Scroll Top

Mestis käynnistyy – lue ennakko!

Mestis käynnistyy – lue ennakko!

KUVA: Mestis

 

 

Espoo United

Päävalmentaja: Niko Marttila
Kapteeni: Jiri Veistola
Viime kaudella: Pronssia, runkosarjan 5.

Espoo United lähtee kauteen uuden päävalmentajan johdolla. Espoolaisen juniorikiekon pitkäaikainen valmentaja Niko Marttila pääsee nyt näyttämään kykynsä Mestiksessä. Marttila tuntee espoolaisen jääkiekon todella hyvin ja tunsi osan pelaajista jo ennen kuin astui päävalmentajan tontille.

Kesä on ollut Espoossa hyvin vaiherikas. Seura on ollut lehtien otsikoissa kaukalon ulkopuolisten syiden takia. Voisi kuvitella, ettei tilanne ole ollut helpoimmasta päästä tuoreelle valmentajalle tai pelaajille. Lisäksi otsikot ovat vieneet huomion pois Espoon laadukkaasta juniorityöstä.

”Paljon meillä on pyörinyt negatiivista tässä Espoon ympärillä pyörinyt, mutta fakta on kuitenkin, että viime vuonna varattiin kuusi pelaajaa, jotka ovat pelanneet meillä vähän pidempään kuin yhden vuoden. Sitten on vielä samasta ikäluokasta Ylösen Jesse. Kuitenkin ihan laadukasta hommaa siellä tehdään kaikesta huolimatta”, Marttila muistutti.

United on hankkinut laadukkaita pelaajia alkavan kauden miehistöönsä. Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Rasmus Tirronen pakkasi kesällä kamppeensa ja otti suunnaksi Turun, kun TPS haali raamikkaan veskarin itselleen. United sai kuitenkin tilalle kovan korvaajan, kun kokenut Mika Norja teki sopimuksen espoolaisseuran kanssa.

Myös takalinjoille joukkue sai nimekkään taitoniekan, kun viime kaudella Hermeksessä huippukauden pelannut Miika Franssila tarttui Unitedin haaviin. Mestiksen all stars -kentälliseen valittu Franssila teki viime kaudella hurjat tehot 4+37=41.

Franssilan ja Norjan kaltaisten huippuvahvistusten myötä Espoossa on varmasti odotukset korkealla alkavaa kautta ajatellen kaikesta huolimatta.

”Pyrimme pelaamaan luisteluvoittoista peliä ja vahvaa kiekollista peliä. Toivotaan, että se johtaa hyvään lopputulokseen”, Marttila sanoi sen konkreettisempia tavoitteita asettamatta.

Seuraa häntä: Jesse Ylönen

Espoolaisen juniorikoulun helmi. Vasta 17-vuotias laituri on ehdottomasti yksi sarjan mielenkiintoisimpia nimiä, sillä Ylösestä povataan ensi kesän varaustilaisuuteen kahden ensimmäisen kierroksen valintaa, mikäli kausi menee nappiin. Oikea käsi alhaalla pelaavan Ylösen nopeat jalat ja äärimmäisen pehmeät kädet tekevät hänestä alati vaarallisen pelaajan.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Miika Franssila (Hermes)
+ Juuso Forsström (SaPKo)
+ Waltteri Hopponen (HPK)
+ Mika Norja (Jukurit)
+ Aleksi Rutanen (TUTO Hockey)

– Janne Kivilahti (Jokerit, lainalla Kiekko-Vantaassa)
– Juha Tarkkanen (Kiekko-Vantaa)
– Emil Oksanen (Regina Pats)
– Rasmus Tirronen (TPS)
– Markus Piispanen (HDD Jesenice)

Hermes

Päävalmentaja: Antti Karhula
Kapteeni: Nico Lehto
Viime kaudella: Tippuminen puolivälierissä, runkosarjan 4.

Viime kauden pudotuspeleissä yksi kovimmista sarjoista oli Hermeksen ja Espoo Unitedin välinen puolivälieräsarja. Kotiedun sarjaan saanut Hermes joutui lopulta taipumaan espoolaisille kuudennessa ottelussa.

”Kaksi vuotta peräkkäin tiputtu puolivälierissä, niin olisihan se pirun kiva mennä siitä eteenpäin. Sitä kohti koitetaan ihan tosissaan”, päävalmentaja Antti Karhula totesi kauden alla.

Samaa mieltä oli Hermeksen kapteeni, joka lupaili Hermeksen menevän pitkälle.

”Kyllä Hermes menee tulevana keväänä mitalipeleille. Tähdätään siihen.”

Hermeksen miehistö on kokenut muutoksia täksi kaudeksi. Varsinkin tulosyksikön pelaajissa on nähty menetyksiä, mutta myös saatu korvaajiksi Mestiksessä rutinoituneita pelaajia.

”Aika paljon on vaihtunut porukka. Paljon on tullut uusia pelaajia tilalle ja pikkuhiljaa he ovat päässeet joukkueeseen sisälle. Kaikin puolin hyvin on alkanut”, kippari totesi.

Puolustuspään viime kauden kiekollinen johtaja Miika Franssila vaihtoi Espoo Unitedin paitaan. Hermes naarasi kuitenkin Hokin viime kauden parhaan pistemiehen Risto Mattilan hänen tilalleen.
Myös hyökkäyksessä on nähty muutoksia. Muun muassa joukkueen entinen kapteeni Jussi Nättinen siirtyi Saksaan pelaamaan. Taitoa hyökkäykseen tuo uusina kasvoina esimerkiksi oma kasvatti Joonas Sammalmaa ja Jokipojista joukkueeseen haalittu Nico Friman.

