Esittelyssä Olympialaisissa mukana oleva Short Track eli kaukaloluistelu

Olympialaiset Peyochang Etelä-Korea 2018

Tällä kertaa pureudumme suomalaisille outoon lajiin, kaukalopikaluisteluun eli Short Trackiin. Kyseessä on normaalin kaukalon kokoinen rata, jossa luistellaan erikseen suunnitelluilla luistimilla, jossa terää on siirretty hiukan luistimen kengän keskipisteestä sivuun mutkia helpottamaan. Kaukalopikaluistelussa vauhtia on valtavasti ja kentällä on samaan aikaan useampi luistelija, joten yhteentyrmäyksiltä eikä kaatumisilta voi välttyä.

Suomalaisia kisoissa ei nähdä. Kilpailuareenana toimii Gangneung Ice Arena.

Erona tavalliseen pikaluisteluun, kaukalopikaluistelussa rata on lyhyempi, käännökset jyrkempiä ja kilpailut käydään yhteislähdöllä (4–6 kilpailijaa). Nämä seikat tuovat lajiin erityistä nopeatempoisuutta ja sähäkkyyttä.

Embed from Getty Images

KILPAILUMATKAT

Short Track kestää lähes koko kisojen ajan. Matkoja on valtavasti ja sitä myöten kilpailijoita.

Yksinkilpailun matkat ovat 400m, 500m, 800m, 1000m ja 1500m.

Viesteissä kilpaillaan 3000m ja 5000m.

SHORT TRACKIN HISTORIAA

Kaukalopikaluistelun ajatus juontaa juurensa Yhdysvalloissa ja Kanadassa kilpailluista yhteislähdöllä käydyistä pikaluistelukilpailuista, kun kansainvälisesti oli totuttu käyttämään parikilpailusysteemiä. Pohjois-Amerikassa luistelukilpailuja oli pitkän aikaa totuttu käymään jäähalleissa, muun muassa New Yorkin Madison Square Gardenissa jääkiekkokaukalossa, ja näin lyhyen radan luistelu oli täysin luonnollista. Ensimmäiset kilpailut kaukalossa käytiin vuoden 1906 tietämillä, ensimmäinen virallinen kilpailu vuonna 1910. Vuoden 1932 talviolympialaisissa Lake Placidissa pikaluistelussa käytettiin yhteislähtöä.

Embed from Getty Images

Vuonna 1967 kansainvälinen luisteluliitto ISU otti kaukalopikaluistelun ohjelmaansa, mutta kansainvälisiä kilpailuja on järjestetty vasta vuodesta 1976. Maailmanmestaruuskilpailut käytiin ensimmäistä kertaa vuonna 1981. 1988 talviolympialaisissa Calgaryssä kaukalopikaluistelu oli näytöslajina, ja 1992 Albertvillessä laji oli osana virallista kisaohjelmaa. Kanada on pitkään ollut kaukalopikaluistelun hallitseva maa, mutta laji on erittäin suosittua monissa itäisen Aasian maissa kuten Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa, jossa se on kasvanut harrastajamäärältään isoaveljeään isommaksi. Kaukalopikaluistelun maailmancup käynnistyi vuonna 1997. Samana vuonna järjestettiin ensimmäisen EM-kisat.

2002 Salt Lake Cityssä Australia sai historiansa ensimmäisen talviolympialaisten kultamitalin kaukalopikaluistelussa, kun Steven Bradbury pysyi 1 000 metrin loppukilpailussa ainoana pystyssä kanssakilpailijoiden törmäillessä keskenään.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.