SM-liiga – Ässät ja Lukko kohtaavat kauden ensimmäisessä Satakunnan derbyssä – Lue ottelun ennakko ja mistä lähtökohdista paikallismatsiin lähdetään

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään kuuden ottelun kierros. Illan pääotteluna on kauden ensimmäisen Satakunnan derby Ässien ja Lukon välillä. Viime kaudella joukkueet kohtasivat kuudesti ja voitot päättyivät sopuisasti tasan kolme -kolme. Tämän kauden alun molemmat joukkueet ovat aloittaneet todella hyvin. Varsinkin Ässät on ollut positiivinen yllätys, sillä joukkue on sarjassa peräti neljäntenä. Raumalaiset sitä vastoin ovat olleet hurjassa iskussa, sillä joukkue johtaa sarjaa kerättyään seitsemästä ottelusta kuusi voittoa ja vain yhden tappion, mutta pitää kuitenkin muistaa se, että paikallisotteluissa sarjasijoituksella ei juuri väliä ole.

Ennakkoasetelmat Satakunnan derbyyn

Ässät

Porin Ässät on aloittanut kauden hyvin, mutta joukkue on pelannut kahdeksan ottelua, kun moni muu joukkue on pelannut vasta kuusi tai seitsemän kamppailua.. Ässät on kerännyt tasaisesti pisteitä ja jäänyt vain kahdesti kokonaan ilman pisteitä. Torstaina Ässät koki kauden toisen suoran tappion, kun joukkue taipui vieraissa Tapparalle maalein 5-3. 

Embed from Getty Images

Porilaisten hyökkäyspeli on toiminut alkukaudesta hyvin ja joukkue on tehnyt sarjassa kolmanneksi eniten maaleja. Sitä vastoin myös omissa on kolissut, sillä Ässät päästänyt sarjassa kolmanneksi eniten maaleja. Hyökkäyksessä tehoista on vastannut kolmatta kauttaan Porissa pelaava Peter Tiivola, joka on peräti kuuden ottelun pisteputkessa ja tehnyt alkukaudesta yhteensä tehot 2+7. Hyvin on kautensaa aloittanut myös joukkueen selvästi paras kiekollinen puolustaja ruotsalainen Jakob Stenqvist, joka on tehnyt jo neljä maalia ja seitsemän pistettä. Esiin pitää nostaa myös alkukauden ensimmäiset pelit heikosti pelannut kanadalainen Nick Merkley. Mies pelasi kauden neljä ensimmäistä peliä kiikareilla, mutta on tuon jälkeen mies on tehnyt neljään viime peliin tehot 2+4.

Ässien erikoistilannepelaaminen on ollut varsin heikkoa. Ylivoima on ollut joukkueella sentään kohtalaista, sillä se on sarjan seitsemänneksi parasta, mutta sitä vastoin alivoima on ollut heikkoa, sillä se on koko sarjan huonointa prosenttien ollessa tasan 75,00.

Maalivahtipelissä on myös parantamisen varaa, sillä joukkueen molemmat maalivahdit ovat päästäneet lähes kolmen maalin keskiarvolla. Tänään maalilla pelaavan Sami Aittokallion on parannettava huomattavasti, jotta joukkue voi taistella voitosta sarjan kärkijoukkuetta vastaan.

 

Lukko

Lukko on aloittanut kauden todella vahvasti ja sillä on ennen tätä iltaa alla peräti viiden ottelun voittoputki ja yhteensä seitsemästä pelistä joukkue on hävinnyt vain yhden. Raumalaisilla on toiminut sekä hyökkäys että puolustuspeli. Lukko on tehnyt Ilveksen kanssa sarjassa eniten maaleja yhteensä 28 ja omiin seitsemässä pelissä on mennyt vain 11 maalia eli vain 1,57 maalia ottelua kohden.

Hyökkäyksessä suurimmin median otsikoissa on kerännyt Aleksi Saarela, joka on tehnyt jo seitsemän maalia ja tuolla määrällä mies on maalipörssin kärjessä. Silti joukkueen suurin positiivisin yllättäjä on ollut Eetu Koivistoinen, joka on tehnyt seitsemään peliin tehot 6+2. Samaan pistemäärään on yltänyt slovakialainen Kristian Pospisil, joka on tehnyt tehot 3+5.

Embed from Getty Images

Lukon puolustus pelkästään materiaalin osalta on todella vahva ja laaja, kun miettii, että kolmosparissa pelaa Vili Saarijärven tasoisia kavereita. Suurin yllättäjä puolustuksessa on ollut 2000-luvulla syntynyt Miska Kukkonen, joka on ottanut isoa roolia ja peliaikaa tulee myös kiitettävästi. Viime kaudella nuorukainen pelasi vajaat parikymmentä ottelua runkosarjassa, mutta tällä kaudella Kukkonen otti paikan heti kauden ensimmäisestä pelistä lähtien.

Ylivoima on ollut raumalaisilla vielä vähän ruosteessa, mutta alivoimapeli on toiminut senkin edestä, sillä Lukko ei ole päästänyt seitsemään peliin vielä yhtään maalia alivoimalla ja alivoima aikaa on kuitenkin kertynyt jo lähes 45 minuuttia, joten hyvä alivoima on ollut yksi joukkueen tärkeistä kulmakivistä.

Maalivahtipeli on ollut joukkueella todella hyvää ja ja molemmat maalivahdit ovat saaneet vastuuta tasaisesti, mutta tänään tolppien välissä aloittava Oskari Setänen on pelannut todella hyvän kauden alun. Mies on pelannut neljä ottelua, joista saldona neljä voittoa. Päästettyjen maalien keskiarvo on vain 1,25 maalia ottelua kohden ja myös torjuntaprosentti on todella kova 95,24, joten porilaisilla on kova työ Setäsen ohittamisessa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.