Scroll Top

Geen tentissä Hanna-Maria Seppälä

image

Gee tavoitti Suomen kautta-aikain parhaan naisuimarin uinnin mekasta, Australiasta, ja kyseli neidolta muutaman kiperän kysymyksen! Ns. peruskysymykset jokainen on lukenut 100 kertaa suurista medioista niin mentiin eteenpäin fanien kysymyksillä! Esittelyt Hanna-Mariasta voinee jättää pois, jokainen tietänee kenestä on kyse joten pikemmittä puheitta itse asiaan!


Embed from Getty Images

 

Tavoittelet paikkaa Rioon kaikkein kovimmassa uintimuodossa vapaauinnissa. Kotimaiset haastajat ovat 100 m matkalla ilmeisen turvallisen tuntuisesti takamatkalla, mutta lyhyimmällä ja nopeimmalla 50 m matkalla nuoret haastajat Euran Swimming Teamin Tessa Nurminen ja Jyväskylän Plaanin Sprinttitallin Marlene Niemi ehtivät edellesi Luxemburgin Euromeetin finaalissa tammikuun lopussa.

Kuka teistä kolmesta rikkoo ensimmäisenä Rion A-rajan vai tekeekö sen vielä joku muu, paljonko pitäisi vielä parantaa kisapaikkaan?

– Kisapaikasta minulla puuttuu 50m vapaauinnissa 0,04s. Eli ei kovin kaukana enää olla.

 

Missä kohtaat haastajat seuraavan kerran, nähdäänkö kovan kilpailun ansiosta matkalla jopa useampi suomalaisnainen Rion altaassa?

– Seuraavan kerran kisaan SM-kisoissa suomalaisten haastajien kanssa, mutta kevennettynä vasta toukokuun lopussa EM-kilpailuissa. SM-kilpailuihin tulen suoraan Australian kovalta harjoitusleiriltä. Toivottavasti meitä on useampi Riossa myös vapaauinneissa!

 

Kalenterivuosi on pitkä ja siihen mahtuu urheilullisesti mukaan paljon. Koetko suurimmat endorfiinipiikit hyvin menneiden treenien jälkeen, palkintopallilla, valmistautuessa kisaan musiikkia kuunnellen vai milloin?

– Endorfiinipiikit tulee ehdottomasti kovien treenien sekä hyvän kisasuorituksen jälkeen! Nautin suunnattomasti treenaamisesta ja itseni haastamisesta.


Embed from Getty Images

 

Mikä on urasi hienoin hetki ja miltä näyttää mielestäsi Suomen uinnin tulevaisuus?

– Urani hienoin hetki saavutusteni lisäksi on varmaankin Suomen lipun kantajana Lontoon Olympiakisoissa 2012. Minulla on aina ollut kaksi haavetta urallani: se, että pääsen uimaan Olympiakisoissa ja pääsisin kantamaan Suomen lippua Olympiakisojen avajaisissa.

 

Urheilijan elämä on varmasti ravinnon ja elämisen kannalta todella tarkkaa, joten tarvitseeko juhlimista tai ravintolassa käyntiä suunnitella paljon etukäteen?

– Kaikki suunnitellaan hyvissä ajoin. Ammatti vaatii 24/7 sitoutumisen ja mitä paremmin se on suunniteltu, sitä helpommin se etenee. Suunnitelmaan toki kuuluu myös rentoja viikonloppuja ja aikaa itselle/ystäville tms.

 

Paljon uskot menestyksestä olevan lahjakkuutta, paljon treenin ansiota?

– Uskon että geeniperimällä on vaikutusta, mutta treenin avulla pystyn harjoittamaan tiettyjä osa-alueita, vaikka ne eivät olisikaan vahvuuksiani.

 

Mikä on ollut unohtumattomin kisamatkasi ja miksi?

– Sydneyn Olympialaiset 2000 – varmaankin koska aika kultaa muistot. Ensimmäiset Olympiakisat ja vielä uinnin mekassa.

 

Kuinka paljon joudut tasapainoilemaan painon kanssa? Onko uinnissa kilpailijoiden painoerot kuinka ratkaisevassa roolissa, verrattaen vaikka formuloihin, joissa 5kg vastaa noin 0.2sek per kierros?

