Suomalaisen urheilun karvaimpia hetkiä – katso kirvelevät hetket videopätkien kera

Tänään, kun vietetään pitkäperjantaita niin on hyvä hetki repiä haavoja oikein kunnolla auki ja muistella suomalaisen urheilun karvaita pettymyksiä. Kaikki ei millään tähän listaan olisi mahtunut, joten tässä on Geen oma top 5 lista karvaista pettymyksistä. Lisäyksenä sen verran, että listaan ei olla otettu mukaan tuoreita 2010-luvulla tulleita suorituksia.

SUOMALAISEN URHEILUN KARVAITA PETTYMYKSIÄ

Sijalla 5. Keihäänheittäjä Aki Parviaisen MM-hopea Edmontonissa 2001

Tämä ensimmäinen muisto vie vajaan 20-vuoden taakse ja yleisurheilun MM-kisoihin Edmontoniin vuodelle 2001. Keihäänheittäjä Aki  Parviainen oli ollut kovassa kunnossa koko kauden ja mieheltä oli lupa odottaa kultaa ja näin ollen uusintaa kahden vuoden takaa Sevillasta. Kilpailu alkoi suomalaisittain loistavasti, kun Parviainen heitti heti avauskierroksella kaamean raapaisun 91,31 m, joka oli samalla uusi kisaennätys. Kotikatsomoissa moni varmasti ajatteli, niin kuin myös itse allekirjoittanut, että kyllä tuolla yli 90 metrisellä MM-kulta irtoaa Suomeen, mutta toisin kuitenkin kävi. Kokenut Tshekin Jan Zelezny kiskaisi heti seuraavalla kierroksella hurjan lähes 93 metriä kantaneen heiton, joka riitti lopulta kilpailun voittoon. Parviaisen tulos on edelleen MM-tasolla kovin tulos, jolla on otettu keihäässä MM-hopeaa, mutta se ei tuossa kohtaa miestä kuuri lämmittänyt.

Sija 4. Lahden MM-hiihtojen 2001 dopingskandaali

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee sanotaan suomalaisessa sananlaskussa. Silti ei voi olla nostamatta esiin hiihdon MM-kisoja vuodelta 2001. Kisat lähtivät Suomen osalta hyvin käyntiin ja mitaleja tuli käytännössä lajissa kuin lajissa. Joukkueen sisällä kuitenkin myllersi ja painetila jo ennen kotikisoja oli kova, joten joukkueessa ruvettiin äärimmäisiin keinoihin eli dopingiin. Kisoissa paloi yhteensä kuusi urheilijaa eli käytänössä kaikki sen aikaiset huippumme. Kaikkein yllättävin käry kansalle oli Harri Kirvesniemi, jota pidettiin puhtaan hiihdon ja ennen kaikkea puhtaan urheilun perikuvana. Lisäksi koomisia tilanteita aiheuttivat myös lehdistötilaisuudet, jossa punanaamainen Paavo M. Petäjä yritti paikata huonolla englannilla sen mitä oli paikattavissa. Kaiken kaikkiaan nämä kisat jäävät ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaa vaikka niistä onkin jo aika päästä yli ja onkin päästy, mutta silti 2001 kisoja ei voi olla nostamatta listalle.

Sija 3. Jalkapallon MM-karsinnat 1998 Suomi vs Unkari

Suomi pelasi loistavat MM-karsinnat Ranskassa käytäviin 1998 kisoihin. Suomi voitti karsinnoissa muun muassa Sveitsin vieraissa Jari Litmasen ja Antti Sumialan maaleilla lukemin 1-2 ja haki lohkon voittaneen Norjan vieraana maukkaan 1-1 tasapelin. Ennen lohkon päätösottelua Unkaria vastaan Suomella oli hyvät mahdollisuudet edetä jatkokarsintaan, sillä kotivoitto Unkarista olisi nostanut Suomen lohkossa toiseksi ja näin ollen jatkokarsintoihin, joka olisi ollut todella kova juttu suomalaisessa jalkapallossa.

