Suomi kohtaa tänään Armenian – lue ennakko!

Suomi kohtaa tiistaina jalkapallon EM-karsinnoissa Armenian. Ottelua ollaan spekuloitu todella paljon ja pohdittu suomalaisten paineensietokykyä. Ottelu alkaa Turussa kello 19.00. Kyseessä on yksi Suomen jalkapallohistorian tärkeimmistä peleistä sillä Suomella on todelliset mahdollisuudet pelata EM-kilpailuissa, jota on tavoiteltu kymmeniä vuosia. Nyt tilanne on realisoitunut Markku Kanervan otettua joukkonsa komentoon.

Embed from Getty Images

ENNAKKOASETELMAT OTTELUUN

SUOMI

Suomi on lohko J:ssä toisena. Piikkipaikalla Italia menee menojaan mutta sen jälkeen onkin jo todella tiukkaa Suomen, Armenian ja Bosnia ja Hetsegovinan kanssa. Suomella on pisteitä seitsemän ottelun jälkeen 12, Armenialla ja Bosnia ja Hertsegovinalla molemmilla kymmenen. Suomella oli allaan hyvä voittoputki, jonka Italia katkaisi ja nyt lauantaina vieraissa Bosnia ja Hertsegovina antoi Suomelle kylmää kyytiä mutta ei mikään ihme. Stadion oli kuin hulluja täyteen ahdettu sillipurkki ja käsittämättömästä metelistä isännät saivat vähintään kaksi kenttäpelaajaa lisää. Bosnia ja Hertsegovina pelasi täydessä euforiassa koko 90 minuuttia. Mutta kyseisen pelin pitäisi ja pitää olla käsitelty Huuhkajien päässä ja tänään lähdetään aivan uuteen otteluun. Lehdistötilaisuudessa Suomi oli tavattoman rento ja mm. Teemu Pukki osoitti maanantaina niin rentoa miestä kuin olla saattaa. Jos vertaa Suomen maajoukkuetta esimerkiksi Paatelaisen aikaan niin ei voida puhua samasta joukkueesta, vaikka pelaajia onkin vaihtunut. Mutta jokainen suomalainen on ammattilainen ja tietää tilanteen tasan tarkasti ja lähtee peliin 100-lasissa.

Embed from Getty Images

Suomi on kohdannut Armenian historian saatossa vain muutamia kertoja. Edellinen peli on tämän vuoden maaliskuulta kun Suomi voitti joukkueen vieraissa 0-2. Suomen maaleista vastasivat tuolloin Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Paulus Arajuuri loukkantui edellisessä kamppailussa ja on varmuudella sivussa tänään. Lassi Lappalainen sen sijaan on pelikunnossa. Arajuuren paikan ottaa mitä todennäköisemmin Sauli Väisänen. Suomen pelinavaaminen on tökkinyt molemmissa kahdessa viimeisessä tappiollisessa pelissä. Vastustajien kova prässi on ollut myrkkyä Suomelle, siihen tarvitaan parannusta tänään. Koko Suomen on parannettava pallollista pelaamista ja pelinrakentamista ja niissä Väisänen kykenee auttamaan.

Kapteeni Tim Sparvin pelaaminen on epävarmaa. Mutta kuka Sparvin tilalle? Bosniaa vastaan Sparvin paikkasi turkulaislähtöinen Joni Kauko. Toinen vaihtoehto olisi Rasmus Schüller mutta hänen esityksensä ovat ailahdelleet pahasti viime kuukausina.

Joel Pohjanpalo sai näytönpaikan Bosniaa vastaan ja hän osoitti toipuneensa vammoistaan tykittämällä komean maalin viidestä metristä. Se, aloittaako Pohjanpalo Pukin rinnalla on ainakin Kanervan ajatuksia rivien välistä lukien epätodennäköistä. Viime voitossa Armeniaa vastaan toisena hyökkääjänä aloitti Fredrik Jensen tehden maalin.

Bosnia-pelistä vatsataudin takia sivussa ollut Lassi Lappalainen on jälleen pelikunnossa. Hän taistelee ensisijaisesti pelipaikasta Pyry Soirin kanssa. Mahdollisesti Simon Skrabb on ehdolla keskikentän vasempaan laitaan.

ARMENIA

Armenia on pelannut odotusten yli, sitä ei käy kiistäminen. Viimeisestä viidestä ottelusta se on hävinnyt vain Italialle, muuten sillä on tappioton saldo ja jalkoihin jäi mm. Bosnia ja Hertsegovina. Armenialle tasapeli Liechtensteinia vastaan oli kuitenkin kisahaaveiden kannalta jopa Suomen tappiota suurempi takaisku.

Embed from Getty Images

Armenialla on kuitenkin heikkoja lenkkejä, kuten esimerkiksi puolustuspelaaminen. Lisäksi sille on tehty pallonmenetysten jälkeen useita vastahyökkäysmaaleja ja nämä paikat Suomen tulee käyttää armotta hyödykseen. Armenian puolustus on jättänyt lisäksi jokaisessa ottelussa keskikentän väliin suuren tilan mutta tämä lienee huomattu suomalaisten taholta.

Armenialla riittää hyökkäysosaamista, sitä ei käy kiistäminen, suurimman tähtipelaajan Henrikh Mkhitarjanin loukkaantumisesta huolimatta. Tigran Barseghyan, Bundesliigassa pelaava Sargis Adamyan ja esimerkiksi Gevorg Ghazaryan ovat pelaajia, joiden kanssa Suomi saa olla hereillä. Maalivahtia Armenia on kierrättänyt tasaisesti eikä joukkueella varsinaista ykköstorjujaa ole.

 

YHTEENVETO

Nähtäväksi jää, mihin Armenia yltää ilman elintärkeää Mkhitarjania. Kyseessä on korvaamaton pelaaja mutta jalkapallo on joukkuepeli ja otteluiden ei pitäisi ratketa yhden pelaajan puuttumiseen mutta mihin Armenia pystyy, se jää nähtäväksi.

Vaikka keli on kolea, Turussa kaivataan bosnialaisten kaltaista huumaa, joka tuo Suomelle sen lopullisen draivin!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.