Seuraa häntä: Joonas Sammalmaa

Kokkolan oma poika tekee paluun kasvattiseuraans yhdeksän vuoden tauon jälkeen. 26-vuotias Sammalmaa on pelannut Mestiksen lisäksi Liigaa JYPissä ja TPS:ssa. Viimeksi Sammalmaa esiintyi Mestiksessä kaudella 2015-2016. Tuolloin liukas laituri painoi runkosarjan läpi lähes piste per peli -tahdilla Jukureiden riveissä. Ehdottomasti tähtiluokan hankinta Hermekseltä.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Risto Mattila (Hokki)
+ Janne Pälve (IPK)
+ Nico Friman (Jokipojat)
+ Joonas Sammalmaa (Hudiksvalls HC)
+ Markus Korkiakoski (Hokki)

– Kristian Kangas (Kärpät)
– Jussi Nättinen (Starbulls Rosenheim)
– Miika Franssila (Espoo United)
– Joonas Huovinen (Asplöven HC)
– Ossi Ikonen (JYP)

IPK

Päävalmentaja: Janne Sinkkonen
Kapteeni: Otto Huttunen
Merkittävimmät pelaajasiirrot: Säilyminen karsinnoissa, runkosarjan 13.

Viime kaudeksi Mestikseen noussut IPK pelasi vaisun alkukauden, mutta paransi koko ajan menoaan loppua kohden. Kesken kauden päävalmentajaksi palkattu Janne Sinkkonen onnistui tuomaan uutta draivia iisalmelaisten peliin, joka kantoi menestyksekkäästi läpi karsintojen. Nyt tähtäin on asetettu kohti toisenlaisia kevään ratkaisupelejä. Mestiksen avausinfossa Sinkkonen kehui estotta karhupaitojen innokkaita faneja.

”Viime kaudella isoin yllätys oli, että meillä oli ylivoimaisesti paras kotiyleisö. Se jaksoi kannustaa ja oli vieraspeleissä mukana. Hallihan ei ole iso, mutta äänekkään ja hyvin lähellä joukkuetta olevan ryhmän kanssa oli hauska tehdä töitä.”

Oman mausteensa IPK:n peleihin tuo myös sen pieni kotikaukalo, jossa tilanteita syntyy ja intensiteetti pysyy korkeana illasta toiseen.

”Meillä on aika pieni kotikaukalo. Sen pitää olla ihan helvetti kaverille, kun ne tulevat sinne. Mitään ei lähde ilmaiseksi. Sitten meidän täytyy saada jo tässä vaiheessa viisaus ison jään pelaamiseen. Emme voi hönkiä siellä ihan niin päättöminä.”

Vaihtuvuutta on luonnollisesti ollut joukkueessa, mutta IPK onnistui kuitenkin pitämään tärkeitä palasiaan joukkueessa. Mm. hyökkäyspään kokeneet johtohahmot Aatu Hämäläinen ja Juha Virtanen jatkavat joukkueen riveissä. Lisäksi joukkue on vahvistunut mm. Peliitoista tulleella taitavalla Henri Fominilla. Niinpä pudotuspelit ovat täysin realistinen tavoite IPK:lle.

)”Viime kausi oli opettavainen koko joukkueelle. Näki vähän, minkälaista oli Mestiksen kiekko. Pleijarit on se mihin tähdätään. Vaihtuvuutta on joukkueessa ja uusia kavereita tullut paljon. Hyvältä on näyttänyt”, varakapteeni Lauri Heinonen tuumasi.

Seuraa häntä: Janne Katosalmi

Pikkuväkkärä laituri on saanut harjoituspeleissä hyvin vastuuta. Viime kausi oli Katosalmelle debyyttikausi Mestiksessä. Maaleja Katosalmi iski komeat 14 kappaletta. IPK:ssa jo junioriaikoina pelannut Katosalmi on päässyt kokeilemaan myös Liigassa 16 ottelun verran ja hakee nyt uutta vauhtia Jasi Sinkkosen alaisuudesta kohti kirkkaimpia valoja.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Henri Fomin (Peliitat)
+ Iiro Sulin (Kiekko-Vantaa)
+ Jussi Viitanen (KeuPa HT)
+ Pasi Kouvalainen (Hokki)
+ Samu Pyykkönen (Hokki)

– Ilkka Vaarasuo (Lopetti)
– Janne Pälve (Hermes)
– Saku Kinnunen (KalPa)
– Joona Tolvanen (Kiekko-Vantaa)
– Ainars Podzins (Metallurg Novokuznetsk)

Jokipojat

Päävalmentaja: Jouni Varis
Kapteeni: Samu Pitkänen
Viime kaudella: Tippuminen puolivälierissä, runkosarjan 6.

Joensuun Jokipojilla ei ole takanaan helpoin kausi. Joukkueen rämmittyä tappioputkessa, sai Ari Aaltonen siirtyä syrjään päävalmentajan paikalta. Seura palkkasi uudeksi päävalmentajakseen jo entuudestaan tutun Jouni Variksen, joka sai muutettua joukkueen kurssia hieman paremmaksi. Ärjypaidat pääsivät pudotuspeleihin, jossa tie nousi kuitenkin pystyyn ensimmäisellä kierroksella Kiekko-Vantaata vastaan.

Tähän kauteen Jokipojat lähtee urheilullisuus edellä ja kovat tavoitteet piipussa.

