Miten Huuhkajien lohkoarvonta menee? Ensi kesä täynnä urheilua!

Suomen päästyä jalkapallon EM-kisoihin, ensi kesä tulee olemaan penkkiurheilijalle aurinkovapaa. Ensin pelataan EM-kilpailut ja sen jälkeen on muutaman viikon tauko ja alkaa olympialaiset. Kannattaa nyt jo metsästää omilta paikkakunniltanne ne terassit, jossa on iso näyttöruutu.

Embed from Getty Images

EM-kilpailut pelataan peräti kahdessatoista maassa, missä ei ole Geen mielestä mitään järkeä. Nykyään muotiin tulleet monen maan lopputurnaukset ovat vailla ”kotia” ja joukkueet saati fanit ei kerkeä muuta kuin istua autossa ja vaihtaa kisakaupunkia. Toivotaan, että nykyinen järjestelytyyli muuttuu vanhaan hyvään pikaisesti.

EM-kisojen lohkoarvonta poikkeaa useiden isäntämaiden ja uuden Kansojen liigan karsintapolun vuoksi aiemmista kisoista suuresti. Lopputurnauksen lohkoarvonta järjestetään lauantaina 30. marraskuuta Bukarestissa. Tällä hetkellä, keskiviikkona 20.11.2019 kello 09:50 on selvillä kaikki kisoihin karsintojen kautta päässeet joukkueet. Loput neljä maata selviävät vasta maaliskuussa, jolloin pelataan Kansojen liigan sijoitusten perusteella jaetut jatkokarsinnat. A–D -lohkojen voittajat lunastavat pääsyliput kesäkuussa alkaviin EM-kisoihin.

Embed from Getty Images

Arvontakorit yhdestä neljään määräytyvät Uefan karsintarankingin mukaisesti seuraavalla tavalla:

1. kori: Kuusi parasta lohkovoittajaa

2. kori: Neljä heikointa lohkovoittajaa ja kaksi parasta lohkokakkosta

3. kori: Kuusi lohkokakkosta

4. kori: Kaksi heikointa lohkokakkosta ja neljä Kansojen liigan karsintapolkujen voittajaa

lohkolaskelmissa on huomioitu muun muassa poliittiset hankaluudet. Esimerkiksi Ukraina ja Venäjä eivät voi pelata vastakkain alkulohkossa, eivätkä myöskään Venäjä ja mahdollisesti karsinnoista selviävä Kosovo.

Embed from Getty Images

Suomelle todennäköisin paikka lohkoarvonnassa on neloskori. Tällöin se päätyisi Venäjän lohkoon, jonne Ukraina ei sovi. Tämän lohkon ainoiksi vaihtoehdoiksi jäisivät Belgia, Venäjä, Tanska ja Suomi.

Lohkokakkosten vertailussa katsotaan pisteitä, mutta mukaan ei lasketa otteluita lohkoissa kuudenneksi sijoittuneita vastaan. Esimerkiksi Suomella ei siis ole vertailussa mukana Liechtenstein-pelien pisteitä.

Kisoihin pääsevät isäntämaat on suoraan sijoitettu jo niihin lohkoihin, joissa heidän kaupungissaan pelataan. Nyt on jo varmaa, että kisaisännistä Azerbaidzhan ei ole mukana EM-kisoissa.

Isäntämaista jatkokarsintaan ovat vaarassa joutua Tanska, Irlanti ja Unkari. Varmuudella jatkokarsinnassa pelaavat isäntämaista Romania ja Skotlanti.

Embed from Getty Images

Neloskorista Suomi jäisi ainoana mahdollisena maana Venäjän lohkoon. Tällä hetkellä heikoimpana lohkokakkosena kisoihin menossa oleva Unkari on yksi isäntämaista, ja Kansojen liigan A-, B- ja C-polut johtaisivat lohkoihin, joiden isäntämaat ovat mukana kunkin polun jatkokarsinnassa.

Viimeisimpänä D-polun voittajaa ei voida arpoa Venäjän lohkoon, koska Kosovo on varmuudella mukana. D-polun ensimmäiset otteluparit ovat jo varmistuneet, ne ovat Georgia–Valko-Venäjä ja Pohjois-Makedonia–Kosovo. A–C-polkujen otteluparit arvotaan perjantaina.

Jos Suomi onnistuu nousemaan arvonnan kolmoskoriin, voi se päätyä arvonnassa mihin tahansa lohkoon. Tanskan päätyminen samaan koriin voisi kuitenkin estää Suomelta pääsyn Pietarin ja Kööpenhaminan lohkoon. Neloskorista Suomi arvotaan joko Pietarin & Kööpenhaminan, Rooman & Bakun tai Bilbaon & Dublinin lohkoon.

Embed from Getty Images

EM-lopputurnauksen lohkoarvontaa voi seurata suorana lähetyksenä Ylen kanavilta lauantaina 30. marraskuuta. Yle näyttää suorana kisojen kaikki ottelut.

Comments (1)

[…] Tälläkin sivustolla on jo käsitelty asiaa tuoreeltaan ja niitä mahdollisia vastustajia, joita turnaus tuo Suomelle mutta on turnauksessa 23 muutakin maata. Portugal voitti loppuottelussa 2016 Ranskan, mutta onko Rodaldosta enää Portugalin nostajaksi tänä kesänä? 24 joukkuetta on mukana ja esimerkiksi Suomen karsintalohkon Italiaa ei vielä karsinnoissa kukaan päässyt todenteolla haastamaan ja joukkue pääsi lopputurnaukseen ilman tappioita. Jos katsoo eri vedonlyöntipalveluiden listauksia niin monessa on Ranska ykkösenä. Pitkästä aikaa myös Englantia on kaavailtu yhdeksi vaihtoehdoksi ja miksei; onhan peräsimessä yhä Gareth Southgate ja tänä vuonna finaali pelataan Lontoon Wembleyllä, joten Englannilla on siinäkin mielessä omat tavoitteensa tällä kertaa. […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.