Scroll Top

EURO 2016

og-default

JOHDANTO

 

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut 2016 pelataan Ranskassa 10. kesäkuuta – 10. heinäkuuta. Kyseessä on järjestyksessä 15. kerta kun jalkapallon Euroopan mestaruudesta pelataan. Kisat ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin, sillä ensimmäistä kertaa mukaan pääsi 24 maata, aiemman 16 sijaan. Kuukauden kisarupeaman aikana pelataan kaikkiaan 51 ottelua kymmenellä eri stadionilla. Finaalin pelipaikkana on Saint-Denisin Stade de France, jonne mahtuu 76 474 katsojaa.

Ranska valittiin turnauksen järjestäjämaaksi toukokuussa 2010. Prosessin loppuvaiheessa mukana olivat myös Italia sekä Turkki. Norja ja Ruotsi vetivät oman yhteishakemuksensa takaisin jo aiemmin. Haun aikana Ranska ilmoitti 12 mahdollista ottelustadionia, mutta lopulta näistä kaksi putosivat joukosta. Pelipaikoista kuusi stadionia kunnostetaan kisoja varten ja kokonaan uudet stadionit rakennetaan Lyoniin, Lilleen, Bordeaux`hon sekä Nizzaan. Ottelupaikat vetävät yleisöä 35 tuhannesta yli 76 tuhanteen.

Lopputurnausjoukkueet karsittiin 9 lohkosta, joista kustakin kaksi parasta meni suoraan kisoihin yhdessä parhaan lohkokolmosen kanssa. Loput kahdeksan lohkojen kolmanneksi sijoittunutta pelasivat keskenään kaksiosaisen karsinnan lopputurnauspaikasta. Isäntämaa Ranska sai kisapaikkansa ilman karsintoja. Laajentuneet kisat avasivat oven myös viidelle ensikertalaiselle, EM-kisadebyyttinsä Ranskassa tekevät Albania, Islanti, Pohjois-Irlanti, Slovakia ja Wales.

Lopputurnauksessa joukkueet pelaavat kuudessa neljän joukkueen alkulohkossa. Pudotuspeleihin selviytyy 16 joukkuetta, eli kunkin lohkon ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet, sekä neljä parasta lohkokolmosta. Pudotuspeleissä pelataan tasapelin sattuessa 2×15 minuutin jatkoaika ja mikäli tilanne tämänkin jälkeen on tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Joukkueiden tuli nimetä turnaukseen 3 maalivahdin ja 20 kenttäpelaajan miehistö toukokuun loppuun mennessä. Avausottelussa 10.6.2016 klo 22.00 kohtaavat kisaisäntä Ranska ja Romania. Suomessa Yle näyttää kisojen kaikki ottelut.

 

OTTELUOHJELMA

 

image

 

LOHKOT

 

LOHKO A

 

Group A

Jalkapallon EM-kisojen A-lohkossa pelaavat kisaisäntä Ranska, Sveitsi, Romania ja Albania. Ranska on lohkon ehdoton ennakkosuosikki, mutta lohkon muista sijoituksista käydään tiukka taistelu kolmen muun maan kesken. Sveitsi ja Romania taistelevat lähtökohtaisesti lohkon kakkospaikasta, mutta myös Albanialla on sanansa sanottavana. Albania pystyi jo karsinnoissa jättämään taakseen muun muassa Tanskan ja Serbian, joten mikään heittopussi se tuskin on kisoissakaan.

 

Ranska

Ranska pääsi EM-kisoihin suoraan ilman karsintaa koska on kisaisäntä. Ranskan maajoukkue oli 2010-luvun taitteessa aallonpohjalla, mutta tekee jälleen uutta tulemista ja on kisojen yksi suosikeista. Ranska oli 2014 MM-kisoissa aina puolivälierissä asti, jossa joukkue kuitenkin taipui Saksalle. Ranskalla on todella hyvä joukkue kasassa EM-kisoihin. Maalilla on monivuotinen luotto veskari Hugo Lloris. Puolustuksesta löytyy Barcelonaa edustava Jeremy Mathieu ja Arsenalissa pelaava Laurent Koscielny. Keskikentällä loistaa Juventuksessa pelaava tähtipelaaja Paul Pogba sekä valioliigassa hyvän kauden pelanneet N”Golo Kante (Leicester) ja Yohan Cabaye (Crystal Palace). Hyökkäykseen Ranskalla on laittaa yksi maailman tämän hetken kuumimmista nimistä, Atletico Madridia edustava Antoine Griezmann . Griezmann teki päättyneellä kaudella La Ligassa 22 maalia ja on yksi ehdokas voittamaan koko EM-kisojen maalipörssin. Lisäksi hyökkäykseen löytyy Manchester Unitedissa loistavan debyytti kauden pelannut Anthony Martial ja Arsenalia edustava Olivier Giroud. Ranska on pärjännyt hyvin kisaisäntänä aiemminkin. Vuonna 1998 se voitti maailmanmestaruuden Zinedine Zidanen johdolla ja vuonna 1984 Euroopan mestaruuden Michel Platinin toimiessa tähtenä. Saa nähdä kestääkö Ranska kisaisännän paineet, mutta kaikki edellytykset siihen ainakin on olemassa.

Embed from Getty Images

 

Sveitsi

Sveitsi on ollut vakiovieras jalkapallon arvokisoissa viime vuosina niin MM kuin EM tasolla. Sveitsi ei ole tosin selvinnyt koskaan jatkoon EM-kisojen alkulohkosta. Karsinnat joukkue selvitti aika vaivatta ja joukkueen puolustus toimi todella hyvin karsinnoissa. Sveitsi päästi karsinnoissa vain kahdeksan maalia kymmenessä ottelussa. Sveitsi on muutenkin nostanut tasoaan jalkapallossa ja on tällä hetkellä hyvä keskitason maa Euroopassa. Sveitsi voi olla yllätysvalmis EM-kisoissa ja pääsihän joukkue alkulohkosta jatkoon 2014 MM-kilpailuissa. Sveitsin joukkueen ykköstähtiä tulevissa kisoissa tulevat olemaan Dortmund-vahti Roman Burki, Juventusta edustava Stephan Lichtsteiner, Stoke Citya edustava laituri Xherdan Shaqiri. Sveitsin ehkä isoin tähti on juuri Arsenalin kanssa sopimuksen tehnyt keskikenttäpelaaja Granit Xhaka. Xhaka pelasi bundesliigassa huippukauden ja mieheltä odotetaan paljon myös EM-kisoissa. Keskikentälle on näiden lisäksi myös laittaa valioliigassa pelaava Valon Behrami. Maalinteko voi olla Sveitsille hankalaa, mutta toisaalta sinne löytyy kuitenkin bundesliigassa pelaava Haris Seferovic (Frankfurt). Sveitsi lähtee hakemaan kisoista vähintään jatkopaikkaa, mutta jos joukkue jää alkulohkoon niin kuin neljä vuotta sitten, sitä voidaan pitää pettymyksenä.

Embed from Getty Images

 

Romania

Romania ei ole 2000-luvulla liiemmin arvokisoissa ollut. Joukkue oli edellisen kerran arvokisoissa vuoden 2008 EM-kisoissa. Romania pelasi EM-karsinnoissa Suomen kanssa samassa karsintalohkossa. Romania ei hävinnyt karsinnoissa peliäkään, mutta toisaalta joukkue pelasi viisi kertaa tasan. Romania luottaa vahvaan puolustuspelaamiseen, josta nähtin jo esimakua karsinnoissa ja joukkue päästi kymmenessä pelissä omiin vain kaksi maalia. Romanian joukkueessa ei liiemmin maailmantähtiä ole ja joukkue luottaa vahvaan joukkuepelaamiseen. Puolustuksesta esiin voi nostaa La Ligassa Vallecanoa edustavan Razvan Ratin sekä Napolissa pelaavan Vlad Chirichesin. Keskikentällä pelaa Steaua Bukarestia edustava Alexandru Chipciu, joka oli jo karsinnoissa todella hyvä. Hyökkäyksessä häärii Turkin liigassa pelaava Bogdan Stancu sekä Ludogoretsissa pelaava Claudiu Keseru. Keseru paukutti tällä kaudella Bulgarian liigassa 15 maalia, joten ei mies mikään eilisen teeren poika hyökkäyksessä ole. Romanialta voi odottaa kisoissa jatkopaikkaa, mutta toisaalta joukkue voi myös flopata ja jäädä alkulohkossa viimeiseksi. Paljon riippuu siitä minkälaisen alun joukkue saa kisoille. Saako joukkue siitä henkistä voimaa vai kasaantuuko Romanialle liikaa paineita. Se nähdään kun joukkue pelaa kisojen avausottelussa Ranskaa vastaan kesäkuun 10 päivä.

Embed from Getty Images

 

Albania

A-lohkon neljäs joukkue on ehkä suurelle yleisölle vielä tuntematon Albania. Albania yllätti kaikki jo karsinnoissa selviytymällä kovasta lohkosta jatkoon. Albania oli lohkossa kakkonen heti Portugalin jälkeen ja sillä irtosi myös kisapaikka. Joukkue luottaa hyvään puolustuspelaamiseen niin kuin kaikki niin sanotut pienet maat. Albania pystyy hyvänä päivänä yllättämään kenet tahansa siitä kertoo karsinnoissa otettu 1-0 vierasvoitto Portugalista, joten Sveitsi ja Romania saavat olla varuillaan pienen Albanian kanssa. Pelaajista Albanian joukkueesta voisi esiin nostaa maalivahti Etrit Berishan, joka pelaa Serie A Laziossa. Puolustuksesta löytyy Napolissa pelaava Elseid Hysaj. Hysaj pelasi Napolin paidassa 37 ottelua eli mikään turisti kaveri ei ole kyseessä. Keskikentältä Albanialta löytyy Baselissa pelaava Taulant Xhaka. Xhakan pikkuveli Granit pelaa Sveitsin joukkueessa, joten veljekset kohtaavat jo alkulohko vaiheessa mikä on historian valossa todella harvinaista. Hyökkäyksessä ei mitään nimimiehiä ole. mutta itse kisat sitten näyttävät nouseeko niitä Albanian joukkueesta esiin.