”Minä haluan ja koko meidän valmennus ja seurajohto haluamme, että ensimmäinen asia pitää olla urheilullisuus. Sitä kautta myös tätä joukkuetta rakennettiin. Olemme sopineet joukkueen kanssa, että runkosarjassa meitä kiinnostaa sijat 1-4. Pudotuspelit on sitten eri maailmansa, mutta sillä me mennään”, päävalmentaja Varis paalutti kauden avausinfossa.

Jokipojat on haalinut riveihinsä monipuolista osaamista. Liigastakin tuttu Mika Koivisto on loistava kahden suunnan laituri, Tuukka Rajamäki jo kykynsä osoittanut pisteidentekijä, Timo Niemi laadukas veskari ja eksoottista kiekollista taitoa puolustukseen tuo Fabien Bourgeois.

”Joukkueessa on erittäin hienoja ihmisiä ja urheilijoita. Luonteeltaan hyvinkin monivivahteisia. Se meillä onkin haasteena, että saadaan se pelaamaan yhteen. Meidän pitää olla kiekon kanssa ja ilman kiekkoa aktiivisia. Siitä on jo hyviä merkkejä ilmassa.”

Liigaan tulevaisuudessa tähtäävä Jokipojat saattaa kaiken osuessa nappiin olla tämän kauden Mestiksen todellinen musta hevonen.

Seuraa häntä: Oskari Lehtinen

Oskari Lehtinen on pelannut jo hyviä kausia Mestiksessä TUTO Hockeyn ja Jokipoikien riveissä, mutta lopullinen läpimurto sarjan eliittiin on vielä jäänyt tekemättä. Yhden Mestiksen painavimmista laukauksista omistava laituri on Jokipojille kova täsmäase erityisesti ylivoimalla. Harjoituspelit ja Suomen Cup sujuivat jo tehokkaasti. Nyt Lehtisen on aika mitata ulos kaikki potentiaalinsa runkosarjassa.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Tuukka Rajamäki (Peliitat)
+ Timo Niemi (Peliitat)
+ Lassi Raitanen (Kiekko-Vantaa)
+ Mika Koivisto (Hokki)
+ Fabien Bourgeois (Amiens)

– Samuel Jukuri (Hermes)
– Nico Friman (Hermes)
– Heikki Puustinen (Kiruna IF)
– Ville Räsänen (Jukurit)
– Juuso Akkanen (Lopetti)

Ketterä

Päävalmentaja: Maso Lehtonen
Kapteeni: Jarno Lippojoki
Viime kaudella: Suomi-sarjan voitto

Imatran Ketterä on sarjanousijana eittämättä yksi alkavan kauden mielenkiintoisimpia joukkueita Mestiksessä. Suomi-sarjaa dominoinut Ketterä on ollut jo harjoitusotteluissa vahvalla pelipäällä.
Syyt Ketterän vahvaan tulemiseen löytyvät päävalmentaja Maso Lehtosen mukaan seuran kovin töitä paiskivasta organisaatiosta.

”Siellä on hyvät taustatyöt. Urheilutoimenjohtaja Turkka Partanen etunenässä mukana. Lisäksi Mikko Partanen ja Rinkisen Jallu ja kumppanit ovat ottaneet useampi vuosi sitten härkää sarvista ja ruvenneet hommiin ja kasvattaneet ammattimaisempaa toimintaa. Jarno Mensonen teki aikaisempana valmentajana hyvää työtä Suomi-sarjassa. Kaupunki ja yritykset ovat hyvin mukana, toiminta ja puitteet ovat hyviä.”

Lehtonen on 29-vuotiaana Mestiksen nuorin tämän hetkisistä päävalmentajista. Hän odottaakin jo vesi kielellä uutta haastetta.

”Siinä on haastetta tietysti. Hieno jännitys päällä koko ajan. Meillä on hieno valmennustiimi. Hyvä tuki päällä ja yhdessä rakennetaan sitä. Lisäksi on jonkin verran kokeneempia pelaajia, joiden kanssa tehdään yhdessä päätöksiä ja rakennetaan sen näköistä toimintaa, että voisi menestyäkin. Joka päivä, kun mennään hallille, niin koitetaan haastaa itseämme, jos vastustajaa ei silloin tule sinne paikalle. Uskon, että siitä tulee ihan hyvä soppa tänä vuonna.”

Sarjanousun varmistuttua Ketterä ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan hankki nopeasti kovan profiilin pelaajia joukkuetta vahvistamaan. Ehkä tärkein yksittäinen hankinta tehtiin maalivahtiosastolle, kun kokenut Jere Myllyniemi kirjoitti yksivuotisen sopimuksen Ketterän kanssa. Liukkaita laitureita joukkueeseen tuli muun muassa Santeri Vuotin ja Joona Jääskeläisen hankintojen myötä. Lisäksi Ketterässä viime kaudella loistaneista pelaajista valtaosa jatkaa joukkueen riveissä, kuten Tomi Iso-Mustajärvi ja Suomi-sarjassa viime kaudella 69 pistettä tehnyt Jesse Juntheikki.

Ketterän kapteeni Jarno Lippojoki on seuran oma kasvatti. Kokenut puolustaja on kolunnut Liigakaukaloitakin urallaan satojen ottelujen edestä. Nyt kapteeni on innoissaan mahdollisuudesta pelata kasvattajaseuransa paidassa Mestistä. Hänen mukaansa Imatran kiekkobuumi on nähtävissä.

