Scroll Top

Vanninen povaa MM-viisiottelusta tasaista

Torun 2021 halli yleisurheilu EM hallit
Moniottelija Saga Vanninen ennustaa perjantaina Glasgow´ssa, Skotlannissa alkavien yleisurheilun hallikauden MM-kilpailujen viisiottelusta tasaista.
–  En ole hirveästi starttilistaa katsonut, mutta tasainen kilpailu on tulossa. Viisiottelu on niin pienestä kiinni, Vanninen totesi haettuaan tuntumaa Glasgow Areenan uusittuun rataan.
Vanninen ei ole tällä kaudella otellut, mutta viime vuonna tehdyt ennätyspisteet 4541 kertovat, että onnistuessaan hän kuuluu Glasgow´n ottelun kärkikaartiin.
– Kun ei ole hirveästi päässyt lajeja tekemään, ei ole varmin fiilis lähteä ottelemaan, mutta pieni epävarmuuden sieto kuuluu otteluun. Pitää silti osata kisata hyvin, Vanninen sanoo.
Vannisen ennätys syntyi tulossarjalla 60 metrin aitajuoksu 8,33, korkeushyppy 170, kuulantyöntö 15,56, pituushyppy 624 ja 800 metrin juoksu 2.21,08.
Talven mittaan hän on aitonut 60 metriä 8,47, hypännyt pituutta 624 ja työntänyt kuulaa 14,81. Aitajuoksutulos voisi olla toinen ilman SM-kilpailujen finaalin vilppilähtöä.
– Lajeista kuula on nyt varmin. Muut lajit ovat aika lailla epävarmalla pohjalla, Vanninen arvioi.
Jokinen: ”Sagalla on mahdollisuudet tehdä kova sarja”
Vannisen valmentaja Jesse Jokinen näkee tilanteen samoin, mutta odottelee Vannisen ottelua luottavaisena.
– Sagalla oli pientä haastetta talven harjoittelussa. Lajivarmuus ei ole sillä tasolla, kuin se voisi olla, mutta suorituskyky on lähtenyt nousuun ja Saga on valmis kilpailemaan. SM-hallien pituuden 624 oli tosi hyvä avaus tähän kohtaan, Jokinen arvioi.
– Sagalla on mahdollisuudet tehdä kova sarja, mutta se on lajeissa onnistumisesta kiinni.
MM-hallin ottelijakaarti on tasainen. Kilpailusta puuttuvat lajin huippunimet belgialainen Nafissatou Thiam, britti Katarina Johnson-Thompson ja Yhdysvaltain Anna Hall. Tilastokärki on 4728 pistettä koonnut Espanjan María Vicente.
Vicente on voittajasuosikki yhdessä mestaruutta puolustavan Belgian Noor Vidtsin kanssa. Vidts urakoi Glasgow´ssa kauden ensimmäisen ottelunsa. Heitä haastavat Vanninen ja puoli tusinaa talven mittaan reilut 4500 pistettä koonnutta muuta ottelijaa.
Määttänen: ”Treenit ovat sujuneet tosi hyvin”
Naisten 800 metrin alkuerissä juokseva Eveliina Määttänen on kilpaillut tänä talvena hallissa vain kerran. Hän alitti halliratojen Suomen ennätyksen ajalla 2.01,57 Toruńissa, Puolassa.
MM-kilpailuissa Määttänen juoksee toisessa alkuerässä. Lauantain välieriin menee erien kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta.
Määttänen on erässään tämän kauden tuloksilla toinen tai kolmas riippuen siitä, otetaanko huomioon myös ulkoratatulokset, sillä erän kärkinimistä Australian Catriona Bisset ei ole kilpaillut hallissa.
– Hyvällä itseluottamuksella lähden juoksemaan, vaikka talvella on ollut vain yksi kilpailu. Treenit ovat sujuneet tosi hyvin. On sellainen usko, että pystyn ainakin samanlaiseen suoritukseen kuin Puolassa, Määttänen sanoo.
Toruńin juoksun tapaisella ajalla Määttäsellä on edellytykset olla välierissä, mutta se edellyttää myös taktisesti hyvää juoksua.
– Sijoittumisella juoksun aikana on hallikisoissa iso merkitys. Sen kanssa, millaisen paikan jonossa ottaa, pitää olla tarkkana heti startista lähtien.
Määttäsen mukaan tammikuussa kiusaa tehnyt selkävaiva on nyt kurissa.
– Tilanne on nyt tosi hyvä. Joitakin kotitöitä joutuu välttelemään. Ei ole tullut imuroitua pariin viikkoon. Jan on hoitanut ne hommat, mutta juoksu sujuu, Määttänen viittaa Janilla valmentajaansa ja puolisoonsa Jan Petračiin.
Samuelsson: ”Toivottavasti saisin nyt alkuerään kauden parasta tekemistä”
Samuelsson koki, että hallikauden paras juoksu on vielä juoksematta. Talven kaksi nopeinta 60-metristä ovat kulkeneet ajassa 6,65, joka uupuu vain sekunnin sadasosan Samuelssonin ennätyksestä.
– Kun tietää, että treenikaudella kunto on ollut selvästi kovempi, kuin kisatulokset näyttävät, oli kiva, että sain uuden yrityksen. Toivottavasti saisin nyt alkuerään kauden parasta tekemistä, Samuelsson sanoo.
MM-kilpailujen alkueristä menee myöhemmin illalla juostaviin välieriin erien kolme parasta ja kolme aikavertailusta. Samuelsson juoksee seitsemännessä erässä ja on vuositilastossa eränsä neljäs. Tosin mukana on juoksijoita, jotka eivät ole hallissa kilpailleet.
– Välieriin vaaditaan varmaan 6,60-6,65. Tosin nyt, kun alkuerät eivät ole aamulla, vaan iltapäivällä, voi olla, että aika putoaa 6,60:n hujakoille, Samuelsson arvioi.
Mielenkiintoista nähdä, miten menee
Samuelssonille edustusoikeus MM-kilpailuihin tuli rankingin kautta hieman yllättäen. Hän oli jo ehtinyt aloittaa ylimenokauden ja päättä talven kilpailujakson.
– SM-hallien jälkeen eli kaksi viikkoa sitten, päätettiin valmentajan kanssa, että pidetään viikon ylimenokausi ja aloitetaan sitten valmistautuminen kesän kisoihin. Sitten tuli Jani Tanskaselta soitto, että pääsinkin mukaan.
– Tein viime torstaina verryttelyn ja perjantaina nopeustreenin, joka meni yllättävän hyvin. Mutta otti aika lujasti paikkoihin, kun hyvän levon jälkeen sain itsestäni hyvin irti. Sen jälkeen olen palautellut maanantain treenin jälleen.
– Mielenkiintoista nähdä, miten menee. Olen ollut niin monta kertaa tilanteessa, jossa jalat tuntuivat huonolta, mutta on mennytkin hyvin. Mutta myös toisinpäin. Tulosurheilu on aina vähän mysteeri.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.