Embed from Getty Images

Tässä oli siis lohko-A joukkueet esiteltyinä. Alapuolelta löytyy vielä lohkon otteluohjelma ja pelipäivät.

A-lohkon otteluohjelma

10. kesäkuuta klo 22.00 Ranska vs Romania

11. kesäkuuta klo 16.00 Albania vs Sveitsi

15. kesäkuuta klo 19.00 Romania vs Sveitsi

15. kesäkuuta klo 22.00 Ranska vs Albania

19. kesäkuuta klo 22.00 Sveitsi vs Ranska

19. kesäkuuta klo 22.00 Romania vs Albania

 

LOHKO B

 

Groub B

Jalkapallon EM-kisojen B-lohkossa pelaavat Englanti, Venäjä, Wales ja Slovakia. Englannilta odotetaan jälleen paljon ja joukkue lähtee suosikkina lohkoon. Venäjälle nämä ovat jo neljännet EM-kisat putkeen ja joukkue oli vuonna 2008 aina välierissä asti. Lohkon kaksi muuta maata Slovakia ja Wales ovat sitten uusimpia tuttavuuksia arvokisoissa. Tosin Slovakia oli vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoissa mukana, mutta nyt ensimmäistä kertaa EM-tasolla. Lohkon odotetuin ottelu käydään eittämättä Englannin ja Walesin välillä. Lohkossa tulee varmasti ristiin pelaamisia, joten jatkopaikkoja on vaikea ennakkoon enstaa.

 

Englanti

Englannin tarina on viime arvokisoissa ollut tuttu; paljon odotetaan ja lopulta fanit joutuvat pettymään. Englanti oli EM-karsinnoissa vakuuttavin joukkue ja se voitti kaikki kymmenen otteluaan maalierolla 31-3. Roy Hodgson saa sellaisen nimilistan käytettäväkseen, että materiaalista menestymisen ei pitäisi olla kiinni. Englannin kisajoukkueessa tuntuisi nyt olevan sopivassa suhteessa kokemusta ja nuoruuden voimaa. Maalivahtina on Manchester Cityn Joe Hart. Puolustuksessa on Evertonissa hyvin pelannut ja siirtomarkkinoiden yksi kuumista nimistä John Stone. Stonen topparina parina pelannee kisoissa Chelsea puolustaja Gary Cahill. Keskikentältä löytyy tällä kaudella Valioliigassa loistanut Tottenham-nuorukainen Dele Ali. Lisäksi keskikentälle löytyy  Adam Lallana (Liverpool), Jack Wilshere (Arsenal), Jordan Henderson (Liverpool), Eric Dier (Tottenham). Eri asia sitten on, keitä Hodgson peluuttaa Englannin keskikentällä. Hyökkäykseen löytyy tällä kertaa tulikuumia kavereita. Valioliigan maalipörssin ykkönen Tottenhamin Harry Kane, joka paukutti tällä kaudella 25 maalia sekä Leicesterin tuulennopea Jamie Vardy ( 24 maalia). Lisäksi vaihtoehtona on Manchester Cityn Raheem Sterling ja maajoukkueessa vuosikausia pelannut Wayne Rooney. Tosin voi olla, että Rooney pelaa kisoissa kärjen takana niin sanotulla kymppipaikalla. Tuskin Hodgsonilla on pokkaa pitää Rooney ainakaan kisoissa penkillä, niin suuresta maajoukkuemiehestä on kysymys.

Tässä oli siis ennakkoa Englannin joukkueesta. Englannin on pakko päästä alkulohkosta jatkoon ja mielellään puolivälieriin asti muuten kisoja voidaan pitää pettymyksenä. Englannilla ja sen faneilla on aina suuret odotukset ennen kisoja, mutta aina joudutaan pettymään. Olisiko vuosi 2016 se kun Englanti yllättäisi ja menisi aina mestaruuteen asti. Se nähdään kesä-heinäkuun aikana mihin Hodgsonin porukka lopulta yltää.

Embed from Getty Images

 

Venäjä

Venäjä lähtee jo neljänsiin perättäisiin jalkapallon EM-kisoihin. Venäjä oli karsinnoissa lohkonsa toinen ja jätti muun muassa Ruotsin taakseen. Venäjä luottaa vahvaan puolustuspeliin ja joukkueesta löytyy myös taitoa hyökkäyspäähän. Venäjän kokoonpano tulee melkein kokonaan maan pääsarjan pelaajista, joten ainakaan suuri yleisö ei hirveästi pelaajien otteita ole nähnyt. Venäjän EM-joukkueesta jää loukkaantumisten takia pois taitava keskikenttäpelaaja Alan Dzagojev sekä Chelseaa urallaan edustanut Juri Zhirkov. Dzakojevin loukkaantuminen oli kova takaisku Venäjälle koska miehelle oli kaavailtu isoa roolia kesän EM-kisoissa. Maalilla Venäjän joukkueessa on tuttuun tapaan Moskovan CSKA maalivahti Igor Akinfejev. Puolustuksesta löytyy Berezutskin veljekset Aleksej  ja Vasily. Keskikentällä pelaa kokenut Roman Shirokov sekä Zenitissä tällä kaudella loistanut Oleg Shatov. Hyökkäyksessä joukkueella on Zenit kaksikko Artem Dzyuba ja Alexandr Kokorin. Erityisesti Dzyuba voi olla todella kovan luokan hyökkääjä EM-kisoissa. Mies teki tällä kaudella Venäjän liigassa 15 maalia ja oli EM-karsintojen kolmanneksi paras maalintekijä  8 osumallaan. Tässä oli muutamia nostoja Venäjän joukkueesta ennen kisoja. Venäjä taistelee jatkopaikoista B-lohkossa ja pystyy haastamaan, jopa Englannin lohkovoitosta. Gee ei millään jaksa uskoa, että Venäjä jäisi lohkossa viimeiseksi, sen verran kokenut jalkapallomaa on kyseessä.

Embed from Getty Images

 

Slovakia

Slovakia pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kilpailuissa. Maa on ollut kertaalleen arvokisoissa kun joukkue pelasi vuoden 2010 MM-kisoissa ja eteni alkulohkosta jatkoon, mutta tie tyssäsi neljännesvälierissä Hollantia vastaa. Karsinnoissa Slovakia oli lohkonsa toinen ja voitti muun muassa Espanjan kertaalleen kotikentällään. Slovakia pelaa yllättävän hyökkäysvoittoista jalkapalloa ja luottaa monesti viiden miehen keskikenttään. Slovakian maalivahtina on Viktoria Plzenia edustava Matus Kozacik. Puolustuksesta löytyy Liverpoolin Martin Skrtel ja bundesliigassa pelaava Dusan Svento. Keskikentältä löytyy joukkueen ykköstähti Serie A Napolissa pelaava Marek Hamsik. Hamsik on isossa roolissa Slovakian joukkueessa ja mies teki päättyneellä kaudella Napolissa kuusi maalia, jota voi pitää keskikenttäpelaajalle kohtuu hyvänä saldona. Hamsikin lisäksi keskikentältä löytyy Juraj Kucka ( AC Milan), Robert Mak (PAOK) ja Michal Duris ( Plzen). Hyökkäyksestä löytyy Hollannissa pelaava Adam Nemec ja Adam Zrelak. Slovakian hyökkäysosasto on todella kapea ja joukkue käytti jo karsinnoissa keskikenttämiehiä kärki pelaajina. Esimerkiksi Hamsik on pelannut maajoukkueessa kärjen takana kymppipaikalla. Slovakian joukkue ei liiemmin nimillä loista, mutta hyvä yhteispeli ja vahva puolustus riittävät taistelemaan lohkon kakkospaikasta ja pudotuspeli-paikoista. Alkulohkon avausottelu Walesia vastaan on todella tärkeässä roolissa koko kisojen kannalta.

Embed from Getty Images

 

Wales 

Wales pelaa ensi kertaa 58 vuoteen jalkapallon arvokisoissa. Wales eteni ehkä hieman yllättäen karsinnoista itse kisoihin ollen lohkossaan toinen heti Belgian jälkeen. Wales puolustus toimi karsinnoissa hyvin, mutta maalinteko tuotti joukkueelle tuskaa. Wales teki karsinnoissa kymmenessä ottelussa vain yksitoista maalia, joten siihen pitää tulla parannusta itse kisoissa. Wales maalilla pelaa Valioliigasta tuttu Wayne Hennessey (Crystal Palace). Puolustuksessa pelaa paljon Englannissa pelaavia kavereita esimerkiksi Swansean puolustaja Ashley Williams sekä Reading pakki Chris Gunter. Keskikentältä joukkueelta löytyy jonkun verran laatua. Keskikentällä isossa roolissa on Aaron Ramsey (Arsenal), joka on ollut valioliigan eliittiä jo vuosikaudet. Hyökkäyksessä on joukkueen suurin tähti Real Madridin Gareth Bale. Bale teki päättyneellä kaudella Madridin paidassa 19 maalia ja myös karsinnoissa Bale osui Wales paidassa seitsemän kertaa, joten maalinteko on Walesilla hyvin pitkälti Balen harteilla. Lisäksi hyökkäykseen löytyy Englannin Mestaruussarjassa hyvin maaleja laukonut Sam Vokes. Wales taistelee kisoissa kyllä jatkopaikoista, mutta lohkon kolmospaikka voisi olla enemmän realismia. Isoin ottelu alkulohkossa on paikallispeli Englantia vastaan, jossa varmasti riittää sykettä ja tunnelmaa. Joka tapauksessa faneilla on hurraamista jo siinä, että Wales ylipäätään pelaa kisoissa. Tuskin Wales heittopussin roolissa on, mutta voitot ovat kuitenkin kovan työn takana.

