Scroll Top

U19 maajoukkue teki historiaa – kahdeksas tila on kaikkien aikojen tyttöjen paras EM-kisasijoitus

Lentopallo 55

Nikolas Buserin valmentama tyttöjen lentopallomaajoukkue teki historiaa sijoittumalla kahdeksanneksi U19-ikäluokan EM-kilpailuissa Pohjois-Makedonian Skopjessa. Sijoitus on tyttöjen kaikkien aikojen paras kaikki ikäluokat huomioiden EM-historiassa.

U19-ikäluokassa EM-turnaus oli kaikkien aikojen kolmas: 1979 joukkue oli 11., kuten myös kotikisoissa 2014. Alle 16-vuotiaiden maajoukkue oli 2017 EM-kisoissa kymmenes, joka oli tähän asti kaikkien aikojen paras tyttöjen arvokisasijoitus.

Tyttöjen kokonaissaldoksi Skopjen turnauksessa tuli kaksi voittoa ja viisi tappiota.

Sunnuntaisessa päätösottelussa sairasteluista ja muistakin vaivoista turnauksen alla ja aikana kärsinyt joukkue jaksoi taistella erän Sloveniaa vastaan. Kahden viimeisen erän vastustajan Slovenian ylivoiman jälkeen loppunumerot olivat 0-3 (24-26, 9-25, 10-25).

Suomen avaus: Oona Rasinperä, Iida Pöllänen, Joanna Kallinen, Ella Peltomaa, Hanna Kastarinen, Neea-Maria Joki, Veera Help (L). Miia-Maria Mäkikyrö tuli toiseen erään Rasinperän tilalle yleispelaajaksi ja kolmanteen keskelle Peltomaan sijaan. Selma Räsänen puolestaan aloitti kolmannen erän Neea-Maria Joen paikalla hakkurina ja Moona Tarkiainen passarina Joanna Kallisen sijaan.

Suomi lähti räjähtävästi päätöspeliin jotaen avauserää jo 10-3 ja vielä 13-6. Tästä pelin suunta kuitenkin kääntyi lopullisesti, vaikka vielä avauserän lopussa tyttömme laittoivat tiukasti kampoihin nousten 23-23 -tasatilanteeseen. Päätöserässä 10-12 -lukemista Slovenia teki 13 turnauksen viimeistä pistettä.

Suomen vastaanotto oli vaikeuksissa läpi ottelun ja sitä kautta Kallisen sekä Tarkiaisen pelinrakentelu tuli haastavaksi. Slovenia syötti otteluun 14 ässää, joista 13 kahteen viimeiseen erään. Slovenian hyökkäysprosentiksi tuli 51, Suomen 23.

Päävalmentaja Nikolas Buser:

– Päätöspeli oli erittäin suuri pettymys. Näytti alkuun, että joukkue oli saanut kasattua rivinsä eilisen Turkki-tappion jäljiltä. Mutta kun painetta Slovenialta tuli, peli murtui ja itseluottamus oli poissa. Juuri nyt on vaikea nähdä kokonaiskuvaa.

– Teimme historiaa sijoituksella, mutta juuri nyt ei tunnu ollenkaan juhlavalta. Pitää analysoida, miksi kahdessa viimeisessä pelissä emme päässeet lähellekään tasoamme. Samalla toki ajattelen, että olemme tällä tasolla ja vielä kaukana huipusta. On osa-alueita, joissa emme ole saaneet tätä rakoa kiinni. Pystymme hyvinä päivinä haastamaan hyvin, mutta heikompina olemme kovin haavoittuvaisia.

– Haluan kiittää kaikkia, jotka olivat tässä matkassa mukana. Vanhemmat jotka tulivat tänne tueksemme, he olivat parhaita täälläkin. Kaikkia pelaajia. Odotan jatkoa suomalaisten tyttöjoukkueiden kanssa jatkossakin. Kiitos myös Lentopalloliitolle mahdollisuudesta päästä tänne pelaamaan ja kirjoittamaan tämä kesää maan lajihistoriaa. Esimerkiksi 14 pelaajan saaminen tänne kisoihin oli meille erittäin tärkeä asia.

Italia ja Serbia pelaavat turnauksen finaalissa, pronssista mittelevät Puola ja Alankomaat. Sijoista 5-6 pelaavat Kroatia ja Turkki.

Lähde: Suomen Lentopalloliitto

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.