Scroll Top

Kovaa treenaava, varo Suomessa lähes tuntematonta rabdomyolyysiä, joka voi viedä hengen!

Sairas kipeä happisaturaatio

Kertomus on tositarina höystettynä lääketieteellisellä aineistolla

Suomalainen, tässä tapauksessa mies, käy säännöllisesti kuntosalilla ja treenaa keskivertoa kovemmin ja tavoitteellisemmin. Erään kovan rinta- ja ojentajapäivän jälkeen mies heräsi yöllä aivan järkyttävään kipuun.

– Jokaista lihastani, niveltäni, jännettäni ja muita ruumiinosia särki niin paljon, että en pystynyt liikkumaan. Minulle tuotiin kaapista vahvahko särkylääke, joka helpotti kipuja sen verran, että pystyin aloittamaan liikkumisen varovasti. Liikuttelin lihaksiani ja venyttelin niitä varovasti. Kipu oli kuin normaalia treenin jälkeistä kipua, mutta tuhat kertaa kovempaa ja se kohdistui joka ainoaan lihakseen. Kipu alkoi helpottamaan liikkumisen seurauksena ja lihakset avautuivat.

Seuraavana yönä sama toistui ja paikalle soitettiin ambulanssi.

Mies kuljetettiin sairaalaan ja vietiin suoraan tehovalvontaan huomattavan poikkeuksellisten veriarvojen ja yleistilan heikon kunnon johdosta.

P -CK -verikoe kuvastaa lihasten vauriotilaa. Kuva liittyy tapaukseen. Hengenvaarallisissa tiloissa tai sairauksissa arvo voi olla kymmeniätuhansia. Kuva liittyy tapaukseen.

Rabdomyolyysi on äkillisesti iskevä lihastauti, joka voi vaatia nopeasti sairaalahoitoa. Hoitamattomana rabdomyolyysi voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan tai äärimmäissä tapauksissa lihasten kuolioon, kertoo lääkäreiden tietopankki Duodecim artikkelissaan.

Yleisin rabdomyolyysin syy on makaaminen pitkään kovalla alustalla tajuttomuuden tai runsaan alkoholimäärän juonnin seurauksena. Pitkään jatkunut paine vaurioittaa lihasta ja käynnistää lihassolujen tuhoon johtavan reaktion.

Samaan reaktioon voi kuitenkin johtaa myös lihasten ylikuormitus eli kova treeni ilman riittävää lepoa!

Tyypillisesti raajaan, pakaraan tai koko kroppaan iskevän rabdomyolyysin oireita voivat olla joku tai jotkut seuraavista:

– Kova lihassärky, joka ei hellitä
– Raajan tunnottomuus
– Jonkun lihaksen turpoaminen
– Kuume
– Sekavuus
– Vähentynyt virtsaneritys
– Tumma virtsa
– Kohonneet tulehdusarvot
– Satunnaiset mustelmat

Tyypillisesti oireet ilmaantuvat 1–3 päivän kuluessa. Ajoissa aloitetulla hyvällä hoidolla rabdomyolyysin vakavat muodot yleensä paranee täysin.

Leukosyytti-arvo kuvastaa muun muassa elimistön tulehdustilaa. Kuva liittyy tapaukseen.

Tapauksessa diagnoosi selvisi vasta kuukausia myöhemmin oireiden toistuessa ja erikoislääkäreiden alkaessa selvitellä sitä tarkemmin.

Rabdomyolyysin oireenmukaisena hoitona käytetään esimerkiksi nestehoitoa. Rabdomyoloosi voi aiheuttaa muitakin sivuoireita, kuten alentunut hengityssaturaatio, joka tulkitaan helpoksi keuhkoperäiseksi sairaudeksi.

Kaikkien kannalta olisi toivottavaa, että tietoisuus rabdomyolyysistä lisääntyy niin valmentajien, usein treenaavien kuin etenkin lääkäreiden keskuudessa.

Ihminen voi ennaltaehkäistä rabdomyolyysiä juomalla riittävästi, pitämällä kevyitä treeniviikkoja, kokonaisia taukoja, joiden ei tarvitse olla pitkiä. Treenaamista ei tarvitse lihastaudin pelossa lopettaa, mutta harjoittelussa kannattaa muistaa kohtuus.

Selvyydeksi todettakoon, että rabdomyloosiin ei voi sairastua lauantailenkkeilijät, salilla seiniin nojailijat vaan tautiin sairastuminen vaatii todella kovaa, usein pitkään jatkunutta treenijaksoa. Tai suoraan kovan treenin aloittamista pitkän tauon jälkeen.

Ja rabdomyloosilla ei ole mitään tekemistä yleisemmän urheilijoiden vitsauksen, ylikunnon, kanssa. Se on asia erikseen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.