Embed from Getty Images

Tässä oli B-lohko esiteltynä ja altaa löytyy lohkon otteluohjelma ja pelipäivät

Lohko B otteluohjelma

11. kesäkuuta klo 19.00 Wales vs Slovakia

11. kesäkuuta klo 22.00 Englanti vs Venäjä

15. kesäkuuta klo 16.00 Venäjä vs Slovakia

16. kesäkuuta klo 16.00 Englanti vs Wales

20. kesäkuuta klo 22.00 Slovakia vs Englanti

20. kesäkuuta klo 22.00 Venäjä vs Wales

 

LOHKO C

 

Group C

 

Jalkapallon EM-kisojen C-lohko näyttää ennakkoon todella mielenkiintoiselta. Lohkossa pelaavat hallitseva maailmanmestari Saksa sekä kovat Itä-Euroopan maat Puola ja Ukraina. Lohkon neljäs joukkue on Suomen kanssa samassa karsintalohkossa pelannut Pohjois-Irlanti. Pohjois-Irlanti pelaa ensimmäistä kertaa EM-kilpailuissa. Saksa on lohkon selvä voittajasuosikki. Puola ja Ukraina puolestaan taistelevat lohkon kakkospaikasta. Pohjois-Irlanti yrittää haastaa lohkon muita joukkueita, mutta tällä kertaa vastus taitaa olla liian kova.

 

Saksa

Saksa, tuhansien jalkapalloilijoiden ja konemaisen futiksen luvattu maa. Kun puhutaan arvokisoissa mestarisuosikeista nousee Saksan nimi aina esiin. Saksa selvitti karsinnat aika helposti vaikka kärsikin kaksi tappiota. Saksa on pärjännyt edellisissä EM-kisoissa todella hyvin. Viime EM-kisoissa Saksa oli välierissä ja vuonna 2008 EM-finaalissa, joten mikään muu kuin mestaruus ei kelpaa Saksalle. Saksan kokoonpanosta ei juuri heikkoja lenkkejä löydy, vaan joka pelipaikalle löytyy kiven kovia kavereita. Maalilla Saksan joukkueessa on yksi maailman parhaista maalivahdeista, ellei jopa paras eli Bayern Munchenin Manuel Neuer. Neuer on jalalla todella hyvä maalivahti ja Saksa pystyy käyttämään miestä ylimääräisenä liberona kuten teki 2014 MM-kisoissa. Puolustuksesta löytyy kokenut ja vuoren varma toppari Mats Hummels. Laitapakin tontille löytyy ehkä suurelle yleisölle vielä tuntematon nimi, Kölnissä pelaava Jonas Hector. Hector ahkeroi karsinnoissa jo seitsemän peliä, joten luulisi olevan myös EM-kisoissa Löwin valinta laitapakin paikalle. Keskikentältä löytyy kanssa laatua ja kovia nimiä. Keskikentän pohjalla pelaavat todennäköisesti Real Madridin Toni Kroos ja Liverpoolin Emre Can. Hyökkäävämpänä keskikenttäpelaajana on Mezut Özil. Joukkueeseen on nimetty vain yksi puhdas kärkipelaaja Mario Gomez (Besiktas). Gomes paukutti päättyneellä kaudella Besiktasin riveissä 26 liiga maalia, joten mies voisi olla hyvä valinta kärkeen. Voi kuitenkin olla, että Löw peluuttaa kärjessä Thomas Mulleria, joka ei ole puhdas kärkipelaaja. Muller on kuitenkin ollut hurjassa maali vireessä aina arvokisoissa, joten Löw mitä ilmeisemmin peluuttaa miestä sillä pelipaikalla. Alkulohkossa Saksalla ei pitäisi suuria haasteita olla. Puola pystyy ehkä eniten laittamaan kampoihin, mutta Ukraina ja Pohjois-Irlanti pitäisi kaatua ihan rutiini suorituksella. Saksa nähdään jälleen kerran korkealla EM-kisoissa eikä olisi suuri ihme jos joukkue olisi finaalissa asti.

Embed from Getty Images

 

Puola

Puola pelaa nyt kolmatta kertaa peräjälkeen EM-kisoissa. Kahtena edellisenä kertana joukkue on jäänyt alkulohkoon, joten nyt olis hakusessa ensimmäinen jatkopaikka. Puola pelasi samassa karsintalohkossa Saksan kanssa ja sijoittui siinä toiseksi. Puola pystyi karsinnoissa kerran, jopa voittamaan Saksan. Joukkue teki karsinnoissa hurjat 33 maalia, joka oli eniten koko EM-karsinnoissa. Osittain tuota selittää Gibraltarin oleminen samassa karsinta lohkossa, mutta kertoo myös Puolan kovasta hyökkäys osastosta. Puola pelaa usein 4-2-3-1 taktiikalla eli joukkue luottaa vahvaan keskikenttään jonka pohjalla pelaa kaksi puolustavaa keskikenttäpelaajaa. Puola pystyy olemaan yksi kisojen yllättäjistä kunhan vaan puolustuspeli toimii, sillä maaleja joukkue osaa tehdä. Puolan kokoonpanossa on todella hyviä pelaajia useille pelipaikoilla. Joukkueen maalivahtina pelaa Bournemouthia edustava kokenut Artur Boruc. Puolustuksesta löytyy Torinossa pelaava toppari Kamil Glik. Glik on pystynyt pelaamaan monta kautta hyvällä tasolla seurajoukkueessa. Olisiko nämä ne kisat, joissa mies lyö itsensä toden teolla läpi? Keskikentältä löytyy kokenut bundesliiga ja Serie A pelaaja Jakub Blaszczykowski. Mies on isossa roolissa Puolan joukkueessa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Lisäksi keskikentälle on laittaa La Ligan Sevillaa edustava Grzegorz Krychowiak. Kärkipelaajana Puolalla on kaikille jalkapallon seuraajille tuttu tähti Robert Lewandowski. Lewandowski teki päättyneellä kaudella Bayernin paidassa 30 maalia ja voitti sillä bundesliigan maalipörssin. Lewandowskin harteille on kasattu paljon paineita sillä maalinteko ja menestys mahdollisuudet riippuvat paljolti hänen pelaamisestaan. Puola lähtee kisoihin hyvästä tilanteesta. Tulokset ovat olleet niin karsinnoissa kuin harjoituspeleissä todella hyviä. Joukkue kaatoi maaliskuussa Suomen tylysti 5-0. Puolan tavoite EM-kisoissa on vähintään jatkopaikka, jos joukkue jää kolmatta kertaa putkeen alkulohkoon, on se maan faneille valtava pettymys. Gee veikkaa Puolan olevan jopa yksi kisojen mustista hevosista.

Embed from Getty Images

 

Ukraina

Ukraina pelaa toista kertaa putkeen EM-kisoissa. Tosin edellisiin EM-kisoihin Ukraina pääsi suoraan isäntämaana. Arvokisoissa Ukrainan paras saavutus on vuoden 2006 MM-kilpailuissa, jossa joukkue oli puolivälierissä asti. UKraina oli EM-karsinnoissa lohkonsa kolmas ja joutui jatkokarsintoihin. Joukkue pudotti jatkokarsinnoissa Slovenian ja eteni näin ollen itse kisoihin. Ukraina pelaa Puolan tavoin useasti 4-2-3-1 taktiikalla ja joukkue luottaa vahvaan keskikenttään unohtamatta toki puolustusta. Puolustus on Ukrainan vahvin osa-alue ja puolestaan maalinteko tuottaa monesti vaikeuksia. Ukraina tarvitsee hurjan monta tilannetta yhden maalin tekemiseen. Ukrainan materiaali on kuitenkin hyvä ja sillä voi edetä kisoissa jopa jatkopeleihin. Ukrainan maalivahtina toimii kokenut Shakhtar-vahti Andrij Pyatov. Pyatov on ollut pitkään Ukrainan ykkösmaalivahti, mutta taso ailahtelee välillä turhan paljon. Puolustus koostuu kokonaan oman maan pääsarjan pelaajista. Topparina pelaa Olexandr Kucher (Shakhtar) ja laitapakin tontilta löytyy muun muassa Vyacheslav Shevchuk (Shakhtar). Keskikentältä löytyy Ukrainalta kovia kavereita. Keskikentän tähtenä on Kiovan Dynamon Andriy Yarmolenko. Yarmolenko on ollut monta vuotta Eurooppalaisten suurseurojen kiikarissa, mutta mies on toistaiseksi pysynyt vielä kotimaassaan. Yarmolenko teki päättyneellä kaudella Ukrainan liigassa 13 maalia, joten mies on kova ase myös maajoukkueessa. Keskikentältä löytyy Yarmolenkon lisäksi La ligan Sevillassa pelaava Evgen Konoplyanka sekä Taras Stepanenko (Shakhtar). Hyökkäyksessä Ukrainalla on Bundesliigassa pelannut Artem Kravets (Stuttgart). Kravets osui karsinnoissa kolmesti ja voi olla yllätyspalanen Ukrainan joukkueessa. Ukraina lähtee kisoihin menestymään ja hakemaan jatkopaikkaa eikä vain pelaamaan. Koska kisoissa myös lohko kolmonen voi mennä jatkoon parantaa se Ukrainan osakkeita huomattavasti. Mikäli keskikenttä toimii, Yarmolenkon ja Konopluankan osalta on Ukraina jopa kakkospaikassa kiinni. Kisat näyttävät miten Ukrainan käy.

