Suomi kohtasi Bosnia ja Hertsegovinan EM-karsinnoissa

Suomi kohtasi lauantai-iltana vieraissa Bosnia ja Hetsegovinan jalkapallon EM-karsintavaiheessa. Suomi oli ennen ottelua todella hyvissä asemissa lohkon toisena. Ottelusta vähintään tasapeli ja tiistaina voitto kotona Armeniasta toisi Suomelle sen historian ensimmäisen arvokisapaikan. Viikon lehdistötilaisuuksissa Suomi oli todella rento ja viimeistelyharjoitukset näytti sujuvan. Näin ollen kaikki oli valmiina lauantaina kello 19:00 Stadion Bilino Poljella Zenicassa.

Suomi lähti otteluun suunnilleen 4-4-2:lla ja kotijoukkue enemmän hyökkäyspainotteisesti 4-3-3. Avauskokoonpanoissa ei nähty mitään sen suurempaa dramatiikkaa. Joel Pohjanpalo oli toipunut sen verran, että oli päässyt mukaan jo vaihtopenkille ja lopulta kentälle.

Bosnia lähti vauhdikkaasti liikkeelle ja ensimmäinen erikoistilanne nähtiin heti alkuun, kun kotijoukkue sai kulmapotkun. Se kuitenkin päätyi suomalaisen päähän ja keskikentälle. Ottelussa oli alusta alkaen korvia huumaava meteli ja paikalle oli hienosti päässyt myös 1000 suomifania. Heti perään Bosnia sai toisen kulman mutta suoritus oli yhtä huono kuin ensimmäinenkin. Ottelun kolmannen kulman Bosnia sai jo 11 minuutin kohdalla mutta pallo meni suoraan Lukas Hradeckyn käsiin. Heti perään tuli neljäs kulmapotku ja tällä kertaa kotijoukkue pääsi jo puskemaan. Serbia tuli alussa todella lujaa kentän joka osa-alueella ja 13 minuutin kohdalla nähtiin jo Bosnian maalikin, mutta linjatuomari oli hereillä ja tilanne oli paitsio.

Bosnia suoritti ensimmäisen vaihtonsa 18 minuutin kohdalla kun Edin Visca loukkantui. Tilalle tuli Izet Hajrovic ja Bosnian ensimmäinen vaihto oli käytetty. Heti perään Suomi pääsi ensimmäiseen kunnon hyökkäykseen Teemu Pukin toimesta. Mukana oli myös kaksi muuta suomalaista mutta Pukki menetti pallon 16:n sisällä.

Bosnia jatkoi tehokasta tekemistään ja se sai 26 minuutilla kuudennen kulmansa. Pelin asetelmat oli aivan selvät, Bosnia piti palloa ja Suomi kyttäsi vastahyökkäyksiä. Ajassa 29 minuuttia Izet Hajrovic pelattiin upeasti boksiin sisään ja Bosnian uurastus kuitattiin! Bosnia siirtyi 1-0 johtoon. Samassa yhteydessä puolikuntoinen Paulus Arajuuri siirtyi vaihtopenkin puolelle ja tilalle tuli Sauli Väisänen.

Bosnian valtava painostus jatkui ja kotijoukkue sai itselleen rangaistuspotkun kun pallo osui Pyry Soirin käteen. Miralem Pjanic ei epäröinyt vaan pallo upposi Hradeckyn selän taakse ja Bosnia siirtyi jo 2-0 johtoon.

Ottelun puoliajalle siirryttiin isäntien 2-0 tilanteessa ja Markku Kanervalle jäi pukukoppiin paljon mietittävää.

Heti toisen puoliajan alkuun nähtiin suomalaisvaihto, kun Joel Pohjanpalo tuli Pyry Soirin tilalle. Ensimmäinen vaaratilanne nähtiin taas Suomen puoliskolla kun Jere Raitala otti Suomen ja koko ottelun toisen keltaisen. Rangaistuspotku annettiin 16:en rajalta ja se oli todella vaarallinen päätyen poikkipuuhun. Ottelu jatkui edelleen lähes täysin kotijoukkueen hallinnassa ja Suomelta kaivattiin sisua.

Mutta se siitä sisusta. Bosnia loi äärettömän vaarallisen tilanteen Suomen boksiin ja sai lukuisia maalipaikkoja. Lopulta Miralem Pjanic laukoi sydämensä kyllyydestä illan toisen maalinsa ja tilanne oli 3-0.

Ottelun 71 minuutilla Tim Sparv suuntasi vaihtoon ja tilalle tuli Joni Kauko. Eikä aikaakaan niin suomipoikaa taas vietiin. Suomen boksissa oli täydellinen flipperi-härdelli ja kotijoukkue siirtyi Armin Hodzicin pommilla jo tilanteeseen 4-0.

Myös Suomi onnistui. Juuri kuntoutunut Joel Pohjanpalo laukoi pallon viidestä metristä täysillä ylärimaan ja pallo oli maalissa tilanteen kaventuessa 4-1. Todella tärkeä maali Pohjanpalolle tiistaitakin ajatellen.

Bosnia vei Suomea kuin litran mittaa mutta sitä on turha surkutella vaan kääntää katseensa tiistain Turun otteluun.