
Vielä maanantaina valtion omistama peliyhtiö Veikkaus kertoi netissään Suomen hiihtoliiton maajoukkueet eli maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn merkittäviksi yhteistyökumppaneikseen urheilusponsoroinnin saralla.
Tämän kuun loppupuolella tilanne muuttuu, sillä Veikkauksen ja Hiihtoliiton noin 30 vuotta kestänyt mittava ja pääsponsoritasoinen yhteistyö päättyy. Asia vahvistettiin Yle Urheilulle Veikkauksesta maanantaina.
Yhtiöllä olisi ollut intressi jatkaa yhteistyötä Suomessa suosittujen ja mediassa erittäin seurattujen hiihtolajien kanssa. Hiihtoliiton mielenkiinto oli vähäisempi.
Hiihtoliiton toiminta herättää mielenkiintoisen kysymyksen: onko järjestö jo tehnyt yhteistyösopimuksen ulkomaalaisen rahapeliyhtiön kanssa?
Edellisillä tilikausillaan suuria tappioita tehneellä Hiihtoliitolla nimittäin tuskin olisi varaa luopua Veikkauksen kaltaisesta pitkäaikaisesta pääkumppanista, jos järjestöllä ei olisi korvaavaa sponsoria eli käytännössä maksukykyistä ulkomaalaista peliyhtiötä olemassa.
Rahapelilain muutos on avaamassa tähän asti Veikkaukselle monopolilla suojatut markkinat todennäköisesti vuoden 2027 alussa. Se johtaa samalla markkinoiden uusjakoon myös suomalaisessa urheilusponsoroinnissa, ja Suomen markkinoilta lisenssiä haluavat ulkomaalaiset pelitoimijat etsivät paraikaa kiivaasti nimekkäitä yhteistyökumppaneita. Hiihtoliiton maajoukkueet kuuluvat niistä halutuimpiin.
Sopimuksia kassakaapissa?
Vielä tällä hetkellä mahdollisen ulkomaalaissopimuksen tehneet yksilöt, seurat, sarjat tai liitot joutuvat pitämään paperin kassakaapissa, sillä vain Veikkaus saa markkinoida pelejään laillisesti Manner-Suomessa lakimuutokseen saakka. Etupainotteisen sopimuksen tekeminen ja rahan vastaanottaminen sen tiimoilta ei sinänsä ole laitonta, kunhan kumppanille ei tarjoa vielä näkyvyyttä.
Hiihtoliiton puheenjohtaja Sirpa Korkatti ei maanantaina halunnut ottaa kantaa liiton päättymässä olevaan Veikkaus-sopimukseen tai mahdollisesti jo valmiiseen sopimukseen jonkin Veikkauksen ulkomaalaisen kilpailijan kanssa.
– Emme kommentoi keskeneräisiä sopimusasioita. Yleisellä tasolla rahapelilain muutos tuo paljon pohdittavaa Suomen urheilumarkkinoille. Kenttä varmaankin jakautuu voittajiin ja häviäjiin.
Veikkauksen tallissa on edelleen lukuisia kansallisesti merkittäviä suomalaisia urheilujärjestöjä ja näiden maajoukkueita: esimerkiksi Palloliitto, Jääkiekkoliitto, Urheiluliitto (yleisurheilu), Lentopalloliitto, Koripalloliitto, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea.
LÄHDE: Yle
‼️GEE TIETÄÄ‼️
Kyllä, sopimuksia on jo kassakaapeissa mikä on erinomainen juttu! Suomen urheilu tulee saamaan valtavan määrän uutta rahaa. Nyt jo Veikkauksen kanssa itsensä naittaneet (esim. Wilma Murto, SUL) tulevat katumaan päätöstään raskaasti. On syytä muistaa, että Veikkaus on jakanut säännöllisesti puolen miljardin liikevoitostaan kokonaiset kahdeksan miljoonaa euroa huippu-urheiluun! Nyt siihen tulee vähintään nolla perään, se on 100% varma ja Veikkaus jää itkemään rannalle. Kun monopoli vapautuu, Veikkauksen markkina-arvo romahtaa.
Veikkaus yrittää nyt lopun armonajallaan naitattaa itseensä eri tahoja niin paljon kuin mahdollista! Gee ei suosittele sitä, ei edes nelosdivarin fudisjoukkueelle! Veikkaus tarjoaa kolikoita, ulkomaalaiset bookerit kasan isoja seteleitä.
Suomeen tullaan isolla ryminällä ja jo nyt Geen tiedossa on, millaisia sopimuskuvioita urheilijoille tullaan tarjoamaan. Mutta siitä lisää tuonnempana… Mutta esimerkiksi Unibet halusi jo viime vuosikymmenellä korjauttaa yhden vuotavan fudishallin katon: EI! Lisäksi he olisivat maksaneet turvakaukalot jokaiseen SM-liiga -halliin: EI! Ja nämä molemmat ilman mainoksia: EI!
Luvassa on kohta paljon karkkia ja ehkäpä olympiaurheilijoiden ei tarvitsisi käydä enää päivätöissä, mikä on häpeä koko sinivalkoiselle maalle!