Embed from Getty Images

 

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti täydentää Brittien vahvaa edustusta EM-kisoissa. Pohjois-Irlanti on edellisen kerran ollut arvokisoissa vuoden 1986 Mexicon MM-kisoissa. Pohjois-Irlanti pelasi Suomen kanssa samassa karsintalohkossa, jonka joukkue myös voitti. Pohjois-Irlanti hävisi karsinnoissa vain yhden ottelun. Joukkue pelaa perus Brittifutista, jossa tahdolla ja kovalla työnteolla on iso merkitys. Pohjois-Irlannin joukkueessa ei juuri tähtiä ole, mutta kokoonpanosta löytyy kuitenkin muutamia ihan kovia pelimiehiä. Joukkue pelasi karsinnoissa paljon vahvan keskikentän kautta ja palloa pelattiin paljon kärjessä häärivälle Kyle Laffertylle. Lafferty ei ole viime vuosina paljon seurajoukkueessa loistanut, mutta teki Pohjois-Irlannille karsinnoissa 7 maalia ja oli karsintojen viidenneksi paras maalintekijä. Maalivahtina Pohjois-Irlannilla on paljon maailmaa nähnyt ja muun muassa Valioliigassa pelannut Roy Carroll. Carroll pelaa nykyisin Englannin kakkosliigan Notts Countyssa. Puolustuksesta joukkueelta löytyy entinen Manchester Unitedin puolustaja nykyisin West Bromwich toppari Jonny Evans sekä Watfordin Graig Cathcart. Pohjois-Irlannin puolustuksessa on monia Valioliiga-tason kavereita eli joukkueella on potentiaalia ja yllätys saumaa kisoissa. Pohjois-Irlannin keskikentän moottorina toimii Steven Davis. Southamptonia edustava Davis teki päättyneellä Valioliiga kaudella viisi maalia. Davisin lisäksi keskikentällä on Englannin Mestaruussarjassa pelaavat Stuart Dallas (Leeds United) ja Corry Evans (Blackburn Rovers). Pohjois-Irlannin hyökkäyksessä on röyhkeä ja maalinnälkäinen Kyle Lafferty. Lafferty on Pohjois-Irlannin hyökkäyspelin tärkein palanen. Lisäksi hyökkäyksen yksi vaihtoehto voisi olla Skotlannin liigassa pelaava Josh Magennis (Kilmarnock). Magennis teki Kilmarnockin paidassa tällä kaudella kymmen liigamaalia, joten mieheltä löytyy maalinteko taitoa. Pohjois-Irlanti lähtee EM-kisoihin haastajan asemasta. Joukkueen materiaali ei riitä vertailussa lohkon muihin joukkueisiin. Mikäli Pohjois-Irlanti saa hyvän alun ja hengen päälle kisoissa voi se yllättaä esimerkiksi Puolan tai Ukrainen. Lähtökohtaisesti joukkue on kuitenkin lohkon heikoin, joten kisoista tuskin jää muuta kuin kokemusta.

Embed from Getty Images

 

Tässä oli C-lohko esiteltynä ja altaa löytyy lohkon otteluohjelma ja pelipäivät

C-lohkon otteluohjelma

12.kesäkuuta klo 19.00 Puola vs Pohjois-Irlanti

12.kesäkuuta klo 22.00 Saksa vs Ukraina

16.kesäkuuta klo 19.00 Ukraina vs Pohjois-Irlanti

16.kesäkuuta klo 22.00 Saksa vs Puola

21.kesäkuuta klo 19.00 Pohjois-Irlanti vs Saksa

21.kesäkuuta klo 19.00 Ukraina vs Puola

 

 

LOHKO D

 

Group D

 

Jalkapallon EM-kisojen D-lohko on kiven kova ja niin sanottu kuolemanlohko. Lohkossa pelaa hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä Kroatia, Tsekki ja Turkki. Espanja on lohkon selvä ennakkosuosikki, mutta kakkospaikasta käydään tiukkaa taistelua. Kroatia pystyy lyömään jopa Espanjalle haastetta ja taistelemaan lohkon ykköspaikasta. Aina arvoituksellinen Turkki on ehkä lohkon mielenkiintoisin joukkue. Turkki meni karsinnoista kisoihin parhaana lohko kolmosena ja jätti esimerkiksi Hollannin taakseen.

 

Espanja

Hallitseva Euroopan mestari Espanja on ollut arvokisojen menestynein joukkue 2008 EM-kisoista lähtien, mutta edellisissä MM-kisoissa joukkue jäi kuitenkin alkulohkoon. Karsinnat Espanja selvitti vaivatta ottamalla yhdeksän voittoa ja kärsimällä vain yhden tappion. Joukkueen hyökkäys oli karsinnoissa vahvaa ja puolustus toimi todella hyvin. Espanja päästi karsintojen kymmenessä ottelussa vain kolme maalia, joka kertoo karua kieltä siitä miten vaikea joukkueelle on tehdä maaleja. Espanja lähtee kisoihin yhtenä suurimmista voittaja suosikeista. Joukkueella on jokaiselle pelipaikalla timantin kovia kavereita. Maalivahtina Espanjalla on Manchester Unitedissa palloja torjuva David de Gea. De Gea on ollut viimeiset pari vuotta yksi maailman parhaista maalivahdeista ja oli tälläkin kaudella Valioliigassa todella vakuuttava maalivahti. Toinen vaihtoehto maalille on kokenut maajoukkuemaalivahti Iker Casillas (FC Porto). Casillas pelasi karsinnoissa Espanjan ykkösmaalivahtina, joten jännä nähdä kumpaa valmentaja Vicente del Bosque peluuttaa kisoissa. Puolustuksesta joukkueelta löytyy kokenut Real Madrid toppari Sergio Ramos sekä Barcelonan Gerard Pique. Laitapuolustajina häärii Juanfran (Atl. Madrid) sekä Jordi Alba (Barcelona). Vaihtoehtona on vielä esimerkiksi Daniel Carvajal (Real Madrid). Vaikka puolustus on nimilistan perusteella kova itse kisat sitten näyttävät miten se oikeasti toimii. Esimerkiksi vuoden 2014 MM-kilpailut kaatuivat nimenomaan heikkoon puolustus pelaamiseen.

Keskikentällä Espanjalla on myös laatua niin kuin kaikilla huippujoukkueilla. Keskikentältä löytyy muun muassa Valioliiga-tähdet David Silva (Manchester City) ja Cesc Fabregas (Arsenal). Lisäksi kokeneet maajoukkuemiehet Andres Iniesta (Barcelona) ja Sergio Busquets (Barcelona) ovat suurella todennäköisyydellä avauskokoonpanossa kun kisat alkavat. Hyökkäyspelaaminen onkin sitten Espanjalla hieman kinkkisempi juttu. Toki Espanjalta hyviä hyökkääjiä löytyy, mutta ei niin paljon kuin luulisi. Espanja onkin pelannut useasti karsinnoissa ja harjoituspeleissä yhdellä hyökkääjällä. Kärjessä todennäköisesti pelaa joko Juventuksessa pelaava Alvaro Morata tai Atletico Madridin Aritz Aduriz. Aduriz on noussut huikeasti 35-vuotiaana maajoukkueeseen ja voikin olla, että mies on Espanjan ykkösvalinta kärkipelaajan tontille. Aduriz teki Bilbaon paidassa 20 La Liga maalia, joten mieheltä kyllä maalivainua löytyy. Espanja on jo pelkästään viime vuosien menestyksen ja materiaalin puolesta D-lohkon selvä voittajasuosikki. Vähintään joukkue ottaa lohkossa kakkospaikan ja pelaa näin ollen jatkopeleissä. Gee veikkaa Espanjan voittavan lohkon ja muiden tappelevan kakkospaikasta. Espanja on jälleen kerran lähellä isoa EM-menestystä.

Embed from Getty Images

 

Turkki

Turkki pelaa 8 vuoden tauon jälkeen arvokisoissa. Turkki oli edellisen kerran mukana vuoden 2008 EM-kisoissa, jossa joukkue ylsi loistavasti aina välieriin asti. Jalkapallo on Turkissa todella iso ja seurattu laji, joten joukkue saa kisoihin varmasti valtavan fanilauman. Turkilta voi odottaa kisoissa mitä vaan menestyksestä aina floppaamiseen asti. Lohko on kyllä kiven kova, joten huippuonnistumista kisoissa menestyminen vaatii. Turkilla on todella vahva ja nimekäs keskikenttä, mutta muuten suurin osa pelaajista tulee Turkin pääsarjasta. Maalivahtina pelaa Istanbulin Volkan Babacan. Puolustus koostuu varsin nimettömistä, mutta kuitenkin kovista Turkin pääsarjan pelaajista. Toppareina pelaa kokenut Hakan Balta (Galatasaray) sekä Serdar Aziz (Bursaspor). Laitapakkina pelannee Caner Erkin (Fenerbahce).

Turkin keskikentän moottorina toimii kolmikko Arda Turan (Barcelona), Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen) sekä Nuri Sahin (Dortmund).Tuo kolmikko kestää vertailussa mille tahansa huippu joukkueelle EM-kisoissa. Turan pelasi Barcelonan paidassa La Liga ja Calhanoglu Bundesliigaa Leverkusenissa, joten miehet ovat pelanneet kovia matseja pitkin kautta ja tietävät mitä menestyminen vaatii. Hyökkäykseen Turkilla on laittaa Galatasarayn kokenut Burak Yilmaz, joka on tehnyt Turkin liigassa urallaan pitkälti yli 100 liigamaalia, joten kovasta hyökkääjästä on kyse. Turkkia on vaikea ennakoida ennen kisoja, mutta jos joukkueen puolustus vaan kestää voi sille ennakoida jopa jatkopaikkaa. Keskikenttä on EM-tasolla varsin laadukas ja hyökkäys myös ihan kohtalainen, joten joukkue on vaikea voitettava kaikille D-lohkon joukkueille. Itse kisat sitten näyttävät mikä on Turkin iskukyky.

Embed from Getty Images

 

Kroatia

Kroatia pelaa nyt neljättä kertaa peräjälkeen jalkapallon EM-kisoissa. Paras saavutus on puolivälieräpaikka 2008 EM-kisoissa. Kroatia oli karsinnoissa oman lohkonsa kakkonen ja varmisti sillä kisapaikkansa. Puolustus toimi joukkueella saumattomasti ja se päästi lohkonsa vähiten maaleja. Silti EM-kisoissa juuri puolustus on paperilla ja nimilistan perusteella joukkueen heikoin kohta. Kroatian päävalmentaja Ante Cacic jätti riitojen takia Liverpool pelaaja Dejan Lovren tylysti ulos kisajoukkueesta. Lovren puuttuminen Kroatian joukkueesta ei voi olla näkymättä kisoissa. Keskikentällä ja hyökkäyksessä Kroatialta löytyy laatua, joten joukkueella on hyvät menestysmahdollisuudet EM-kisoissa. Kroatian maalivahtina pelaa Ranskan liigan Monacossa palloja torjuva Danijel Subasic. Kokenut Subasic on noussut vasta viime karsintojen aikana Kroatian ykkösmaalivahdiksi. Puolustuksesta löytyy kokenut maajoukkuepelaaja Darijo Srna. Srna on tekninen puolustaja ja tekee hyviä nousuja laitapakin tontilta. Toppareina Kroatialla pelaa Vedran Corluka (Lokomotiv Moskova) ja Domakoj Vida (Dynamo Kiova). Keskikenttä on Kroatian joukkueen vahvin osa-alue.

