Ruusuvuori uran ensimmäiseen kaksinpelimestaruuteen ATP Challenger -tasolla

Emil Ruusuvuori
Kuva: Tennisliitto

Emil Ruusuvuori, 20, voitti uransa ensimmäisen kaksinpelimestaruuden ATP Challenger -tasolla Uzbekistanissa.

Uransa parhaassa vireessä oleva suomalainen eteni loppuotteluun viiden voiton turvin. Puolivälierässä Ruusuvuori (ATP-410) voitti seitsemänneksi sijoitetun venäläisen Pavel Kotovin (ATP-282) ja välierässä liki kolmetuntisessa ottelussa kukistui sijoittamaton isäntämaan Khumoyun Sultanov (ATP-432) 7-6, 4-6, 7-6.

– Peli on tuntunut todella hyvältä. Tuntuu, että olen saanut paljon oppia viimeisimmistä kilpailuistani ja se nyt ilmeisesti näkyy täällä. Kuumat olosuhteet, noin 35 asteen kelit, vaativat paljon, mutta olen sopeutunut hyvin. Kentät ovat myös nopeat, mikä sopii minulle, kommentoi Ruusuvuori välierän jälkeen.

Loppuottelussa olivat vastakkain pelaajat, jotka molemmat hakivat uransa ensimmäistä kaksinpelikruunua ATP Challenger -tasolla. Ruusuvuorta vastaan asettui 12. sijoitettu Dominikaanisen tasavallan Roberto Cid Subervi (ATP-340). Ruusuvuori aloitti loppuottelun ennakkoluulottomasti siirtyen nopeasti 3-0 johtoon vieden 12/15pisteestä. Murron johto säilyi loppuun asti ja ensimmäinen erä kirjattiin suomalaiselle 6-3. Toisen erän alku oli tasainen, mutta sitten Ruusuvuoren rohkea ja aggressiivinen peli tuotti tulosta. Suomalainen ei antanut 2-2 tilanteen jälkeen enää peliäkään vastustajalleen, vaan marssi vakuuttavaan turnausvoittoon erin 6-3, 6-2. Turnaus pelattiin kovilla ulkokentillä ja sen palkintoarvo oli 54,160 dollaria.

– Suunnitelmana oli pelata aggressiivisesti. Eilinen kolmetuntinen ottelu tuntui myös jaloissa, niin oli tärkeää onnistua tässä taktiikassa. Sain hyvän startin otteluun, mikä auttoi paljon. Todella hyvät fiilikset ovat tästä ottelusta – pystyin pitämään pelini kasassa alusta loppuun asti ja olin myös henkisesti vahva.

Ruusuvuori korostaa viimeisten viikkojen aikana kertynyttä kokemusta Challenger-tasolta.

– Koko ajan on pelini mennyt eteenpäin. Tällä viikolla tuntui, että palaset loksahtivat parhaiten paikoilleen. Oppia on ollut muun muassa se, että tällä tasolla täytyy lyödä vähän lähemmäs rajoja ja kovempaa. Nyt pystyin toteuttamaan tätä systemaattisemmin ja tulosta tuli, jatkoi Ruusuvuori.

TULOKSET

Viimeisin suomalainen kaksinpelin ATP Challenger -turnauksen voittaja oli Jarkko Nieminen. Nieminen voitti Helsingin turnauksen vuonna 2013. Muita suomalaisia kaksinpelivoittajia Challenger-tasolla ovat Tuomas Ketola, Veli Paloheimo, Olli Rahnasto, Ville Liukko, Leo Palin ja Aki Rahunen.

– Hienoa edustaa Suomea ja upeaa saada nimi näiden herrojen joukkoon. Toivottavasti tämä myös innostaa lisää harrastajia lajin pariin.

Kuukausi sitten Ruusuvuori voitti uransa ensimmäisen nelinpelimestaruuden Challenger-tasolla. Alemmalta ITF-tasolta suomalaisella on yhteensä kuusi kaksinpelin ja kolme nelinpelin turnausvoittoa. Ruusuvuori nousee ensi maanantain ATP-listalla sijan 300 tuntumaan. Edellinen korkein noteeraus oli 316 viime vuodelta.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.