”Kaupunki on hyvin mukana. Kyllä se siellä vähän näkyy. Toivottavasti saadaan hyvä startti ja pelit lähtevät kulkemaan hyvin, niin ehkä se vielä kasvaa.”

Seuraa häntä: Jere Myllyniemi

Konkarimaalivahti Jere Myllyniemi oli kova kaappaus Ketterältä maalinsa suulle. 34-vuotiaalla Myllyniemellä on vyöllään satoja otteluita Liigasta ja myös Ruotsin kaksi ylintä sarjatasoa ovat tulleet tutuiksi. Myllyniemi on yksi tärkeimmistä palasista sarjanousijan matkalla kohti Mestiksen kärkeä.
Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Jere Myllyniemi (HIFK)
+ Santeri Vuoti (Ilves)
+ Samuli Tanhua (Hokki)
+ Jere Laine (Peliitat)
+ Joona Jääskeläinen (SaiPa)

– Ondrej Mikula (HK Dukla Trencin)
– Renars Demiters (Lyon)
– Reko-Pekka Riihinen (Hunters)
– Olli Julkunen (?)
– Jesse Lindsten (PEPO)

KeuPa HT

Päävalmentaja: Mikko Heiskanen
Kapteeni: Waltteri Lehtonen
Viime kaudella: Tippuminen puolivälierissä, runkosarjan 8.

”Jäihän siitä paska maku suuhun sitten kuitenkin. Tässä intohimoisesti tehdään tätä hommaa ja nälkä kasvaa syödessä. Tyytyväisiä ollaan kuitenkin, että saatiin SaPKoa pistettyä siinä aika lujille ja maalin pelejä ne olivat. Kyllä siinä kuitenkin aika tyhjiö oli kauden jälkeen, että ei tämä itselle riitä. Sen takia olemme nyt satsanneet vähän kaikkeen tuossa meidän tekemisessä. Tällä kaudella aiotaan ottaa steppi eteenpäin.”

Näin kuvaili KeuPa HT:n päävalmentaja Mikko Heiskanen viime kautta Mestiksen avausinfossa viime perjantaina.
KeuPa pääsi viime kaudella viimeisenä joukkueena mukaan pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui kivikova SaPKo, joka eteni tasaisten pelien jälkeen kuitenkin jatkoon voitoin 4-0.

Kuten Heiskanen sanoi, on KeuPa vahvistanut rivejään täksi kaudeksi. Viimeisimpänä joukkoon liittyi tasokas hyökkääjä Markus Jokinen, jolle on varmasti kaavailtu isoa roolia joukkueen tulosyksiköistä. Lisäksi KeuPa onnistui houkuttelemaan muun muassa Mestiksen viime vuoden parhaaksi tulokkaaksi valitun Lauri Huhdanpään Jokipojista riveihinsä.
Keuruulla ei kuitenkaan lähdetä paukuttelemaan henkseleitä vahvistuksista huolimatta.

”Kyllä me vielä haastajia ollaan, mutta mitalipelit meitä kiinnostaa. Neljän joukkoon lähdetään pyristelemään ihan varmasti. Se on tiukka tavoite, mutta se on kuitenkin mielestäni ihan realistinen tavoite.”

Seuraa häntä: Lauri Huhdanpää

Viime kaudella Mestiksen parhaaksi tulokkaaksi valittu Lauri Huhdanpää oli kova kaappaus KeuPalta. Taitava laituri iski Jokipojille viime kaudella tehot 7+31=38. Huhdanpää solmi nappikautensa jälkeen 1+2-vuotisen sopimuksen Rauman Lukon kanssa, jonka ensimmäinen kausi kuluu KeuPassa ja optiovuodet kuuluvat Lukolle.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Markus Jokinen (Ilves)
+ Joni Piipponen (Hokki)
+ Ville Paalanen (SaPKo)
+ Lauri Huhdanpää (Jokipojat)
+ Waltteri Lehtonen (JYP-Akatemia)

– Roope Urpolahti (SaPKo)
– Samuel Salonen (Pelicans)
– Jussi Viitanen (IPK)
– Panu Hyyppä (EC Bregenzerwald)
– Henri Keskilohko (SaPKo)

Kiekko-Vantaa

Päävalmentaja: Pasi Arvonen
Kapteeni: Pekka Niemimaa
Viime kaudella: Hopeaa, runkosarjan 3.

Kiekko-Vantaa siirtyy kahden Simo Mälkiän päävalmentajakauden jälkeen Pasi Arvosen aikaan. Aikaisemmin kolmena kautena HPK:n päävalmentajana toiminut Arvonen on kokenut valmentaja, joka yrittää johdattaa viime kauden hopeamitalistin tällä kaudella vielä yhden sijan korkeammalle asti.

”Joukkuetta on pyritty vahvistamaan vielä siitä, mitä se viime vuonna oli. Vaatimustasoa ja urheilullisuutta on nostettu. Sitä kautta lähdetään hakemaan kirkastusta.”

Kiekko-Vantaa oli jo viime kaudella kovatasoinen nippu, mutta joukkue tuntuu vain vahvistuneen entisestään täksi kaudeksi. Tulosyksiköissä joukkue ei kokenut suuria menetyksiä vielä ilman seuraa olevan Toni Leinosen lisäksi. Joukkue on puolestaan haalinut riveihinsä Mestiksessä jo kyntensä näyttäneitä kovan luokan pelimiehiä, kuten Juuso Perttilän Peliitoista ja Janne Kivilahden Espoo Unitedista. Voidaankin helposti sanoa, että lohipaidat lähtevät sarjaan yhtenä ennakkosuosikeista.

