SM-liiga – KooKoo ja Tappara ottavat mittaa toisistaan Kouvolassa, lue kierroksen kärkikamppailun ennakko

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään kuuden ottelun kierros. Illan niin sanottu kärkikamppailu pelataan Kouvolassa, jossa sarjakutonen kotijoukkue KooKoo saa vastaansa sarjassa toisena olevan Tapparan. Sarjaohjelma on ollut tällä kaudella sinänsä ihmeellinen, sillä joukkueet eivät ole kohdanneet tämän kauden runkosarjassa vielä kertaakaan. Viime kaudella keskinäisiä otteluita hallitsi Tappara, joka vei ottelut nimiinsä voitoin 3-1, mutta mitään merkitystä niillä tuloksilla ei tänään ole, kun kiekko putoaa jäähän kello 17:00.

Ennakkoasetelmat illan otteluun

KooKoo

KooKoo on pelannut erinomaisen kauden ja joukkue on tässä vaiheessa sijalla kuusi. Jussi Ahokkaan suojateilla oli pieni neljän ottelun putki jolloin oli vaikeuksia saada kolmen pisteen voittoja, mutta myös noissa otteluissa joukkue raapi kolmesta pelistä pisteitä. Eilen KooKoo pelasi takaisin raiteilleen, kun se haki Porista vakuuttavalla esityksellä maukkaan 5-1 vierasvoiton. Varsinkin joukkueen unkarilaishyökkääjä Vilmos Gallo oli kamppailussa pelipäällä tehden  tehot 2+1.

Tämän päivän ottelu tulee kotijoukkueelle hyvään saumaan, sillä KooKoo pääsee mittaamaan mikä joukkueen taso on verrattuna sarjan kärkipäähän. Vaikka KooKoo onkin tällä hetkellä kuuden parhaan joukossa niin mikäli päävalmentaja Jussi Ahokas saa pidettyä joukkueen kauden jälkeen top kympissä olisi se joukkueelta todella kova saavutus ja samalla ensimmäinen kerta uuden nousemisensa jälkeen myös pudotuspeleissä, mutta tuohon on vielä pitkä matka, koska kautta on yli puolet vielä pelaamatta

Mikäli kouvolalaiset mielivät tänään taistella voitosta pitää joukkueen alivoimapelaamisen parantua huomattavasti mitä se on ollut esimerkiksi maajoukkuetauon jälkeen. Koko kauden mittapuulla alivoima on ollut hyvää yli 80 prosenttista, mutta maajoukkuetauon jälkeen alivoima on ollut vain 64 prosenttista, joten tuolla tilastolla kovan hyökkäysarsenaalin omaava Tappara rokottaa varmasti. Vakka tässä tuli KooKoon alivoimaa kritisoitua niin puolustuspeli on toiminut tauon jälkeen kiitettävästi, sillä joukkue on päästänyt neljässä viime pelissä vain kertaalleen enemmän kuin kaksi maalia ja sekin oli viikko sitten lauantaina pelatussa voitto-ottelussa Ässiä vastaan.

Tätä päivää silmällä pitäen oli tärkeää, että KooKoo sai eilen maalihanat aukia, sillä joukkueen maalinteko on ollut varsin tukkoista viime aikoina, joten eilen tehdyt viisi maalia aukaisivat varmasti joukkueen ketsuppipullon hyökkäyspäässä. Toki joukkue kaipaa maalintekoon tasaisuutta, sillä vaikka joukkue on tehnyt marraskuun otteluissa 16 maalia on niistä kymmenen syntynyt kahdessa ottelussa.

KooKoon pelaajista on turha nostaa yhtä nimeä esille, sillä tämän kauden joukkue on kasattu niin ettei siellä ole yhtä varsinaista tähteä kuten viime vuonna vaan useita laadukkaita pelaajia, jotka pystyvät tekemään tulosta illasta toiseen. Pisteiden tekijöiden joukossa on muassa erinomaisen  kauden pelannut puolustaja Matthew Caito, joka on tehnyt 22 ottelussa tehot 2+14 ja mies on noilla lukemille puolustajien pistepörssissä peräti kolmantena.

Embed from Getty Images

 

Tappara

Sarjakakkosen Tapparan otteet ovat viime otteluissa hivenen yskineet ja kolmesta edellisestä ottelusta ei ole tullut yhtään kolmen pisteen voittoa. Eilen joukkue otti toki kotona jatkoaikavoiton KalPasta vaikkei Tapparan otteet millään tavalla häikäisseet. Kirvesrinnat olivat jo 0-2 tappiolla, mutta saivat noustua vielä tasoihin ja Tuukka Mäntylän tekemä jatkoaikamaali päästi joukkueen piinasta ja näin Tappara sai raavittua helpottavan voiton ennen tämänpäiväistä tiukkaa vieraskamppailua Kouvolassa.

Tappara pelasi alkukaudesta todella iloista hyökkäyspelaamista ja se näytti ajoittain niin vaivattomalta, että tuli jo mieleen löytyykö joukkueelle pysäyttäjää ollenkaan. Maajoukkuetauon jälkeen tahti on kuitenkin muuttunut ja Tapparan pelaaminen on näyttänyt ajoittain väkinäiseltä eikä varsinkaan hyökkäyspelaaminen ole ollut totutun raikasta.  Kirvesrinnat on tehnyt kolmessa viime pelissä vain neljä maalia, joka on sarjakakkoselle todella vähän verrattuna miten joukkue pöllytti maaliverkkoja vielä syys-lokakuussa. 

Yksi merkittävä syy joukkueen hyökkäyspelaamisen tehottomuuteen on ylivoimapelaamisessa, joka oli alkukaudesta vielä tappavan tehokasta. Koko kauden  otannalla joukkueen ylivoima on yli 20 prosenttista, mutta esimerkiksi marraskuussa ylivoima on ollut suorastaan surkeaa koko sarjan toiseksi heikointa prosenttien ollessa vain 5,56. Toki marraskuun otanta on ollut pieni, mutta kyllä ylivoimaan kaivataan lisää laatua ja tehokkuutta, jotta maaleja saadaan tehtyä enemmän.

Sitä vastoin Tapparan alivoimapelaaminen on ollut todella hyvää marraskuussa peräti yli 93 prosenttista ja viimeisen kuukauden ajalta alivoima on ollut lähes yhtä timanttista eikä siinä ole kuin prosenttiyksikön ero, joten tuo osa-alue on ainakin joukkueen pelaamisessa kunnossa.

Tapparan materiaali on todella laaja, mutta siitä huolimatta avainpelaajilta vaaditaan tasaisempaa suorittamista mitä on viime aikoina nähty. Esimerkiksi Kristian Kuuselan pelaaminen pisteiden valossa on ollut viime aikoina tukkoista ja mies on tehnyt seitsemään viime peliin vain tehot 1+0, joten enemmän tulosta hyökkäyspäässä kokeneelta Kuuselalta odotetaan niin varmasti valmennukselta kuin pelaajalta itseltään. Tänään Kuusella on oiva paikka näyttää, että pieni suvantovaihe oli vain sattumaa eikä kokenut pelimies pienistä pisteettömistä putkista juuri hätkähdä, koska niin kauan on Kuusela SM-liigassa kaukaloita kiertänyt.

Embed from Getty Images

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.