Scroll Top

SM-liigan kausiennakko osa 1 – Mitkä joukkueet jäävät pudotuspelien ulkopuolelle

Jääkiekon SM-liiga kolkuttelee jo ovella, joten on aika tehdä ennakkoa tulevasta kaudesta. Viime kausi päättyi HPK:n mestaruusjuhliin ja se toikin mukavaa vaihtelua monivuotiseen Kärppien ja Tapparan hallintaan.

Geen liigaennakko koostuu viimevuotiseen tapaan kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa käymme läpi ne joukkueet, jotka ovat rankingissamme sijoilla 11-15. Toisessa osassa puolestaan käydään läpi ne joukkueet, jotka taistelevat tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta, mutta eivät aivan yllä terävimpään kärkeen. Viimeisessä eli kolmannessa osassa käydään läpi sitten ne joukkueet, jotka ovat rankinglistalla terävimmässä kärjessä ja ovat kuuden parhaan joukossa eli ottavat runkosarjan jälkeen suoran pudotuspelipaikan. Pitää muistaa, että kyseinen ennakko sekä listaus koskee vain runkosarjaa eikä tässä nosteta esiin kuka voittaa mestaruuden, mutta fakta tosin on, että ne joukkueet, jotka ovat runkosarjassa vahvoilla taistelevat yleensä myös keväällä mestaruudesta.

Geemedian SM-liigaennakko kaudelle 2019-2020

Runkosarjan sijat 11-15 eli pudotuspelien ulkopuolelle jäävät joukkueet

Sija 15. Mikkelin Jukurit

Jukurit aloittaa nyt neljännen peräkkäisen kautensa SM-liigassa. Seuran himoitsema pudotuspelipaikka on vielä hakusessa ja loistavan avauskauden (sija 11) jälkeen seuran trendi on ollut laskeva. Viime kauden joukkue aloitti kelvollisesti, mutta kokonaisuudessa kausi oli kuitenkin heikko ja Jukurit oli lopulta runkosarjan päätyttyä vasta sijalla 14 ja vain todella surkuhupaisan kauden pelannut Ässät jäi sen taakse.

Vaihtuvuus viime kauden joukkueesta on ollut maltillista ja moni tärkeä avainpelaaja pysyi onneksi joukkueessa. Isoin menetys oli sentteri Turo Asplundin siirtyminen Vaasaan. Lisäksi joukkueesta lähtivät myös Markku Flinck, Valtteri Hietanen, Nestori Lähde sekä Harri Kainulainen. Joukkuetta on vahvistettu muutamilla täsmähankinnoilla, joista osa saattaa yllättää positiivisesti tällä kaudella. Puolustukseen hankittiin 20-vuotias Jakub Galvas, joka teki viime kaudella Tshekin liigassa ihan mukavasti tehoja ja pelasi muun muassa alle 20 -vuotiaiden MM-kisoissa. 

Embed from Getty Images

Hyökkäykseen seura sai hankittua todella mielenkiintoisen nimen, kun ruotsalaishyökkääjä Fredric Weigel saapui vahvistamaan mikkeliläisjoukkuetta. Mies pelasi viime kaudella Ruotsin Allsvenskanissa hyvän kauden tehden AIK:n riveissä 52 ottelussa tehot 9+32. Miehestä kaavaillaan joukkueeseen ykkössentteriä, joten miehen harteilla lepää varsin paljon. Viime kaudella tehojen lisäksi myös aloitusprosentti oli hyvää luokkaa 57 prosenttia, joka on aina keskushyökkääjälle tärkeää. Toinen mielenkiintoinen hankinta oli kanadalainen Charlie Sarault, joka on viime vuosina tehnyt kovia tehoja pienemmissä sarjoissa, joten jännä nähdä miten hän onnistuu SM-liigassa. Viime kaudella kanadalainen pelasi Tanskassa ja teki mestaruuden voittaneessa Rungsted Seier Capitalsissa 40 ottelussa hurjat tehot 14+37, jonka lisäksi mies oli iskussa myös kevään pudotuspeleissä.

Embed from Getty Images

Viime kauden pelaajista paljon odotetaan erityisesti hyökkääjä Mika Partaselta, joka teki viime kaudella hyvin tulosta. Nyt, kun Partanen sai vierelleen luotettavan sentterin voi mieheltä odottaa tulosta myös tulevalta kaudelta.