Keskikentän moottorina toimii kaksikko Luka Modric (Real Madrid) ja Ivan Rakitic (Barcelona). Molemmat ovat maailman eliittiä keskikentällä ja toimivat todella isossa roolissa myös Krotian joukkueessa. Rakitic teki Barcelonan keskikentällä tällä kaudella 7 La liga maalia, joten mies osaa myös maalinteon vaikka keskikenttäpelaaja onkin. Keskikentältä löytyy kahden edellä mainitun lisäksi myös Ivan Perisic, joka pelasi todella vahvan kauden Interissä ja teki seitsemän maalia Italian liigassa. Hyökkäyksestä Kroatialta löytyy Juventuksessa pelaava Mario Mandzukic. Mandzukic on pelannut vuosia Euroopan huippuseuroissa ja on todella kovan luokan maalintekijä. Päättyneellä kaudella hän teki Juventuksessa 10 liiga maalia. Mikäli Kroatia pelaa kahdella hyökkääjällä niin Mandzukicin kanssa kärjessä pelaa Fiorentinan Nikola Kalinic. Kalinic pelasi ensimmäisen Serie A kautensa ja laukoi heti 12 maalia, joten mies teki heti todellisen läpimurron Fiorentinan hyökkäykseen. Kroatian materiaali on todella laadukas, joten joukkueen pitäisi ottaa lohkossa kakkospaikka ja mennä sitä kautta neljännesvälieriin. Vaikka Kroatia on, joka kisoissa kovalla joukkueella liikenteessä niin silti joukkue ennemmin epäonnistuu kuin onnistuu. Olisiko nyt ne kisat, joissa Kroatia pelaa vähintään jatkopeleissä?

Embed from Getty Images

 

Tsekki

D-lohkon neljäs joukkue on Tsekki. Tsekki pelaa nyt neljättä kertaa putkeen EM-kisoissa ja joukkue on pärjännyt EM-tasolla kiitettävästi. Joukkue oli 2012 kisoissa puolivälierissä ja vuonna 2004 Tsekki pääsi aina välieriin asti. Karsinnoissa Tsekki voitti oman lohkonsa, ja jätti muun muassa Hollannin reilusti taakseen. Tsekki pelasi karsinnoissa varsin runsasmaalisia otteluita. Joukkue teki kiitettävästi maaleja, mutta puolustus vuoti aivan liikaa ja päästi kymmenessä ottelussa neljätoista maalia. Tsekki lähtee hakemaan kisoista jatkopaikkaa, mutta kovaa onnistumista se kuitenkin vaatii. Tsekin onneksi lohko kolmoset voivat päästä myös jatkoon, joten siinä piilee joukkueen suuri mahdollisuus. Tsekin maalivahtina kisoissa toimii kokenut 34-vuotias Arsenal-vahti Petr Cech. Vaikka Cech ei enää viime vuosina ole loistanut Valioliigassa on hän kuitenkin joukkueelle luotettava ykkösmaalivahti.

Puolustus on joukkueen suurin kysymysmerkki, mutta sieltä löytyy kuitenkin ihan hyviä eurosarjojen pelaajia. Topparina toimii Bursasporissa pelaava Tomas Sivok. Laitapuolustajina pelaa Pavel Kaderabek (Hoffenheim) sekä David Limbersky (Viktoria Plzen). Keskikentän pohjalla pelaa Ranskan liigan Bordeauxia edustava Jaroslav Plasil. Ylempänä keskikentällä pelaa Arsenalin kokenut Tomas Rosicky sekä Ladislav Krejci (Sparta Praha). Tsekki pelaa todella usein yhdellä hyökkääjällä luottaen vahvaan keskikenttään. Kärjessä aloittaa joko Tomas Necid (Bursaspor) tai Milan Skoda (Slavia Praha). Necid pelasi Turkin liigassa hyvän kauden tehden Bursasporille 11 maalia, mutta maajoukkueessa tahti on ollut hiljaisempaa. Tsekki lähtee kisoihin varmasti menestys mielessä. Joukkue antaa materiaalissa kuitenkin tasoitusta verrattaessa esimerkiksi Espanjaan tai Kroatiaan. Tsekki taistelee lähtökohtaisesti lohkon kolmannesta sijasta Turkin kanssa.

Embed from Getty Images

 

Tässä oli ennakko D-lohkon joukkueista. Alta löytyy vielä lohkon otteluohjelma ja pelipäivät.

D-lohkon otteluohjelma

12.kesäkuuta klo 16.00 Turkki vs Kroatia

13.kesäkuuta klo 16.00 Espanja vs Tsekki

17.kesäkuuta klo 19.00 Tsekki vs Kroatia

17.kesäkuuta klo 22.00 Espanja vs Turkki

21.kesäkuuta klo 22.00 Kroatia bs Espanja

21.kesäkuuta klo 22.00 Tsekki vs Turkki

 

LOHKO E

 

Group E

 

 

Jalkapallon EM-kisojen E-lohko on yksi kisojen kovimmista ellei, jopa se kovin. Lohkossa pelaa 2012 EM-finalisti Italia, maailman ranking kakkonen Belgia, aina arvoituksellinen Ruotsi sekä Britteinsaarten Irlanti. Tässä lohkossa ei ole yhtään heikkoa joukkuetta ja aika varmasti tästä lohkosta tulee menemään myös lohko kolmonen jatkoon. Italia ja Belgia ovat lohkon ennakkosuosikit, mutta Ruotsi ja Zlatan laittavat varmasti kapuloita näiden kahden rattaisiin. Irlanti pystyy myös yllättämään hyvällä joukkue pelillään. Irlanti tuskin olisi ennen lohko arvontoja uskonut minkälainen lohko tulee kisoissa olemaan. Se on kuitenkin varmaa, että tässä lohkossa nähdään paljon hyvätasoista jalkapalloa.

 

Italia

Italia on pärjännyt kaksissa viime EM-kisoissa mukavasti. Vuonna 2008 joukkue oli puolivälierissä ja 2012 kisoissa Italia ylsi aina finaaliin asti, jossa se taipui Espanjalle. Italia voitti karsinnoissa oman lohkonsa ja eteni näin ollen kuudetta kertaa peräjälkeen EM-kisoihin. Italia luottaa aina vahvaan puolustuspelaamiseen ja se onkin joukkueen vahvin ase jos joukkue mielii menestyä. Italia pelaa perus 4-4-2 tai välillä nähdyllä 4-2-3-1 taktiikkalla, mutta joka tapauksessa joukkue luottaa vahvaan keskikenttään ja pallonhallintaan. Kesän EM-ryhmästä kuitenkin puuttuu vuosikausia Italian keskikentän moottorina toiminut Andrea Pirlo, jota ei valittu alustavaan EM-ryhmään. Pirlon lisäksi keskikentältä puuttuu loukkaantumisten takia Juventus-tähti Claudio Marchisio sekä PSG:n Marco Verratti, joten päävalmentaja Antonio Contella riittää miettimistä keskikentän kanssa ennen kisoja. Italian maalivahtina kisoissa pelaa kokenut ja kaiken nähnyt 38-vuotias Gianluigi Buffon. Buffon johdatti Juventuksen tällä kaudella viidenteen perättäiseen Italian Serie A-mestaruuteen, joten mies haluaisi varmasti juhlia ehkä viimeisissä EM-kisoissaan myös mestaruutta. Puolustus on Italialla jälleen kerran kiven kova. Puolustus onkin se osa-alue, johon Italia luottaa kisoista toiseen. Toppareina Italialla pelaa kokeneet Juventus pelaajat Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci. Tämä kaksikko on pelannut maajoukkueessa niin paljon yhdessä, että Italian keskuspuolustus onkin yksi EM-kisojen parhaimmista. Laitapuolustajan paikalle löytyy useita vaihtoehtoja ennen kisoja. Italia saattaa peluuttaa Juventuksen Andrea Barzaglia tai Manchester Unitedin Matteo Darmiania. Darmian tosin saattaa pelata, jopa laitalinkkinä keskikentällä. Keskikenttä onkin sitten iso kysymysmerkki ennen EM-kisoja. Keskikentälle on kaavailtu PSG:n Thiago Mottaa ja Roman Daniele De Rossia. Varsinkin De Rossi on ollut jo monta vuotta maajoukkueen runkopelaaja.

Näiden kahden lisäksi keskikentällä pelannee Alessandro Florenzi (Juventus). Florenzi onkin hyökkäävämpi vaihtoehto aikaisempaan kaksikkoon verrattuna. Florenzi teki päättyneellä Serie A-kaudella seitsemän maalia ja mies voikin olla yllätys palanen Italian keskikentällä kesän EM-kisoissa. Laiturin paikoista taistelee Laziossa hyvän kauden pelannut Antonio Candreva sekä Roman Stephan El Shaarawy. Shaarawy pystyy pelaamaan myös kärjessä, mutta maajoukkueessa mies on pelannut myös laiturina. Candreva teki tällä kaudella Laziossa 11 liigamaalia, joten mieheltä löytyy myös hyökkäystehoja. Hyökkäyspelaaminen on ollut Italialle hankala paikka jo monissa arvokisoissa. Osin se johtuu myös siitä, että joukkue lähtee aina vahvan puolustuspelin kautta. Nyt Italialla on monta hyvää vaihtoehtoa hyökkäykseen, mutta moni heistä on pelannut vain hyvin seurajoukkueessa ja maajoukkue näytöt ovat varsin vähissä. Yksi todennäköinen vaihtoehto kärkeen on Valioliigassa pelaava Graziano Pelle (Southampton). Pelle teki tällä kaudella 11 maalia Valioliigassa, mutta maajoukkueessa mies ei ole pelannut kuin kaksitoista ottelua. Hyökkääjän paikoista taistelevat myös Napolin Lorenzo Insigne sekä Roman Ciro Immobile. Kisat sitten näyttävät saako Italian hyökkääjät tehoja aikaan vai olisiko floppi Mario Balotelli sittenkin pitänyt valita kisoihin. Italia pelaa kisoissa kovassa lohkossa, mutta silti kestosuosikki Italian pitää raivata tiensä jatkopeleihin, muuten kisat on pettymys. Italian pelaaminen tuskin on futis faneille mitään silmäkarkkia, mutta tuloksesta kisoissa pelataan ”ei näyttävyydestä”. Italia taistelee lohkovoitosta Belgian kanssa, mutta realistien tavoite on kahden joukkoon. Mikäli Italia pääse vain jatkoon E-lohkosta on sillä tämän jälkeen kaikki mahdollista aina EM-kultaan asti.

