Scroll Top

Uudistunut F-liiga alkaa perjantaina – tässä kattaus uuteen kauteen

Salibandy

Uusi F-liigakausi alkaa tänään perjantaina, kun sekä miesten että naisten sarjat käynnistyvät. Viikonloppuna pelataan jo iso kattaus pelejä, joten ajattelimme nostella hieman lähtökohtia ja tärppejä alkavalta kaudelta.

Miesten sarjassa pelattiin jo viime kaudella 12 joukkueen sarjalla, nyt naisissa pelataan myös uudistetun 12 joukkueen sarjassa. Naisten sarjakauteen oman mausteensa tuo myös loppuvuodesta pelattavat MM-kisat Singaporessa – kotimaan kentille on palannut täksi kaudeksi mukava määrä kokeneita maajoukkuetason paluumuuttajia.

Miesten puolella viime kevään F-liiga Draft näkyy mukavalla tavalla jo joukkueiden kokoonpanoissa: tämän kauden liiga on kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin. Ensi kaudella F-liiga Draft lanseerataan puolestaan naisille.

Tärppejä runkosarjasta:

SPV hakee yleisöennätystä hallitsevaa mestaria vastaan. F-liigakausi alkaa SPV:n osalta ryminällä, kun seura vie avauspelinsä hallitsevaa mestaria TPS:ää vastaan IKH Areenalle Kauhajoelle. Seuralla on tavoitteet korkealla: tyylikkäällä areenalla on tarkoitus tehdä seuran uusi yleisöennätys. Seuran tämän hetken ennätys on 1818 katsojaa.

Naisissa heti kuumat paikalliskahinat. Myös naisten sarjat alkavat sekä Tampereella että Turussa kuumalla paikallisottelulla. Hallitseva mestari saa Turussa vastaansa vahvistuneen FBC Loiston sekä viime kaudella hopeaa ottanut Classic puolestaan Tampereella niin ikään isosti vahvistuneen Kooveen.

Useampi kuuma peli isompiin puitteisiin. Syksyllä tarjoillaan myös muuten isompi jäähalliottelu. Viime keväänä yli 5100 katsojaa Hakametsään vetänyt Nokian KrP palaa tuttuun paikkaan, kun se kohtaa Classicin 24. marraskuuta ja SPV:n 25. marraskuuta. Jymy vie ensimmäisen paikallispelinsä SPV:tä vastaan Seinäjoki Areenalle 29.9. Tämän ohella Oilers ja Indians iskevät yhteen 15.12. Metro Arenalla.

Kiinnostavia persoonia:

F-liigasta löytyy alkavallakin kaudella kiinnostavia nimiä sekä kentän että sen ulkopuolisten tarinoiden takia. Tässä muutama nosto:

Matias Vaajala, Classic

24-vuotias lääketieteen tohtori ja liigapelaaja. Siinä on melkoinen yhdistelmä nuorelle urheilijalle.  Pelkästään tuossa iässä tohtorin paperit ovat harvinaisia, puhumattakaan että se on saavutettu samalla kovalla tasolla urheilemalla.

Miia Vallenius, Koovee

Iso paluumuuttaja Ruotsista naisten sarjaan. Vallenius on monipuolisuudellaan ja johtajuudellaan pelaaja, jota naisten sarjaan on kaivattu viime vuosina.

Iiro Savela, OLS

Viihdyttäjä ja showmies, joka on medialle jo lupaillut melkoista näytöstä tulevalle kaudelle. Pelannut viime vuosina Inssi-Divarin läpi, joten nyt onkin aika ottaa isompi yleisö haltuun liigan puolella. Luonnonlapsi.

Ulla Valtola, FBC Loisto

Toinen paluumuuttaja Ruotsista. Valtolaa huhuttiin alkukesästä jo muuallekin, mutta huippunimi päätti palata itselleen tuttuun FBC Loistoon. Valtolan, Laura Pakarisen ja Tuulia Lahden hankinnat tuovat täksi kaudeksi paljon tulivoimaa FBC Loistoon – sekä samalla paljon lisäkipinää ja jännitettä Turun derbyihin.