Ennen kautta pelatuissa harjoitusotteluissa Jukurit pelasi tuloksellisesti varsin kelvollisesti, mutta kaikki vastustajat eivät olleet tasoltaan mitään päätä huimaavia eikä harjoituskaudelle voi muutenkaan antaa liikaa painoarvoa. Joukkue tarvitsee hyvän startin kauteen, jottei itseluottamus romutu heti kauden alussa. Lähtökohtaisesti Jukurit taistelee runkosarjassa peräpään sijoituksista.

 

Sija 14. Kouvolan KooKoo

KooKoon viime kausi oli seuralle tyypillinen. Joukkue pelasi aika ajoin ihan kivaa jääkiekkoa ja otti voittoja, mutta kokonaisuudessaan joukkueen rahkeet eivät riittäneet tälläkään kertaa pudotuspelipaikkaan. KooKoo oli runkosarjassa lopulta 13 ja eroa viimeiseen pudotuspelipaikkaan jäi yhdeksän pistettä. 

Joukkue on mennyt tälle kaudelle todella paljon uusiksi aina valmennusta myöten. Isoimmat menetykset koskivat hyökkäystä, josta lähti taitoa ja erityisesti tehopisteitä todella paljon. Isoin miinus oli  viime kaudella häikäisseen Malte Strömwallin siirtyminen KHL:ään. Mies voitti viime kaudella sekä maali- että pistepörssin, joten oli toki odotettavissa ettei mies Kouvolassa jatka. Hyökkäyksestä lähti myös kaksi viime kautta kovia tehoja tehnyt Miikka Pitkänen, jonka lisäksi seuran jättivät myös Mikko Virtanen, Tomi Kähkönen sekä Tomi Leivo.

Embed from Getty Images

Lisäksi myös maalivahtipaletti meni täysin uusiksi, kun sekä Juha Järvenpää että Samu Perhonen vaihtoivat kauden jälkeen maisemaa. Puolustuksessa menetykset olivat maltillisia ja vaikka joukkueesta lähtikin kelvollisesti viime kaudella suorittanut Ed Wittchow, on kaikki lähtijät suhteellisen helposti korvattavissa. Valmentajarintamalla seura teki loistavan kaappauksen, kun joukkueen päävalmentajaksi saapui alle 20 vuotiaiden maajoukkueessa hyvää työtä tehnyt Jussi Ahokas, jonka lisäksi apuvalmentajaksi saapui Kärpissä taitovalmentajana toiminut Jukka Aho

KooKoo on vahvistanut joukkuetta maltilla, mutta mitään häikäiseviä pelaajia joukkueessa ei ainakaan ennakkoon ole. Maalinsuulle hankittiin TPS:ssä viime kaudella pelannut Henrik Haukeland. Norjalaisen saaminen Kouvolaan oli seuralta hyvä haku, sillä maalivahtipeli oli yksi joukkueen epävarmoista tekijöistä viime kaudella. Haukeland pystyy pelaamaan tasaisen varmasti mikäli vain mies saa vain luottoa illasta toiseen. Puolustukseen joukkue sai todella mielenkiintoisen nimen, kun viime kaudella Itävallassa pelannut jenkkipakki Matt Caito teki seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Caito on kiekollisesti todella taitava puolustaja, josta kertoo viime kaudella EBEL-liigassa tehdyt 44 tehopistettä, josta peräti 19 oli maaleja. Tuolla lukemalla Caito voitti puolustajien maalipörssin. Mies tuleekin olemaan ylivoimalla joukkueen kantavia voimia erityisesti viivapelotteena. Lisäksi puolustukseen saapui Sportissa viime kaudella pelannut Oskari Manninen sekä seurassa jo viime kaudella yhdeksän ottelua pelannut Juho Rautanen.

Embed from Getty Images

Hyökkäykseen KooKoo sai muutamia todella potentiaalisia nimiä. Ruotsista seuraan saapui yhdysvaltalaishyökkääjä Trevor Mingoia. 27-vuotias laituri pelasi viime kaudella Allsvenskanissa 26 ottelua tehoin 8+16 ja oli noilla tehoilla Västerviks IK:n paras pistemies. Mies pelasi viime kaudella myös SHL:ssä Röglen riveissä 26 ottelua tehden tehot 7+5. Yhdysvaltalaisesta odotetaan joukkueen kärkiketjujen pelaajaa, joka pystyy tekemään illasta toiseen tasaisesti tehoja. Sentteriosastoa seura vahvisti kanadalaisella Kyle Platzerilla. 24-vuotias Platzer pelasi vahvan viime kauden ECHL:ssä, jossa hän teki 58 ottelussa tehot 24+33. Joukkueeseen saapui myös slovakialainen Samuel Bucek sekä unkarilainen Vilmos Gallo. Suomalaispelaajista joukkueeseen saapui Markus Jokinen (JYP) ja Jere Friberg. Molemmilla pelaajilla on todellinen läpimurto liigatasolla vielä ottamatta ja sitä seuraavaa steppiä kaksikko hakee nyt Kouvolasta.

