Scroll Top

Suomalaisten jääkiekkoilijoiden nuuskan käyttö

Kiekko lätkä jääkiekko

Nuuska on tullut tutuksi jääkiekkoilijoiden parissa, sillä menneinä vuosina tupakkatuotteista juuri nuuska löytyi useiden jääkiekkoilijoiden huulesta. 1980-luvulla nuuska alkoi saada jalansijaa Suomessa nimenomaan miesten jääkiekkojoukkueissa, vaikka salibandyn pelaajat eivät kauas jääkiekkoilijoista jäänyt. Lisäksi nuuska on ollut tupakkatuotteista suosituin esimerkiksi pesäpallon parissa. Suosiosta kertoo se, että kaudella 2006–2007 SM-liigassa pelanneista kiekkoilijoista noin 29 % käytti nuuskaa, kun taas Mestiksessä pelaavista pesäpalloilijoista nuuskaa käytti jopa 42 %. 

Muutos on kuitenkin elänyt myös urheilijoiden nuuskan käytössä, sillä kaudesta 2006–2007 nousi SM-liigan pelaajien käyttö 35 prosenttiin, kun Mestiksen pelaajien käyttö hiipui 37 prosenttiin. Tupakkalaki elää koko ajan, tehden tupakkatuotteiden käytöstä koko ajan haastavampaa. Samalla myös yritykset ja organisaatiot tekevät oman osuutensa, jotta Suomi olisi savuton vuonna 2030. Myös jääkiekkoseurat kannustavat pelaajiaan kohti terveellisempiä tapoja ja onkin havaittavissa, että nuuska on alkanut menettämään suosiotaan. 

Jääkiekkoilijoiden nuuskaaminen – Mikä on ongelmana?

Kuten jo mainittiin, niin jääkiekossa nuuska on ollut pitkään osana lajia. Suomalaisista pelaajista useat ovat harrastaneet biitin laittamista huuleensa – itse asiassa biitti huulessa on ollut nimenomaan suurempi ilmiö urheilijoiden kuin muun kansan keskuudessa. Monet kokevat, että nuuskasta puhutaan suotta negatiivisessa valossa, sillä eihän nuuska tuota savua tai aiheuta samalla tavalla ongelmia kanssaihmisille, kuin passiivinen tupakointi.     

Nuuska ei kuitenkaan missään nimessä ole terveystuote, jota kenenkään kannattaisi käyttää. Vaikka tuote ei savua ja haise matkojen päähän, on tuotteen haittavaikutukset kiistattomia. Tulee myös muistaa, että kyseessä on tupakkatuote joka aiheuttaa riippuvuutta. Nuuska tuo mukanaan terveydellisiä haittoja, sydän- ja verisuonisairaudet, erektio-ongelmat, mahaa ja suolistoa koskevat ongelmat sekä esimerkiksi oppimisvaikeudet. Näiden lisäksi nuuskan käyttäjillä on muita suurempi riski sairastua suusyöpiin. 

Miten nuuskan käyttö vaikuttaa sitten jääkiekkoilijoihin? Edellä mainittujen riskien ohella on hyvä muistaa, että nuuska tuo mukanaan myös muita ongelmia. Nuuskaa käyttämällä sydämen ja lihaksiston verenkierto heikkenee, kun taas sydämen syke ja verenpaine nousevat. Suorituskyky kärsii näiden vuoksi, eikä nuuskaa käyttävä jääkiekkoilija voi olla parhaimmillaan kaukalossa. Jääkiekkoilijan hapensaanti ja lihasvoima heikkenevät, sydän joutuu jopa normaalia suuremman rasituksen alaiseksi ja samalla riski loukkaantua kasvaa. 

Voidaankin katsoa, että nuuskan käytöllä on sekä pitkän aikavälin ongelmia, että lyhyen aikavälinen vaikutuksia. Niin jääkiekkoilijoiden kuin muidenkin nuuskaajien tulisi pyrkiä löytämään itselleen terveellisempiä tapoja nuuskan tilalle.

Nuuskasta eroon – Mikä neuvoksi?

Nykyisin yhä useampi haluaa päästä eroon tupakkatuotteista, sillä tuotteiden tiedetään aiheuttavan lukuisia erilaisia haittavaikutuksia. Nykyisin tarjolla on useita erilaisia vaihtoehtoja tupakkatuotteille, kuten nikotiinittomat vapet, jos riippuvuudesta haluaa päästä eroon. Markkinoilla on niin nikotiinin himoon porautuvia tuotteita, kuin tapaankin iskeviä tuotteita. Jokainen riippuvuuksista kärsivä on kuitenkin erilainen, joten tuotteista kannattaa valita itselle soveltuvin tuote. 

Tupakoitsijat valitsevat yleensä nikotiinipurukumit tai esimerkiksi sähkösavukkeet, joiden avulla riippuvuudesta voi päästä eroon. Nikotiiniton sähkösavuke voi tuoda avun silloin, kun riippuvuudesta kärsivä henkilö ei halua siirtyä vain riippuvuudesta toiseen. Nuuskaajille voi kuitenkin suurin apu löytyä nikotiinipusseista, jotka toimivat samalla tavalla kuin pussinuuska – mutta ilman tupakkaa. Pussit.comin kaltaisilta sivustoilta voi löytyä useita erilaisia makuja, joiden avulla nuuskan käytön lopettaminen on mukavaa.

Lopettaminen ei ole aina helppoa

Toisille lopettaminen on helppoa, mutta useimmat kokevat nuuskan lopettamisen haastavana. Jääkiekkoilijoita lopettamisessa tukee Suomen Jääkiekkoliitto, mutta myös muita auttavia tahoja on tarjolla. Kaikki lähtee kuitenkin lopulta omasta halusta ja motivaatiosta, sillä parhaimmatkaan keinot eivät auta, jos motivaatiota lopettamiselle ei ole. 

Nuuska on ollut aikoinaan tärkeässä osassa jääkiekkokulttuuria, mutta maailma muuttuu koko ajan terveellisempään suuntaan. Yhä useampi jääkiekkoilija lopettaa nuuskaamisen esimerkiksi käyttämällä nikotiinipusseja apunaan.Leave a comment

You must be logged in to post a comment.