Suomi päihitti lentopallon EM-karsinnoissa Montenegron

Lentis naiset Valko-Venäjä

Suomen naisten lentopallomaajoukkuetaisteli pitkän kaavan mukaan lauantai-iltana Podgoricassa ja otti EM-karsintojen avausvoiton kotijoukkue Montenegrosta erin 3-2 (24-26, 25-23, 25-17, 22-25,

Suomen voima löytyi tällä kertaa sen keskipelaajista: Anna Czakan ja Daniela Öhman tekivät yhdessä huikeat 38/+28. Czakanille merkittiin ottelussa peräti kymmenen torjuntapistettä, joista viimeinen ottelupalloon.

Ottelun aluksi vietettiin hiljainen hetki aiemmin päivällä menehtyneen yli 300 Jugoslavian paidassa pelatun maaottelun Miodrag Gvozdenovićin kunniaksi. 76-vuotiaana menehtymyt Gvozdenović oli 70-luvun puolivälissä yksi maailman parhaista lentopalloilijoista.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Piia Korhonen, Salla Karhu, Suvi Kokkonen, Anna Czakan, Daniela Öhman ja Netta Laaksonen. Karhu nousi avaukseen Emmi Riikilän tilalle avauspeliin nähden. Riikilä korvasi Kokkosen jo avauserässä pitäen paikkansa pelin loppuun.

Avauserälle antoi painetta Montenegron kolme ässää perättäin syöttänyt Saska Djurovic vieden kotijoukkueen johtoon 8-6. Pitkään tasaisena edennyt erä näytti ratkenneen Suomen pelin tiivistymiseen myötä jo selvästi, mutta Montenegro nousi 19-23 -lukemista viidellä perättäisellä pisteellä 24-23 -johtoon. Toisella eräpallolla Montenegro kuittasi erän 24-26.

Toisen erän Suomelle käänsi syötöillään Piia Korhonen (21-17) Montenegron vahvan haasteen katkaisuksi. Tällä kertaa Montenegron kiri ei lopussa riittänyt aivan samaan kuin avauserässä ja Emmi Riikilä löi erän päätökseen 25-23. Korhonen oli erän hahmo tehtyään peräti 9/+8.

Kolmas erä oli jo suorastaan suomalaisnäytöstä alusta alkaen. Keskipelaajat Daniela Öhman ja Anna Czakan merkkauttivat erään 11/+9 tehot Kaisa Alangon käytettyä heitä hyökkäyksessä erinomaisen rohkeasti. Erä Suomelle 25-17.

Vaikean neloserän alun jälkeen puolivälissä Anna Czakan otti jälleen valtaissa roolia yrittäen kääntää erää Suomelle, jopa hetkeksi siinä onnistuen. Montenegro kuitenkin pelasi parasta peliään vieden pelin viidenteen erään 25-21 erävoitolla.

Päätöserässä Suomi repäisi jo 7-2 -johtoon kotijoukkueen pienoisella ystävällisellä avustuksella. Jälleen kerran Montenegro nousi kuitenkin peliin mukaan ja tasoitti vielä erän 11-11:een.

Suomen ottelupallo tuli Anna Czakanin passatessa Emmi Riikilälle hyvän paikan ja samainen Czakan päätti ottelun torjunnallaan (15-13).

Naiset eivät olleet koskaan aiemmin kohdanneet Montenegroa virallisessa ottelussa. Montenegrosta tuli 61:s Suomen kohtaama maa. Lauantain ottelu oli naisten maajoukkueen historian 705:s ja samalla 350:s voitto.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa Slovakia otti jo turnauksen toisen täyden pistepottinsa voittamalla Kosovon 3-0 (25-15, 25-17, 25-16).

Sunnuntaina avausturnauksen päätöspäivänä Suomi kohtaa Kosovon kello 18 ja Slovakia Montenegron kello 21.

Jälkimmäinen karsintaturnaus pelataan Nitrassa 13.-15.5. ja tämän jälkeen lohkon kaksi parasta selviää elo-syyskuun EM-lopputurnaukseen.