Scroll Top

Golden State Warriors ja supertähti Stephen Curry

Golden-State-Warriors-1

 

 

Historian havinaa

 

Golden State Warriors on melko nuori NBA-joukkue ja se on perustettu vasta vuonna 1946. Alkujaan Warriorsin kotikaupunki ei suinkaan ollut Oakland, vaan se aloitti Philadelphiassa ja joukkue totteli nimeä Philadelphia Warriors. Se voitti mestaruuden heti ensimmäisellä kaudellaan ja ylsi toisella kaudellaankin finaaleihin, jossa se hävisi Baltimore Bulletsille otteluvoitoin 2-4.

Kaudella 1959-1960 tapahtui jotain, joka on Warriorsin historiassa varmasti merkittävimpiä hetkiä. Se nimittäin varasi monelle koripallon seuraajalle tutun Wilt Chamberlainin 3.varausvuorolla joukkueeseensa ja lopputulema onkin historiaa. Chamberlain oli aivan maaginen pelaaja jo tulokaskautenaan, tehden 37,6 pistettä ja ottaen 28 levypalloa peliä kohden. Sen lisäksi hänet valittiin NBA:n tähdistöotteluun, sen arvokkaimmaksi pelaajaksi, vuoden tulokkaaksi ja vielä koko kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi. Se kertoo minkälainen timantti organisaatiolla oli käsissään. Chamberlain pitää edelleen nimissään lukuisia NBA:n ennätyksiä, joita tuskin ikinä tullaan rikkomaan. Hän muun muassa teki 100 pistettä yhdessä ottelussa, sekä otti käsittämättömät 55 levypalloa yhdessä ottelussa. Nykyään vastaavanlaiset tilastot on lähes mahdotonta toteuttaa.

Vuonna 1971 nimi vaihtui nykyiseksi Golden State Warriorsiksi, mutta kotikaupunki vaihtui Oaklandiksi vasta vuonna 1989. Joukkueen kotiluola Oracle Arena vetää sisäänsä 19 596 silmäparia ja se rakennettiin vuonna 1966. Joukkue ilmoitti palaavansa takaisin San Franciscoon vuoden 2017 hujakoilla, johon rakennetaan uusi 19000 henkeä vetävä monitoimiareena ja joka tulee toimimaan Warriorsin uutena kotiareenana.

 

Embed from Getty Images

Kuvassa: Wilt Chamberlain

 

 

Supertähti Stephen Curry

Golden State Warriors on noussut parissa kaudessa koko koripallokansan tietouteen oikein ryminällä. Yleisöön uppoava pelityyli ja upeat yksilösuoritukset joka pelissä, ovat viimeisen päälle silmänruokaa koripallofanille. Lisäksi joukkue on äärettömän urheilullinen, kemiat toimii kuin junan vessa ja heittopeli on äärettömän hyvää. Kirsikkana kakun päällä joukkueessa pelaa NBA:n ehdottomasti kuumin nimi Stephen Curry, jolle ei tunnu löytyvän pysäyttäjää.

Vuonna 2009 Warriors varasi Davidsonin yliopistossa pelanneen Curryn 7.varausvuorolla ja hän nousi kertaheitolla NBA:n pelintekijöiden eliittiin. Kyseisellä kaudella Curry valittiin samantien tulokkaiden ykköstähdistöjoukkueeseen. Seuraavalla kaudella hän oli NBA:n tarkin vapaaheittäjä peräti 93,4 onnistumisprosentilla. Hän myös voitti Skills Challengen, sekä kauden päätteeksi hänet palkittiin NBA Sportsmanship Awardilla. Nykyään Curry on NBA:ssa LeBron Jamesin ohella selvästi ylitse muiden ja kumpikin tekee kentällä lähes mitä haluaa. Curry on hämmästyttävän kokonaisvaltainen pelaaja ja heikkouksia hänestä on vaikea löytää. Hän on uskomattoman hyvän heittäjä ja erityisesti heittoliikkeen nopeus on mieletön. Hän pystyy heittämään paikasta kuin paikasta, vaikka puolustaja olisi aivan iholla. Hän on tällä kaudella heittänyt jo 111 onnistunutta kolmosta, joka on lähes puolet enemmän kuin seuraavaksi eniten heittäneellä ja onnistumisprosenttikin noissa heitoissa on peräti 46,8. Lisäksi hän on erinomainen ajaja, jota harva pelaaja pystyy puolustamaan.

 

Embed from Getty Images

 

 

Laaja materiaali ja taktinen osaaminen

Ensimmäiseksi täytyy nostaa hattua Warriorsin joukkueelle, joka laittoi  historian kirjat uusiksi, voittamalla ensimmäisenä joukkueena koko NBA:n historiassa kauden ensimmäiset 15 ottelua ilman tappioita. Voittoputki jatkuu edelleen ja tällä hetkellä putki on jo 21 ottelun mittainen. Koko joukkue on pelannut sitoutuneesti ja erittäin korkealla tasolla jokaisessa ottelussa, joka on näin ollen mahdollistanut voitokkaan lopputuloksen. Päävalmentajat Steve Kerr ja Luke Walton ovat olleet taktisesti äärettömän viisaita peluutuksen ja etenkin viimeisten minuuttien tiukkojen hetkien aikana. Currya esimerkiksi ei yleensä näe viimeisellä neljänneksellä kentällä juuri ollenkaan, jos peli on jo selvä kolmannen neljänneksen jälkeen. Tällöin joukkueen laaja vaihtopenkki saa arvokkaita minuutteja ja pelituntumaa. Jokainen vaihtopelaaja onkin hoitanut tonttinsa otteluissa ryhdikkäästi, joka taasen on taannut runsaan vaihtoruletin otteluiden aikana.

 

 

Joukkueen selkärangat

Joukkueen materiaali on laaja, mutta kaksi heistä nousee kuitenkin ylitse muiden tärkeydellään Curryn ohessa.

Laidassa viilettävä Klay Thompson on ottanut valtavia harppauksia pelillisesti viime kausina ja hän muodostaa Curryn kanssa pelottavan tutkaparin. Thompson on myös erinomainen heittäjä, joka monesti pääsee Curryn namupasseista upottamaan helppoja koreja. Sisäpelaajana toimiva Draymond Green on kultaakin kalliimpi joukkueelle hänen hämmästyttävän monipuolisuutensa ansiosta, jota tukevat hänen tämän kauden ottelukohtaiset tilastonsa 12,9p/8,5r/7,2s. Molemmat pelaajat kellottavat poikkeuksetta lähes 35 minuuttia ottelua kohden luoden vahvan selkärangan joukkueelle.

Muu rosteri pelaa tasaisesti tilanteiden mukaan ja varsinkin sisäpelaajia Warriors kierrättää paljon. Joukkueesta löytyy hyviä levypallopelaajia, kuten Festus Ezeli, Andrew Bogut, sekä Harrison Barnes, joiden rooli korostuu olennaisesti otteluiden mennessä tiukaksi.

Joukkueesta löytyy siis pelisilmää, heittovoimaa, levypallo-osaamista, monipuolisuutta, erinomainen valmennus ja ennenkaikkea loistava joukkuekemia. Siinä on toimiva sekoitus kaikkea mitä tuplamestaruuteen tähtäävältä joukkueelta vaaditaan ja millä voi laittaa vaikka historiankirjat uusiksi.

 

Embed from Getty Images

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.