Rasmus Kainulainen, Oilers

Mies värikkäissä hanskoissa. Kainulainen on kauden valmistavissa peleissä noussut esille sekä pelitaidoillaan että räikeän kirkkailla pelihanskoillaan, joita ei salibandyssa olla totuttu kovin usein näkemään kenttäpelaajilla. Väriläiskä, joka tuo persoonallaan arvaamattomuutta ja väriä kentille. Viime kautta varjosti loukkaantuminen, mutta nyt huippunimi on jälleen takaisin tositoimissa. 

Milla Koskenniemi, PSS

Täksi kaudeksi Porvooseen siirtynyt Koskenniemi koki viime keväänä kovia, kun hän sai pallon silmään. Sen myötä liiganimi oli tovin poissa kokonaan kentiltä.  Koskenniemellä kävi lopulta onni – paraneminen sujui hyvin. Sen jälkeen hän on puhunut avoimesti sosiaalisessa mediassa suojalasien käytön puolesta. Aihe on tällä kaudella ajankohtainen: salibandyliitto suosittelee ensimmäistä kertaa kaikille pääsarjan pelaajille suojalasien käyttöä. Suomi on yksi harvoja maita, joissa on suojalasien käyttöpakko 1.1.1999 ja sitä myöhemmin syntyneille.

EräViikinkien tshekkimafia

F-liiga Draft näkyy erityisen selkeästi tällä kaudella uudistuneessa EräViikinkien joukkueessa: seurassa pelaa peräti 4 tshekkivahvistusta. Maalivahti Lukas Kriz on nelikosta erityisen suosittu kotimaassaan ja sosiaalisessa mediassa. Matej Penicka on osoittanut jo harkkapeleissä olevansa maaliruisku ja viihdyttäjä. Hauska nähdä, mitä nelikko saa aikaiseksi liigassa.

Naisten puolella myös SB-Pro on saanut omansa tshekkimafiansa jo kaudeksi ennen draftia. Pääkaupunkiseudun kupeessa riittää siis tällä kaudella tshekkitaituruutta.

Miisa Turunen, SaiPa

Naisten liigan nuori superlupaus, joka on ehtinyt iskeä aiemmin b-lohkossa hurjia tehoja. Nyt edessä on ensimmäinen kausi ykköstähtien liigassa. Viime kevään playoff-karsinnat esimerkiksi Classicia vastaan osoittivat, että Turunen pystyy komeisiin temppuihin myös kovemmissa peleissä. Pelasi alkusyksystä myös maajoukkueessa – ja tulosta tuli sielläkin.

F-liiga Draft tuo heti oman mausteensa liigaan

Miesten sarjassa on viime vuosina nähty yksittäisiä ulkomaalaisnimiä, mutta alkavalla kaudella määrä on ihan toinen. Ulkomaalaiset nimet tuovat oman mausteensa eri seuroihin – sekä tietenkin erilaista taitoa kentälle. Willy Sedin on pienen tauon jälkeen ensimmäinen ruotsalainen kotimaan kentillä. Aika näyttää, nähdäänkö esimerkiksi Turussa tulevaisuudessa enemmänkin ruotsalaistaitureita.

Miesten sarja:

Classic

Hemerka Adam, Tshekki

Eräviikingit

Kríž, Lukáš, Tshekki

Piskacek, Bohumil, Tshekki

Stránský, Šimon, Tshekki

Penicka, Matej, Tshekki

Ronis, Ernests, Latvia

FBC Turku

Griezitis, Gustavs, Latvia

Tiltiņš, Krišjānis, Latvia (F-liigan Draftin historian eka 1. varaus)

Happee

Hutzli, Stefan, Sveitsi

Indians

Majer, Petr, Tshekki

Jymy

Hanousek, Martin. Tshekki

Siegfried, Noé, Sveitsi

Ondruschka, Ferninand, Saksa

Nokian Krp

Jorens Malkavs, Latvia

Oilers

Zlesak, Ondrej, Tshekki (akatemiasopimus)

TPS

Trekse, Peteris, Latvia

Sedin, Willy, Ruotsi

Naisten sarja:

EräViikingit

Ormak, Saskia, Viro

FBC Loisto

Martinjekaba, Klinta, Latvia

Koovee

Darša, Zane, Latvia

PSS

Lahtmest, Kadre, Viro

SB-Pro

Novotna, Lenka, Tshekki

Mechlova, Michaela, Tshekki

Kopecka, Veronika, Tshekki

SSRA

Annique Meyer, Sveitsi

Niemelä, Flavia, Sveitsi

TPS

Fitzi, Seraina, Sveitsi

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.