Ottelu alkoi Suomen kannalta hyvin, sillä loistavasti karsinnoissa pelannut hyökkääjä Antti Sumiala vei karsintojen viidennellä osumallaan Suomen 1-0 johtoon ottelun toisella puoliajalla ja näin Suomi oli kiinni jatkokarsintapaikassa. Ottelu eteni tasaisesti ja kaikki näytti hyvältä aina pelin lisäajalle asti. Unkari sai aivan ottelun viime hetkillä kulmapotkun ja kaikki tietävät miten siinä sitten kävi. Kulmapotkun jälkeen pallo pomppi maalinedustalla kuin flipperipallo ja lopulta pallo siivottiin maaliviivalta, mutta valitettavasti pallo kimposi maalivahti Teuvo Moilasen kautta maaliin ja näin Unkari nousi 1-1 tasapeliin ja otti Suomen nenän edestä jatkokarsintapaikan.

Sija 2. Jääkiekon MM-finaali vuodelta 2001 Suomi vs Tshekki

Jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2001 Suomen peli kulki kuin unelma. Joukkue voitti kaikki kolme alkulohkon peliään maalierolla 18-3. Lähes samanlainen meno jatkoi myös välisarjassa, jossa joukkue kaatoi muun muassa Ruotsin ja ainoa tappio tuli USA:ta vastaan. Suomi voitti lopulta oman lohkonsa ja kohtasi puolivälierissä Saksan, jonka Leijonat hoiti varsin vaivatta maalein 4-1. Välierissä vastaan tuli jälleen USA, jolle Suomi oli kärsinyt kisojen ainoan tappionsa. Välierä oli todella tasainen, mutta tällä kertaa Leijonat oli päättänyt voittaa. Ottelu ratkesi Sami Kapasen kahteen päätöskympillä syntyneeseen maaliin ja näin Suomi eteni finaaliin, jossa tuli vastaan Tshekki kuten kaksi vuotta aikaisemminkin.

Finaali oli täysin Suomen hyppysissä ja kahden erän jälkeen sinivalkoiset johtivat ottelua 2-0 Juha Lindin ja Juha Ylösen maaleilla. Tiedä sitten mitä erätauolla tapahtui, mutta Tshekki tuli päätöserään kuin uudesti syntyneenä ja kavensi heti erän alkupuolella Martin Prochazkan maalilla lukemat 1-2 ja tasoitti pelin 2-2 vajaat kuusi minuuttia ennen loppua Jiri Dopitan osumalla ja näin finaalissa mentiin jatkoerään. Jatkoerässä pelattiin pitkään maaleitta kunnes kylmää vettä niskaan heitti Tshekin David Moravec, joka ratkaisi ottelun ajassa 70:38. Tappio oli Leijonille erityisen karvas, sillä se oli Suomelle jo kolmas finaalitappio (1998, 1999, 2001) neljissä edellisissä MM-kisoissa

Sija 1. Jääkiekon MM-kotikisat 2003 Suomi vs Ruotsi

Jääkiekon MM-kisat 2003 ovat varmasti ne kisat, jotka monet urheilua enemmän tai vähemmän seuraavat haluaisivat unohtaa. Leijonat sai puolivälieriin vastaan rakkaan länsinaapurin Ruotsin. Ottelu eteni alkuun Suomen kannalta kuin sadussa eikä moni voinut uskoa silmiään, kun Teemu Selänne vei Leijonat toisen erän alkupuoliskolla jo 5-1 johtoon. Tuntui, että joukkue pelasi niin kovassa hurmiossa kotiyleisön edessä, että mikään ei voisi pysäyttää Suomea. Toisin kuitenkin kävi ja vain alle kolme minuuttia Suomen 5-1 johtomaalista oli Ruotsi kaventanut ottelun jo 3-5:een ja vielä, kun toisen erän lopussa ruotsalaiset kavensivat pelin 4-5:ään, meni koko Suomen joukkue totaaliseen kipsiin. Kolmannessa erässä Peter Forsberg purjehti omasta päästä ja kiersi Suomen maalin tasoittaen pelin 5-5. Lopullinen niitti tuli vajaat viisi minuuttia ennen loppua, kun Per-Johan Axelsson vei kolmen kruunun joukkueen 6-5 johtoon eikä Suomi tästä enää noussut ja tämä ottelu on yksi niitä karvaita muistoja, jotka eivät unohdu koskaan suomalaisen urheilun historiasta.