SM-liiga – SaiPa ja Sport kohtaavat häntäpään taistossa – Lue ottelun ennakko ja mistä lähtökohdista iltaan lähdetään

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään vain yksi ottelu, kun sarjassa toiseksi viimeisenä oleva SaiPa isännöi Kisapuistossa kaksi pykälää ylempänä olevaa Vaasan Sportia. Toki Sport lähtee iltaan huomattavasti paremmasta tilanteesta, sillä joukkueella on kaksi hyvää vierasvoittoa alla HPK:sta ja Tapparasta. Tällä kaudella SaiPa ja Sport eivät ole vielä runkosarjassa kohdanneet, mutta viime kaudella joukkueiden väliset neljä kohtaamista menivät SaiPalle voitoin 3-1.

 

Ennakkoasetelmat illan otteluun

SaiPa

Idän ihme SaiPa lähtee illan koitokseen neljän ottelun tappioputkessa, joten tämän illan ottelu on jo henkisesti todella tärkeä joukkueelle jatkoa silmällä pitäen. Lauantaina SaiPa oli lähellä kaataa JYPin, mutta Alex Lintuniemen tasoitus reilu kolme minuttia ennen loppua muutti tilanteen ja lopulta JYP otti voiton jatkoajalla.

Vaikka puolustuspelaamista on paljon SaiPan kohdalla puhuttu ja  parjattu niin suurin syy tappioihin onneton hyökkäyspelaaminen ja eritoten maalinteko. Joukkue on tehnyt kuudessa pelissä vain yhdeksän maalia, joka on sarjassa toiseksi vähiten ennen illan vastustaja Sportia, mutta vaasalaiset ovat pelanneet kaksi ottelua vähemmän kuin suurin osa muista joukkueista. Lappeenrantalaiset ovat tehneet kolmeen viime peliin vain kaksi maalia, joten tuolla tilastolla on vaikea voittaa otteluita.

Puolustus vahvistuu SaiPalla tänään merkittävästi, kun kolme edellistä ottelua loukkaantumisen takia sivussa ollut Veeti Vainio palaa takaisin puolustukseen. Vainion paluu joukkueeseen on siinäkin mielessä tärkeä, että mies tuo pakistoon kiekollista taitoa, jota joukkueen puolustuksessa ei liikaa ole. Lisäksi puolustukseen tulee loukkaantumisesta koko alkukauden kärsinyt Joel Olkkonen, jolle illan peli on vasta ensimmäinen tämän kauden runkosarjassa. Olkkonen tuo myös kiekollista taitoa vaikka ei siinä määrin kuin Vainio, mutta Olkkonen on tehnyt Mestiksessä hyviä pistemääriä puolustajille.

Vaikka SaiPan puolustus ei ole pelannut niin hyvin kuin olisi toivonut niin alivoimapelaaminen on ollut joukkueella todella loistavaa ja prosenttien valossa (96,30)  se on peräti sarjan toiseksi parasta heti Lukon jälkeen. Kotona SaiPa ei päästänyt vielä yhtään maalia alivoimalla, joten tuo osa-alue on ainakin ollut alkukaudesta kunnnossa.

Embed from Getty Images

SaiPan alkukauden ehdottomasti paras pelaaja on ollut täksi kaudeksi hanki slovakialaismaalivahti Matej Tomek. Tomek on pelannut alkukauden puoliksi Niclas Westerholmin kanssa, mutta tänään slovakkivahti saa jatkaa SaiPan maalilla lauantain tapaan. Jotain Tomekin hyvästä alusta kertoo, että vaikka joukkue on sarjan häntäpäässä niin mies on kuitenkin päästettyjen maalien tilastossa koko SM-liigan neljänneksi paras ja torjuntaprosenteissa puolestaan sarjan kolmanneksi paras prosenttien ollessa lähes 93. Tänään SaiPa tulee tarvitsemaan Tomekilta vahvaa peliä, jotta voitosta voi joukkue haaveilla ja myös joukkueen kärkiketjujen erityisesti ykköskentän Zaborsky-Koskiranta-Mäntykivi pitää pystyä tekemään tulosta ja parantamaan muutenkin maalinteon tehokkuutta.

Vaasan Sport

Vaasan Sportin alkukausi on ollut kohtuullisen hyvä, kun suhteuttaa, että joukkue on pelannut vasta neljä ottelua ja nekin kaikki vieraissa. Kaksi ekaa matsia joukkue hävisi, mutta tämän jälkeen se haki kaksi todella niukkaa ja maukasta voittoa HPK:sta ja tämän jälkeen vielä Tapparasta. Molemmat ottelut päättyivät vaasalaisille jalkapallonumeroin 1-0 ja Sport onkin pitänyt ennen tätä iltaa maalinsa puhtaana jo reilut 130 minuuttia, joten puolustus on ainakin kunnossa vaikka maalinteko onkin vähän tökkinyt.

Embed from Getty Images

Joukkueen paras pistemies on alkukauden peleissä ollut ehkä hieman yllättäen voimahyökkääjänä paremmin tunnettu Jonne Virtanen, joka on tehnyt neljässä pelissä tehot 2+1. Hyvin on aloittanut myös samassa ketjussa pelaava ruotsalaislaituri Sebastian Stålberg, joka on tehnyt tehot 0+3.

Erikoistilannepelaamisessa alivoimapeli on toiminut hyvin ja se onkin sarjan kolmanneksi parasta, mutta ylivoimassa sitä vastoin riittää parannettavaa. Vaikka joukkue onkin pelannut vasta neljä matsia ei se ole pystynyt tekemään vielä yhtään maalia ylivoimalla, joten tuota vaasalaisten on syytä parantaa mahdollisimman nopeasti, koska ylivoima on nyky kiekossa äärettömän isossa roolissa.

Maalilla Sportilla jatkaa tulikuuma Rasmus Reijola, joka oli molemmissa voitto-otteluissa maalilla ja näin miehen torjuntaprosentti on ennen tätä iltaa edelleen täydet sata.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.