Onko urheiluosakkeiden omistaminen mahdollista tänä päivänä?

Cash

Monet meistä katsovat urheilua, aina jääkiekosta voimisteluun. Toiset meistä linnoittautuvat televisionsa eteen jalkapallon Euro Cupin tai olympialaisten aikaan, ja unohtavat sitten penkkiurheilun tyystin ennen seuraavaa suurta maiden välistä turnausta. Jotkut meistä taasen omaavat lempijoukkueen ainakin yhdessä lajissa ja uskollisesti katsomme jokaisen heidän pelinsä. Jotkut tähän kategoriaan kuuluvista saattavat olla lajista ja joukkueesta niinkin intohimoisia, että saattavat haluta päästä tätäkin lähemmäksi joukkuetta. Yksi helppo vaihtoehto, jos sattuu olemaan samassa maassa kyseisen joukkueen kanssa, on käydä katsomassa pelejä suoraan tapahtumapaikalla, satunnaisesti tai viikoittain. Mutta mitä jos käsilläsi olisi toinenkin vaihtoehto, kuten esimerkiksi ostaa kyseisen urheilujoukkueen osakkeita ja näin ollen tulla omalla tavallaan osaksi joukkuetta?

Ehkä jokin urheilujoukkue on intohimosi, koska isäsi kasvatti sinut seuraamaan joukkuetta jo lapsuudesta lähtien. Ehkä ajauduit uskollisesti seuraamaan jotakin lajia, koska harrastit itsekin sitä aikoinaan. Joka tapauksessa, saatat käyttää siihen huomattavan paljon aikaasi ja myös tunnetilojasi. Totta puhuakseen, siihen saattaa saada myös yllättävän paljon rahaa kulumaan, jos ottaa huomioon peliliput, joukkuepaidat ja huivit, tai jo vaikkapa pelkät herkut peli-illalle. Jossain vaiheessa rahaa on saattanut mennä niinkin huomattavasti, että saattaa alkaa miettimään voisiko rahaa sijoittaa suoraan joukkueeseen itseensä.

Osakesijoittamisesta puhuttaessa urheilujoukkueisiin sijoittaminen ei yleensä ole se ensimmäinen mieleen putkahtava kohde. Eikä syyttä, sillä ne eivät ole aivan yhtä helppo kohde kuin perinteisemmät yritykset. Jos tahdot helpolla päästä, niin parempi tapa sijoittaa on nimenomaan käymällä peleissä juuri ostamasi uudet fanituotteet päällä, hallilta ostetut peliherkut kourassa.

Urheilujoukkueeseen sijoittaminen ei suinkaan ole mahdotonta, joskaan ei myöskään jokaisen joukkueen osalta mahdollistakaan. Jotta pystyisit ostamaan urheilujoukkueen osakkeita, täytyy kyseisen joukkueen olla listattuna pörssiin.

Pääasiassa suoraan seuroihin, lajissa kuin lajissa, on vaikea sijoittaa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mutta jos haluat tehdä enemmän kuin sijoittaa rahasi tuotteisiin ja pelilippuihin, voit esimerkiksi myös ostaa osakkeita seuran sponsoreilta, Nikeltaja Adidakselta esimerkiksi, jotka yleensä ovat listattu pörssiin. Vuoden 2022 parhaat osakevalinnat ovat jo listattu, ja niiden joukosta saatat hyvinkin löytää jonkin osakkeen, jolla voit ainakin välikädellisesti tukea lempiseuraasi. Näitä osakkeita ostamalla saatat myös tehdä rahallisesti voittoa.

Sijoittaminen jalkapalloon

Kaikki joukkueet eivät tietenkään ole listattu pörssiin, mutta esimerkiksi kansainvälisiä jalkapallofaneja saattaa innostaa kuulla, että sellaiset suuret joukkueet kuten Juventus ja Ajax ovat. Jos olet juuri jalkapalloon sijoittamisesta kiinnostunut, kannattaa tarkistaa STOXX Europe Football –indeksi ja sieltä löytyvät sijoittamismahdollisuudet. Suurin osa tähän indeksiin kuuluvista jalkapallojoukkueista on tosin niin harmittavan pieniä, että niihin sijoittamisesta ei saa omaan elämään oikein muuta lisää kuin hyvän mielen mikäli joukkue sattuu olemaan juuri se mitä itse kannattaa.

