Gee esittelee

Luistimet
Mitä saadaan aikaan kun kymmenen ”agressiivista” naista laittaa rullaluistimet jalkaan ja hammassuojat suuhun? Kissatappelu?

Melkein, siitä syntyy Roller Derby!Lajia harrastaa pääosin naiset. Varusteet koostuvat rullaluistimista, kypäristä, hammassuojista sekä polvi- ja kyynärpääsuojista. Jokainen pelaaja saa käyttää luonnollisesti eri niveliä suojaavia tukia.

Yhdessä ottelussa eli boutissa on vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta. Itse matsi kestää 2 x 30 minuutin jaksoa ja yksi 30 minuutin jakso koostuu 2 minuutin eristä eli jameista.

Roller Derby rata on joko ovaali tai tasainen eli flatti ja pelissä luistellaan ovaalin muotoista baanaa kuten yleisurheilussa; rata on toki vain huomattavasti lyhyempi kuin 400 metriä.

Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta rullaluistelevat radalla ja kilpailevat toisiaan vastaan. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden erän aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää näitä kartuttamasta pistetiliään.

Joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä, packissa. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan, mutta pisteiden lasku alotetaan vasta toisella ohituskerralla. Pelaajat voivat estää eli blockata vastapuolen pelaajia vartalollaan ja antamalla hittejä. Tuomarit valvovat, että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan ja rikkojaa odottaa jäähypenkki.

Summa summarum, kaksi joukkuetta luistelee samaan suuntaan, toinen puolustaa ja toinen joukkue yrittää ohittaa toisen. Jos se onnistuu, tulee piste eli bojo! Jos se ei onnistu eli puolustava tiimi blokkaa hyökkäävän joukkueen maanpintaan, pisteitä ei tule.

Menikö perille? Eikö! No hätä!

Tänään Helsingissä Pasilan Urheilutalolla on Suomi – Ruotsi maaottelu sekä muita matseja! Tapahtuma alkaa kello 17:00 ja liput maksaa parin tuopin verran. Mene mestoille kannustamaan sisukkaita neitoja ja laji aukeaa huomattavan paljon paremmin kuin tuhansilla sanoilla ;)