Vasta elokuussa jatkosopimuksen sorvannut Pekka Niemimaa valittiin joukkueen kapteeniksi. Kookas sentteri on ollut tyytyväinen Vantaalla.

”Hommat hoidetaan Vantaalla erittäin hyvin. Olosuhteet ovat hyvät ja kaikin puolin paketti on Mestis-tasolle erittäin hyvä”, Niemimaa myhäili Mestiksen avausinfossa.

Kapteeni lähtee luottavaisena uuteen kauteen ja tiedostaa myös nipun olevan Mestikseen todella laadukas. Viime kauden hopean kirkastaminen on joukkueelle ykköstavoite myös Niemimaan mielestä.

”Sitä lähdetään kirkastamaan. Sopivasti on mielestäni ollut vaihtuvuutta, kokemusta ja nuoria jätkiä. Mielestäni on hyvä, että tosi monella on jo miesten pelejä Mestiksessä alla. Varmasti moni tulee ottamaan steppejä eteenpäin.”

Seuraa häntä: Atte Mäkinen

Mäkisen kaksoset pelasivat jo viime kaudella Kiekko-Vantaassa, mutta olivat lainapelaajina Jokereista. Nyt veljekset pelaavat Kiekko-Vantaan sopimuspelaajina tällä kaudella. Atte Mäkinen oli viime kaudella lohipaitojen tärkeimpiä pelaajia pudotuspeleissä. 14 pudotuspelikamppailussa tehot 6+5=11 tehnyt taitava hyökkääjää tahtoo varmasti jatkaa siitä mihin viime keväänä jäi.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Janne Kivilahti (Espoo United, lainalla Jokereista)
+ Jussi Pelto-Arvo (RoKi)
+ Juuso Perttilä (Peliitat)
+ Juha Tarkkanen (Espoo United)
+ Miro Mäkinen, Atte Mäkinen, Jani Kautto (Jokerit, viime kaudella jo lainalla joukkueessa)

– Lassi Raitanen (Jokipojat)
– Iiro Sulin (IPK)
– Lasse Uusivirta (Hannover Indians)
– Toni Leinonen (?)
– Teemu Väisänen (Jokipojat)

LeKi

Päävalmentaja: Miikka Kuusela
Kapteeni: Sami Laakso
Viime kaudella: Runkosarjan 9.

Lempäälässä valmistaudutaan alkavaan kauteen maltillisesti kevättä kohti rakentaen omaa juttua. LeKi jäi viime kaudella niukasti ulos pudotuspeleistä. Tulevana keväänä ei varmasti haluta saman tempun toistuvan.

LeKissä on perinteisesti ollut pelaajaliikenne vilkasta varsinkin Tampereen Liigaseurojen ja HPK:n kanssa. Yhteistyöt jatkuvat tälläkin kaudella, mutta pelkästään lainapelaajilla joukkue ei missään nimessä hengitä.

”Koko ajan pyrimme siihen, että meillä on se tietty runko siinä. Tietysti yksittäisiä lainojakin tulee. Meidän yksi tehtävä on Hämeen alueen ja Pirkanmaan alueen huippukiekon kehittäminen. Ennen kaikkea kuitenkin joukkueen ydin pitää olla vahva”, LeKin pääkäskijä Miikka Kuusela sanoi.

Yksi tärkeä palanen joukkueeseen kiinnitettiin aivan kauden alla, kun Liigastakin tuttu sentteri Antti Kangasniemi liittyi LeKin joukkueeseen. Myös Ossi Pellinen tuo arvokasta kokemusta palatessaan Lempäälään. Kapteeni Sami Laakso on hankinnoista mielissään.

”Nyt meille on tullut Kangasniemen Antti mukaan vahvana persoonana. Lisäksi siellä on Pellisen Ossia ja Välimaan Tommia ja kumppaneita. Kokeneita ja urheilullisia jätkiä. Sitten on nuoria ja todella tavoitteellisia, jotka yrittävät päästä urallaan eteenpäin. Yritetään olla suoraselkäisiä ja uskotaan omaan hommaan.”

Laakso itse pelasi menneen sesongin tehopisteiden valossa paremmin kuin koskaan ennen. Kahteen suuntaan ansiokkaasti ahkeroiva hyökkääjä sanoo kuitenkin johtavansa enemmän esimerkillä kuin mättämällä maaleja.

”En ole vielä lähtenyt sovittelemaan kultakypärää päähäni. Viime kaudella pääsin pelaamaan ehjänä, niin tuli onneksi muutama onnistuminenkin. Pääsääntöisesti se on kuitenkin sitä arjen työtä. Yrittää näyttää esimerkkiä semmoisesta intohimosta. Välillä mennään ehkä pää edellä laitaankin. Semmoista tietynlaista hulluuttakin on ehkä siinä mukana”, Laakso naurahti.

LeKin kasvatilla on selkeät haaveet tulevaan kauteen.

”Olisi hieno päästä haistelemaan niitä mitalipelejä. Itse olen Lempäälästä kotoisin, niin olen joskus niitä ollut katsomassa, mutta en ole päässyt kokemaan niitä askissa.”

