Susijengi kohtaa torstaina Bosnia-Hertsegovinan!

”Bosnian peto” Jusuf Nurkic Susijengin koetinkivenä torstaina – ”Iso haaste meille”

 

Torstaiksi Espoo Metro Areenalle Susijengin vieraaksi saapuva Bosnia-Hertsegovina aloittaa MM-jatkokarsinnat K-lohkon jumbona, mutta Portland Trailblazerissa läpimurtonsa tehnyt 213-senttinen ja 24-vuotias Jusuf Nurkic tuo joukkueelle uudella tavalla iskuvoimaa ja uskottavuutta, kertoo Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala.

Embed from Getty Images

Tarinan mukaan pienessä bosnialaiskylässä varttunut Nurkic ei 14. vuoden ikään mennessä ollut edes koskenut koripalloon, kun bosnialainen pelaaja-agentti kohtasi hänen 213-senttisen, 170-kiloisen rajavartijaisän Hariz Nurkicin ja kysyi, onko tällä poikaa. Loppu on historiaa.

Vain neljä vuotta myöhemmin Jusuf Nurkic sai kutsun Niken kansainväliseen junioriturnaukseen Belgradiin, kohosi ryminällä Euroopan seuratuimpien koripalloilijalupausten joukkoon ja lunasti sopimuksen Kroatian voimaseuroihin lukeutuvaan Cibona Zagrebiin.

Nurkicin ensimmäinen kausi Cibonassa kului opettelun merkeissä, mutta toisella kaudellaan valmentajaguru Jasmin Repesan alaisuudessa hän nousi Adrianmeren liigan parhaimmistoon ja ansaitsi FIBA Euroopan vuoden nuoren pelaajan kiertopalkinnon.

Kesällä 2014 Chicago Bulls kutsui Nurkicin riveihinsä NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 16. varauksena. Bosnialaislupaus siirtyi pelaajakaupassa Denver Nuggetsiin. Nurkic pelasi Nuggetsissa kolme kautta kahdeksan pisteen ja kuuden levypallon keskiarvoilla, kunnes pelikauden 2016-17 edetessä huomasi peliaikansa vähenevän serbisensaatio Nikola Jokicin raivatessa tilaa Nuggetsin aloitusviisikossa.

Helmikuussa 2017 Nuggets lähetti Nurkicin Portland Trailblazersiin. Portland oli etsinyt takamiesvetoiseen joukkueeseensa liikkuvaa, ratkaisukykyistä sentteripelaajaa, ja Nurkic puhkesi kukkaan heti Oregoniin saavuttuaan mm. rekisteröimällä Philadelphiaa vastaan 28 pistettä, 20 levypalloa, kahdeksan syöttöä ja kuusi blokkia.

Kausi 2017-18 oli Nurkicin uran selkeästi paras: Nurkic kirjautti Portlandille 14,3 pistettä, 9,0 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 1,4 blokkia ottelua kohden ja johdatti Blazersin 49 voittoon ja läntisen konferenssin kolmanteen sijaan.

Nurkic edusti Bosniaa edellisen kerran vuoden 2017 EM-kisojen karsinnoissa, jolloin hän urakoi joukkueelleen 19,2 pistettä, 13,5 levypalloa ja 1,0 blokkia peliä kohden.

Embed from Getty Images

 

”Nurkic on kohtaamistamme isoista pelaajista isoimpia – ellei isoin”

Nurkic kuuluu käynnissä olevien MM-karsintojen ehdottomasti parhaisiin pelaajiin ja on yksi harvoista NBA:n aloitusviisikon pelaajista syyskuun karsintaikkunassa. Hänen läsnäolonsa tekee Bosniasta kertaheitolla paljon vaarallisemman joukkueen, kertoo Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala.

– Nurkicilla on mittaa saman verran kuin Lauri Markkasella, fysiikaltaan hän on todella iso ja hän on pelannut kovilla tilastoilla erinomaisessa jengissä. Olemme vuosien varrella kohdanneet kaikennäköisiä eurooppalaisia isoja, mutta Nurkic on isoimpia – ellei isoin, Toijala tiivistää.

Nurkic ei ole nyky-NBA:n standardien mukainen hyperatleetti, vaikka korkealle nouseekin. Koon lisäksi ”Bosnian pedon” suurimpia aseita ovat hänen viimeistely- ja pelinlukutaitonsa. Sanalla sanoen: Nurkic osaa pelata koripalloa.

– Nurkic osaa laittaa pallon sisään läheltä koria ja heittää tarkasti vaparin yläpuolelta. Hyvien käsiensä ansiosta Nurkic osaa syöttää hyvin, pitää palloa yhdessä kädessä ja jakaa sitä leikkauksiin ja myös heikolle puolelle, evästää Toijala.

 

– Toisaalta Nurkicin syöttö/menetyssuhde on negatiivinen, eli kaikki hänen syöttönsä eivät mene perille asti. Tätä meidän on ehdottomasti pystyttävä hyödyntämään.

Bosnia on ilman Nurkiciakin kookas ja fyysinen joukkue, mutta Trailblazers-tähti tuo joukkueen puolustuspäähän aivan oman ulottuvuutensa.

– Nurkic ei liiku ylöspäin niin hyvin kuin monet muut Euroopan isot, mutta hänen ulottuvuutensa tuo meidän hyökkäyspeliimme uuden haasteen. Nurkic peittää paljon ja liikkuu erityisesti kokoonsa nähden ketterästi.

Susijengi ja Bosnia kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa torstaina 13.9. klo 19.00 alkaen Espoon Metro Areenalla.

 

Lähde: Koripalloliitto

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.