelunsa jälkeen. TV-kommentaattorin työt, 12-vuotta Leijonien johtoryhmässä sekä viimeisimpinä GM:n ja omistajan roolit Jokereissa.

Tällä hetkellä 60-vuotias Kurri työskentelee Hartwall Arenalla Jokereiden toimistolla ja on suuri syy uskoa, että sieltä hän myös eläköityy.

Paljon onnea, Jari Kurri!

Jari Kurri

■ Syntynyt 1960 Helsingissä.

■ Yksi historian menestyneimpiä suomalaisia jääkiekkoilijoita. Voittanut NHL:ssä viisi Stanley Cup -mestaruutta vuosina 1984–1990. Arvokisoissa voittanut pelaajana olympiapronssia ja MM-hopeaa. Valittiin Hockey Hall of Fameen vuonna 2001.

■ Lopetti pelaajauransa vuonna 1998. Työskenteli Suomen jääkiekkomaajoukkueessa vuosina 2001–2014. Aloitti vuonna 2013 Jokereiden general managerina ja nousi seuran pääomistajaksi vuonna 2019.

■ Asuu Espoossa, perheeseen kuuluvat vaimo Vanessa Kurri, lapset Odessa, Alissa, Paulus ja Isla sekä aiemmasta liitosta Joonas ja Ville.

■ Täyttää 60 vuotta maanantaina 18. toukokuuta.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.