Seuraa häntä: Ukko-Pekka Luukkonen

18-vuotias huippulupaus on Lempäälässä lainalla HPK:sta. Luukkosta pidetään yhtenä maan lupaavimmista maalivahdeista, jonka tulevaisuuden odotetaan olevan NHL:ssä. Tästä syystä Luukkonen on äärimmäisen mielenkiintoinen nimi Mestikseen. Buffalon 2.kierroksen varaus johdatti Suomen alle 18-vuotiaat maailmanmestaruuteen vuonna 2016.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Antti Kangasniemi (Asplöven HC)
+ Santeri Arousva (Jokipojat)
+ Ossi Pellinen (Jokipojat)
+ Ukko-Pekka Luukkonen (HPK, laina)
+ Anton Ollikainen (Hokki)

– Jimi Kuronen (SaPKo)
– Janne Seppänen (Peliitat)
– Matias Haaranen (TUTO Hockey)
– Niclas Lucenius (?)
– Anton Levtchi (Tappara)

Peliitat

Päävalmentaja: Santeri Heiskanen
Kapteeni: Kiertävä (Ville-Matti Koponen, Henri Ruotsalainen, Ville Nieminen, Kalle Moisio, Samuel Salonen)
Viime kaudella: Tippuminen puolivälierissä, runkosarjan 7.

Peliittojen harjoituskauden otteluista ei ole ainakaan maaleja puuttunut. Viimeisessä harjoitusottelussaan joukkue haki peräti 5-7-vierasvoiton Espoo Unitedista. Elokuun puolella nähtiin myös huima maali-iloittelu, kun Ketterä haki Heinolasta voiton lukemin 6-8.

Syy hurjiin maalimääriin käy selväksi päävalmentaja Santeri Heiskasen puheista.

”Emme ole paaluttaneet sijoitustavoitetta, mutta meillä on tavoitteena tehdä 200 maalia tulevalla kaudella. Silloin pitäisi tulla jonkun verran pisteitäkin. Hyökkääjät ovat meillä keskiössä. Me hyökkäämme iloisesti ja railakkaasti koko ilta ja joka päivä.”

200 maalin tavoite on kieltämättä mielenkiintoinen. Peliittojen pelit tulevat varmasti olemaan todella maalirikkaita runkosarjassakin. Ja siitähän yleisö pitää.
Pisteitä on ainakin odotettavissa vahvasti harjoitusotteluissa esiintyneeltä Henri Ruotsalaiselta ja Samuel Saloselta, joka tulee varmasti esiintymään Peliittojen paidassa jonkin verran, sillä miehellä on ollut vaikeuksia mahtua sopimusseuransa Pelicansin kokoonpanoon Liigassa.

Mielenkiintoista Peliittojen joukkueessa on myös se, ettei sillä ole yhtä virallista kapteenia, vaan joukkueessa on kiertävä systeemi kapteenia koskien. Asetelma on tuttu NHL:stä, mutta Suomessa sitä on harvemmin nähty.

Yksi kiertävään systeemiin kuuluvista on TUTO Hockeysta Heinolaan siirtynyt voimahyökkääjä Kalle Moisio.

”Minulla ei ole kokemuksia entuudestaan kapteenin hommista tai tästä kiertävästä systeemistäkään. Saa nähdä mitä tuleman pitää, mutta itse teen parhaani”, tuore hankinta tuumasi.
TUTOssa jo monta kautta viihtynyt räväkkä laituri sanoo sopeutuneensa Heinolaan mainiosti.

”Hyvältä on maistunut. Eihän se kauhean iso kaupunki ole, mutta kaikki tarvittava löytyy.”

Seuraa häntä: Kalle Moisio

TUTOsta tullut Moision veljeskatraan keskimmäinen on todellinen viihdyttäjä sarjaan. Vastustajan puolustajien on syytä olla hereillä, kun kovaa ja ahkerasti taklaava Moisio on kentällä. TUTOsta Peliittoihin siirtynyt laituri keräsi 92 jäähyminuutin lisäksi 14 tehopistettä viime kaudella, joten pelkästä puukätisestä koohottajasta ei Moision kohdalla ole kyse.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Sami Väliharju (Kärpät/Hokki)
+ Janne Seppänen (Ilves/LeKi)
+ Kalle Moisio (TUTO Hockey)
+ Markus Neva-Aho (RoKi)
+ Valtteri Lipiäinen (Espoo United)

– Christian Silfver (Herning)
– Tuukka Rajamäki (Jokipojat)
– Eetu-Ville Arkiomaa (TUTO Hockey)
– Juuso Perttilä (Kiekko-Vantaa)
– Henri Fomin (IPK)

RoKi

Päävalmentaja: Petri Karjalainen
Kapteeni: Henri Joki-Erkkilä
Viime kaudella: Runkosarjan 10.

RoKi lähtee tähän kauteen uuden päävalmentajan opein. Petri Karjalainen on nuoresta 37 vuoden iästään huolimatta ehtinyt valmentaa jo pitkään ja kovilla sarjatasoilla. Mm. Davosissa ja Kärpissäkin apuvalmentajana toiminut Karjalainen on viimeksi toiminut Sportissa Tomek Valtosen aisaparina. Nyt Karjalainen palaa kuitenkin päävalmentajan pallille, jossa mies on ollut viimeksi kaudella 2013-2014 Peliitoissa. Mitä kaikista vuosista ja joukkueista Karjalaiselle on jäänyt käteen?

”Määrätyllä laillahan tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän opit, niin sitä enemmän jää aina itselle kysymyksiä. Asiat pitäisi tehdä näin, mutta välttämättä ei aina saa tehtyä.”
Karjalainen sanoo matkan olevan vielä sekä itsellä että joukkueella oppimisvaiheessa.