Embed from Getty Images

 

Belgia

Belgia on maailmanlistan kakkonen ja joukkue lähtee EM-kisoihin yhtenä ennakkosuosikeista. EM-kisapaikka on silti maan ensimmäinen 16-vuoteen. Belgia voitti karsinnoissa oman lohkonsa maalierolla 24-5. Belgia lähtee kisoihin menestymään eikä hakemaan pelkästään kokemusta. Belgialla on kisoihin lähdettäessä melkoiset paineet niskassaan, joten jännä nähdä miten joukkue pystyy ne käsittelemään. Belgian kaikki osa-alueet on kunnossa maalivahdista aina hyökkäykseen asti. Varsinkin joukkueen aloituskokoonpano on kisojen ehdotonta eliittiä. Ikärakenne on myös joukkueessa hyvä ja suurin osa pelaajista on varsin nuoria, joten Belgia tulee olemaan huipulla vielä monissa arvokisoissa tulevina vuosina. Belgia pelaa usein 4-2-3-1 taktiikalla ja joukkue on todella vaarallinen juuri hyökkäyssuuntaan. Lohkon muilla joukkueilla riittää haastetta Belgian hyökkäyspelin pysäyttämisessä. Keskikenttä on kokonaisuudessaan yksi kisojen parhaista. Belgian maalivahtina pelaa Chelsea edustava Thibaut Courtois, joka on todella isokokoinen ja luotettava ykkösmaalivahti. Courtoisin lisäksi Belgialla on kakkosmaalivahtina Liverpoolin Simon Mignolet, joten maalivaht- paletti on Belgialla todella hyvissä kantimissa. Puolustus koki ennen kisoja pahan takaiskun kun Manchester Cityn puolustaja Vincent Kompany ei pysty pelaamaan EM-kisoissa loukkaantumisen takia. Heti perään tuli lisää huonoja uutisia kun Belgia ilmoitti ettei Nicolas Lombaerts (Zenit) pysty pelaamaan EM-kisoissa takareisivamman takia. Vaikka Belgialla onkin puolustuksessa loukkaantumishuolia löytyy sieltä silti kovan tason pelureita. Toppareina toimii Tottenhamissa pelaava Toby Alderweireld sekä Barcelonan Thomas Vermaelen. Alderweireld pelasi Valioliigassa todella loistavan kauden ja mies onkin omalla pelipaikallaan yksi kisojen parhaimmista. Vaikka toppari osasto onkin Belgialla kunnossa niin oikean laitapuolustajan paikka on kysymysmerkki. Harjoitusottelussa Sveitsiä vastaan päävalmentaja Wilmots peluutti laitapakin paikalla keskikenttämies Axel Witseliä. Saa nähdä kuka pelaa kisoissa tuolla laitapakin paikalla. Keskikenttä on Belgialla ehkä sen vahvin osa-alue ja kovia kansainvälisen tason pelaajia löytyy iso nippu. Keskikentän pohjalla pelaa Tottenhamin Moussa Dembele ja Manchester Unitedin Marouane Fellaini. Keskikentän keskusta onkin sitten Euroopan ehdotonta huippua. Kevin De Bruyne (Manchester City) pelasi Valioliigassa loistavan debyytti kauden ja mieheltä odotetaan paljon myös kesän EM-kisoissa. Vaikka De Bruyne onkin keskikenttäpelaaja niin mies osaa myös tehdä maaleja, josta osoituksena Valioliigassa tehdyt 7 maalia päättyneellä kaudella. Keskikentällä De Bruynen lisäksi pelaa Chelsean Eden Hazard. Hazardilla oli vaikea kausi Valioliigassa niin kuin koko Chelsean joukkueella ja hän hakeekin menestystä kauteensa juuri EM-kisoista. Belgian keskikentän otteita on mukava seurata kisoissa niin paljon siinä on taitoa ja nopeutta. Lisäksi päävalmentaja Marc Wilmots on saanut keskikentän roolituksen kuntoon, joten joukkueelta voi odottaa kisoissa todella paljon. Belgia pelaa todella usein yhdellä hyökkääjällä. Kärjessä todennäköisesti aloittaa Evertonin Romelu Lukaku. Isokokoinen ja vahva Lukaku teki päättyneellä kaudella Valioliigassa 18 maalia. Jos vaan keskikenttä saa toimitettua palloa Lukakulle niin verkot heiluvat kovalla prosentilla EM-kisoissa. Toisena vaihtoehtona hyökkäykseen on Liverpoolin Christian Benteke. Tosin Benteke pelasi varsin vaisun Valioliigakauden, joten vaikea sanoa miten hyvällä tasolla miehen itseluottamus on. Joka tapauksessa myös hyökkäyspelaaminen on Belgialla kunnossa aloitti siellä sitten Lukaku tai Benteke. Belgia on lohkon suurin voittajasuosikki laadukkaalla ja leveällä materiaalilla. Vaikka lohko onkin kiven kova niin vähintään kakkospaikka lohkossa pitää Belgian saada. Jatkopeleissä sitten mitataan Belgian henkinen kantti ja miten hyvin joukkue sen kestää. Voi kuulostaa ehkä ihmeelliseltä, mutta Belgialla on kaikki mahdollisuudet ottaa kisoista jopa Euroopan mestaruus itselleen.

Embed from Getty Images

 

Ruotsi

Rakas länsinaapurimme Ruotsi on ollut kaikissa 2000-luvun EM-kisoissa mukana. Paras saavutus on vuoden 2004 tullut puolivälieräpaikka, mutta muuten joukkue on jäänyt aina alkulohkoon. Karsinnoissa Ruotsi oli lohkonsa kolmas ja joutui näin ollen jatkokarsintaan, jossa joukkue pudotti Tanskan jatkosta. Ruotsi teki karsinnoissa kyllä maaleja mutta puolustus ei vakuuttanut millään lailla. Ruotsi elää ja hengittää yhden pelaaja kautta ja se pelaaja on Zlatan Ibrahimovic. Zlatan oli jatkokarsinnoissa juuri se tärkeä palanen mikä auttoi Ruotsin EM-kisoihin. Ruotsi pelaa tyypillisellä 4-4-2 taktiikalla, mutta sitä on jossain peleissä muutettu myös 4-1-4-1 systeemiksi. Ruotsin maalivahtina on kokenut Andreas Isaksson. Isaksson on luotettava ja varma maajoukkuevahti ja pelannut Ruotsin paidassa melkein 80 maaottelua. Puolustuksesta löytyy hyviä kansainvälisen tason pelaajia. Topparina on Venäjän liigassa pelaava Andreas Granqvist. Laitapuolustajan paikalle on useita vaihtoehtoja. Oikean laitapakin paikalle tulee todennäköisesti Celticissä pelaava Mikael Lustig ja vasemmalle puolelle tulee puolestaan Valioliigassa tällä kaudella pelannut Martin Olsson (Norwich). Puolustus ei ole mitään eliitti tasoa, mutta kyllä tuo materiaali riittää taisteluun lohkon jatkopaikoista. Ruotsin keskikentältä löytyy kokenut Kim Kallstrom. EM-kisat saattaa olla Kallstromin viimeinen maajoukkueturnaus, joten miehellä riittää varmasti motivaatiota ja asennetta pelata EM-kisoissa. Kallstromin lisäksi keskikentällä on 2 Bundesliigassa pelaava Emil Forsberg sekä Kreikan liigan Olympiakosia edustava Jimmy Durmaz. Durmaz teki päättyneellä kaudella Kreikan liigassa 7 maalia, joten mistään turhasta kaverista ei ole kyse. Hyökkäyksestä löytyykin sitten nimi, jonka kaikki jalkapalloa seuraavat tuntee nimittäin Zlatan Ibrahimovic. Ruotsin peli pyörii hyökkäyksessä pitkälti Zlatanin kautta ja hän on Ruotsin suurin ase EM-kisoissa. Zlatan teki tällä kaudella Ranskan liigassa uskomattomat 38 maalia ja voitti maalipörssin ylivoimaisesti. Suurin kysymys onkin, että pyöriikö peli liikaa Zlatanin varassa. Toki hyökkäyksestä löytyy Zlatanin lisäksi Panathinaikosia edustava Marcus Berg. Berg teki Kreikan liigassa loistavat 17 maalia ja oli sillä joukkueensa paras maalintekijä ja liigan maalipörssin kakkonen, joten mistään turhasta kaverista ei ole kyse. Ruotsi taistelee lohkossa kakkos tai kolmos paikasta. EM-kisojen avausottelu Irlantia vastaan on elintärkeä jatkoon pääsyn kannalta. Irlanti ottelun voitolla voi varmistaa ehkä jo lohkon kolmos paikan ja samalla jatkoon pääsy on askeleen lähempänä. Toki Ruotsin materiaali on rajallinen ja loukkaantumisia se ei hirveästä kestäi. Myös Zlatanin pitää olla pelipäällä jos Ruotsi mielii kisoissa menestyä. Kesäkuun aikana sitten nähdään mihin länsinaapurimme rahkeet EM-kisoissa riittää.