Harjoituskausi on tulosten valossa ollut varsin heikko ja tappioita on tullut tappion perään. Valmennus on seurassa kunnossa, mutta materiaali ei riitä taistelemaan pudotuspelipaikoista pitkässä 60 ottelun runkosarjassa.

 

Sija 13. Porin Ässät

Ässien viime kausi oli alusta loppuun pelkkää tuskaa ja joukkueen pudotuspelihaaveet oli taputeltu jo käytännössä lokakuussa. Jos seuran viime kaudesta hakee jotain positiivista, niin seura sai keskittyä tulevaan kauteen jo hyvissä ajoin ja aloittaa joukkueen rakentamisen käytännössä paljon muita ennen.

Surullisen viime kauden jälkeen joukkue on pistetty lähes kokonaan uusiksi. Päävalmentajaksi saapui kokenut Ari-Pekka Selin, joka teki varsinkin TPS:ssä hyvää työtä. Selinin urakka jäi HIFK:ssa kesken, mutta mies on kuitenkin luotettava päävalmentaja, joka on tunnettu siitä, että hän saa revittyä joukkueestaan maksimit irti. Selinin apuvalmentajaksi saapuivat Liigassa päävalmentajana toiminut Pasi Arvonen ja sekä nuoremman polven Saku Martikainen, joka on tehnyt erinomaista työtä juniorisarjoissa.

Embed from Getty Images

Valmennuksen ohella myös pelaajapuolella on käynyt runsas tuuletus. Maalivahtiosastolta seura menetti jo viime kauden lopussa joukkueen monivuotisen ykkösmaalivahdin Andreas Bernardin, joka siirtyi Saksan DEL-liigaan Adler Mannheimiin. Tilalle hankittiin Sportissa viime kaudella torjunut Sami Aittokallio.

Puolustuksesta ei merkittäviä pelaajia lähtenyt, mutta hyökkäys sitä vastoin meni aikalailla uusiksi. Viime kauden parhaat pistemiehet Sakari Salminen sekä Jarno Kärki poistuivat joukkueesta jo viime kauden lopulla. Kokeneemmasta kaartista poistuivat Jussi Makkonen ja Severi Sillanpää.

Puolustukseen Ässät on saanut hankittua muutamia todella mielenkiintoisia pelaajia. Ruotsin Allsvenskanista saapuivat Simon Åkerström sekä Jakob Stenqvist. Molemmat pelaajat ovat kiekollisesti varsin kyvykkäitä ja pystyvät avaamaan hyvin peliä. Kaksikko pelasi viime kaudella IF Björklövenin riveissä ja olivat pisteiden valossa joukkueen kärkipuolustajia, joten vastuuta luulisi tulevan myös ylivoimalla. Lisäksi puolustukseen saapuivat HPK:ssa viime kaudella kiekkoillut Markus Niemeläinen.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksen uusista nimistä ehdottomasti eniten mielenkiintoa kerää kanadalaiskaksoset Tylor ja Tyson Spink. Kaksoset pelasivat kaksi viime kautta Ruotsin SHL:ssä Örebron riveissä. Viime kausi oli pisteiden valossa molemmille vaikea, joten kaksikko lähti hakemaan uutta nostetta uralleen Suomesta. Hyökkäyspelin kannalta oli myös tärkeää, että Sami Lähteenmäki jatkaa myös tulevalla kaudella Porissa. Vaikka miehen viime kausi olikin tehojen valossa nihkeä, on mies näyttänyt urallaan, että pystyy olemaan 15 maalin mies SM-liigassa. Nuoriso-osastosta varsinkin Otto Kivenmäki tulee samaan tällä kaudella vastuuta ja häneltä odotetaan todellista läpimurtoa. Nuorukainen pelasi viime vuonna vakuuttavasti varsinkin loppukaudesta ja teki pisteitä lähes piste per ottelu -tahdilla.

Harjoituskauden Ässät aloitti hyvin ja pelasi tuloksellisesti hyvää kiekkoa varsinkin Pitsiturnauksessa, mutta täysimittaisissa otteluissa joukkue on kärsinyt niukkoja tappioita. Ässät on nuorentunut tälle kaudelle paljon, joka ei ole pelkästään positiivinen asia, kun mietitään, kuka pystyy kantamaan isoa roolia, kun taistellaan pudotuspelipaikoista. Lähtökohtaisesti Ässien tärkein tavoite on, että seura pystyy palauttamaan uskottavan liigakiekon takaisin Poriin.