”Paljon opettelua minulle. Uusi joukkue tietysti. Peli on kuitenkin vähän erilaista Mestiksessä, kuin mitä se Liigassa oli. Kova opettelu ollut siinä, miten opettaa sitä peliä tarpeeksi aktiiviseksi. Pitänyt avata se peli ensin itselle, ennen kuin on yrittänyt opettaa pelaajia parhaan mukaan.”

RoKi on pelannut harjoitusotteluita suurimmaksi osaksi länsinaapurin joukkueita vastaan. Sekä kotona että vieraissa ruotsalaisjoukkueet ovat usein joutuneet kokemaan RoKin vahvuuden. Onnistujia on ollut monia, joista yhtenä mainittakoon kovia pisteitä takoneet Jarkko Harjula ja Julius Hermonen. Karjalainen nostaa kuitenkin maalivahtiosaston Paavo Hölsän johdolla joukkueen selkärangaksi.

”Maalivahdit tulevat aina olemaan ratkaisupelaajia. Ihan sama mikä joukkue, niin maalivahti- ja puolustuspeli ovat ratkaisevia tekijöitä. Hyvin puolustetaan ja toivotaan, että joku räppää aina jonkun maalinkin.”

Pohjoisimman sijainnin takia RoKin vieraspelimatkat ovat hyvin pitkiä. Minkälainen joukkue Rovaniemellä on käsissä matkustamassa pitkiä bussimatkoja läpi pitkän kauden?

”Hyvin työteliäs ja urheilullinen. Nämä ovat tietysti aina semmoisia valmentajien jargoneita, mutta varmaan vähän tuo pohjoinen sijaintikin vaikuttaa siihen, että pelaajien täytyy olla urheilijoita ja pystyä palautumaan.”

RoKi haluaa kasvattaa pelaajia vielä korkeammille tasoille ja menestyä siinä samassa. Päävalmentaja ei lähde kuitenkaan maalailemaan isoja tulostavoitteita, vaan suhtautuu maltilla alkavaan kauteen.

”Hyvin paljon kuitenkin on semmoisia kysymysmerkkejä vielä itselle. Emme ole hirveästi vielä pelanneet muita Mestis-joukkueita vastaan. Hyvin mielenkiinnolla ensi perjantain sarja-avausta odottaa. Vähän uusi asia itselle ja joukkueelle. Toki IPK:ta vastaan aloitetaan ja se on tullut meille jo tutuksi. Sen jälkeen onkin vähä mysteeri, minkälaisia joukkueita tulee vastaan.”

Seuraa häntä: Jarkko Harjula

23-vuotias laituri on ollut hurjassa vireessä kauden alussa. Harjoituspeleissä pisteitä on syntynyt kiivaaseen tahtiin ja Suomen Cupin kaksi otteluakin tuottivat kolme maalia ja kaksi syöttöpisteitä. Kesken viime kauden Rovaniemelle siirtynyt Harjula oli jo viime kaudella tehokas lappilaisten paidassa, kun hän teki 23 ottelussa 10+12=22. Harjula on vahva ehdokas jopa pistepörssin kärkikahinoihin.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Riccardo Sartori (Lugano, laina)
+ Julius Hermonen (Kärpät, laina)
+ Eemeli Heikkinen (Peliitat)
+ Aleksi Poikola (Wichita Falls Wildcats)
+ Tino Metsävainio (Hokki)

– Juhani Tamminen (Ilves)
– Jussi Pelto-Arvo (Kiekko-Vantaa)
– Mikko Männistö (Asplöven HC)
– Mika Huhtasalo (SaPKo)
– Markus Neva-Aho (Peliitat)

SaPKo

Päävalmentaja: Pasi Räsänen
Kapteeni: Joona Monto
Viime kaudella: Mestaruus, runkosarjan 1.

SaPKon viime kauden ylivoimaisuus lienee edelleen Mestistä seuraaville vahvasti mielessä. Runkosarjan ykkönen pelasi puhtaan sarjan pudotuspeleissä ottaen jokaisesta pelistä voiton. Miten ylivoimaisen kauden jälkeen vältetään mestaruuskrapula?

”Se on riittävä vaihtuvuus tuossa pelaajistossa. Se on se mikä Mestiksessä tekee sen. Aina on uusi joukkue ja siitä mennään eteenpäin. Päivittäinen työnteko tuolla jäällä näkyy. Riittävän hyvät hankinnat lähteneiden tilalle. Siinä on resepti”, päävalmentajana jatkava Pasi Räsänen tuumasi Mestiksen avausinfossa.

SaPKolla oli viime kaudella niin kovia pelimiehiä, ettei se pystynyt kamppailemaan isompien seurojen kanssa tähtipelaajien pitämisestä Savonlinnassa. Superkauden pelanneet Jonatan Tanus ja Teemu Lepaus jättävät luonnollisesti hyökkäykseen ison loven. SaPKo onnistui kuitenkin pitämään myös tärkeitä palasia hyökkäyksessään, sillä muun muassa Joona Monto ja Roope Hämäläinen jatkavat joukkueessa.

Pelicansissa jo vahvan alkukauden pelannut Mestiksen viime kauden paras puolustaja Casimir Jürgens oli myös kova menetys. LeKistä tullut Jimi Kuronen on kuitenkin osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis Jürgensin jättämiin saappaisiin. Myös William Mäkiseltä odotetaan varmasti kovia tehoja. Lisäksi Jarno Pavenin ja Matias Pullin jatkaessa joukkueessa, ei puolustuksesta puutu kiekollista taitoa.

