Scroll Top

Tervo heitti Lahdessa uuden Suomen ennätyksen

Krista Tervo

Moukarinheittäjä Krista Tervo kohensi lajinsa Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen lukemiin 74,63 Lahden Motonet GP-kilpailuissa perjantaina. Myös edellinen SE 74,40 oli Tervon nimissä ja heitetty toissa vuonna.

Samalla Tervo karisti harteiltaan tekniikkamurheiden kiusaaman viime kauden muistot ja nousi kesän Euroopan tilastossa toiseksi. Edellä on vain Moldovan Zalina Marghieva maansa ennätyksellä 75,95.

– Jotenkin viime kauden jälkeen oli sellainen olo, että on aika pohjamudissa, uskonko enää itsekään omaan urheilu-uraani tai uskooko siihen kukaan mukaan, Tervo muisteli.

– Tänä talvena itseluottamus on rakennettu uudestaan ja kausi on lähtenyt ihan uudella tavalla käyntiin.

Itseluottamuksen Tervo palautti muistuttamalla mieliin, että urheilu on vain osa elämää.

– Se oli tärkeää sanoa, että tämä on vain urheilua, ei koko elämä. Minulla on hieno elämä. Aloitin opiskelut ja minusta tulee isona toivon mukaan fysioterapeutti, Tervo sanoo.

– Otin vähän uutta näkökulmaa ja sitä kautta löysin sen, että moukarinheitto on ihan kivaa ja siitä voi nauttia.

Tekniikka oikeni, olympiaraja rikki

Tervon tämän kevään paras ennen perjantaita oli 72,24. Lahdessa hän sai tuloksen vain neljännellä heitollaan, joka kantoi 70,44 ja seuraavan kerran viimeisellään, joka toi SE:n ja rikkoi Pariisin olympiakisojen 74 metrin tulosrajan.

– Heitto oli vähän hakusessa kilpailun alussa. Koko ajan oli kuitenkin sellainen olo, että tänään voisi lentää, Tervo sanoi.

Tervo on ollut erinomaisessa fyysisessä kunnossa hyvän tovin, mutta on tuskaillut valmentajansa Jukka Vihtosen kanssa tekniikan hienosäädön kanssa.

– Se oli kiinni parista pienestä jutusta, jotka loksahtivat kohdalleen. Ne olivat sellaiset, mitkä piti itsekin tajuja. Varmaan Jukka on sanonut minulle niistä vuosikaudet, mutta kun korvat ovat sellaiset, että yhdestä sisään ja toisesta ulos. Välillä sitä tarvitsee aikaa rekisteröidä ne asiat, Tervo veisteli.

– Ainoa asia, jota muutettiin oli se, että lähdin heittoon ennen kantapään päältä, nyt lähden päkiän päältä. Näin vain siksi, että tukijalka olisi paremmin heiton alla. Se oli ehkä se tärkein asia. Muuten on tehty hienosäätöä rytmin ja muiden asioiden kanssa.

Pärnussa EM-kenraali

Rooman EM-kilpailuihin Tervo viimeistelee heittokuntonsa ensi viikolla Pärnussa, Virossa.

– Ensi viikolla Pärnuun viimeistelykisaan. Siellä on tarkoitus heittää ehjempi sarja. Tänään oli vähän liikaa menohalua, se vähän sotki, Tervo totesi.
Tervon mukaan SE-heitto ei jättänyt spekuloimisen varaa.

– Tämä oli aika optimi tässä kohtaa. En sano, ettei voisi lentää pidemmälle, mutta se vaatii aikaa ja jauhamista, ja hyviä kisakokemuksia, Tervo totesi.

Holttinen: ”Nyt päivän oli vire sellainen kuin sen piti olla”

Seiväshyppääjä Tommi Holttinen jäi viikonvaihteen PM-kilpailuissa Malmössä lukemiin 513, mutta Lahteen löytyi hyvä vire. Holttinen voitti lajinsa ylitettyään 545 ja päätti kisan yrityksiin korkeudesta 555.

– Nyt päivän oli vire sellainen kuin sen piti olla. Viimeiseen sain hyvän myötäisen, mutta ponnistus tuli läheltä ja hyppy hajosi vähän, Holttinen sanoi ja viittasi yrityksiin 555:stä.
Juho Alasaari oli toinen 535:n ylityksellä. Alasaarella on takana pitkä  harjoitusleiri Chula Vistan harjoituskeskuksessa Yhdysvalloissa.

– Ominaisuudet menivät leirillä eteenpäin ja seipäät ottivat taas hyppäyksen yhden pykälän eteenpäin, eli isompiin. Suomeen tullessa oli jet lagista palauttelua, joten ei ollut ihan niin hyvä vire, Alasaari kertaili.

Lahteen Alasaari löysi hyvän vireen, joka hänen mukaansa vähän yllätti. Alasaari jätti 545 väliin ja yritti 535:n jälkeen kolmesti 555:stä.

– Vikassa yrityksessä piti jo kokeilla seivästä, jolla menin viime kesänä 471. Mutta rimassa kun on 555 ja mies on sopivan sekaisin, eihän siitä oikein mitään tullut, Alasaari sanoi.

Lounela ponnisti maailmantilaston kakkoseksi

Lahden GP:n parayleisurheilulajeissa Helsingin Kisa-Veikkojen näkövammaisurheilija Iida Lounela voitti naisten pituushypyn luokassa 11 tasan viiden metrin tuloksella. Lounelan tulos on tämän vuoden maailmantilaston toiseksi paras.

Lounelan viime vuoden hallikaudella hyppäämä Suomen ennätys on 518. Hänet on jo valittu edustamaan Suomea Pariisin paralympiakisoihin.

Kuusankosken Kisan Niko Ristiranta ja Pudasjärven Urheilijoiden Sini Paukkeri voittivat luokan 54 miesten ja naisten 400 metrin kelaukset melko hyvin ajoin 53,81 ja 60,70.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.