 

Sija 12. Vaasan Sport

Vaasan Sport pelasi pirteän viime kauden ja joukkue jäi todella niukasti ulos pudotuspeleistä. Tämän kauden tavoite onkin Vaasassa selvä eli nousta kymmenen parhaa joukkoon ja pudotuspelijoukkueeksi. Kuten monessa muussakin seurassa myös Sportissa on mennyt paletti aikalailla uusiksi, mutta onneksi valmennus pystyi ennallaan, joka on tärkeää jatkuvuuden kannalta.

Viime kauden joukkueesta lähti hyviä laatupelaajia, mutta onneksi Vaasassa on saatu myös kelvollisia paikkaajia tilalle. Maalivahtiosastolta seura menetti Sami Aittokallion, mutta isoimmat menetykset koskivat puolustusta ja hyökkäystä. Puolustuksen suurin menetys oli häikäisevän viime kauden pelannut Tony Sund, joka oli varsinkin kiekollisessa pelissä todella isossa roolissa tehden runkosarjassa peräti 35 tehopistettä . Lisäksi pakistosta lähti ehkä uransa parhaan kauden pelannut Jyri Niemi sekä Oskari Manninen. Lisäksi Pohjois-Amerikan avuista lähtivät Ryan Lannon ja Colby Robak.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä Sport menetti paljon laatua, kun loisteliaan viime kauden pelannut Olavi Vauhkonen siirtyi Tapparaan ja Joel Kiviranta puolestaan kirjoitti kesällä NHL-sopimuksen. Kirvelevä menetys oli myös voimahyökkääjänä tunnetuksi tulleen Tommi Tikan siirtyminen Hämeenlinnaan. Tikka pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden niin maalien kuin pisteiden valossa, joten miehelle olisi varmasti ollut käyttöä myös tämän kauden joukkueessa. Lisäksi hyökkäyksestä lähtivät myös Brody Sutter, William Rapuzzi, Tomi Körkkö ja Valentin Claireaux.

Jos on ollut lähtijöitä niin on vaasalaisseuraan ollut myös tulijoita. Maalivahtiosastolle hankittiin viime kaudella SHL:ssä torjunut Stefan Steen. Mies voikin olla joukkueelle oiva ykkösmaalivahti tämän kauden joukkueessa. Puolustukseen joukkue hankki kokeneen Steven Seigon, joka on SM-liigaa seuraavalle yleisölle tuttu niin TPS:n kuin Lukon riveistä. Mies tuokin varmasti Sportin takalinjoille kaivattua jämäkkyyttä. Samoin jämäkkyyttä ja kokoa tuo kanadalaispuolustaja Paul Geiger, joka kiekkoili viime kauden Kai Suikkasen valmentamassa HC Bolzanossa. Vaikka mies on ensisijaisesti puolustuspään luuta löytyy mieheltä apuja myös hyökkäyspäähän, josta osoituksena viime kaudella tehdyt lähes 20 tehopistettä. Pakistosta löytyy vielä yksi ulkomaanapu, kun kanadalainen Jared Wilson siirtyi täksi kaudeksi Sportin riveihin. 

Embed from Getty Images

Hyökkäykseen Sport hankki Jukureissa kolme viime kautta pelanneen kokeneen Turo Asplundin. Asplund on hyvä kahden suunnan sentteri, joka pystyy vuodesta toiseen pelaamaan tasaisesti noin 30 pisteen kausia. Kärkiketjuihin seura sai hankittua muutaman potentiaalisen pisteidentekijän, kun EBEL-liigassa maalikuninkuuden viime kaudella voittanut Chris DeSousa siirtyi Sporttiin. Kanadalaishyökkääjä teki viime kaudella hurjaa jälkeä Vienna Capitalsissa tehden 54 ottelussa peräti 36 maalia ja 28 syöttöä. Mies oli iskussa myös pudotuspeleissä, sillä 18 otteluun syntyi 19 pistettä, joten tehoja ja erityisesti maaleja odotetaan myös alkavalla kaudella. Tapparasta seura sai hankittua todellisen vonkaleen, kun Antti Erkinjuntti siirtyi seuraan vuoden mittaisella sopimuksella. Erkinjuntin viime kausi oli vaikea, mutta 33-vuotiaalla hyökkääjällä on potentiaalia nousta takaisin aivan Liigan kärkipelaajien joukkoon ja auttaa sitä kautta Sport pudotuspeleihin. Lisäksi leveyttä hyökkäykseen tuovat Juho Liuksiala sekä Aaro Vigren. Erityisesti Liuksiala voi nousta isoon rooliin joukkueessa, sillä mies teki viime kaudella Ilveksessä peräti 11 maalia, joten mies voi olla tällä kaudella jopa potentiaalinen 15-maalin mies.