Myös maalivahtiosastolla nähtiin muutoksia, kun laulutaidoistaankin tunnettu Juhana Aho vaihtoi Jukureiden paitaan. KeuPasta korvaajaksi kaapattiin lupaava Roope Urpolahti.
Kapteeni Joona Monto ei näekään suurta ongelmaa tähtipelaajien lähtiessä sarjaporrasta ylemmäs.

”Se nyt on luonnollista, että Mestiksen kärkiäijät lähtevät ylöspäin. Olemme saaneet kuitenkin hyviä vahvistuksia tilalle. Aika paljon saimme samoja äijiä pysymään joukkueessa.”

Seuraa häntä: William Mäkinen

SaPKo menetti monia viime kauden avainpelaajiaan. Lähtijöiden joukossa oli Mestiksen parhaaksi puolustajaksi valittu Casimir Jürgens, joka takoi puolustajalle muhkeat 38 pinnaa runkosarjassa. Nyt SaPKo toivoo lisää kiekollisia vastuunkantajia takalinjoilleen. Yksi näistä on SaiPasta pässipaitoihin siirtynyt William Mäkinen, joka takoi menneellä kaudella 14 tehopistettä Liigassa.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Jaakko Lantta (Peliitat)
+ Teemu Lämsä (TPS)
+ William Mäkinen (SaiPa)
+ Roope Urpolahti (KeuPa HT)
+ Jimi Kuronen (LeKi)

– Jonatan Tanus (SaiPa)
– Teemu Lepaus (Ilves)
– Casimir Jürgens (Pelicans)
– Juhana Aho (Jukurit)
– Juuso Forsström (Espoo United)

TUTO Hockey

Päävalmentaja: Miika Elomo
Kapteeni: Hannu Kuru
Viime kaudella: Pronssiottelussa tappio, runkosarjan 2.

TUTO Hockey lähtee jälleen kauteen yhtenä suurista ennakkosuosikeista. Joukkueen runko on pysynyt erinomaisesti kasassa viime kaudesta. Laadukkaasta rosterista toki putosi muutamia tärkeitä palasia pois, mutta paikkaajia on hankittu laatu edellä, eikä TUTOa voi sulkea tänäkään vuonna pois mestaruudesta puhuttaessa.
Joukkue sai solmittua jo kesken viime kauden tärkeitä jatkosopimuksia runkopelaajiensa kanssa.

”Näyttää hyvältä minun ja muun valmennuksen silmään. Meillä on kovempi kilpailu peliajasta, kuin viime kaudella. Hyviä hankintoja ja saimme pidettyä rungon hyvin kasassa. Teimme uudet sopimukset jo hyvissä ajoin, joka on ehkä poikkeuksellista Mestis-tasolla. Sattui olemaan paikallisia hyviä pelaajia, niin nuorempia kuin kokeneempiakin. Sen takia näen, että joukkue on koottu erinomaisesti ja valmennuksen pitäisi saada tulosta aikaan”, päävalmentaja Miika Elomo myhäili.

TUTO pöllytti maaliverkkoja viime kaudella kiitettävään tahtiin. Hyökkäyspelin maestro on luonnollisesti maalitykki Aki Keinänen, jonka rinnalta lopetti pitkäaikainen tutkapari Tuukka Pulliainen. Nyt Keinäsen viereen on istutettu kahta uutta hankintaa Eetu-Ville Arkiomaata ja Niklas Näppiä.

Päävalmentaja nostaa kuitenkin muut osa-alueet esiin joukkueen vahvuuksissa.

”Jatkamme samalla tyylillä. Pelaamme aika liikkuvaa, nopeaa ja jämäkkää kiekkoa. Se mikä auttaa asiassa, joukkueessa on paljon kavereita, jotka eivät ole vielä tyytyväisiä, mitä ovat saavuttaneet jääkiekkoilijana. Osalla tavoite on seuraavissa sarjatasoissa ja osalla mestaruus, mikä antaa sen ekstramotivaation. Meillä on hyvä kilpailu pakistossa. Meillä on kahdeksan erittäin laadukasta puolustajaa ja hyvä maalivahtitilanne.”

All stars -maalivahti Karolus Kaarlehdon jatko onkin TUTOlle lottovoitto. Harjoituspeleissä vakuuttavasti esiintynyt Julius Pohjanoksa tuo kuitenkin kovaa kilpailua nuorten veskareiden välille.

Seuraa häntä: Hannu Kuru

Nuori TPS-kasvatti Hannu Kuru, valittiin ehkä joidenkin yllätykseksikin TUTOn kapteeniksi tälle kaudelle. Neljännen kautensa TUTOn paidassa aloittava Kuru on joukkueelleen äärimmäisen tärkeä pelaaja. Kovalla työmoraalilla kaukalossa viilettävältä Kurulta löytyy myös käsiä ja pelisilmää, jotka saattavat johdattaa hänet taistelemaan jopa joukkueen parhaan pistemiehen tittelistä yhdessä Aki Keinäsen ja kumppaneiden kanssa.

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
+ Eetu-Ville Arkiomaa (Peliitat)
+ Niklas Näppi (Hokki)
+ Manu Honkanen (Tappara)
+ Tony Vidgren (Shakhter Soligorsk)
+ Matias Haaranen (HPK)

– Petteri Nummelin (Nikko Icebucks)
– Mikko Laine (Sport)
– Tuukka Pulliainen (Lopetti)
– Aleksi Rutanen (Espoo United)
– Kristian Tuohilampi (Ässät)

Lähteet: Mestis

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.