Isompia joukkueitakin löytyy sormilla laskettava määrä, pääasiassa Italiasta ja Portugalista. Näissä tapauksissakin kaikki joukkueelle kuuluvat osakkeet eivät välttämättä ole pörssissä pyöriviä, vaan suurin osa on yksityisessä omistuksessa pörssilistauksesta huolimatta. Mikäli kuitenkin haluat sijoittaa kyseisestä indeksistä löytyvien joukkueiden joukosta suosituimpaan, laita rahasi Juventukseen. Toistakin joukkuetta tukemalla et kyllä ole nykypäivänä heittämässä rahojasi hukkaan, sillä jalkapallo-osakkeet yleensä on mielletty mukavan tuotteliaiksi viime aikoina. Voikin käydä siis niin hyvä mäihä, että jalkapalloseuraan sijoittamalla tulee tehtyä oikeatakin rahatuottoa.

Suomalaiseen jalkapalloonkin on toki mahdollista sijoittaa. Esimerkiksi HIFK Fotboll –seuran osakkeita saattaa tälläkin hetkellä liikkua markkinoilla. Yllä mainitusta STOXX Europe Football –indeksistä sitä tosin ei löydy. Mikäli haluat sijoittaa lähellä toimivaan jalkapalloseuraan, joka kuuluu kyseiseen indeksiin, paras valintasi on ruotsalainen AIK. Seuran osakkeita voi ostaa Nordic Growth Marketilla, joskaan niiden markkina-arvo ei ole mitenkään päätä huimaavan korkea.

Sijoittaminen jääkiekkoon

Jääkiekon osalta on periaatteessa mahdollista sijoittaa SM-liigaan kuuluviin suomalaisiin joukkueisiinkin. Näissä tapauksissa osakesijoitukset ovat tosin lähinnä koettu toimintarahana, eivätkä ne ole myynnissä millään julkisella markkinapaikalla. Osinkojakaan ei kovin innokkaasti omasta sijoituksesta kannata odotella.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että heität rahasi hukkaan sijoittamalla omaan suosikkijoukkueeseesi. Et rahallisesti rikastu laittamalla rahaa linkoon SM-liigassa, mutta voit rikastua henkisellä puolella. Saathan kuitenkin nimesi liitettyä osaksi joukkueen historiaa ja etenevää tarinaa, sekä tuet seuran toimintakyvykkyyttä. Esimerkiksi, mitä enemmän seuralla on investoinneista tullutta rahaa sekä menestystä peleissä ja fanien keskuudessa, sitä parempia pelaajahankintoja he kykenevät tekemään. Tätä kautta he pystyvät täten myös rakentamaan joukkueesta aina vain paremman. Investoimalla joukkueeseen rahaa autat siis suoraan joukkuetta kasvamaan menestysjoukkueeksi.

Pelicans on yksi esimerkki joukkueesta, joka talouden ollessa kriittisessä tilanteessa alkoi myymään osakkeita faneilleen toiminnan jatkamiseksi. Nämä osakkeet maksoivat 100 €/kappale. Seuran osakkeita ostamalla et pääse vaikuttamaan hallintoon tai talouteen, mutta saat nimesi ainakin osakeluetteloon omistajaksi, ja näin ollen itsesi osaksi seuraa, ainakin paperilla. Osakkeita ostamalla saatat saada myös joitakin rahanarvoisia etuuksia tai muita etuja. Myös Jokerit-seuran osakkeita on mahdollista ostaa.

Tapoja, joilla voit sijoittaa urheilujoukkueisiin, on käsilläsi siis monia. Voit tukea seuran toimintaa käymällä peleissä ja ostamalla tuotteita, jolloin rahoista osa menee suoraan seuralle ja pääset nauttimaan samalla sekunnilla seuran toiminnasta. Voit joissain tapauksissa ostaa seurojen osakkeita, joilla yleensä autat suoraviivaisemmin seuraa pysymään toimintakykyisenä ja jopa ehostamaan joukkuetta paremmaksi. Ja mikäli haluat oikeasti tehdä sijoittamalla myös itsellesi rahaa, voit taasen sijoittaa joukkueen sijasta joukkuetta tukeviin sponsoreihin

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.