Vaikka Sport onkin rankingissa sijalla 12 niin se ei tarkoita sitä, etteikö joukkueella olisi mahdollisuuksia nousta pudotuspeleihin. Viime vuosina ollaan nähty, että SM-liiga on todella tasainen, joten kaikki on runkosarjassa mahdollista. Sport on pelannut tulosten valossa hyvän harjoituskauden ja se voitti muun muassa JYP:n kahdesti ja kertaalleen TPS:n, joten kyllä joukkueessa potentiaalia on.

 

Sija 11. JYP

JYP:n viime kausi oli vaikea ja joukkue pääsi vain nipin napin pudotuspeleihin ollen runkosarjassa kymmenes. Pudotuspelit loppuivat joukkueelta kuitenkin lyhyeen, kun oli Lukko pudotti joukkueen heti ensimmäisellä kierroksella otteluvoitoin 2-1. Monen muun seuran tapaan myös Jyväskylässä on vaihtunut päävalmentaja tulevalla kaudella. SaiPassa hyvää työtä tehnyt Pekka Tirkkonen palasi ulkomaan kierrokselta takaisin SM-liigaan. Apuvalmentajaksi tuli miehen monivuotinen luottomies Ari Santasen.

Embed from Getty Images

Pelaajiston osalta meni myös paljon uusiksi vaikka lähes kaikki kärkipelaajat pysyivät joukkueessa. Vaikka maalivahtiosastolta lähti Joona Voutilainen niin eniten huolta herättää joukkueen puolustus. JYP menetti useita runkopuolustajia, kun joukkueen jättivät Mikko Kuukka, Jake Newton sekä Nolan Yonkman. Hyökkäyksen isoin menetys on Eric Perrin , joka lopetti uransa viime kauteen. Perrinin ohella sentteriosastolta lähti kokenut Miika Lahti, joka suuntasi tulevaksi kaudeksi Itävaltaan. Hyökkäyksestä lähtivät myös Markus Jokinen ja Janne Kolehmainen.

Hankintapuolella seura on ollut todella maltillinen eikä joukkuetta ole vahvistettu todellakaan rahalla. Maalivahtiosastolle tulivat Markus Ruusu sekä pätkäsopimuksella Riku Helenius. Puolustuksen ainoa hankinta ainakin tässä vaiheessa on ollut Valtteri Kakkosen saapuminen WHL:stä. Hyökkäykseen joukkue sai mielenkiintoisen palasen, kun viime kaudella Pelicansissa hyvin onnistunut Miska Siikonen saapui Jyväskylään kaksivuotisella sopimuksella. Siikonen teki viime kaudella 13 maalia ja antoi siihen päälle 12 syöttöä, mutta tällä kaudella hän yrittää saavuttaa ensi kertaa 30 pisteen rajapyykin. Hyökkäyksen vahvistaminen on ollut myös maltillista, sillä Siikosen lisäksi seura on hankkinut vain laitahyökkääjä Patrik Siikasen.

Embed from Getty Images

JYP lepää tälläkin kaudella kokeneiden pelaajien varassa ja erityisesti Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen ovat isossa roolissa hyökkäyspäässä. Myös Jerry Turkulaiselta odotetaan tältä kaudelta paljon, jonka lisäksi tshekkihyökkääjä David Tomasekin pitää myös pystyä pelaamaan vähintään yhtä vahva kausi kuin viime vuonna. Harjoituskaudella joukkue ei ole jättänyt mitään vahvaa kuvaa itsestään. JYP voitti kuudesta ensimmäisestä harjoituspelistä vain yhden ja hävisi muun muassa kahdesti sekä Sportille että KalPalle. Mikäli joukkue ei saa hyvää alku tulevalla kaudella voi tästä kaudesta muodostua yhtä hankala mitä viime kaudella nähtiin.

Tässä oli Geemedian SM-liigaennakon ensimmäinen osa. Mitään maagisen yllättävää ei rankingin alku varmasti tarjonnut, mutta kausi sitten lopulta näyttää miten hyvin ennustukset ovat pitäneet paikkansa. Toki keskikasti tulee varmasti olemaan tälläkin kaudella äärimmäisen tasainen, joten hyvällä alulla on monelle niin sanotulle pienemmälle seuralle iso vaikutus.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.