Embed from Getty Images

 

Irlanti

E-lohkon neljäs joukkue on aina sympaattinen Irlanti. Joukkue oli edellisissä EM-kisoissa mukana, mutta hävisi kaikki alkulohkon kolme ottelua ja teki niissä vain yhden maalin. Karsinnoissa Irlanti oli lohkonsa kolmas ja pääsi näin ollen jatkokarsintoihin. Jatkokarsinnoissa Irlanti pudotti Bosnia ja Hertsegovinan jatkosta ja kisapaikka vihdoin varmistui. Irlanti pelaa perinteisellä 4-4-2 taktiikalla ja joukkue luottaa vahvaan vastahyökkäys pelaamiseen. Irlanti on työteliäs Brittein saarten joukkue, jolla on todella vahva puolustus. Joukkue päästi lohkossaan vähiten maaleja, joten ei Irlanti mikään heittopussi kisoissa tule olemaan. Irlannin maalivahdin paikasta taistele kokenut 40-vuotias Valioliiga jyrä Shay Given. Given on ehkä iän myötä vähän hidastunut, mutta paikkaa sitä hurjalla kokemuksellaan. Ykkös maalivahtina kisat aloittanee West Hamissa pelaava Darren Randolph. Maalivahtipeli on kunnossa ja siihen Irlanti tuskin kaatuu. Puolustuksessa pelaa paljon Valioliiga kokemusta omaavia pelaajia. Topparin paikalla pelannee Sunderlandin John O”Shea. O”Shealla on pitkä ura takanaan niin seura kuin maajoukkueessakin, joten hän tietää mitä menestyminen kisoissa vaatii. Laitapuolustajan paikalla on pelannut Evertonin Seamus Coleman. Lisäksi puolustukseen löytyy Aston Villan Ciaran Clark sekä keskikenttäpelaajana paremmin viihtyvä Robbie Brady (Norwich). Irlannin keskikentällä pelaa West Bromwich Albionin James McClean. McClean on pelannut monta vuotta kovalla tasolla ja maajoukkue kokemustakin löytyy riittävästi. Keskikentän pohjalla pelaa Stoken Clenn Whelan ja laiturina puolestaan pelaa Derbyn Jeff Hendrick. Irlannin keskikenttä ei nimilistalla loista, mutta yhtenäisellä joukkuepelaamisella sillä on mahdollisuudet pärjätä. Irlanti pelaa tyypillisesti kahdella hyökkääjällä. Kärjessä viilettää Southamptonin Shane Long, joka osui karsinnoissa kolmesti. Long teki tällä kaudella Valioliigassa 10 maalia, joten maalinteko ja itseluottamus on miehellä kohdillaan. Longin lisäksi hyökkäykseen on tarjolla Stoken Jonathan Walters, joka osui karsinnoissa viidesti. Irlannin ryhmässä on myös mukana kokenut ja kaiken nähnyt Robbie Keane. Keane pelaa nykyisin USA:n MLS liigaa, jossa mies tehnyt monena kautena tuhoisaa jälkeä. Voi kuitenkin olla, että Keane on kisoissa vaihtopelaajan roolissa. Keane teki kuitenkin karsinnoissa viisi maalia, joten maalivainu ei ole iän myötä mihinkään kadonnut. Irlannilla on iso haaste päästä edes kolmen joukkoon tässä lohkossa ja yksikin voitto on kiven takana. Avausottelu Ruotsia vastaan on todella tärkeä ja näyttää pitkälti suuntaa Irlannin kisoille. Mikäli joukkueen puolustus kestää yhtä hyvin kuin karsinnoissa on vihreän saarten joukkueella pieni mahdollisuus edetä alkulohkosta jatkoon lohko kolmosena.

Embed from Getty Images

 

Tässä oli E-lohko esiteltynä ja alapuolelta löytyy vielä otteluohjelma ja pelipäivät.

 

E-lohkon otteluohjelma

 

13. kesäkuuta klo 19.00 Irlanti vs Ruotsi

13. kesäkuuta klo 22.00 Belgia vs Italia

17.kesäkuuta klo 16.00 Italia vs Ruotsi

18. kesäkuuta klo 16.00 Belgia vs Irlanti

22. kesäkuuta klo 22.00 Italia vs irlanti

22 kesäkuuta klo 22.00 Ruotsi vs Belgia

 

 

 

Group F

 

F-lohko on mielenkiintoinen seurattava. Portugali on lohkon ehdoton suosikki, mutta kisoissa ensi kertaa mukana oleva pieni ja sympaattinen Islanti voi olla yllättävä vastus monelle tässä lohkossa. Näiden kahden lisäksi lohkossa pelaa kisojen musta hevonen Itävalta. Lohkon täydentää Suomen kanssa samassa lohkossa pelannut Unkari, joka eteni jatkokarsintojen kautta kisoihin. Tässä lohkossa käydään varmasti tiukka taisto jatkopaikoista ja ristiin pelaamisia voi tulla yllättävän paljon.

 

Portugali

Portugali on ollut kaikissa EM-kisoissa 2000-luvulla ja menestystä on tullut kiitettävästi. Portugali on edennyt vähintään puolivälieriin asti viidesti peräjälkeen. Edellisissä EM-kisoissa 2012 joukkue oli aina välierissä asti, jossa se taipui Euroopan mestari Espanjalle. Karsinnat Portugali selvitti vaivatta häviten vain yhden ottelun kahdeksasta. maalinteko oli vähän takkuista karsinnoissa, mutta hyvä puolustuspelaaminen auttoi joukkueen kisoihin. Portugali on tälläkin kertaa vahvalla joukkueella liikenteessä ja siltä voi odottaa jälleen menestystä vaikka media ei sitä hirveästi olekaan hehkuttanut.

Portugalin maalilla kisoissa pelaa Sporting Lissabonin Rui Patricio. Patricio on pelannut viime vuodet Portugalin maalilla ja oli jo neljä vuotta sitten EM-kisoissa joukkueen ykkösmaalivahti. Puolustuksesta löytyy tunteita herättävä Real Madrid pakki Pepe. Pepe on todella arvaamaton tapaus, mutta mies osaa kuitenkin pelata ja taitaa puolustuspelaamisen erinomaisesti. Topparin paikalle ollaan istuttamassa Southamptonissa pelaavaa Jose Fontea. Raamikas ja isokokoinen Fonte on hyvä perus toppari ja hoitaa puolustuspelaamisen todella hyvin. Laitapakin tontilla pelaa Benfican Eliseu, jolla maajoukkue kokemusta ei juurikaa ole. Eliseun lisäksi on monia muitakin ehdokkaita laitapakin tontille. Kisat sitten näyttävät ketkä puolustukseen valitaan. Keskikentällä pelaa Ranskan liigassa pelaava Joao Moutinho sekä Turkissa uutta nousua uralleen hakeva Nani. Näiden kahden lisäksi keskikentällä todennäköisesti nähdään FC Porton Danilo Pereira sekä Valencian Andre Gomes. Keskikenttä on siis kokonaisuudessaan ihan hyvä, mutta ei ihan yllä huippumaiden tasolle. Vahvalla joukkuepelillä ja yksilötaidolla Portugali voi mennä kisoissa pitkälle. Portugalin hyökkäyksessä löytyy yksi maailman parhaista ellei jopa paras pelaaja eli Cristiano Ronaldo. Ronaldo ei suuremmin esittelyjä kaipaa ja mies on koko joukkueen sielu EM-kisoissa. Ronaldo on mättänyt hurjia maalimääriä niin seura kuin maajoukueessakin. Ronaldo on yksi suurimmista suosikeista voittamaan kisojen maalipörssin. Ronaldon nopeutta ja yksilö taitoa on mahtava ihailla kisoissa. Saa nähdä minkälaiseen vireeseen taituri pystyy EM-kisoissa. Fanit ovat ainakin haltioissaan nähdessään Ronaldon laukomassa huikeita vapaapotkuja maalivahdin ulottumattomiin.

Tässä oli siis Portugali esiteltynä. Joukkue on suurin suosikki voittamaan F-lohkon. Niin hyvä materiaali ja yksilötaito joukkueessa on. Jatkopeleissä sitten mitataan Portugalin kanttia ja miten joukkue kestää kisojen sisällä tulevat paineet

Embed from Getty Images

 

Itävalta

Itävalta selvisi ensimmäistä kertaa karsintojen kautta EM-kisoihin. Joukkue pelasi 2008 kisoissa koska oli kisaisäntä, mutta niistä kisoista ei jäänyt kuin kokemusta. Karsinnoissa Itävalta oli vakuuttava voittaen oman lohkonsa ja jättäen muun muassa Venäjän ja Ruotsin taakseen. Itävalta ei hävinnyt karsinnoissa peliäkään mikä on nykyjalkapallossa todella kova temppu. Itävalta teki lohkossaan eniten maaleja ja päästi vähiten. Itävallan maaliero oli karsinnoissa murskaava 22-5. Itävaltaa pidetään yhtenä kisojen mustista hevosista eikä syyttä. Joukkue haastaa jopa Portugalin lohkovoitosta, niin kova joukkue Itävallalla on jalkeilla. Itävalta pelaa 4-2-3-1 taktiikalla eli luottaa vahvaan keskikenttään, jossa keskikentän pohjalla pelaa kaksi miestä ja heidän yläpuolellaaan kolme pelaajaa pyörittää peliä. Tänä taktiikka on toiminut joukkueella hyvin, joten miksi muuttaa toimivaa systeemiä. Itävallalla löytyy jokaiselle pelipaikalla hyviä Euroopan sarjoissa meritoituneita kavereita, joten materiaalista EM-kisoissa menestyminen ei ainakaan ole kiinni. Itävallan maalilla pelaa todennäköisesti Robert Almer (Austria Wien). Almer pelasi karsinnoissa kaikki 10 ottelua Itävallan maalilla  ja päästi niissä vain viisi maalia taakseen. Puolustuksessa pelaa muutamia mielenkiintoisia pelaajia. Topparina toimii Valioliiga Watfordissa pelaava Sebastian Prodl. Toisena topparina puolestaan pelaa Kiovan Dynamon Aleksandar Dragovic. Dragovic pelasi karsinnoissa jo hyvää peliä ja mieheltä odotetaan samanlaista tulosta myös itse kisoissa. Vasempana laitapuolustajana pelaa Leicesterissä Valioliiga mestaruutta juhlinut Christian Fuchs. Fuchs pelasi todella hyvän kauden ja oli ehkä oman pelipaikkansa paras koko Valioliigassa. Keskikentältä löytyy kovia Bundesliiga ja Valioliiga pelaajia. Keskikentän keskussa pelaa Bayern Munchenin David Alaba ja Mainzin Julian Baumgartlinger. Varsinkin Alaba on Itävallan joukkueelle todella tärkeä palanen. Vaikka Alaballa on ikää vasta 23 vuotta on hän pelannut maajoukkueessa jo lähes viisikymmentä ottelua. Laiturina Itävallan joukkueessa pelaa Stoken Marko Arnautovic, joka pystyy pelaamaan myös hyökkääjänä. Arnautovic teki päättyneellä kaudella Valioliigassa 11 maalia ja osui myös karsinnoissa kolmesti. Arnautovic voi olla se pelaaja, joka nousee viimeistään EM-kisoissa suuren yleisön tietoisuuteen. Toisena laiturina Itävallan joukkueessa pelaa Stuttgartin Martin Harnik. Itävallan keskikenttä on jo näillä pelaajilla riittävän laadukas EM-kisoihin ja lisäksi vaihdosta löytyy vielä Werder Bremenin Zlatko Junuzovic. Junuzovic pelasi Bundesliigassa todella hyvän kauden ja mies tappelee jopa avauskokoonpanon paikoista. Itävalta pelasi karsinnoissa usein yhdellä hyökkääjällä ja samaa nähdään varmasti myös kisoissa.