– En ole kuullut vastaavanlaisista mittauksista uinnissa, joten en osaa vastata. Uskon että jokaisella uimarilla on oma ihanteellinen treeni/kisapaino, jolloin suoriutuu parhaiten. Itse esimerkiksi liian laihana n. 57-58kg olen koko ajan altaassa jäässä ja kipeänä. Vastaavasti 63-64kg tunnen olevani liian kankea altaassa. 60-61kg treeni ja kisa luistaa hyvin ja aineenvaihdunta pelaa.


Embed from Getty Images

Paljonko harjoittelusta on ns mentaalitreeniä? Kuinka suuri merkitys sillä on? Käytätkö urheilupsykologia?

– Olen viimeiset 15 vuotta käyttänyt urheilupsykologiaa vahvasti harjoittelussani mukana. Teen päivittäin mielikuva ja rentoutusharjoituksia sekä tiedostaen että tiedostamatta. Varsinkin kisojen lähestyessä teen paljon mielikuvaharjoittelua. Olen todennut psyykisellä puolella olevan todella suuri merkitys omaan suoritukseeni!

 

Missä kisapaikassa on ollut urheilijalle parhaimmat puitteet, jossa oot ollu? Onko joku jäänyt erityisesti mieleen ihan minkä tahansa seikan takia?

– Australia on ehdottomasti jäänyt mieleeni. Australia on uinnin taivas ja täällä on mahtavat olosuhteet treenaamiseen ja kisaamiseen. Ilmapiiri ja asenne urheilua kohtaan Australiassa on ehdottomasti kohdallaan!

 

Onko sinulla jotain tiettyjä ”rituaaleja”ennen kisasuoritusta?

– Haluan saada tehtyä pienen rentoutuksen ennen kisasuoritusta niin sanotussa ”last call Roomissa”. Muuten minulla ei varsinaisia rutiineja ole, joita täytyisi säntillisesti noudattaa.

 

Miten rentoudut treenien ja kisojen välissä?

– Yleensä ottamalla päikkärit ja juttelemalla rakkaani ja kavereideni kanssa.

 

Moikka Hanna-Maria! Mikä sua motivoi vuodesta toiseen? Entä minkälaisena koet fanien merkityksen? 

 

– Itsensä haastaminen ja se tunne, jonka saa hyvin vedetyn treenin jälkeen. Se motivoi vuodesta toiseen. Fanit on ehdottomasti mahtava tukijoukko ja vielä hienompi tunne on jos pystyn motivoimaan jotakuta toista!

 

Miten saat uimahalliveden hajun pois hiuksista?

– Jos joku tietää keinon, millä saada kloorinhajun pois hiuksista, kertokaa se mullekin! :)

 

Mitkä ovat olleet haastavimmat hetket urheilu-urallasi?

– Haastavimmat hetket ovat ehdottomasti olleet loukkaantumiset, joita viimeisen kuuden vuoden aikana on ollut aivan tarpeeksi. Aivastin itselleni 2010 välilevyn pullistuman selkään ja yskin kylkiluuni poikki 2011. Nyt toistaiseksi ja toivottavasti myös jatkossa ei enää tarvitse painia suurten loukkaantumisten kanssa.

 

Kymmenen pikaista!

1. Lempiruoka?
Perunamuusi ja poronkäristys

2. Lempijuoma?
Tuorepuristettu appelsiinimehu

3. Suosikkibändi?
Nyt oli vaikea kysymys. Laulaja: Samuli Edelman.

4. Siviilisääty?
Avoliitossa Anssi Hintsan kanssa

5. Suosikkiurheilija?
En osaa sanoa

6. Lempikaupunki?
Tampere

7. Merivesi vai kloorivesi?
Merivesi

8. Suosikkileffasi?
Napapiirin sankarit 1

9. Mitä teet ensimmäisenä kun lopetat urasi?
Saatan Jyväskylässä Maisterintutkinnon loppuun

10. Vaihtaisitko päivääkään pois elämästäsi?
Uinti on antanut minulle valtavan paljon rikkautta ja kokemuksia. En missään nimessä!

Suuri kiitos Hanna-Maria vaivannäöstä ja Geemedia toivottaa hurjasti tsemppiä ”Matkalla Rioon”!


Embed from Getty Images

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.