Scroll Top

SJRY ja Sarjaseurat ry kieltäytyivät paikasta Huippukiekon neuvottelukunnan työryhmissä

Liiga Kiekko SMLiiga

Sekä Jääkiekkoliitto että Liiga ovat erittäin pettyneitä Pelaajayhdistyksen ja Mestiksen taustalla toimivan Sarjaseurat ry:n päätökseen. Huippukiekon neuvottelukunnan työryhmät on perustettu nimenomaan siksi, että muun muassa pelaajien ääni saataisiin mahdollisimman hyvin kuulumaan päätöksenteossa eikä päätöksiä tehtäisi vain Jääkiekkoliiton ja Liigan edustajien valmistelutyön pohjalta. 

Huippukiekon neuvottelukunta on Suomen Jääkiekkoliiton (SJL) ja Jääkiekon SM-liiga Oy:n keskinäisessä sopimuksessa määritelty toimielin, joka hallinnoi osapuolten välistä yhteistyötä. Neuvottelukunta käynnisti tammikuussa neuvottelut uuden yhteistyösopimuksen solmimisesta Liigan ja SJL:n välillä. Sopimuksen uudelleen neuvottelu tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Liiga päätti karsintojen palauttamisesta Liigan viimeisen joukkueen ja Mestiksen voittajan välille keväällä 2025.

– Tämä on meille iso pettymys. Työryhmät on erikseen perustettu nimenomaan siksi, että saisimme esimerkiksi pelaajien äänen varmasti kuuluviin. Heidän panoksensa olisi ollut nyt tärkeää koko suomalaiselle jääkiekkoilulle. Mikään ei estä sitä, etteivätkö työryhmien esitykset voisi edetä lopulliseen päätöksentekoon vaikka sellaisenaan, sanoo Huippukiekon neuvottelukunnan puheenjohtaja Heikki Hietanen.

– Yritimme perustella SJRY:lle ja Sarjaseurat ry:lle, että työryhmät ovat paras mahdollinen vaikuttamisen paikka, mikäli haluaa antaa konkreettisen panoksen lajin kehitykselle Suomessa. Molemmat osapuolet kuitenkin ilmoittivat jäävänsä pois työryhmätyöskentelystä, ellei heitä oteta mukaan Huippukiekon neuvottelukuntaan, Hietanen jatkaa.

Hietanen korostaa, että nyt käytävissä neuvotteluissa on kaksi sopimusosapuolta: Suomen Jääkiekkoliitto ja Jääkiekon SM-liiga Oy. Huippukiekon neuvottelukunta toimii valmistelevana elimenä ja ohjausryhmänä, joka toimittaa neuvottelujen tuloksena syntyvän sopimusesityksen molempien osapuolten päätösprosessiin. Valmistelutyö tehdään työryhmissä.

Nykyisen sopimusmallin alla varsinaiset päätökset sopimuksen hyväksymisestä tekee Jääkiekon SM-liiga Oy:n yhtiökokous ja Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuusto, jossa edustettuina ovat myös SJRY ja Mestis. Molemmat tahot pääsevät näin aikanaan mukaan varsinaiseen päätöksentekoon, kun esitys etenee Huippukiekon neuvottelukunnasta ylöspäin.

Pelaajat mukaan työhön toisella tavalla

Suomen Jääkiekkoliiton ja Jääkiekon SM-liiga Oy:n välisessä sopimuksessa sovitaan niistä pääperiaatteista, joiden puitteissa osapuolten välinen yhteistyö toteutuu jatkossa. Nykyinen sopimus umpeutuu 30. kesäkuuta 2024.

– Neuvoteltavana oleva kokonaisuus on suuri, ja päätösten vaikutukset ulottuvat syvälle Suomi-kiekon rakenteisiin. Juuri tästä syystä neuvottelukunta haluaa mukaan koko jääkiekkokentän osaamisen. Työryhmien tehtäväksi tulee tuoda neuvottelupöytään paras asiantuntemus siitä, miten eri osa-alueista olisi viisainta sopia. Juuri siksi tässä prosessissa neuvottelukunnan asettamat työryhmät ovat keskeisessä roolissa, Hietanen selvittää.

Molemmat työryhmät aloittavat työnsä jo kuluvalla viikolla: toisessa käsitellään pelaajapolkua ja toisessa taloutta.

– SJRY:n ja Sarjaseurat ry:n päätökset eivät muuta sitä tosiseikkaa, että neuvotteluihin halutaan edelleen mukaan kaikkien tärkeiden sidosryhmien paras mahdollinen panos. Nyt meidän täytyy vain miettiä, miten toteutamme tämän ja saamme valmistelevaan työhön mukaan pelaajia ja Mestiksen asioita hyvin ymmärtäviä henkilöitä, Heikki Hietanen sanoo.

Sarjaseurat ry:n jättäydyttyä pois työryhmätyöskentelystä Mestiksen asiantuntemuksen työhön tuovat Mestiksen kilpailupäällikkö Pirkka Antila ja operatiivinen johtaja Taneli Maasalo. Mestiksen ääntä neuvotteluissa edustaa Jääkiekkoliitto.

Huippukiekon neuvottelukunnan jäsenet:

Suomen Jääkiekkoliitto: puheenjohtaja Heikki Hietanen, toimitusjohtaja Sami Kauhanen, liittovaltuuston puheenjohtaja Pasi Kainulainen ja liittohallituksen jäsen Mikko Kuparinen.

Jääkiekon SM-liiga Oy: puheenjohtaja Heikki Hiltunen, Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen, Lahden Pelicansin hallituksen jäsen Pasi Nurminen sekä Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.