Kärjessä pelaa suurella todennäköisyydellä Sveitsin liigan Baselissa pelaava Marc Janko. Janko teki Baselissa kauden aikana 16 maalia vaikka mies pelasi vain 20 ottelussa. Maajoukkueessa isokokoinen Janko on aina osunut kovalla prosentilla. Karsinnoissa Janko teki seitsemän maalia ja yhteensä mies on osunut maajoukkueessa 24 kertaa. Janko voi olla yllätys nimi kun puhutaan kisojen maalipörssin voitosta. Pistäkääpä lukijat nimi mieleen. Toinen vaihtoehto hyökkääjän paikalle on 2 Bundesliigassa pelaava Rubin Okotie, mutta mies tuskin Jankoa syrjäyttää avauskokoonpanon paikalta. Tässä oli Itävallan joukkue lyhyesti esiteltynä. Itävalta pelasi niin hyvät karsinnat, että joukkueelta odotetaan paljon myös EM-kisoissa. Myös lohkoarvonta oli joukkueelle suosiollinen eli Itävalta taistelee jopa lohkon voitosta yhdessä Portugalin kanssa. Minimitavoite Itävallalle on jatkopaikka koska tuolla materiaalilla esimerkiksi Unkarin pitäisi olla pelkkää paperia. Jos Itävalta saa pelinsä rullaamaan ja itseluottamuksen kohdilleen voi joukkue olla, jopa puolivälierissä asti. Lähtökohtaisesti Itävalta on alkulohkon kakkonen heti Portugalin jälkeen.

Embed from Getty Images

 

Islanti

Islanti pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoissa. Karsinnoissa joukkue oli loistavasti lohkonsa toinen ja otti sillä itselleen kisapaikan. Joukkue voitti karsinnoissa esimerkiksi Hollannin niin kotona kuin vieraissa, joten millään tuurilla Islanti ei kisoihin mennyt. Islanti on tehnyt jo monta vuotta laadukasta työtä ja päävalmentaja Lars Lagerbäckin rooli menestyksessä on ollut suuri. Islanti pelaa ruotsalaistyylistä jalkapalloa luottaen vähän vanhanaikaiseen 4-4-2 taktiikkaan. Islannilla on muutamia tähtiä, mutta joukkue luottaa vahvaan puolustuspeliin. Islanti päästi muun muassa karsinnoissa lohkonsa selvästi vähiten maaleja. Islannin maalivahtina aloittanee kisoissa Hannes Halldorsson (FK Bodo/Glimt). Norjassa ammatikseen pelaava Halldorsson oli jo karsinnoissa hyvä Islannin maalilla ja joukkue luottaa mieheen myös kisoissa. Puolustuksessa Islannilla pelaa pääasiassa Norjan ja Ruotsin liigassa pelaavia pelaajia. Toppareina Islannin joukkueessa pelaa Malmön Kari Arnason ja Venäjän Krasnodarissa pelaava Ragnar Sigurdsson. Topparipari toimi loistavasti karsinnoissa, mutta eri asia on miten se toimii itse kisoissa. Laitapakkeina pelaa Tanskan liigan Odensea edustava Ari Freyr Skulason sekä Ruotsin liigan Hammarbyssä ammatikseen pelaava Birkir Saevarsson.

Keskikenttä on Islannilla monen muun joukkueen tavoin se vahvin osa-alue. Keskikentän keskustassa pelaa joukkueen suurin tähti, Valioliigaseura Swanseassa pelaava Gylfi Sigurdsson. Sigurdsson pelasi vahvan kauden ja teki peräti 11 maalia Valioliigassa, joka oli samalla miehen yhden kauden ennätys. Myös karsinnoissa Sigurdsson osui kuudesti ja vaikka mies keskikenttäpelaaja onkin kantaa hän Islannin joukkueessa myös maalinteko vastuuta. Sigurdsson vierellä keskikentällä pelaa Englannin Mestaruussarjassa pelaava Aron Gunnarsson (Cardiff). Laiturina joukkueessa viilettää Baselin Birkir Bjarnason. Bjarnason pelasi tulokaskautensa Sveitsin liigassa neljän Italiassa vietetyn vuoden jälkeen. Mies teki kymmenen maalia ja on myös EM-kisoissa vaarallinen hyökkäyssuuntaan. Islannin keskikenttä on siis varsin laadukas ja kun katsoo pelaajien tehoja, seurajoukkueessa teki kolme pelaajaa vähintään kuusi maalia päättyneellä kaudella, joten Islanti on todella vaarallinen mille tahansa joukkueelle. Hyökkäys on Islannilla vähän arvoituksellinen. Toki siellä hyviä pelaajia on, mutta ruuti on ollut märkää lähes jokaisella tällä kaudella. Hyökkäyksessä aloittanee Ranskan liigan Nantesissa pelaava Kolbeinn Sigthorsson sekä Kaiserslauternin Jon Dadi Bodvarsson. Tämän kaksikon harteilla lepää Islannin maalinteko kesän EM-kisoissa. Toki vaihtopenkillä on kokenut ja kaiken nähnyt, nykyisin Moldessa pelaava Eidur Gudjohnsen. Nyt jo 37-vuotias Gudjohnsen on parhaat päivänsä jo nähnyt, mutta voi olla pieni extra lisä esimerkiksi vaihdosta tullessaan. Tässä oli siis esittelyssä pieni ja piskuinen Islanti. Joukkueelle pelkkä kisoihin pääseminen oli unelmien täyttymys. Islanti tuskin kisoissa mestaruutta voittaa, mutta onneksi joukkueella kävi hyvä tuuri lohko arvonnassa koska F-lohko on kisojen helpoin. Jos Islanti pystyy voittamaan alkulohkossa edes Unkarin on se hyvin lähellä jatkopaikkaa. Islanti taistelee lohkossa kakkospaikasta Itävallan kanssa, mutta kolmospaikka on enemmän realismia.

Embed from Getty Images

 

Unkari

Unkari pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoissa 30-vuoteen. Karsinnoissa se pelasi Suomen kanssa samassa lohkossa ja eteni siitä jatkokarsintaan, jossa voitti Norjan ja eteni näin ollen EM-kisoihin. Unkari on koko kisojen harmain ja huonoin joukkue eikä niille voi menestystoiveita juurikaan laskea. Toki uusi järjestelmä, jossa lohko kolmosilla on myös jatkoon pääsy mahdollisuudet, antaa Unkarille pientä toivoa. Unkari pelaa pääosin 4-2-3-1 taktiikalla ja pystyy puolustamaan tarvittaessa tiiviisti, mutta todella rajallinen materiaalia ei liikoja lupaa.

Joukkueen maalivahtina pelaa kokenut 40-vuotias Gabor Kiraly. Puolustuksessa joukkueella on Puolan liigassa pelaavat Tamas Kadar ja Richard Guzmics. Keskikentältä löytyy takavuosina Valioliigassa pelannut ja nyt kotimaan pääsarjassa pelaava Zoltan Gera. Kokenut Gera on Unkarin joukkueessa isossa roolissa, mutta 37-vuotias keskikenttäpelaaja on parhaat päivänsä jo nähnyt. Keskikentällä Geran lisäksi pelaa Laszlo Kleinheisler, joka pelaa Bundesliiga-seura Werder Bremenissä sekä Bursasporin Balazs Dzsudzsak. Keskikenttä ei todellakaan häikäise ja voikin olla, että kisoissa tulee vaikeuksia rajallisella materiaalilla. Unkari pelaa usein vain yhdellä hyökkääjällä luottaen vastaisku pelaamiseen. Kärjessä pelaa suurella todennäköisyydellä Puolan liigan Legia edustava Nemanja Nikolic. Nikolic on yllättävän kova hyökkääjä ja tuo piristystä Unkarin joukkueeseen. Nikolic voitti Puolan liigan maalipörssin 25 maalillaan ja kertoo miehen potentiaalista paljon. Jos keskikenttä Geran johdolla pystyy toimittamaan palloa Nikolicille voi Unkari raapia yllätys voiton alkulohkossa. Tässä oli siis Unkari lyhyessä esittelyssä. Unkari on EM-kisojen huonoin joukkue jo materiaalinsa puolesta eikä niiltä voi kisoissa ihmeitä odottaa. Vaikka F-lohko ei kovin olekaan niin Unkari jää siinä kyllä viimeiseksi.

Embed from Getty Images

 

Tässä oli siis F-lohko esiteltynä altapuolelta löytyy vielä lohko ottelu ohjelma ja pelipäivät

F-lohkon otteluohjelma

14.kesäkuuta klo 19.00 Itävalta vs Unkari 

14.kesäkuuta klo 22.00 Portugali vs Islanti

18.kesäkuuta klo 19.00 Islanti vs Unkari

18.kesäkuuta klo 22.00 Portugali vs Itävalta

22.kesäkuuta klo 19.00 Islanti vs Itävalta

22.kesäkuuta klo 19.00 Unkari vs Portugali 
 

 

PELIPAIKAT

 

image